Στη Δανία, για να γνωρίσουμε την Ελλάδα

στο Samso ( φωτ.wayfaring.info)

Ίσως χρειάζεται να κάνουμε πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, για να γνωρίσουμε την Ελλάδα…
Αυτή τη φορά ας πεταχτούμε στην Κοπεγχάγη για μια έκθεση και ας διαβάσουμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που μας παραθέτει ο Ρούσσος Βρανάς στα ΝΕΑ του Σαββάτου.


" Η έκθεση...

... επιγράφεται «100 τόποι που πρέπει να θυμόμαστε προτού εξαφανιστούν». Είναι μια συλλογή φωτογραφιών από διάφορα μέρη του κόσμου που απειλούνται από τα φαινόμενο του θερμοκηπίου: Αμαζονία, Βενετία, Ανταρκτική... Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που αυτή η έκθεση φιλοξενείται στη Δανία.

σπίτι στο Samso (φωτ.mclaneandcompany.com)

Οι άνθρωποι...

... στη Δανία παίρνουν πολύ στα σοβαρά τις κλιματικές αλλαγές. Ο υπόλοιπος κόσμος δεν παύει να συζητάει για το πρόβλημα, αλλά οι Δανοί βρίσκουν λύσεις. Μερικά στατιστικά στοιχεία τα οποία δημοσίευσε ο Γκάρι Μέισον στην «Γκλόουμπ & Μέιλ» σίγουρα πείθουν και τον πιο κακοπροαίρετο. Οι Δανοί ξοδεύουν σήμερα την ίδια ποσότητα ενέργειας που ξόδευαν και το 1980. Χωρίς μιζέρια. Γιατί, από το 1980 μέχρι σήμερα, η οικονομία της χώρας έχει επεκταθεί κατά 70%. Και παρά την αυξημένη οικονομική δραστηριότητα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα περιορίστηκαν την ίδια περίοδο παραπάνω από 13%. Σε δύο χρόνια θα αρχίσει από τη δημόσια επιχείρηση Dong Εnergy η μαζική διάθεση ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Όχι πως τα χρειάζεται κανείς. Το 55% των κατοίκων της Κοπεγχάγης (που έχει πληθυσμό 550.000) πηγαινοέρχονται κάθε μέρα στη δουλειά τους με ποδήλατα. Οι δημοτικές αρχές έχουν υπολογίσει πως οι κάτοικοι της πόλης διανύουν με τα ποδήλατά τους κάθε μέρα 1,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Είναι σαν να κάνουν 30 φορές τον γύρο του κόσμου κάθε μέρα. Όσο κι αν ψάξει κανείς με τα μάτια στους δρόμους, δεν πρόκειται να βρει παχύσαρκο.

Στο Samso (φωτ. media.canada.com)

Στην ενέργεια...

... η Δανία είναι η πιο αυτάρκης χώρα της Ευρώπης. Το 2030, το 30% των ενεργειακών αναγκών της θα καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές. Ήδη, σήμερα, όλα τα οικιακά απορρίμματα αποτεφρώνονται για την παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας. Οι οικολόγοι από όλον τον κόσμο διοργανώνουν κάθε χρόνο «προσκυνήματα» στη νήσο Σάμσο. Ποιο είναι το αξιοθέατο εκεί; Μέσα σε 10 χρόνια, οι 4.100 κάτοικοί της κατάφεραν να καλύψουν το 100% των ενεργειακών αναγκών τους από ανανεώσιμες πηγές. Οι Δανοί ήταν προετοιμασμένοι πως η προσπάθειά τους να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα είχε κόστος στην οικονομία. Ήξεραν πως υπήρχε αυτό το ενδεχόμενο. Όμως δεν συνέβη τίποτα. Η Δανία έχει σήμερα μία από τις ισχυρότερες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ανεργία είναι μόλις 3,7%!

Η Κόνι...
... Χέντεγκορντ (φωτ.), πρώην δημοσιογράφος, που είναι σήμερα υπουργός Κλίματος και Ενέργειας, λατρεύεται σαν ροκ σταρ. Πηγαινοέρχεται κι αυτή στη δουλειά της με ποδήλατο- κι ας φοράει φουστίτσα και ψηλοτάκουνες μπότες κάποιες μέρες. Είναι το κάτι άλλο. Όπως όμως και πολλοί άλλοι Δανοί πολιτικοί. Δεν φοβούνται να επιβάλουν φόρους για να αποθαρρύνουν τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο. Και τα έσοδα από αυτή τη φορολογία δεν τα χώνουν σε κρυφές τσέπες: τα διαθέτουν στην έρευνα για την πράσινη ανάπτυξη. Ούτε πράσινα άλογα ούτε πράσινες σημαίες. Όποια σημαία κι αν κρατούν οι Δανοί πολιτικοί, σέβονται το ίδιο τον εαυτό τους, τους ανθρώπους τους, τη χώρα τους και τον πλανήτη."

Τι λέτε; Ωφέλιμο το ταξιδάκι μας;

Σχόλια

  1. Ωφέλιμο, δεν λες τίποτε! Ευχαριστούμε για τη μετάληψη φωτός και εικόνων αναψυχής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διονύση,
    πραγματικά ωραίο το ταξίδι.
    θα κρατήσω τις τελευταίες κουβέντες του άρθρου:
    "Όποια σημαία κι αν κρατούν οι Δανοί πολιτικοί, σέβονται το ίδιο τον εαυτό τους, τους ανθρώπους τους, τη χώρα τους και τον πλανήτη." Νομίζω η γενική αρχή του σεβασμού, σύμφωνα με την οπόια ασκείται η πολιτική, φαίνεται να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ισως γρήγορα πρέπει να τους μιμηθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίο το ταξίδι, δάσκαλε! Να σου πω κι ένα μυστικό για τους Δανούς που δεν ξέρεις; Το καλοκαίρι φιλοξένησα στο χωριό ένα "μεγάλο κεφάλι" Έλληνα που είναι εκεί και μου έλεγε πως οι Δανοί όλη μέρα κάθονται σε ένα στρωμένο τραπέζι.Ξεκινούν απ' το πρωί, τους πιάνει το βραδινό! Είναι συμποσιακοί τύποι, κόλλησε κι αυτός και παραλίγο να το κολλήσουμε κι εμείς! Χαλάλι τους όμως, αφού είναι τόσο μπροστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμείς πρέπει να τα βλέπουμε αυτά για να μπορέσουμε να μετατρέψουμε την Ελλαδίτσα μας σε μια καλύτερη χώρα αφού εξάλλου το αξίζει...
    Ωραίο το ταξιδάκι ΄μέχρι τη Δανία,όμορφες εικόνες...Περιμένω κ άλλο...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. όπως το έγραψε. πρέπει πρώτα να μάθουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους γύρω μας και κατ' επέκταση τον τόπο που ζούμε. άραγε να φτάσουμε σαν έλληνες ποτέ εκεί; και το δράμα είναι, με τι καρδιά ξαναγυρίζεις στην ελλάδα μετά από μια τέτοια επίσκεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντα ενδιαφέρον ένα ταξίδι στη Δανία!
    Να εκφράσω μια ευχή;;
    Ας ξεχάσουμε για λίγο τους -δικαιλογημένους- ενδοιασμούς μας και τις ανησυχίες μας για όσα κάνει το κράτος , η κυβέρνηση και ας ανακαλύψουμε τομ "πράσινο" εαυτό μας!
    Αν τον ανεβάσουμε στην επιφάνεια θα αναγκάσουμε και τους άλλους να κάνουν μεγάλα βήματα, "αειφορικά" !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Eίναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι ουτοπία, ούτε σημαίνει επιστροφή σε πρωτόγονη κατάσταση, οπισθοδρόμηση και μιζέρια. Αντί λοιπόν οι πολιτικοί να λένε λόγια και εξαγγελίες, ας έβαζαν απλώς τη Δανία στην ατζέντα τους. Ένα μέτρο... δανοποίησης τη μέρα, έστω κι αν σήμαινε πχ, υποχρεωτικοί ποδηλατόδρομοι παντού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιατί, βρε Διονύση, νιώθω πως είμαστε αδικημένοι εμείς οι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων; Αχ, ρε Πετρόμπεη, πρόλαβες και πέθανες. ΑΛλιώς, θα σε ξεκλήριζα οικογενειακώς με όλη σου την οικογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το ταξίδι, Διονύση, ήταν πολύ όμορφο! Δεν μπορώ όμως να είμαι αισιόδοξη για μας. Διαβάζοντας το άρθρο μελαγχόλησα κάπως, αναλογιζόμενη τι γίνεται στην καθ' ημάς ανατολή. Το πολιτικό κόστος, το ατομικό κέρδος, η έλλειψη σεβασμού προς το περιβάλλον, η έλλειψη παιδείας γενικότερα, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
    Θα μπορέσουμε κάποτε να βάλουμε ποιότητα στη ζωή μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θερσίτη,
    Και βέβαια αδικημένοι είμαστε, αφού εμείς δημιουργούσαμε πολιτισμό, όταν αυτοί κλπκλπκλπ. Είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα και φοβάμαι πως δε διορθώνονται όσους ...Πετρομπέηδες κι αν θυσιάσουμε στα θεμέλια μας.
    Να έχετε υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ειρήνη,
    Όπως διάβασες, κι η Δημουλά προτιμά περισσότερο την απαισιοδοξία. Τη βλέπει, δυνητικά, πιο παραγωγική.
    Μ' αυτό το κριτήριο, μην ανησυχείς:Είμαστε σε...καλό δρόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις