Ο κινηματογράφος συναντάει μια σχολική τάξη.


Κάθισαν τις Κάνες στα θρανία.

*

"Μια ολόκληρη τάξη Λυκείου υποβαθμισμένης περιοχής του Παρισιού πρωταγωνίστησε στην ταινία του Λοράν Καντέ και πήρε μαζί του Χρυσό Φοίνικα"
*




*

"Στην εξαιρετική ταινία «Ανάμεσα στους τοίχους» του Λοράν Καντέ, που προβλήθηκε την τελευταία μέρα του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ, γύρω από τις σχέσεις ανάμεσα σ' έναν φιλελεύθερων ιδεών καθηγητή και τους δύσκολους μαθητές ενός Λυκείου σε υποβαθμισμένη περιοχή του Παρισιού, απονεμήθηκε ομόφωνα ο Χρυσός Φοίνικας του 61ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Κανών".

*


"΄Εχοντας δουλέψει με τους ερασιτέχνες ηθοποιούς-μαθητές για ένα ολόκληρο σχολικό έτος, ο Καντέ αντιμετωπίζει το θέμα του με κατανόηση και αντικειμενικότητα, χωρίς προκαταλήψεις ή δημαγωγία, παρουσιάζοντας με λεπτομέρεια και ρεαλισμό τις σχέσεις και τις εντάσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα σε καθηγητή και μαθητές, χωρίς να παίρνει το μέρος κανενός και αφήνοντας τα συμπεράσματα στο θεατή".

*
(αποσπάσματα από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 26.05.2008, συντάκτης:Ν.Φ.Μικελίδης)

*

*



*

Ο σκηνοθέτης Λοράν Καντέ με τους μαθητές- ηθοποιούς.

*


*
Tο εξώφυλλο του βιβλίου στο οποίο στηρίχθηκε η ταινία -ο συγγραφέας του βιβλίου είναι συνσεναριογράφος και ο ηθοποιός καθηγητής-.
(Ευχαριστούμε την Ελένη Κυριμκύρογλου για τη φωτογραφία!)
*

Και ένα μικρό απόσπασμα από την ταινία:[Ο καθηγητής προσπαθεί να πείσει τα παιδιά πως ένας σωστός γραμματικός τύπος δεν παραπέμπει -αναγκαστικά- στο Μεσαίωνα(!) και πως προτού απορρίψουν κάτι , καλό είναι να το γνωρίσουν]


*


*

*



Μάλλον θα συναντηθούμε σ΄ αυτή την ταινία!

*

*

Σχόλια

  1. Για κοίτα! Και διάβαζα τις προάλλες πως η κριτική επιτροπή θα είχε δύσκολη δουλειά, για να διαλέξει ανάμεσα σε Κλιντ Ίσγουντ και Γούντι Άλλεν!! Τελικά, ανάμεσα σε τοίχους διάλεξε!
    Τώρα, εμείς, περιμένουμε πώς και πώς να το δούμε, ε; Και σκέφτομαι, επίσης, πόσο ενδιαφέρον θα είναι και για κάποιον που δεν έχει την εμπειρία της τάξης, όπως εμείς.
    Η δε ιδέα, όσο απλή, τόσο καταπληκτική.
    Για να μην πούμε ποια ήταν η πρώτη, εν θερμώ, αντίδραση..Εεε, να το πούμε: "Κι εμείς! Κι εμείς!"
    Ωραία, λοιπόν, προκλητική η ανάρτησή σου, Λίλα. ( Αλλά και το απόσπασμα, πού στο καλό το βρήκες, ρε παιδί μου;)
    Τέλος: Εννοείται πως μόλις βγει στους κινηματογράφους, τυπώνουμε την πρόσκληση για παρακολούθηση-συζλητηση στα δικά μας τα παιδιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίλα, Διονύση γεια σας
    Εξετάσεις αλλά και σχέδια για την επόμενη χρονιά. Η ταινία¨"ανάμεσα στους τοίχους " μου έδωσε την ιδέα της σύμπραξης των δύο σχολείων (να δούμε μαζί την ταινία και μετά να ακολουθήσει συζήτηση). Φυσικά αφού έχετε και δυνατό τμήμα γαλλικών μπορούν οι μαθητές να διαβάσουν και το βιβλίο πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία.φιλιά Ελένη Κυριμκύρογλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελένη, γεια!
    Θαυμάσια η ιδέα σου! Δεσμευόμαστε από τώρα. Τα πρακτικά θα τα συζητήσουμε εν καιρώ.
    Βιβλίο;;; Δεν το ήξερα. Ποιο είναι;
    Χαίρομαι πολύ που "τα λέμε" - και να που γεννιούνται και ιδέες...
    ( Δε σου κρύβω πως η φιλοδοξία για τούτο το ιστολόγιο αυτή, περίπου, είναι. Να γίνει πεδίο συζητήσεων, ανταλλαγής ιδεών )
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1. Μπράβο, Ελένη, πολύ καλή ιδέα !
    2. Και , βέβαια, ευχαριστούμε πολύ για τη φωτό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και εμείς να στηρίξουμε όσο μπορούμε, Λίλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις