Στην τελική ευθεία!

Δέκα μέρες απομένουν. Ενθουσιασμός, αδημονία, μαζί με άγχος και αγωνία. Και δημιουργικός οίστρος. Μαθητές και καθηγητές.
Μόλις το Δεκέμβρη μάς έγινε η πρόταση από το Μουσείο Μπενάκη, με πρωτοβουλία της
κ. Αγγελικής Κώττη, να "στήσουμε" μια παράσταση - αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου. Δεχτήκαμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ποιος δε θα ήθελε να ταξιδέψει με το καράβι της ποίησης του Ρίτσου..


Η καλαίσθητη πρόσκληση του Μουσείου Μπενάκη

Μετά ήρθε η συνεργασία με το 10ο Λύκειο Πειραιά. Δεύτερη χαρά.
Κι ύστερα η κινητοποίηση. Ανάγνωση, έρευνα, συγκέντρωση-οργάνωση του υλικού, φωτογραφίσεις, βιντεοσκοπήσεις, οπτικοποιήσεις ποιημάτων, εικαστικές δημιουργίες, αναρτήσεις στα μπλογκ των σχολείων μας, γκράφιτι, απαγγελίες, μαθήματα, συζητήσεις, προτάσεις, αλληλοεπισκέψεις στα σχολεία, κατασκευή "σεναρίου", διανομή ρόλων, πρόβες θεάτρου, μουσικής, σύνταξη κειμένων, επισκέψεις στο Μουσείο Μπενάκη για το αρχείο Ρίτσου, στη Μονεμβασιά, στο σπίτι του ποιητή.
Κρυφή περηφάνια: Όλα αυτά χωρίς να χαθούν σχολικές ώρες. Από ελάχιστες έως μηδενικές.
Και κυρίως. Η βαθιά ικανοποίηση από την όρεξη και τη συνέπεια των παιδιών. Κάθε Σαββατοκύριακο, χωρίς εξαίρεση, για πολλές ώρες, τρεις μήνες τώρα, στις πρόβες. Με σοβαρότητα αλλά κι ευδιαθεσία. Εισχωρώντας όλο και βαθύτερα στην ποίηση του Ρίτσου.
Όχι, όσο και να το θέλαμε, δε γίναμε μέσα σε τρεις μήνες καλλιτέχνες. Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι άψογο καλλιτεχνικά. Θα είναι όμως καρπός αλήθειας, αγάπης και συλλογικής προσπάθειας, θα είναι η πρότασή μας για τη συνάντηση με τη λογοτεχνία, η πρότασή μας για μια ζωντανή εκπαίδευση, που τόσο έχουμε ανάγκη.


Και θα χαρούμε να είστε εκεί. Να γιορτάσουμε την παγκόσμια ημέρα της ποίησης. Να τιμήσουμε το Γιάννη Ρίτσο. Να επαληθεύσουμε το στίχο του: " Φύτεψα ένα δέντρο. Θα το μεγαλώσω. Ό,τι κι αν γίνει δε γυρίζω πίσω."

Στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Σάββατο 21 Μαρτίου, στις 19.00΄.

Σχόλια

  1. Πάντα να ποιητεύετε! Δεν είναι λίγο αυτό. Αλάτι είναι που δίνει ουσία στη φυτοζωή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άντε, ρε Διονύση μου και δεν έβλεπα τα ψιλά τα γράμματα! Ότι σου έλεγα στο σχόλιο. Όλα με μεράκι, πάθος, αγάπη και ψυχή!
    Καλή επιτυχία, παιδιά και μπράβο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mπράβο και πάλι μπράβο!
    Καλή δουλειά μέχρι την παράσταση και καλή σας επιτυχία.
    Και είπαμε, η άτιμη η θάλασσα που απομακρύνει.
    Δεν ξέρεις, Διονύσξ, πόσο θα ήθελα να είμαι εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα είμαστε εκεί!
    Θα ταξιδέψουμε μαζί σας
    και είναι σίγουρο ότι θα περάσουμε όμορφα, θα μας αγγίξει το βαθύ συναίσθημα του ποιητή και, πρώτα και κύρια, η δικιά σας ματιά,η αγωνία και το μεράκι σας, αγαπημένοι μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν προλαβαίνω παρά μονάχα να σας συγχαρώ, διότι φεύγω εκτός Ελλάδας. Θα έχω γυρίσει όμως μέχρι την παράσταση, όπου και θα σας απολαύσω. Την αγάπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή επιτυχία, σίγουρα θα την έχετε!!.. Συγχαρητήρια σε όλους, μαθητές και καθηγητές για το κόπο σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σας ευχαριστούμε όλους.

    Χρειάζονται οι ευχές σας, γιατί καταφέραμε και αγχωθήκαμε, μια και θα...εκτεθούμε τόσο δημοσίως φέτος.

    Παρηγοριόμαστε στην ιδέα πως λίγο πολύ όλοι καταλαβαίνουν πως δε είναι λογικό να κρίνουν την παράσταση με αυστηρά καλλιτεχνικά κριτήρια, μια και δεν πρόκειται για επαγγελματική δουλειά.

    Ακόμα και το άγχος, όμως, σκεπάζει η χαρά για τη δημιουργία, τη συνεργασία, τη "συνομιλία" μας με τον ποιητή, την αντίσταση στην απάθεια.

    Και η χαρά που θα βρεθούμε όλοι μαζί!


    roadartist,

    Σου χρωστάμε το ...banner, πάνω δεξιά στο ιστολόγιο - και πολύ σ' ευχαριστούμε γι' αυτό. Σου κρατάμε θέση! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με το καλό! Με το καλό! Πάντα τέτοια όμορφα να κάνετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις