Η κατακα(η)μένη Ολυμπία


Ο Χρήστος Γ., της Α΄ Λυκείου, μας έδωσε το παρακάτω κείμενο για την Ολυμπία:


Η κατάκα(η)μένη Ολυμπία

Και που λέτε, κάηκε η Ολυμπία…Πάει η όμορφη κοιλάδα στην Ήλιδα! Εκεί που γινόντουσαν οι Ολυμπιακοί αγώνες, τώρα είναι ένα "νεκροταφείο". Η Ολυμπία ήταν το εθνικό ιερό των Ελλήνων. Πολλοί τουρίστες ερχόντουσαν στην Ελλάδα για να δουν την ξακουστή Ολυμπία και τώρα βλέπουν καμένη γη.
Κι εμείς τι θα τους πούμε;
Ότι έγινε λάθος στους Ολυμπιακούς αγώνες και αντί για τη δάδα ανάψαμε την κοιλάδα;
Αντί να την προστατεύουμε, την παραμελούμε. Η πυρκαγιά δε δημιούργησε μόνο πολιτισμικό πρόβλημα στη χώρα αλλά και οικονομικό. Στους πρόποδες του βουνού, δίπλα στην κοιλάδα, υπάρχει ένα χωριό που ονομάζεται και αυτό Ολυμπία και το οποίο καταστράφηκε οικονομικά. Οι κάτοικοι του χωριού αυτού στηρίζονται στα χωράφια τους ( που κάηκαν..) και στον τουρισμό (καλά κρασιά..) Το χωριό είχε 1.812 κατοίκους και, όπως είναι φυσικό, μετά τις φωτιές ο πληθυσμός του χωριού μειώθηκε περίπου κατά 30%.
Ευτυχώς διασώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας. Άκου κοροϊδία τώρα: Πληρώσαμε 2 εκατομμύρια ευρώ για αναπτυγμένο σύστημα πυρόσβεσης για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και το 2007, όταν έπιασε η φωτιά, το σύστημα πυρόσβεσης αποδείχθηκε ότι ήταν άχρηστο! Ούτε μια σωστή δουλειά να κάνουμε δεν μπορούμε! Έλεος!
Τέλος πάντων, τώρα, για να αποκτήσει το γόητρό της η Ολυμπία πρέπει να γίνει αναδάσωση. Πρέπει να υποστηρίξουμε την ενέργεια αυτή, γιατί κάτι εγωιστικά γουρουνάκια θέλουν να τσιμεντώσουν την περιοχή και να χτίσουν κάτι δικό τους ( ξενοδοχεία κλπ.)
Τέλος, η Ολυμπία πρέπει να μας γίνει μάθημα και να προσέχουμε περισσότερο τα αρχαία μνημεία που αναδεικνύουν την ιστορία μας. Αλλιώς…

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις