ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ...                                                                                                                                                                                                      ΤΟ ΧΤΕΣ



21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Γεννιέται το 1907 ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος. Αποτελεί μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες μορφές τις δεκαετίας του ΄30 και έμεινε γνωστός ως ένας από τους κύριους εκφραστές του υπερρεαλισμού. Βαθιά του πεποίθηση ότι η καλλιτεχνική δημιουργία  συντελεί στην έκφραση του ανθρώπου και στην νίκη κατά της μοναξιάς.  ‘ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΔΥΟ ΣΚΟΠΟΙ. Η ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ’



22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Φαίνεται πως είναι η εβδομάδα των καλλιτεχνών, καθώς το 1937 γεννιέται ο Μάνος Λοϊζος. Κατέχει επάξια μια θέση στο πάνθεον των Ελλήνων μουσικοσυνθετών και η επιρροή της μουσικής του κατά της 7ετία της δικτατορίας είναι τεράστια. Το πολιτικό τραγούδι θα φέρει πάντοτε την σφραγίδα του καθώς και ο δίσκος  ΄’ Τα τραγούδια του δρόμου ‘’ στον οποίο συμμετείχε. Ο τελευταίος άλλωστε είναι ο πιο ευπώλητος στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.


23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Η Βρετανική δημοκρατία θα βάλει τα καλά της για άλλη μια φορά. Είναι βλέπετε η 312η επέτειος από την πρώτη συνεδρίαση του Βρετανικού κοινοβουλίου. Η χώρα στην οποία έκανε  τα πρώτα της βήματα ο Διαφωτισμός πραγματοποίησε ένα άλμα προς τη πρόοδο επάξιο της προσοχής όλων των μεγάλων πνευματικών ανθρώπων της τότε εποχής.

24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Η Ελλάδα το 1963 βρίσκει επιτέλους  στο πρόσωπο του Γιώργου Σεφέρη(1900-1971) τον πρώτο νομπελίστα λογοτέχνη της. Η Σουηδική ακαδημία απένειμε το βραβείο με καθολική σχεδόν απόφαση( μόνο ένας κριτής καταψήφισε την υποψηφιότητα). Την απονομή συνόδευσε η ανάγνωση του ποιήματος ‘ Ο Βασιλιάς της Ασίνης’ καθώς και η αναφορά σε σπουδαίους καλλιτέχνες που τον ενέπνευσαν, όπως είναι ο Διονύσιος Σολωμός, ο Καβάφης και ο Μακρυγιάννης. 

25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ:  Ο Άγγλος στρατηγός Μοντγκόμερι αντιμετωπίζει τα γερμανικά στρατεύματα με επικεφαλής τον Ρόμελ ( Ή όπως τον φώναζαν αλεπού της ερήμου) στην δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν το 1942. Η νίκη αυτή των συμμάχων έμεινε στην ιστορία ως το σημείο καμπής για τον συσχετισμό δυνάμεων στο μέτωπο  της Αφρικής. Οι γερμανικό-ιταλικές   δυνάμεις έχαναν οριστικά την πιθανότητα κατάκτησης της διώρυγας του Σουέζ κάτι που έμελλε να αποβεί μοιραίο για την εξέλιξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Ο κόσμος των ελληνικών  γραμμάτων θρηνεί το 1957 τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη. Ο πολυγραφότατος Κρητικός συγγραφέας φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών. Όμως ο όρος συγγραφέας είναι πολύ μικρός για να περιγράψει τις ιδιότητες του. Υπήρξε σεναριογράφος, ποιητής, μεταφραστής, ενώ τέλος το έργο του Ασκητική του χαρίζει άτυπα τον τίτλο του φιλοσόφου. Είναι ένας από τους πλέον προτεινόμενους για βραβείο νόμπελ λογοτεχνίας, δίχως όμως να το κατακτήσει ούτε μια φορά( μεγάλο ρόλο έπαιξε και η διαμάχη του με την εκκλησία). Σημαντικότερα έργα του: Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη ζορμπά, η αναφορά στον Γκρέκο,   η Οδύσσεια και άλλα...



Δεν ελπίζω τίποτα….
Δεν φοβάμαι τίποτα…
Είμαι ελεύθερος….




27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Πριν 2 χρόνια(2017) η Καταλονία κηρύττει ανεξαρτησία, η οποία δεν αναγνωρίστηκε από κανένα κράτος. Σήμερα το αίτημα πολλών πολιτών για ανεξαρτησία συνεχίζεται, αλλά  η Ισπανική κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε τέτοια πιθανότητα. Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι στο δημοψήφισμα(1 Σεπτεμβρίου 2017) που είχε διεξαχθεί το ποσοστό των ερωτηθέντων που ψήφισαν υπέρ ήταν 91,96% και κατά  το υπόλοιπο 8,04%.

                                           
                             ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
                                           

                                              Ιωάννης Νικολάου Μπράζιος   

                                                    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις