Προτείνοντας ταινίες

η Κωνσταντίνα Πεζούλα, της Β΄,
προτείνει την ταινία
"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών"


Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ

Ακαδημία Γουέλτον. Σχολή αρένων στο έτος 1929. Ένα φημισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα, μοναδική προπαρασκευαστική σχολή για την εισαγωγή σε ανώτατα πανεπιστήμια της εποχής. Η διαπαιδαγώγηση των μαθητών πραγματοποιείται με βάση το αδιαπραγμάτευτο τετράπτυχο ¨Παράδοση, Τιμή, Πειθαρχία, Διάκριση¨.

Αντίθετος στις τότε αρχές, απορρίπτοντας όλους τους καθιερωμένους και τετριμμένους τρόπους διδασκαλίας και αγνοώντας κάθε τίμημα, ο κύριος Κήτινγκ, νέος καθηγητής στο σχολείο, αναλαμβάνει από το πρώτο κιόλας μάθημα να απελευθερώσει τη σκέψη και τη φαντασία των μαθητών ή, όπως ο ίδιος θα αποκαλούσε, ¨ελεύθερων στοχαστών¨. Εργαλείο του η ποίηση. Μια διαφορετική όμως ποίηση. Μια ποίηση που επαναστατεί ενάντια σε κάθε κριτική, ξεφεύγει από κάθε κανόνα. Δεν υπάρχουν κανόνες. Υπάρχει φαντασία.

Αναζωπυρώνει την αυτοπεποίθηση και το ένστικτο, αφυπνίζει τη συνείδηση των μαθητών, τους διδάσκει την αξία και μοναδικότητα κάθε ευκαιρίας. Τα αγόρια μαθαίνουν να παίρνουν πρωτοβουλίες, γράφουν ποιήματα, κυνηγούν τα όνειρά τους, οργανώνουν κλειστές συναντήσεις αφιερωμένες στην ποίηση. Χωρίς να υπολογίζουν συνέπειες. Δεν υπάρχουν συνέπειες.
Κάθε στιγμή είναι μοναδική.
¨ΑΔΡΑΞΕ ΤΗ ΜΕΡΑ¨…

Ένα έργο συνταρακτικό, διαχρονικό, διεισδυτικό. Εμβαθύνει στον ανθρώπινο ψυχισμό, κρύβει νοήματα, περνάει μηνύματα, απορρίπτει κάθε στερεότυπο. Μας μαθαίνει να θέτουμε τα δικά μας όρια στον κόσμο, στη ζωή μας… Να κυνηγάμε κάθε ευκαιρία που θα μας οδηγήσει στα όνειρά μας, σπάζοντας τα δεσμά που μας θέλουν φυλακισμένους…

¨Η αλήθεια είναι μια κουβέρτα
που αφήνει τα πόδια σου παγωμένα.
Τη σπρώχνεις, την τραβάς,
ποτέ δεν είναι αρκετή…
Δε θα μας σκεπάσει ποτέ!
Μπαίνουμε κλαίγοντας,
φεύγουμε πεθαίνοντας,
απλά σκεπάζει το πρόσωπο.
Ενώ κλαις, φωνάζεις, ουρλιάζεις..!¨


Κωνσταντίνα



Το έχετε δει; Συμφωνείτε με την επιλογή; Θα θέλατε να το βλέπαμε στο σχολείο;

Σχόλια

  1. Συγκλονιστική ταινία, πραγματικά!
    Συμφωνώ με την ιδιαίτερα εύστοχη ανάλυση της Κωνσταντίνας.
    Μια ταινία που κινείται σε πολλά επίπεδα: κοινωνικό-πολιτισμικό. προσωπικό, σχέσεων στην οικογένεια και ...κυρίως το φωτεινό ρόλο του δασκάλου, που ανάβει φωτιές και απελευθερώνει δυνάμεις....
    Μακάρι να την βλέπαμε στο σχολείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το έχουμε δει[αχ,πριν πολλαααα χρόνια],μας άρεσε πολύ κ΄ναι,Διονύση,θέλουμε πολύ να το ξαναδούμε και δη στο σχολείο[Λίλα,ξέρεις εσύ,...σαν έτοιμη από καιρό].Πόσο μάλλον μετά την υπέροχη παρουσίαση της Κατερίνας-τρέμε Δανίκα,Μικελίδη κ.λπ.
    ας αδράξουμε...την ευκαιρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να το δείτε οπωσδήποτε και δεν υπάρχει περίπυωση να μη σας αρέσει ή να μη σας συγκινήσει.

    Επίσης σας προτείνω και "Tα παιδιά της χορωδίας" (Les Choristes) για μια επόμενη σινεφίλ προβολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. E, αφού έχουμε τέτοιες προτάσεις μπορούμε να μην τις συμπεριλάβουμε και στον πρώτο ,μάλιστα, κύκλο των κινηματογραφικών συναντήσεων;! (άντε βγάλαμε και είδηση!) Ελπίζουμε να υλοποιηθούν τα μεγαλεπήβολα σχέδια! Κωνσταντίνα , όπως καταλαβαίνεις, ανέλαβες ρόλο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρεμπιπτόντως, όταν παιζόταν η ταινία-ουρές λέμε στα σινεμά-είχε ανοίξει μια συζήτηση[στις εφημερίδες,το διαδίκτυο τότε ήταν στα σπάργανα,]μεγάλη.Για το σχολείο,το ρόλο του,για τους δασκάλους κ' τους μαθητές,για την παιδεία κ' την "ποίηση" εν γένει.1990 κ' κάτι.Θα 'χει -αν μη τι άλλο-ενδιαφέρον να ξαναπιάσουμε το νήμα,να δούμε στο μεταξύ με ποιους πήγαμε κ΄ ποιους αφήσαμε,τι άλλαξε-αν άλλαξε-αν εκείνο το εμβληματικό "carpe diem" έχει άλλην έννοια, κι όχι τη life style εκδοχή του γελοίου "να περνάμε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κωνσταντίνα μου, θά 'θελα να ήμουνα μαθήτρια και μάλιστα στο Σχολείο σας, αλλά...
    Πολύ ωραία ταινία! Ίσως την δω κι εγώ! Και βέβαια θα πουν οι καθηγητές σας και πρώτος πρώτος ο Διονύσης!!!
    Ε, Διονύση;
    Πάντως, δεν ξέρω τι θα σπουδάσεις, αλλά στην Έκθεση πρέπει να σκίζεις!
    Καλή επιτυχία στα όνειρά σου Κωνσταντίνα μου, τόσο σε σένα, όσο και σε όλα τα παιδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τώρα διάβασα ότι και η Λίλα είπε "ΝΑΙ", οπότε, όλοι θα συμφωνήσουν, Κωνσταντίνα μου!
    Χαίρομαι!
    Εύχομαι όλα τα όνειρά σας να πραγματοποιούνται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καταπληκτική επιλογή. θα ήθελα να άκουγα την συζήτηση μετά το τέλος της. καλή σας διασκέδαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να προσθέσω κι εγώ τα δικά μου μπράβο στην Κωνσταντίνα, όχι μόνο για το εύστοχο κείμενό της και την ευαίσθητη επιλογή της, αλλά και για την όλη της διάθεση, την παρουσία της στη σχολική μας ζωή.

    Να προσθέσω λίγα στα λίγα σεμνά (πάντα..) της Λίλας: Ναι, λέμε να το δοκιμάσουμε κι αυτό φέτος. Κινηματογραφικές βραδιές στο σχολείο. Εκτός από τα θερινά μας σινεμά. Και το χειμώνα. Κάπως συστηματικότερα. Με θεματικά αφιερώματα. Με σκέψεις για πρώτο ένα τέτοιο που να χωράει και τον κύκλο των χαμένων ποιητών.
    Τώρα...ας μην προχωράω στα λόγια, να μη με μαλώσει και η Στέλλα της δράσης. ( Αλλά, χαρά είναι αυτή, πού να την κρύψεις;)

    Να παραπέμψω, επίσης, τη Νερένια σε κάποια μας ανάρτηση των αρχών του περσινού (2008) καλοκαιριού, να δει πως η ταινία που μας πρότεινε ήταν η πρώτη που "παίξαμε" στο... θερινό μας σινεμά " Σχολείο", στην...ταράτσα του σχολείου.

    Κωνσταντίνα, μην πετάς σπίθες στα ξερόχορτα, παιδί μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ χαίρομαι πάρα πολύ που αναρτήσατε την πρότασή μου και ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια! Ωστόσο η πρόταση ήταν εντελώς τυχαία! Εγώ δεν είχα την παραμικρή ιδέα για τα μεγαλεπήβολα σχέδιά σας! Κε Μάνεση χαίρομαι ιδιαίτερα αν πετάω τέτοιες σπίθες! Άντε όμως, να ανάψει κι η φωτιά!!

    Κωνσταντίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κωνσταντίνα,
    Εμ, αυτό ήταν το ωραίο! Ότι η πρότασή σου έγινε εντελώς συμπτωματικά και χωρίς να έχει γίνει η παραμικρή νύξη από κανένα, την ώρα που συζητούσαμε να οργανώσουμε κάποιο κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα σχετικό με την εκπαίδευση ή την εφηβεία.
    Πέτυχες διάνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η πιο κατάλληλη ταινία για να προκαλέσει συζήτηση, προβληματισμό, να βάλει την παιδεία και την ποίηση σε πρώτο πλάνο. Μπράβο Κωνσταντίνα! Καλή επιτυχία στην πρεμιέρα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γυριστρούλα,
    Ακόμα δεν τον είδαμε,Γιάννη τον βαφτίσαμε, ε;
    Ευχαριστούμε, πάντως. Νομίζω πως θα καταφέρουμε να φτάσουμε μέχρι την πηγή.
    Πολλές ζαχαρένιες καλημέρες στα φοβερά σας παιδάκια, στο Κόρθι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις