ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ...

                                                       ΤΟ ΧΤΕΣ



  • 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Πριν 55 χρόνια (1964), ως ελάχιστη τιμή για τα όσα προσέφερε στην καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ παραλαμβάνει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.Η αντίληψη του ότι η χρήση μη βίας είναι ο μόνος δρόμος για την επιτυχία θα μείνει για πάντα στην ιστορία. Όπως φυσικά και ο πύρινος λόγος του, με αποκορύφωμα την ομιλία ΄I have a dream’. Ένα όνειρο που το πλήρωσε με την ίδια του την ζωή στις 4 Απριλίου 1968.

  •  15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Γεννιέται το 1844 ο Γερμανός φιλόσοφος και ποιητής Φρίντριχ Νίτσε.Οι ρηξικέλευθες θέσεις του επηρέασαν καθοριστικά τους μεταγενέστερους φιλοσόφους και καλλιτέχνες και έθεσε νέες βάσεις στις υπαρξιακές ανησυχίες για τον άνθρωπο και τα συστήματα του.Προχώρησε σε μια ανάλυση και εκτίμηση τον θεμελιωδών πολιτιστικών αξιών,της θρησκείας και της ηθικής των καιρών του.Η επιρροή του δεν μπορεί να κριθεί αμελητέα,αφού σπέρματα των ιδεών του βρίσκονται τόσο στον Φρόυντ, όσο και στον Καζαντζάκη. Μερικά από τα πιο γνωστά του έργα είναι: '' Ανθρώπινο πολύ ανθρώπινο'' και ''Τάδε έφη Ζαρατούστρα''.
  '' Ότι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό''  



  • 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ:  Αποκεφαλίζεται από τους Γάλλους επαναστάτες η Μαρία Αντουανέτα, μισητό σύμβολο της Μοναρχίας ως πρώην βασίλισσα. Πολύ συχνά και κατά πάσα πιθανότητα λανθασμένα της αποδίδεται η φράση ΄ Αν δεν έχουν ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι’.


  •  17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Ο διάσημος εφευρέτης Τόμας Έντισον (1847-1931) καταθέτει αίτηση για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την πρώτη κινηματογραφική ταινία. Ο Αμερικάνος εφευρέτης επινόησε 1000 και πλέον πατέντες. Μεταξύ άλλων το μικρόφωνο, το φωνογράφο και τον ηλεκτρικό λαμπτήρα.






  • 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Οι Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής παίρνουν στην κατοχή τους την Αλάσκα από την Ρωσική Αυτοκρατορία το 1867 για 7.200.000 $.  Η πάλαι ποτέ Τσαρική Ρωσία αποφασίζει για την πώληση της περιοχής εν μέσω του Κριμαϊκού πολέμου λόγω των υπέρογκων εξόδων και της ανάγκης της για χρήματα.




  • 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ:  Μεταφερόμαστε πάνω από 20 αιώνες στο παρελθόν , καθώς το 202 π.Χ  και ενώ μαίνεται ο Β΄ Καρχηδονιακός Πόλεμος, τα στρατεύματα του Σκιπίωνα του Αφρικανού ( Αρχηγού των ρωμαϊκών λεγεώνων) νικούν στην μάχη της Ζάμας τον Καρχηδόνιο στρατηλάτη  Αννίβα. Με την νίκη αυτή η Ρώμη επικυρώνει για ακόμη μια φορά την κυριαρχία της και μετατρέπεται στην ηγέτιδα δύναμη της Μεσογείου.


  • 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ:  Το 1827, ο Οθωμανικός και ο Αιγυπτιακός στόλος ηττάται στην Πύλο (Ναυαρίνο) από τις βρετανικές, γαλλικές και ρωσικές δυνάμεις. Από πολλούς ιστορικούς η παραπάνω εξέλιξη σημάδεψε την  πορεία της ελληνικής επανάστασης και έδωσε την τελική ώθηση για τη δημιουργία του ελληνικού κράτους.


ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

                                                                Ιωάννης Νικολάου Μπράζιος

Σχόλια

  1. Πολύ εύστοχες επιλογές, που παρουσιάζονται λιτά και μας κάνουν να θέλουμε να ψάξουμε περισσότερο! Μπράβο, Ιωάννη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις