Προσανατολιστείτε!




Καθώς τελειώνει η διδακτική χρονιά και πολλά από τα παιδιά τίθενται… προ των ευθυνών των επιλογών τους ( της Α΄ τάξης δηλώνουν κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν, της Γ΄ συμπληρώνουν τα μηχανογραφικά ή σκέφτονται τους εκτός των ΑΕΙ και ΤΕΙ δρόμους που μπορούν να ακολουθήσουν), είναι, νομίζω, αρκετά επίκαιρο να αναφερθούμε στο Γραφείο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού ( ΓΡΑΣΕΠ ) που λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια στο σχολείο μας.


Είχαμε την τύχη να συμπληρωθεί η θέση του υπεύθυνου του γραφείου, διαδοχικά, από δύο πανάξιες συναδέλφους. Πρώτη έφτασε η Ματίνα Σκαμιώτη. Η Ματίνα έστησε τα πάντα από την αρχή και εκ του μηδενός. Βρήκε μια σκοτεινή γωνιά και τη μεταμόρφωσε σε ένα χώρο φωτεινό, ευχάριστο, λειτουργικό. Φρόντισε από τα βασικά μέχρι και τις λεπτομέρειες. Μηχανοργάνωσε το υλικό, δημιούργησε αρχείο, στόλισε και με προσωπικά ακόμα αντικείμενα το χώρο, βοήθησε σε ποικίλες δραστηριότητες του σχολείου, στήριξε έμπρακτα τη βιβλιοθήκη, δημιούργησε σχέσεις αγάπης, εμπιστοσύνης με τα παιδιά. Το σχολείο της χρωστάει πολλά.



Η Γεωργία Καμαρινοπούλου, στις αρχές του 2009 πήρε τη σκυτάλη από τη Ματίνα. Όχι μόνο σεβάστηκε ό,τι είχε στηθεί, αλλά μέσα σε ελάχιστο ήδη χρόνο το εμπλουτίζει και το αναπτύσσει.
Και οι δύο εργάζονται μεθοδικά, συστηματικά, σεμνά, αθόρυβα, δημιουργικά, με φαντασία και ευαισθησία. Τα παιδιά στη ζεστή γωνιά του ΣΕΠ βρίσκουν εκτός από τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν και ανθρώπους προσηνείς, έτοιμους να συμβουλεύσουν, να συζητήσουν, να κατευθύνουν, να προτείνουν. Οι πίνακες ανακοινώσεων του ΣΕΠ είναι γεμάτοι και καλαίσθητοι, ενημερωτικό υλικό φτάνει συνεχώς, ενώ η Γεωργία ήδη εγκαινίασε ένα blog (
http://grasep6.blogspot.com/ ) το οποίο ενημερώνεται καθημερινά και είναι στη διάθεση όλων.

Η σημερινή ανάρτηση έχει πληροφοριακό ρόλο για όσους μαθητές τυχαίνει να μην έχουν ακόμα "εκμεταλλευτεί" τις δυνατότητες που τους παρέχει το γραφείο του ΣΕΠ, αλλά είναι και ένα σφίξιμο του χεριού στις συναδέλφους που τιμούν με την παρουσία τους και τη στάση τους τη δουλειά μας, προσφέροντας πολλά σε εποχές που τίποτα δεν είναι αυτονόητο.

Σχόλια

  1. Καλή επιτυχία εύχομαι στα παιδιά σε ό,τι ακολουθήσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απόλυτο δίκιο έχεις Διονύση, σε όσα αναφέρεις για τη Ματίνα και τη Γεωργία.
    Τα παιδιά έχουν ανάγκη απόλυτη την πληροφόρηση, σε εποχές εξειδίκευσης και συνθήκες κρίσης
    και, μάλιστα, σε συνδυασμό με ...χαμόγελο και δόσεις αισιοδοξίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα, τι γίνεται εκεί στην Καλλιθέα; Το κοκαλάκι της νυχτερίδας έχετε; Πήρατε έναν παροπλισμένο θεσμό, προορισμένο για να βολέψει ημέτερους και τον κάνατε να λειτουργήσει έτσι;
    Φτου, φτου...σκόρδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μακαρι να είχαμε κι εμείς κάτι ανάλογο. από δω αρχίζει η σωστή επιλογή και χρειάζεται βοήθεια. καλό και ξεκούραστο (;) Σ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλα εξηγούνται από την αρχή που έκανε η Ματίνα. Συνεργάστηκα μαζί της στο Λύκειο του Ρέντη και γνώρισα πόσο θετική και δημιουργική δασκάλα είναι. Να τη χαιρετήσετε εκ μέρους μου. Και να συνεχίσετε το θεσμό του γρασέπ, που συνήθως είναι φωλιά βολέματος ανίκανων ημετέρων. Η Ανατολική Αττική δείχνει την κατεστημένη συνήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για την κ Ματίνα , που γνώρισα , και τωρα δυστυχώς έχει φύγει απο το σχολείο μας ..δεν έχω λόγια ..πάντα να σε βοηθήσει ...και από τι έχω καταλάβει και για την κ.Καμαρινοπούλου ισχύουν τα ίδια ¨) ..Με την κ. Ματίνα και τώρα με την Κ.Καμαρινοπούλου ..νομίζω πως προσανατολιζόμαστε ...¨))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο στην Ματίνα, μπράβο στην Γεωργία, μπράβο και σε σένα Διονύση που ξέρεις να εκτιμάς!
    Μπράβο γενικώς στο Σχολείο σας και στο προσωπικό του!
    Μπράβο και στα ξεχωριστά παιδιά μας!
    Τους εύχομαι Καλή επιτυχία στα όνειρά τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Ματίνα ήταν πολύ κοντά μας, όχι μόνο ως υπεύθυνη Γραφείου ΣΕΠ, αλλά και στις εκδηλώσεις μας, και στους προβληματισμούς μας. Ήταν ένας «δικός μας» άνθρωπος!.

    Και η Γεωργία , γεμάτη όρεξη, εγκλιματίσθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και αποδείχθηκε άξια «διάδοχος»

    Μόνο ο νέος νόμος για τις τοποθετήσεις των υπευθύνων Γραφείων ΣΕΠ μας τα μπέρδεψε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κική,
    Απλή ευχή για μπερδεμένα θέματα.. Ευχαριστούμε.

    Στέλλα,

    Είναι όπως τα λες: πληροφόρηση με ανθρώπινους όρους, με ανθρώπους που αφουγκράζονται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς και ξέρουν να προσφέρουν.

    Γυριστρούλα,
    Θα ευχόμουνα να μην είναι θέμα καθαρής τύχης. Θα ήθελα να ισχύει το"ενός ... καλού μύρια έπονται". Έχω χαρεί πολύ όταν έχω μάθει πως συνάδελφοι ήρθαν στο σχολείο ακούγοντας πως είναι "ένα καλό σχολείο". Πάγια η αντίληψή μου - την ξέρεις πια - πως και από μας, απ' τη βάση, μπορούν να ξεκινάνε πολλά πράγματα. Μέχρι τουλάχιστον να ακούσει τα ξυπνητήρια που χαλάνε τον κόσμο η κεντρική διοίκηση.

    Βαγγέλη,

    Έχεις δίκιο, Βαγγέλη. Εμείς, παλιότερα, δεν είχαμε. Το θέμα είναι, βέβαια, τώρα που υπάρχει να λειτουργεί σωστά. Και, όπως αναφέρουν κι η Λίλα αλλά και ο Θερσίτης στα σχόλιά τους, οι τοποθετήσεις των υπευθύνων γίνονται με τρόπο τουλάχιστον ομιχλώδη και σίγουρα πρόχειρο.

    Θερσίτη,

    Να που βρήκαμε τον πρώτο κοινό γνωστό. Η Ματίνα τώρα έχει φύγει -χωρίς να το έχει θελήσει, αλλά λόγω της διοικητικής ασυναρτησίας που λέγαμε. Το αστείο είναι πως από την προηγούμενη θέση της έφυγε και η Γεωργία, αφού είχε παραγάγει έργο σημαντικό και εκεί. Τοποθετήθηκε μάλιστα σε μια θέση ( το ΓΡΑΣΕΠ του σχολείου μας) που ήταν terra incognita γι' αυτήν και που, αν δεν είχε πείσμα και ζήλο και διάθεση προσφοράς, θα είχε όλα τα δίκια να μην ανταποκρινόταν επαρκώς. Τελικά η ατομική ευσυνειδησία πολλές φορές ξελασπώνει τις διοικητικές ατσαλιές ( για να το πούμε κομψά...)

    Θοδωρή,

    Χαίρομαι που το βλέπεις κι εσύ
    "απ' τα μέσα". Είναι ευτύχημε για το σχολείο μας που αυτός ο τομέας λειτουργεί έτσι.

    Κυκλάμινο,

    ...μπράβο και σε σένα που ακούραστα ενθαρρύνεις και δικαιώνεις! :-) Πολλά φιλιά.

    Λίλα,
    ...ναι(!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αναγκαία εξήγηση: Η ανάρτηση έγινε εν αγνοία των υπευθύνων του ΣΕΠ. Η Γεωργία χτες στο σχολείο, όταν με είδε, με μάλωσε, γιατί δεν είναι ανάγκη να εκθειάζονται τα αυτονόητα. ( Αυτονόητο! )

    Δυστυχώς, όμως, εδώ είναι το θέμα, Γεωργία. Τα αυτονόητα στον καιρό μας και στο δημόσιο χώρο καμιά φορά σπανίζουν τόσο που εγώ θεωρώ πως είναι ανάγκη να υποδεικνύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια.Δεν κάνω τίποτα περισσότερο από αυτό που θα έπρεπε να κάνει κάποιος στη θέση μου.(αν και φέτος δεν κατάφερα να πραγματοποιήσω όλα όσα προσδοκούσα). Αγαπητέ συνάδελφε Διονύση ΣΥΓΝΩΜΗ αν σε έκανα να νοιώσεις άσχημα δεν ήταν αυτός ο στόχος μου. Μου είναι όμως αδιανόητο να λέω στα παιδιά να επιλέξουν σπουδές και κατ επέκταση ένα επάγγελμα που θα αγαπούν και θα χαίρονται να το εξασκούν, και εγώ να μην είμαι παράδειγμα αυτών που λέω.;;;;;;;; :-) Ευχαριστώ και πάλι όλους σας.

    ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις