Πως θα είναι η γη σε 50 χρόνια;




Ενώ δεν έχουμε πρόθεση να το κάνουμε blog με ειδίκευση σε θέματα περιβάλλοντος, τα περισσότερα από τα κείμενα που μας δίνετε αναφέρονται σ' αυτό. Ας είναι καλά η περιβαλλοντική μας ομάδα που δείχνει πολύ ανήσυχη και δραστήρια!

Ο Χρήστος Γ. , της Α΄ τάξης, υπογράφει το παρακάτω κείμενο:



ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΗ ΣΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ;
Έχετε σκεφτεί πώς θα είναι η γη μετά από 50 περίπου χρόνια; Θα κοιτάμε έξω από το παράθυρο και θα τη βλέπουμε να ξεχειλίζει από πράσινο και ζωή; Ή μήπως θα βρισκόμαστε σε τροχιά διαστήματος και θα βλέπουμε από το παράθυρο ένα πλανήτη που θα λαμπιρίζει από τα πυρηνικά απόβλητα; Αυτό, σύμφωνα με τη γνώμη μου, εξαρτάται από μας και μόνο εμάς.
Ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Τα ορυχεία λιγνίτη εξαντλούνται σιγά-σιγά και για να έχουμε ηλεκτρισμό θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνική ενέργεια. Η πυρηνική ενέργεια είναι η καθαρότερη ουσία που υπάρχει. Τότε θέτεται το ερώτημα ‘Γιατί δε τη χρησιμοποιούμε ως αναλώσιμη πηγή ενέργειας;’. Η απάντηση είναι η εξής: τα απόβλητα της πυρηνικής ενέργειας είναι άκρως επικίνδυνα. Έτσι, ο άνθρωπος πού θα ξεφορτωθεί τα απόβλητα; Κάποια ποσότητα αν πέσει στο Αιγαίο Πέλαγος, θα γίνουν ριζικές αλλαγές. Το Αιγαίο Πέλαγος θα ονομαστεί Νεκρό Πέλαγος γιατί η ζωή που υπήρχε μέσα θα έχει εξαφανιστεί. Επίσης, την Ελλάδα ,όσοι επιζήσουν και δε πεθάνουν από καρκίνο, γιατί τα απόβλητα της πυρηνικής ενέργειας προκαλούν καρκίνο και μεταλλάξεις, θα την εγκαταλείψουν, γιατί θα είναι επικίνδυνος τόπος.
Η πυρηνική ενέργεια θέλει μεγάλη προσοχή. Μπορεί όταν γίνει ένα λάθος να έχει τεράστιες συνέπειες και να ξαναζήσουμε ένα ακόμα Τσέρνομπιλ (εργοστάσιο που τινάχτηκε στον αέρα από έκρηξη πυρηνικής ενέργειας, με φοβερά σε έκταση και οδυνηρά αποτελέσματα).
Εκτός από την πυρηνική ενέργεια άλλωστε, υπάρχουν και άλλα προβλήματα που θέλουν λύση.
Αυτή ήταν η απαισιόδοξη και πιο πιθανή έκβαση. Εάν όμως θέλουμε να το αλλάξουμε, μπορούμε. Στην τελευταία διάσκεψη που έγινε για το περιβάλλον στο Μπουένος Άιρες συζητάγανε για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την τρύπα του όζοντος και ότι η αιτία τους είναι τα εργοστάσια. Λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τα εργοστάσια υπάρχουν. Μία είναι ότι μπορούμε να βάλουμε φίλτρα στις καμινάδες των εργοστασίων και η κυβέρνηση να υποβάλει υπερβολικά τσουχτερά πρόστιμα σε όσους δε συμμορφώνονται. Επίσης, για να αποφύγουμε την πυρηνική ενέργεια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αναλώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική ενέργεια κτλ.). Στη Γερμανία που έχει ανέμους λιγότερους από 4 μποφόρ κατέχει 25φορες περισσότερα αιολικά πάρκα από την Ελλάδα που έχει ανέμους μέχρι και 10 μποφόρ!!! Άλλο τρελό είναι ότι η Ελβετία που δεν έχει πρόσβαση σε θάλασσα και χείμαρρους σκέπτεται να χτίσει υδροηλεκτρικά εργοστάσια στα λίγα ποτάμια που έχει σα χώρα, ενώ η Ελλάδα που έχει χιλιάδες χείμαρρους και ποτάμια αλλά και πρόσβαση σε θάλασσα έχει μόνο 2 υδροηλεκτρικά εργοστάσια!!! Στο μέλλον οι επιστήμονες εύχονται να έχουν εφεύρει υδροκίνητα αυτοκίνητα. Οικολόγοι εύχονται να προλάβουν να κάνουν αναδάσωση σε όλες τις καμένες περιοχές για να κλείσει η τρύπα του όζοντος. Επίσης, αν οι κυβερνήσεις καθαρίσουν το νερό και αφαιρέσουν το υδρογόνο και τις πετραιολοκηλίδες από τις θάλασσες, τότε μαζί με τα παραπάνω μπορεί να δούμε τον πλανήτη μας γεμάτο ζωή και πράσινο. Δυστυχώς τέτοιες ενέργειες δε σκέφτονται να κάνουν οι κυβερνήσεις, αλλά ούτε και εμείς οι πολίτες. Αδιαφορούμε παντελώς για τη φύση…
Ή μήπως αυτά είναι συμπεράσματα που πιο εύκολα εξάγονται στην Ελλάδα, ενώ αλλού η οικολογική συνείδηση έχει περισσότερο αναπτυχθεί;

Σχόλια

  1. Σίγουρα, δεν είναι αισιόδοξα τα σενάρια για το μέλλον, Χρήστο. Ίσως και γι' αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να μην επιλέγουμε τον εφησυχασμό, αλλά την επαγρύπνηση και τη δράση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητό μου παιδί Χρήστο οι ανησυχίες σου είναι πέρα για πέρα εύλογες.Δυστυχώς ενώ παραλάβαμε από τους προηγούμενους εμείς ένα περιβάλλον υγιές,παραδίνουμε σε εσάς όλα αυτά που αναφέρεις δηλαδή τον διαφαινόμενο όλεθρο.Από εμάς μην περιμένεις πολλά,εσείς τα νέα παιδιά δραστηριοποιηθείτε με τη βοήθεια όσων ευαισθητοποιημένων υπάρχουν,και υπάρχουν ευτυχώς,να σταματήσει η κατρακύλα.Μπράβο φίλε μου θά ήθελα να συζητήσουμε για το θέμα αυτό στο σχολείο,σε περιμένω όποτε θέλεις και με άλλα παιδιά που έχουν τη δική σου ευαισθησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις