" Ένα νεαρό πανεπιστήμιο κάνει τέχνη στην Κέρκυρα "


Εδώ και εννιά χρόνια, στην Κέρκυρα, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, λειτουργεί το τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας. Στην ψηφιακή εποχή μας, καθώς ακόμα κι ο τρόπος που γίνεται η τέχνη αλλάζει, το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας αντιμετωπίζει τη σύγχρονη δημιουργία ως μια διαδικασία που διαρκώς εξελίσσεται και επαναπροσδιορίζεται. Εκπαιδεύει νέους καλλιτέχνες εξοικειωμένους με τις σύγχρονες τεχνολογίες και τις νέες δυνατότητες που αυτές προσφέρουν, όπως είναι η διαδραστική καλλιτεχνική έκφραση.
Γράφει η Έλενα Γαλανοπούλου στην " Ελευθεροτυπία": " Αυτό που συναντήσαμε, δεν το συναντά κανείς καθημερινά στα ελληνικά πανεπιστήμια. Καθηγητές με πολύ όρεξη για δουλειά, να συνεργάζονται μεταξύ τους και με τους φοιτητές παρέχοντάς τους μια ολοκληρωμένη και όχι αποσπασματική άποψη για την τέχνη. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας καθηγητών, όπως η Μαριάννα Στραπατσάκη με τους Γιάννη Ζάννο και Ανδρέα Φλώρο, μαζί με την εργατικότητα των φοιτητών είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή ολοκληρωμένων καλλιτεχνικών έργων υψηλού επιπέδου."
Από τις 21 - 24 Μαΐου, μάλιστα, διοργανώθηκε το 2ο φεστιβάλ του τμήματος και μια ημερίδα με θέμα " Φανταστικοί κόσμοι:εναλλακτικές αναγνώσεις της πραγματικότητας" Δρώμενα, προβολές video έργων τέχνης, animation, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, παρουσιάσεις εργασιών από τα μαθήματα ήχου αλλά και εγκαταστάσεις (installations) έδωσαν δείγματα της δουλειάς που συντελείται στο τμήμα.
[ Όλα τα στοιχεία τα πήραμε από το άρθρο της Ε. Γαλανοπούλου στην "Ελευθεροτυπία" της 27-05-08]
(Φοιτητής του Τμήματος Τεχνών Ηχου και Εικόνας επί το έργον. Ζωγραφίζει σ' έναν τεράστιο μουσαμά, ενώ παίζουν μουσικοί συνάδελφοί του)

Ολοζώντανο, λοιπόν, το νεαρό σε ηλικία τμήμα του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Δάσκαλοι ορεξάτοι, κοντά στους φοιτητές τους, που ξέρουν να συνεργάζονται και διδάσκοντας να δημιουργούν. Τους σφίγγουμε το χέρι! Και χαιρόμαστε να διαβάζουμε τέτοιες αναφορές για κομμάτια της εκπαίδευσης που "ανθούν και λουλουδίζουν" .



Σχόλια

  1. Από τη μια μεριά χαίρεσαι όταν ανακαλύπτεις τέτοιες μικρές οάσεις δημιουργικότητας από την άλλη πάλι λυπάσαι που χαίρεσαι με πράγματα που κανονικά θα έπρεπε να ήταν αυτονόητα...

    Χαιρετίσματα από τη Ζάκυνθο και καλή επιτυχία στα παιδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ήχος και χρώματα και Τέχνη και τεχνολογία και αυτοσχεδιασμοί και δυναμική και διαφορετικές προσεγγίσεις και συλλογικότητες και "εκτός των τειχών" και ... κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι παρήγορο πράγματι να υπάρχουν εκτός των τειχών τέτοιες οάσεις δημιουργiκότητας.Γνωρίζω και άλλες τέτοιες «αθόρυβες» και δημιουργικές οάσεις σε περιφερειακά Πανεπιστήμια.Μια μόνο είναι η λύση η αποκέντρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και η ισόρροπη κατανομή της,σε πείσμα κάποιων «επαρχειωτών» δήθεν διανοούμενων που ξεχνώντας την καταγωγή τους διαμαρτύρονται για τη διασπορά των Πανεπιστημίων και έχουν το απύθμενο θράσος να υποτιμούν σχολές χρήσιμες όπωςτο ΑΤΕΙ Ιχθυοκαλλιέργειας στο Μεσσολόγγι, και μάλιστα δημόσια και από τη Τηλεόραση.Αγνοούν ότι εκεί διδάσκουν στα περιφερεικά Ανώτατα Ιδρύματα νέοι καθηγητές με φρέσκα μυαλά και όχι αρτηριοσκληριωτικά σαν τα δικά τους και πολλών διδασκόντων σε Κεντρικά ΑΕΙ καιΑΤΕΙ.Συμφωνώ Νιονιο,Λίλα,Χωραίτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικά προκαλούν ανκούφιση όλα αυτά που μαθαίνουμε εδώ!Κομμάτια ζωής αληθινής, που θα θέλαμε να μοιραστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χωραΐτη μας,
    " από την άλλη πάλι λυπάσαι που χαίρεσαι με πράγματα που κανονικά θα έπρεπε να ήταν αυτονόητα..."

    Νομίζω πως είναι να το παίρνουμε απόφαση πια πως τα αυτονόητα, αυτά που τώρα εμείς λέμε αυτονόητα, δεν είναι και τόσο. Και πότε ήταν, δηλαδή;( Πάρε για παράδειγμα τους πολέμους )Ου-τόπος για πολλά αυτονόητα. Σαχάρα. Χωρίς χαρά. Άρα, χάρου, χάρου - και μην το πεις του Χάρου!
    Καλές επιτυχίες και σε σας - το νησί έχει ανάγκη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λίλα,

    Ναι, κάτι αλήθεια (φαίνεται να) συμβαίνει...εδώ; εκεί; Είναι από τις λίγες φορές που δε σου 'ρχεται να πεις "η ζωή είναι αλλού"..

    Στέλλα,
    Μα τα μοιραζόμαστε, έστω, με τον τρόπο μας, αλλά τα μοιραζόμαστε.

    [Και μη με ρωτήσεις για τους
    κάδους!!!] :-)

    Δημήτρη,
    Αν γνωρίζεις κι άλλες τέτοιες "αθόρυβες και δημιουργικές οάσεις", όπως γράφεις, να μας τις παρουσιάσεις. Ακόμα και στον τομέα του ΣΕΠ καλό θα μας κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις