Για τους ελληνόφωνους της Κάτω Ιταλίας


Κάθε χρόνο στην αρχή της άνοιξης, με τα θεωρητικά τμήματα της Β΄ τάξης και με την ευκαιρία της διδασκαλίας της λυρικής ποίησης ταξιδεύουμε στην Κάτω Ιταλία. Και συναντάμε στα τραγούδια των ελληνόφωνων περιοχών της τα γκρεκάνικα, αυτή τη διάλεκτο την ανάμεσα στα ελληνικά και τα ιταλικά που επιβίωσε με πείσμα μέχρι τις μέρες μας.
Το άκουσμα των μελωδιών και των σκοπών αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για τα παιδιά. Ήχοι καθαροί, τραγούδια μελωδικά ή έντονα ρυθμικά, γοητεύουν και παρασύρουν εύκολα.

Πέρυσι με το Β1 θεωρητικό είχαμε συμπληρώσει τη συνάντησή μας αυτή με μια επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο "Ιανός", όπου ένα ελληνικό συγκρότημα που ειδικεύεται σ΄ αυτή τη μουσική, οι "Encardia", έπαιζαν κάθε Πέμπτη. Είχαμε περάσει θαυμάσια ( όποιο απ' τα παιδιά διαβάσει το παρόν post, παρακαλώ, ας σχολιάσει! ). Οι ταραντέλες και οι ρυθμοί των ελληνόφωνων χωριών μάς ξεσήκωσαν. Υποτίθεται πως είχαμε πάει να μελετήσουμε τα γκρεκάνικα και είχαμε καταλήξει να χορεύουμε στο πατάρι του Ιανού! Θυμάμαι που συζητώντας μετά με 2-3 μαθητές με είχαν επιπλήξει, επειδή δεν τους είχα παρουσιάσει στην τάξη τη μουσική αυτή με τον ενθουσιασμό που έπρεπε και είχαν παέι στον Ιανό πολύ συγκρατημένοι…

Όλη αυτή η εισαγωγή, για να διαφημίσω τις εκδηλώσεις που γίνονται σήμερα και αύριο στο κέντρο Λόγου και Τέχνης Χαλανδρίου και όπου παίζουν, εκτός από τους Encardia πολλοί γνωστοί και άγνωστοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας. Εκδηλώσεις που τις συστήνουμε ανεπιφύλακτα και που λεπτομέρειες για αυτές, αλιευμένες από το Internet, σας έχουμε εδώ:


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΣΑΒΒΑΤΟ 1 & ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ»

2η Πολιτιστική Συνάντηση για τη μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας

Μετά την απόλυτα επιτυχημένη 1η Πολιτιστική Συνάντηση για τη μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας με τον τίτλο "Οι Έλληνες συναντούν τους Έλληνες", που διοργανώθηκε το 2007, το Μελωδικό Καράβι και το μουσικό συγκρότημα Encardia, μας καλούν και πάλι σε ένα μαγευτικό τριήμερο αφιερωμένο στη μουσική και τα τραγούδια της GRECIA SALENTINA -της ελληνόφωνης κάτω Ιταλίας, την Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου, το Σαββάτο 1 και την Κυριακή 2 Μαρτίου 2008.

Στο τριήμερο «Οι Έλληνες συναντούν τους Έλληνες» θα παρουσιαστεί με ιδιαίτερα ζωντανό, αλλά και αυθεντικό τρόπο, η ιστορική και πολιτισμική σχέση της Νοτίου Ιταλίας με την Ελλάδα, σε μία προσπάθεια δημιουργίας μίας γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών καλλιτεχνών, και τη συνακόλουθη ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας για μια πολυσύνθετη στήριξη της Ελληνόφωνης Κάτω Ιταλίας, που συμπυκνώνει τον Ελληνικό και τον Ιταλικό πολιτισμό.

Στις συναυλίες του τριημέρου θα συμμετάσχουν από την Ελλάδα οι Εncardia, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Αργύρης Μπακιρτζής, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Κώστας Θωμαΐδης και η ομάδα σύγχρονου χορού Χαμαιλέων της Θεσσαλονίκης, ενώ από την Ιταλία οι εκπρόσωποι της μουσικής παράδοσης του Σαλέντο Roberto Licci (Ρομπέρτο Λίτσι) και Giovanni Avantaggiato (Τζιοβάνι Αβαντατζάτο), ο Luigi Garris (Λουΐτζι Γκάρις) η σημαντικότερη σήμερα τραγουδίστρια του Salento Cincia Villanni (Τσίντσια Βιλάνι) και η Paola Petrossilo (Πάολα Πετρόσιλο).Παρασκευή 29/2, Σάββατο 1/3 & Κυριακή 2/3 στις 8.30 μ.μ., Τιμές εισιτηρίων: 20,00 ευρώ & 15,00 ευρώ φοιτητικό.

Με ελεύθερη είσοδο θα προβληθούν οι ταινίες “Pizzicata” του Eduardo Winspeare, Παρασκευή 29/2, 6.30 μ.μ. “Τα μοιρολόγια αντηχούν ακόμα”, Σάββατο 1/3, 7.30 μ.μ. και “Polemonta” του Δημήτρη Μαυρίκιου, Κυριακή 2/3, 6.30 μ.μ.Όλο το τριήμερο θα λειτουργήσει εργαστήρι χορού ταραντέλας με ελεύθερη είσοδο: Παρασκευή 29/2, 6.30 μ.μ. - Σάββατο 1/3, 6.00 μ.μ. - Κυριακή 2/3, 7.00 μ.μ.Τέλος, το πρωί της Κυριακής 2/3 (11.00 π.μ.) διοργανώνεται παιδικό πάρτι σε ρυθμούς ταραντέλας και κατασκευή βενετσιάνικης μάσκας Είσοδος 15,00 ευρώ για κάθε παιδί, δωρεάν οι συνοδοί.

Εισιτήρια προπωλούνται στο τηλέφωνο 210 7234567, στο ticketservices.gr και στον Ιανό, Σταδίου 24.Είσοδος ΕλεύθερηΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ACS, ΓΑΡΥΤΤΟΥ 53, ΧΑΛΑΝΔΡΙTηλ. 210 63 93 341, www.artscenter.gr


Σχόλια

  1. Αγαπώ την Γκρετσία Σαλεντίνα αλλά και την Μπόβα Μαρίνα, τη μουσική ποιότητά τους, την ελληνική τους διάσταση.
    Στην Απουλία έζησα λίγες μέρες, αλλά είμαι διαρκώς εκεί.Άπέκτησα φίλους, νιώθουν όλοι εκεί Έλληνες. Έκαμα και σχετικά αφιερώματα. Δείτε τα εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Π.Κ, τι χαρά να σε συναντάμε στα λημέρια μας! Μόλις είδα τα αφιερώματά σου για τα ελληνόφωνα, συγχαρητήρια. Επιφυλασσόμαστε κι εμείς. Το σημερινό μας ήταν απλώς μια εισαγωγική είδηση για τις εκδηλώσεις στο Χαλάνδρι.
    Είναι πολύ συγκινητικό κάτι που πορεύεται με τόσες αντοχές στο χρόνο, ε;
    Ασπασμούς σε σένα και στο αγαπημένο νησί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις