Zeitgeist

Απόψε φιλοξενούμε την ανάρτηση - πρόσκληση του Οδυσσέα, για την παρακολούθηση της ταινίας ZEITGEIST, την οποία θερμά προτείνει. Το κείμενο που μας έστειλε σας το παραθέτουμε


Μια ταινία, ένα ντοκυμανταίρ- μια αλήθεια, ένα ψέμμα;

Το Zeitgeist είναι ένα φιλμ που αναμφίβολα έχει όλα τα αποπάνω, ή ίσως κανένα. Το πρώτο Zeitgeist έχει 3 μέρη- την προέλευση και φύση των θρησκειών, την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, και τα παγκόσμια οικονομικά καρτέλ των πολεμοχαρών τραπεζιτών. Το δεύτερο επεκτείνει το 3ο κομμάτι του πρώτου, αναφέροντας περισσότερα στοιχεία και εστιάζοντας στην οικονομική κρίση με κατανοητούς όρους, ενώ στο τέλος παρουσιάζει προτάσεις για μια ημιουτοπική κοινωνία.

Δεν πρόκειται για μια ταινία με την κλασσική έννοια του όρου- δεν έχει πλοκή ή ηθοποιούς, δεν έχει εξέλιξη ή κάθαρση. Δεν περνάει κάποιο έμμεσο μήνυμα. Αλλά δεν έχει σημασία, γιατί δεν θέλουμε πια έμμεσα μηνύματα.

Δεν πρόκειται για ντοκυμανταίρ, αν και αυτό υποτίθεται πως είναι. Αγγίζει και εφάπτεται σε θεωρίες συνομωσίας, θρύλους και μύθους, πάνω στην ανθρώπινη ιδιοφυία μα και την ανθρώπινη βλακεία σε ίσα μέρη. Τα γεγονότα που παραθέτει μοιάζουν αληθινά, αλλά η ίδια η φύση τους τα καθιστά υπό αμφισβήτηση. Αλλά δεν έχει σημασία, γιατί δεν θέλουμε απλά γεγονότα.

Δεν πρόκειται για αλήθεια, γιατί αναμφίβολα κάπου ανάμεσα στις εξωπραγματικές θέσεις που υποστηρίζει κρύβεται κάποια φαντασία (νοσηρή ή μη). Κάποια πράγματα δεν μπορούν πλέον να αποδειχθούν με 100% βεβαιότητα, οπότε βασιζόμαστε στο λόγο ενός ανθρώπου που δεν γνωρίζουμε. Αλλά δεν έχει σημασία, γιατί η αλήθεια που σου δίνεται έτοιμη δεν έχει αξία.


Δεν πρόκειται για ψέμμα, γιατί ό,τι υποστηρίζει στέκει λογικά, και πολλά από τα στοιχεία του δεν είναι απλά λογικά αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένα και αδιάσειστα. Δένουν τόσο σατανικά που αποκλείεται να είναι όλα συμπτώσεις. Ορισμένα μάλιστα είναι τόσο αληθινά που τρομάζουν. Αλλά δε μας νοιάζει, γιατί αν δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια του κόσμου, τότε ας κρυφτούμε πάλι στην τρύπα μας.

Αυτό που μας νοιάζει είναι να μπούμε σε σκέψεις, να ζυμωθούμε, να συζητήσουμε, να αντιπαρατεθούμε, να τσακωθούμε, και στο τέλος να δημιουργήσουμε ο καθένας τη δική του προσωπική αλήθεια που θα μας εκφράζει, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα καθολικά, ισοπεδωτικά ψέμματα της σημερινής κοινωνίας.
Υπάρχουμε, οπότε ας σκεφτούμε και λιγάκι.

Όποιος θέλει να διαπιστώσει τι είναι το Zeitgeist, δεν έχει παρά να το κατεβάσει δωρεάν και να το δει. Εμείς σας προσκαλούμε στην προβολή του Zeitgeist και του Zeitgeist Addendum, την Τρίτη 31/3, στις 9μμ, στο Πανδοχείο του Δρακοφοίνικα (Σπινθάρου 32, Νέος Κόσμος). Όποιος ενδιαφέρεται να έρθει ας επικοινωνήσει στο 6976439860.


Υ.Γ.: Επειδή είστε μαθητές Λυκείου, καταλαβαίνω πολύ καλά ότι καθημερινές υπάρχει πρόβλημα. Γι'αυτό αν όντως υπάρχει ενδιαφέρον, μπορούμε ίσως να κανονίσουμε κάποια προβολή μόνο για σας, άλλες μέρες και ώρες.


Αυτά από τον Οδυσσέα.

Εμείς να σας υπενθυμίσουμε το αυριανό μας ραντεβού αύριο στις 11.00΄ ( με την καινούργια ώρα, παρακαλώ!) στο σχολείο, όπου με πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής μας ομάδας θα περιποιηθούμε τον κήπο και θα φυτέψουμε λουλούδια και οπωρικά.

Σχόλια

  1. Όποιος δεν έχει δει ακόμη αυτές τις ταινίες Zeit-geist (της εποχής το πνεύμα), πρέπει να φροντίσει να τις δει και μετά ας εξηγήσει στον εαυτό του γιατί πιστεύει ή δεν πιστεύει όσα είδαν τα ματάκια του.
    Ακόμη πιό δύσκολο είναι να συζητήσει κάποιος για όσα είδε, γιατί πρέπει πρώτα να βρει συνομιλητές με καθαρό μυαλό και αψεγάδιαστη λογική και αρκετές εξειδικευμένες γνώσεις - είπα ότι είναι δύσκολο.
    Αν υποψιαστούμε ότι είναι ταινία με πολλές αλήθειες που κρύβουν ανάμεσά τους ένα ψεύτικο μήνυμα, για να μας το περάσουν ύπουλα όσο είμαστε ανοιχτοί και απροετοίμαστοι, θα φτάσουμε γρήγορα σε αδιέξοδο, επειδή οι ταινίες απλά παραθέτουν γνωστά στοιχεία συνδυασμένα όμως με περίτεχνα αποκαλυπτικό τρόπο.
    Καλή θέαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τίς είχα δεί και εγώ ( με προτροπή του αδερφού μου που τις είχε φέρει στην μητέρα μου ) . Αν αληθεύουν τα όσα είδα ..''πάμε πολύ καλά'' ;/?
    ΥΓ Είχαν αρκετό ενδιαφέρον πάντως , αν κ ήταν λίγο δύσκολο στο να κατανοήσω κάποια σημεία :P ¨)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις