Το καράβι που μας ταξιδεύει το λένε ….. «Ντέμιαν»


Δεύτερος χρόνος λειτουργίας της Λέσχης Ανάγνωσης στο σχολείο μας.
Στην πρώτη μας συνάντηση τις προάλλες αποχαιρετίσαμε «τα πουλιά μας που μισέψανε» (Αχ αυτή η Γ΄Λυκείου , ας όψεται που μας τους πήρε), χαιρετηθήκαμε οι παλιοί γνώριμοι και καλωσορίσαμε στην παρέα τους νέους μας συντρόφους.
Λοιπόν · «πρώτο ταξίδι έτυχε ναύλος για …τη μαγική χώρα του «Έρμαν Έσσε». Μπαρκάραμε με το καράβι-βιβλίο του "Ντέμιαν".

« Η θάλασσα που μας ταξιδεύει είναι βαθιά κι ανεξερεύνητη και ξεδιπλώνει μια απέραντη γαλήνη».
Καλός καιρός!

από την Άννα Ζωγάκη




Τα ναυτάκια που κάνουν μαζί μας το πρώτο τους μπάρκο, στέλνουν γράμματα για τη συμμετοχή τους στα ταξίδια της λέσχης.

Η ανάγνωση ενός νέου βιβλίου ισοδυναμεί με μια νέα άποψη θεώρησης του κόσμου. Μέσα σε έναν μεγάλο ή μικρό αριθμό σελίδων αναδύεται ένας ολόκληρος κόσμος, ένας κόσμος όπως κάποιος, κα΄που, κάποτε θα ήθελε να είναι. Αξίζει να ανακαλύπτει κανείς ότι τα εςώψυχα ενός τυχαίου ανθρώπου πάνω στη Γη, που από άποψη απέχει τόσο πολύ από τον ίδιο στο φύλο, εθνικότητα και τρόπο ζωής, συμπίπτουν τόσο πολύ με τα δικά του. Ότι κανείς δεν είναι εντελώς μόνος…..
Κωνσταντίνα

Στη Λέσχη ανάγνωσης συμμετέχω διότι η ανάγνωση λογοτεχνίας αποτελεί έναν από τους αγαπημένους μου τρόπους ψυχαγωγίας. Τα βιβλία είναι ένας θησαυρός και έχουν να δώσουν πολλά σημαντικά οφέλη και στη λέσχη θα μπορέσουμε να τα ανακαλύψουμε αυτά , αφού θα συζητήσουμε διάφορες πτυχές των βιβλίων. Θα διαβάσουμε βιβλία που ίσως δεν γνωρίζαμε την ύπαρξη τους και θα προτείνουμε και εμείς τα αγαπημένα μας. Είναι μια ευκαιρία να διεισδύσουμε ακόμα βαθύτερα στο λογοτεχνικό κόσμο.
Μαργαρίτα Ιωαννίδου

Αποφάσισα να γίνω μέλος στη Λέσχη Ανάγνωσης διότι πιστεύω πως είναι μια ευκαιρία έτσι ώστε να γνωρίσω τον κόσμο της λογοτεχνίας.
Κωνσταντίνος
Στη Λέσχη Ανάγνωσης γράφτηκα επειδή μου αρέσει να διαβάζω βιβλία και μέσα από αυτά να ταξιδεύω και να γίνομαι μέρος του βιβλίου, έτσι αντιλαμβάνομαι καλύτερα αυτά που θέλει να μας περάσει ο συγγραφέας.
Αντωνία
Είμαι ο Νίκος και έχω έρθει στη Λέσχη βιβλίου, διότι μου αρέσει το διάβασμα και γενικότερα τα βιβλία.

Μπήκα στη Λέσχη Ανάγνωσης γιατί μου αρέσουν πολύ τα βιβλία. Με το βιβλίο ξεφεύγεις από την καθημερινότητα, πράγμα το οποίο είναι αναγκαίο όταν είσαι μαθητής και ασχολείσαι με το σχολείο συνέχεια.. Επίσης έχω ακούσει καλά λόγια από προηγούμενα μέλη και θέλω να ζήσω αυτή την εμπειρία. Όλες οι εμπειρίες είναι χρήσιμες.
Μαρία

"Aka the reader", Claude Monet

Γράφτηκα στη Λέσχη Ανάγνωσης γιατί όταν συζητούσαν οι μαθητές με τους καθηγητές για τα βιβλία που είχαν διαβάσει, τους ζήλευα αφάνταστα. Επίσης, πιστεύω πως θα έχω την ευκαιρία να γνωρίσω καινούργιους και κλασσικούς συγγραφείς.
Λίζα

Έλαβα μέρος στη Λέσχη Ανάγνωσης με σκοπό όχι μόνο να διαβάσω κάποια βιβλία αλλά και να δουλέψω πάνω σ΄ αυτά με άτομα έμπειρα (με τη βοήθεια των καθηγητών μου) και να ανακαλύψω διαφορετικές απόψεις για συγκεκριμένα θέματα (με τη βοήθεια των συμμαθητών μου).
Νίνα

Βιβλία διάβαζα από μικρή γιατί είναι κάτι που μου αρέσει και με εκφράζει. Κάθε φορά λοιπόν που τέλειωνα ένα βιβλίο ένιωθα ότι ήθελα να συζητήσω με κάποιον τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες που μου πρόσφερε. Χαίρομαι λοιπόν που από φέτος θα έχω την ευκαιρία να μοιραστώ τις σκέψεις μου και με άλλους, ν΄ ακούσω τις διαφορετικές γνώμες και συμπεράσματα και να περάσω ευχάριστα τα μελαγχολικά απογεύματα της Κυριακής.
Ισμήνη



" PaperReader " Yusuf Arakkal

Σχόλια

  1. Ευχαριστούμε πολύ όμως τη Στέλλα μας για την ανάρτηση!!!
    Θα προτείνω στους συντρόφους-συναναγνώστες να της αφιερώσουμε την πρώτη μας συνάντηση κι είμαι σίγουρη πως με χαρά θα συγκατανεύσουν[πώς αλλιώς,αφού την αγαπάμε].Θα είναι μεγαλύτερη η χαρά μας να την έχουμε μαζί μας,αν μπορεί.Πόσο μάλλον που διαβάζουμε κάποιοι το βιβλίο που μας δάνεισε!
    "Άμες δε γ'εσόμεθα πολλώ κάρονες",Στέλλα,σε ό,τι αφορά την τεχνολογία,και μόνο.Αισιοδοξούμε πως τις επόμενες αν-αρτήσεις θα τις κάνουμε οι ...ασυν-άρτητοι της Λέσχης.[Στα παιδιά ποντάρω,στη δαιμονική τους ευκολία με τις νέες τεχνολογίες]
    Πιάνουμε λιμάνι,λοιπόν.Θα τα πούμε την Κυριακή,όταν θα ξαναβρούμε τον "Ντέμιαν" αρόδο στ΄ανοιχτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία έκπληξη, Στέλλα, Άννα.
    Άνοιξα τον υπολογιστή για ν' ανεβάσω στο μπλογκ λίγες φωτογραφίες από τη γιορτή της 28ης και βρήκα τα φώτα της λέσχης ανοιχτά!!
    Και πρόλαβαν και τα μέλη να γράψουν δυο λόγια! Μπράβο, μπράβο, μυρίζομαι σπουδαίες συναντήσεις φέτος!
    Από τα ωραιότατα σημειώματα των παιδιών ήθελα να σταθώ λίγο σ' αυτό που λέει η Κωνσταντίνα, για το πώς δηλαδή κανείς προσεγγίζει τον Άλλο μέσα από τα βιβλία, πόσο δύσκολα μένει μόνος, όταν διαβάζει.
    Και να πω κι εγώ, από την περυσινή εμπειρία της λέσχης, πως μικροί μεγάλοι χουχουλιάζαμε στα ζεστά των κυριακάτικων απογεμάτων, πως ήταν μια, κάθε φορά, ολοζώντανη εμπειρία, ένας πλούτος απ' τη συνάντηση των ιδεών και των ανθρώπων, έτσι που και στην τάξη δύσκολα το πετυχαίνουμε στο μάθημα της λογοτεχνίας.
    Χαίρομαι πολύ που το συνεχίζουμε και φέτος - Μαρία, Γιώργο, Άννα, να είστε καλά που το οργανώσατε -χαίρομαι πολύ που το σχολείο μας έχει πάλι άλλη μια ουσιαστική πρόταση παιδείας.

    Όσο για τον Ντέμιαν...ετοιμαστείτε: Η αντιπολίτευση θα είναι ισχυρή, φέρτε μαζί σας ισχυρά επιχειρήματα.
    ( Αναψυκτικά όχι. Έχουμε φροντίσει :-)) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aνυπομονω για την Κυριακή. Τα λογια μου φαίνονται τόσο λίγα και ανεπαρκή μπροστά σε αυτή την αίσθηση που είχα νιώσει, όχι μονο εγω αλλα ειμαι σιγουρη και αλλοι, απο την πρωτη μας συναντηση. Πραγματικα πιστευω πως αυτη η εμπειρια θα μας μεινει αξεχαστη. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λίζα, εδώ είσαι;!
    Είδες; Και σου είχα υποσχεθεί φωτογραφίες για σήμερα, ε; Αυτή η λέσχη, όλο εκπλήξεις...
    Ε, μην περιμένεις και πολλά και αγχωνόμαστε κιόλας..
    Προς το παρόν, καλό βράδυ:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αξιζουν πολλα συγχαρητηρια στο σχολειο σας... Εχετε να προσφερετε τοσα πολλα στην παιδεια...Μακαρι κ αλλοι να ακολουθησουν το παραδειγμα σας.. Συγχαρητηρια κ παλι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Α! Καλή αρχή, φίλοι της λέσχης του 6ου Καλλιθέας!
    Επειδή κι εμείς κάτι τέτοια παλεύουμε, πείτε μας λίγα... διαδικαστικά.
    Πώς οργανώνετε τη λειτουργία της λέσχης σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό ταξίδι στους μικρούς ναυτίλους,
    καλοτάξιδος κι ο "Ντέμιαν"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. gyristroula2,
    ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές, πιο πολύ όμως χαιρόμαστε που οργανώνετε κι εσείς τη λέσχη σας.
    Όσο για τα "διαδικαστικά", δε χρειάζεται δα και καμιά ειδική...τεχνογνωσία κι εμείς ένα "μπουλούκι" ερασιτεχνών είμαστε.
    Λοιπόν,αρκεί να βρεθεί μια παρέα ανθρώπων που αγαπάει το διάβασμα [κι εμείς ξαφνιαστήκαμε με την ανταπόκριση των παιδιών στο πρώτο δειλό κάλεσμα].Χρειάζεται επίσης ένας χώρος να μας...χωράει.[Η...Μανέσιος Βιβλιοθήκη του σχολείου είναι το στέκι μας,όμορφο,χαρούμενο,ζεστό,φιλόξενο, αλλά κάποτε και σπίτια μελών της λέσχης].Ένα προβληματάκι που προκύπτει είναι η εύρεση χρόνου που να βολεύει όλους [επιλέξαμε τα κυριακάτικα απογεύματα].Στις συναντήσεις μας, μετα τη "θερμή" ανταλλαγή απόψεων για το βιβλίο που διαβάσαμε, προτείνουμε βιβλία για την επόμενη φορά κι...επιλέγουμε με δημοκρατικές διαδικασίες μέσα σε κλίμα επίσης "θερμής" αντιπαράθεσης.Με τις ευχές ιδίως των δυσαρεστημένων της προηγούμενης ανάγνωσης να μη βγει και πάλι...μάπα το βιβλίο!Τα εξημμένα πνεύματα ηρεμούν πλήρως μόνο μετά το τσιμπούσι που ακολουθεί,καθώς ομοθυμαδόν...τσακίζουμε τυροπιτάκια.
    Όπως αντιλαμβάνεσα,μέλλουσα ομοιοπαθή,πρόκειται για... μια ωραία ατμόσφαιρα!
    Πέρα απ' την πλάκα τώρα,η λέσχη μας πρόσφέρει μια μοναδική εμπειρία σχέσης,επικοινωνίας-κι όσο κι αν ακούγεται βαρύγδουπο-μέθεξης ψυχοπνευματικής.Και όχι,δεν το βρίσκεις μες στην τάξη αυτό,ακόμη και στο καλύτερό μας μάθημα, το λέει άλλωστε κι ο Διονύσης.Είναι ΑΛΛΟ πράγμα...

    Αντε και στα δικά σας!!!
    θα τα λέμε.Καλά σας ταξίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διαβάσαμε γοα υο βιβλίο, από το Ηλεκτρονικό "ΒΗΜΑ":

    "Εμπνευσμένο από τις φροϋδικές ιδέες και την ψυχανάλυση, κυρίως όμως από την ψυχολογία του βάθους του Γιουνγκ, το μυθιστόρημα παρουσιάζει την εικόνα ενός κόσμου που έχει τη μορφή του αβγού και όπου ο άνθρωπος, όπως το πτηνό τη στιγμή της εκκόλαψης, αγωνίζεται να σπάσει το κέλυφός του. Η αυτογνωσία επομένως είναι η ύψιστη ελευθερία."

    Καλά ταξίδια στους ταξιδιώτες της Λέσχης, στους περιπατητές του "μέσα μας" κόσμου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άννα ευχαριστούμε για τις...οδηγίες χρήσεως, θα τις ακολουθήσουμε και στο γράμμα και στο πνεύμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ζηλεύω -ήδη από πέρυσι- και ετοιμάζω κι εγώ τη δική μου οσονούπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σήμερα,πρωτομηνιάτικα-καλό μήνα σε όλους-θα μαζευτούμε να μιλήσουμε για τον "Ντέμιαν",ήδη ο Διονύσης ετομάζεται να...θερμάνει την ατμόσφαιρα,κάνει και κρύο,προβλέπεται η συζήτηση να πάρει φωτιά.
    Σας ευχαριστούμε τόσο πολύ για τα "ζεστά" σας λόγια!
    "θερσίτη",τι ωραία!Καλοτάξιδοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θερσίτη,
    Έτσι μπράβο! Για να μη λένε πως μόνο το κακό είναι μεταδοτικό..

    ΥΓ. Μην το σκέφτεσαι. Απαιτείται υποτυπώδης έως μηδαμινή οργάνωση (εξ ιδίων, βεβαίως...) και λίγοι φανατικοί - χρήσιμοι σε κάθε κοινωνία:-))Α! Και, συνήθως, καμιά γαβάθα τυροπιτάκια.
    Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η τέχνη.
    Των συγγραφέων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις