Η Ώρα της Γης - Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Ας νιώσουμε "πολίτες του κόσμου"

Η Ώρα της Γης - Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Στο site της WWF Ελλάς climate@wwf.gr διαβάσαμε μεταξύ άλλων:

Η παγκόσμια συμβολική δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή πλησιάζει! Λάβε κι εσύ μέρος:
http://www.earthhour.org/signup/gr:el

Στις 20:30, το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009, πόλεις και χωριά σε ολόκληρο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα – την Ώρα της Γης – στέλνοντας ένα ισχυρό παγκόσμιο μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε περισσότερες από 1000 πόλεις του πλανήτη αναμένεται να συμμετάσχουν στη φετινή «Ώρα της Γης».
Με αυτόν τον τρόπο θα σταλεί ένα μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου, λίγους μήνες πριν την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη το 2009, ότι απαιτούμε τη δέσμευσή τους για δράσεις που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, προς όφελος του πλανήτη.
Ήδη, μέσα από το εκτεταμένο διεθνές δίκτυο του WWF, η Ώρα της Γης 2009 διοργανώνεται σε περισσότερες από 70 χώρες και ο αριθμός αυτός μεγαλώνει καθημερινά. Κάθε πολίτης που δηλώνει επίσημα συμμετοχή στην Ώρα της Γης του WWF, στέλνει το μήνυμα ότι συμμετέχει τον αγώνα για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής!

Εγγραφείτε τώρα στο
www.earthhour.org/greece


Το πρώτο βήμα είναι τόσο εύκολο όσο το να σβήσετε ένα φως.
Ενθαρρύνοντας ολόκληρες πόλεις να κάνουν το ίδιο απλό πράγμα, για μία μόνο ώρα, στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα στον κόσμο για την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και δείχνουμε ότι είναι δυνατόν ο κάθε ένας από εμάς να κάνει τη διαφορά.


Η Ώρα της Γης ξεκίνησε σε μία πόλη, σε μία χώρα το 2007, όταν περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο Σίδνεϋ έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα το Σάββατο 31 Μαρτίου 2007.

Μόλις ένα χρόνο μετά, η Ώρα της Γης άγγιξε 370 πόλεις σε περισσότερες από 35χώρες και η εκστρατεία εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα βιωσιμότητας. Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως η
γέφυρα Golden Gate, το Κολοσσαίο, ο φωτεινός πίνακας της Coca Cola στην Πλατεία Times της Νέας Υόρκης, σκοτείνιασαν για μία ώρα.


Η Ώρα της Γης 2009 θα αποτελέσει ένα μείζον κάλεσμα σε δράση, ώστε κάθε πολίτης, κυβέρνηση και επιχείρηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παίξουν το δικό τους ρόλο στην εξασφάλιση ενός περιβαλλοντικά βιώσιμου μέλλοντος.


Πασίγνωστα κτίρια και μνημεία σε όλη την Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, τηνΑμερική και την Ωκεανία θα σκοτεινιάσουν.

Οι άνθρωποι θα βρεθούνε για να συζητήσουν και να σκεφτούν για το μέλλον του πλανήτη μας. Σίγουρα δεν θα σώσουμε εδώ και τώρα τον πλανήτη. Μια καλή ανάσα θα του δώσουμε. Ταυτόχρονα όμως θα δώσουμε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα που θα φθάσει σε κάθε γωνιά και σε κάθε ηγέτη της γης: η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και
επιβάλλει να ενωθούμε άμεσα όλοι σε μια κοινή δράση!

Ήδη, μέσα από το εκτεταμένο Διεθνές Δίκτυο του WWF, η Ώρα της Γης 2009 διοργανώνεται σε περισσότερες από 60 χώρες και ο αριθμός αυτός μεγαλώνει καθημερινά.
Η Ώρα της Γης είναι ένα μήνυμα ελπίδας και δράσης. Φαντάσου τι μπορούμε να κάνουμε αν δράσουμε μαζί.



Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις
  • Πρέπει να σβήσω τα πάντα στο σπίτι μου και να μη χρησιμοποιήσω
    καθόλου ηλεκτρικό;
    Όχι, καθόλου. Το σημαντικό είναι να δείξουμε στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις πόσο εύκολο είναι να δράσουν για να αποφύγουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη.
    Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να «κατεβάσετε τον γενικό διακόπτη του ρεύματος».
    Εμείς σας ενθαρρύνουμε να σβήσετε μόνο τα φώτα σας ώστε να κάνετε μία δήλωση και, κυρίως, να κάνετε μια αρχή για αλλαγή των καθημερινών σας συνηθειών μακροπρόθεσμα.

  • Εάν σβήσουμε όλοι τα φώτα μας την ίδια ώρα, δεν θα γίνει μπλακ άουτ;
    Επικοινωνήσαμε με την ΔΕΗ και τις αρμόδιες αρχές για το θέμα και μας διαβεβαίωσαν πως σβήνοντας και ανάβοντας τα φώτα μαζικά δεν θα προκαλέσουμε πρόβλημα.

  • Δεν είναι επικίνδυνο να σβήσουμε τα φώτα; Τι θα γίνει με τη δημόσια
    ασφάλεια;
    Ζητούμε από τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να σβήσουν μόνο τα μη-αναγκαία φώτα – κανένα φως δεν πρέπει να σβήσει εάν αυτό επιφυλάσσει επίπτωση για τη δημόσια ασφάλεια. Θέλουμε όλοι να περάσουμε την Ώρα της Γης με ασφάλεια σε ένα περιβάλλον που χρησιμοποιεί αποτελεσματικά και αποδοτικά την ενέργεια.

  • Τι μπορώ να κάνω μετά την Ώρα της Γης;
    Όλοι μπορούμε με απλούς τρόπους να συμβάλλουμε στην αποφυγή της υπερθέρμανσης του πλανήτη καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια. Η Ώρα της Γης στόχο έχει όχι μόνο να σβήσουμε τα φώτα μας για μία ώρα, αλλά να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες για μια ζωή.
    Το πρώτο βήμα είναι τόσο απλό όσο το να σβήσουμε τα φώτα που δεν χρησιμοποιούμε αλλά και τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε και έχουμε αφήσεισε κατάσταση αναμονής. Έχουμε υπολογίσει πως, εάν για ένα χρόνο κάθε ελληνικό νοικοκυριό έσβηνε τις συσκευές που διατηρεί
    σε κατάσταση αναμονής, θα μπορούσαμε να ηλεκτροδοτήσουμε ένα νησί σαν τη Λέσβο για ένα ολόκληρο χρόνο!

Σχόλια

  1. Ας σβήσουμε, λοιπόν, τα φώτα, μήπως και βρούμε φως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία, Στέλλα,
    Ευχαριστούμε για την ενημέρωση - και μάλιστα αρκούντως έγκαιρη, ώστε να προλάβουμε να το "ανταλλάξουμε".

    Σαν απελπισμένη αμηχανία του σύγχρονου ανθρώπου μου μοιάζει η πρόταση ( την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, ακολουθώ όσα χρόνια εφαρμόζεται ).

    Χαρακτηριστικό είναι πως γίνεται διακριτή πιο εύκολα η προσπάθεια να συνειδητοποιηθεί ο κόσμος, να του δοθεί μια διέξοδος να αντιδράσει, παρά να καταφέρει κάτι αποτελεσματικό και ουσιαστικό.

    Αισθάνομαι ότι λειτουργεί, δηλαδή, περισσότερο στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης ημών των ιδίων, παρά της "προειδοποίησης" στους "μεγάλους" της γης - οι οποίοι πάντα αγρόν αγοράζουν, και μάλιστα για δική τους χρήση...

    Όμως, ναι, και μεις ως σχολείο καλό είναι να το τονίσουμε, να το τονίζουμε, να συμβάλλουμε στη δημιουργία οικολογικής συνείδησης των αυριανών κατοίκων του πλανήτη.

    Ιδέα-πρόταση: Μήπως, να μοιραστεί την παραμονή, Παρασκευή, 27 Μαρτίου, ένα μικρό ενημερωτικό στα παιδιά; Ευκαιρία να δραστηριοποιηθεί και η περιβαλλοντική μας ομάδα, της οποίας ένα μέρος ( το της δικής μου ευθύνης..) έχει λίγο αδρανήσει;

    Να το δούμε, ε;

    ( Μπράβο, Στέλλα! Περισσότερες αναρτήσεις, Στέλλα!! )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λίλα,
    είμαι σίγουρη ότι στα χαμηλά φώτα εκφράζεται καλύτερα η ψυχή..
    Αυτό, εκτός από τα οφέλη για το περιβάλλον!
    Διονύση μου,
    ίσως έχεις δίκιο-προς το παρόν-στον σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετωπίζεις αυτή την κίνηση.
    εγώ, ομολογώ ότι είμαι μάλλον ενθουσιώδης και σίγουρη ότι το μήνυμα θα περάσει τελικά.
    Πολύ ωραία ιδέα για το ενημερωτικό, θα την υλοποιήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδιά, κι εγώ ειμαι κομμάτι μπερδεμένος με αυτά τα θέματα. Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τον προβληματισμό του Διονύση.
    Αυτο που εγώ φοβάμαι είναι ότι μπορεί τέτοιες κινήσεις να λειτουργούν σαν άλλοθι στη συνείδησή μας.(δεν ειναι δα και καμμιά σπουδαία υπόθεση να σβήσουμε τα φώτα για λίγη ώρα.Θα το κάνουν εξάλλου και πολλοί που όλο τον υπόλοιπο χρόνο θα συνεχίσουν να ......μολύνουν τον πλανήτη).
    Απ'την άλλη σκέφτομαι ότι η κατάσταση έχει προχωρήσει τόσο που τέτοιοι προβληματισμοί είναι πολυτέλειες, οπότε καλό ειναι να συμμετέχουμε σ' αυτές τις κινήσεις, διατηρώντας ίσως τις επιφυλάξεις μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλή και άριστη η κίνηση συντονισμού από τη WWF ,και ακόμη καλύτερη η δική σας κίνηση να το κάνετε θέμα στο blog σας και να μοιράσετε φυλλάδια στα παιδιά.
    Το θέμα όμως είναι να μην το ξεχάσουμε μετά τις 28/3.Χρειάζεται καθημερινή υπενθύμιση και προσπάθεια για να γίνει συνείδηση σε όλους μας πως μπορούμε κι εμεις να βοηθήσουμε στην διαφύλαξη των φυσικών πόρων και στην μείωση των ρύπων που δημιουργούμε.
    Είναι πολύ δύσκολο να πείσουμε ανθρώπους που θεωρούν απόδειξη πλουτισμού την σπατάλη νερού , ή τα αναμένα φώτα σε χώρους που δεν κινούνται.Ακόμη πιο δύσκολο είναι να πείσουμε κάποιον να αφήσει την άνεση που του παρέχει το Ι.Χ. και να χρησιμοποιήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς . Όλοι μας πρέπει να κάνουμε την προσπάθειά μας και με αυτό τον τρόπο να πιέσουμε και τις βιομηχανίες να αλλάξουν τακτική και να σεβαστούν το περιβάλλον.
    Από την άλλη, πόσοι από εμάς γνωρίζουν τι σημαίνουν οι ηλεκτρικές συσκευές Α και Α+,και πόσοι από εμάς που το γνωρίζουμε θα διαθέταμε τα λίγο παραπάνω χρήματα που απαιτούνται για να τις αποκτήσουμε ,γιατί είναι λιγότερο ενεργοβόρες?
    Φοβάμαι ,δυστυχώς, πως ακόμη την οικολογική ευαισθησία την έχουμε μόνο τις μέρες που γίνεται μια εκστρατεία και ό,τι κάνουμε, το κάνουμε γιατί είναι της μόδας και όχι γιατί το πιστεύουμε συνειδητά.
    Πιστεύω πως γονείς και δάσκαλοι / καθηγητές πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό πολύ ,ώστε η νέα γενιά να το κάνει πράξη ζωής... δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια δυστυχώς.
    Μαργαρίτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με μεγάλη χαρά εντόπισα σήμερα το ιστολόγιο του σχολείου σας. Έψαχνα πληροφορίες όχι για την ώρα μα για τη μέρα της γης που θέλουμε να γιορτάσουμε στο δικό μας σχολείο (2ο Δημοτικό Νέας Σμύρνης). Το άρθρο σας όμως μου έδωσε ιδέες και για συμμετοχή μας στην ιδέα που προτείνετε.

    Θα μας επιτρέψετε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία που αναφέρετε (φυσικά με αναφορά πηγής) και στο ιστολόγιο της τάξης μας: http://protaki.blogspot.com ώστε να ενημερωθούν και οι δικοί μας επισκέπτες για τις δράσεις εκείνης της ημέρας.

    Με εκτίμηση και πολλά συγχαρητήρια για το έργο σας

    Μ.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαργαρίτα, καλησπέρα,
    Συμφωνώ. Καλό είναι να υπάρχει συνέχεια. Για κάθε συνέχεια, πάντως, χρειάζεται και αρχή. Και είναι ευκαιρίες μέρες σαν κι αυτή. Με πρωτοβουλία της κ. Χριστοπούλου και της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας τυπώθηκαν ενημερωτικές καρτούλες που θα μοιραστούν σε όλους τους μαθητές. Στους πίνακες ανακοινώσεων των τάξεων θα μπουν ενημερωτικά. Και θα περάσουν κάποιοι καθηγητές από τις τάξεις να ενημερώσουν και προφορικά.
    Αυτά τα γράφω, γιατί, αν δεν αρχίσουμε να κάνουμε κάτι, θα μένουμε πάντα στα λόγια. Που είναι ωραία, μεν, λόγια δε. Και πια οι καιροί πιέζουν..
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαριορή,

    Να μας κλέψετε ευχαρίστως! Έτσι θα καταστήσουμε την εκτίμηση αμοιβαία!
    Χαιρετισμούς στα πρωτάκια σας - αλλά και τα εκτάκια σας που διδάσκονται πληροφορική, απ' ό,τι είδαμε.
    (Κάναμε μια βόλτα απ' τα λημέρια σας και εκπλαγήκαμε με την υπερδραστηριότητά σας. Ούτε "εις ανώτερα" δε μας αφήνετε να σας ευχηθούμε!!!)

    Καλή επιτυχία στην περιβαλλοντική σας μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις