ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ








Βέπουμε μια φωτογραφία της NASA που απεικονίζει δεξιά τον τυφώνα Rammasun και τον σπειροειδή γαλαξία Μ101 αριστερά σε απόσταση 25 εκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς. Στο επάνω σχήμα φαίνεται ένα σπειροειδές που παριστάνει τη λεγόμενη λογαριθμική σπείρα.Παρατηρούμε ότι η ομοιότητα είναι καταπληκτική.Ο σχηματισμός σπειροειδών γαλαξιών και τυφώνων ακολουθεί τη δυναμική εκείνη που τους δίνει αυτό το σπειροειδές σχήμα. Δεν είναι λοιπόν εξωπραγματικό να λέμε «αεί ο Θεός ο Μέγας Γεωμετρεί»

Σχόλια

  1. Χαίρομαι που βλέπω γεωμετρικό σχήμα στο blog του σχολείου .
    Από το βιβλίο του Ερνέστο Σάμπατο ( 1911-1999 , φυσικός , συγγραφέας λογοτεχνικών βιβλίων και δοκιμιογράφος )
    ¨ Άνθρωποι και γρανάζια ¨:
    ................................
    Το μαθηματικό φάντασμα
    Μπροστά στον απέραντο πλούτο του υλικού κόσμου , οι θεμελιωτές της θετικής επιστήμης επέλεξαν τα ποσοτικά μετρήσιμα μεγέθη : τη μάζα , το βάρος , το γεωμετρικό σχήμα , τη θέση , την ταχύτητα . Και κατέληξαν στην πεποίηθηση ότι η " η φύση είναι γραμμένη με μαθηματικούς χαρακτήρες " , τη στιγμή που αυτό που ήταν γραμμένο με μαθηματικούς χαρακτήρες δεν ήταν η φύση , αλλά ...η μαθηματική δομή της φύσης .
    Δεν εξέφραζαν , επομένως , την απέραντα πλούσια φύση αυτοί οι επιστήμονες με τη μαθηματική γλώσσα , αλλά μόλις και μετά βίας το πυθαγόρειο φάντασμά της . Ό,τι γνωρίζαμε από την πραγματικότητα με τον τρόπο αυτόν ήταν πάνω κάτω αυτό που ένας κάτοικος του Παρισιού μπορεί να καταφέρει να γνωρίσει από το Μπουένος Άιρες μελετώντας τον ταξιδιωτικό οδηγό του ή , ακριβέστερα , αυτό που ένας εκ γενετής κωφάλαλος μπορεί να διαισθανθεί από μία σονάτα εξετάζοντας την παρτιτούρα της .
    ..............................
    Από το ίδιο βιβλίο :
    ΄Όπως λέει ο Μπέρτραντ Ράσσελ ( 1872 - 1970 , μαθηματικός και φιλόσοφος ) , η φυσική είναι μαθηματικά , όχι επειδή γνωρίζουμε πολλά για τον εξωτερικό κόσμο , αλλά επειδή αυτά που γνωρίζουμε είναι πάρα πολύ λίγα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λογαριθμικές σπείρες και χρυσά ορθογώνια.
    Οι γαλαξίες, οι κυκλώνες, το όστρακο του ναυτίλου.
    Το σύμπαν και το ελάχιστο.

    Η φύση κινητοποιεί τη λογική και το συναίσθημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέτοιας θεματολογίας ενδιαφέροντα μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση:
    www.thalesandfriends.org και

    εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις