"Ακούσαμε το τραγούδι της θάλασσας και δεν μπορούμε πια να κοιμηθούμε" (Γ.Ρίτσος)

( η ανάρτηση αυτή αφιερώνεται στα παιδιά που φέτος αποφοίτησαν και που η χτεσινή ήταν η τελευταία τους σχολική παράσταση: στο Βασίλη, τη Νάντια, τον Οφσέπ, τη Ράνια, το Στέφανο)
( Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ προλογίζει)

Φέτος γράψαμε - και γράφτηκαν - πολλά για την παράσταση του σχολείου μας και του 10ου Πειραιά για το Ρίτσο.
Χτες η παράσταση παρουσιάστηκε ξανά στο συνέδριο της Ο.Λ.Μ.Ε, σε μια γεμάτη αίθουσα. Ο λόγος του Ρίτσου, οι εικόνες, τα τραγούδια, κέρδισαν γρήγορα το σεβασμό του κοινού. Κατά τη διάρκεια της παράστασης πολλή, πάλι, όπως στο Μπενάκη, η συγκίνηση. Στο τέλος, οι σύνεδροι κι οι άλλοι καλεσμένοι, όρθιοι χειροκροτούσαν έντονα, θερμά, για πολλά λεπτά. Πολλά τα μπράβο. Η επιβράβευση για τα τόσα που έκαναν τα παιδιά αυτή τη χρονιά.
Καθώς επιστρέφαμε με το πούλμαν στο σχολείο, μια ομάδα δεμένη, κουρασμένοι αλλά ξεαγχωμένοι και συγκινημένοι, τα είπαμε. Αφιερώσαμε την παράσταση όλοι οι υπόλοιποι στα πέντε παιδιά που φέτος αποφοιτούν, τους δώσαμε τα δωράκια τους.
( Τι άλλο; Βιβλία του Ρίτσου!). Είπαμε λόγια ευχαριστήρια αποχαιρετισμού, γίναμε μια μεγάλη αγκαλιά όλοι, όπως ειπώθηκε, και χωρίσαμε για το καλοκαίρι.
Επιτρέψτε μου και προσωπικά, μικροί και μεγάλοι, συνοδοιπόροι αυτού του ταξιδιού, να σας μεταφέρω κι από 'δω τη μικρή ευτυχία μου γι' αυτό που έζησα μαζί σας.
Παιδιά και συνάδελφοι, αγαπημένοι όλοι, ήσασταν υπέροχοι και σας ευχαριστώ.







(πανευτυχείς, μετά την παράσταση, έξω από το ξενοδοχείο)
"Εμείς δε θέλαμε ποτέ να πεθάνουμε
εμείς μπορούσαμε να πεθάνουμε μονάχα για τη ζωή"
(Γ.Ρίτσος Οι γειτονιές του κόσμου)

Σχόλια

  1. Τι στίχους έχει γράψει ο άνθρωπος..
    Συγχαρητήρια στα παιδιά και στους καθηγητές..
    Εφόδιο για μια ζωή αυτές οι στιγμές, Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο σας παιδιά!
    Ακτινοβολήσατε ζωντάνια, φρεσκάδα, ενέργεια, ζωή. Αυτές οι στιγμές είναι που μετράνε. Μπορεί να τελείωσαν αλλά πιστεύω ότι η ανάμνησή τους, πολύ συχνά θα επιστρέφει και θα λάμπει μέσα σας "σαν την αιώνια Αυγή".
    Ξεκούραση τώρα. Εσείς μπορείτε ν`ανοίξετε το παράθυρο και να γελάσετε ήρεμα. Που ξέρετε; Είναι τόσα τα όμορφα πράγματα που μπορούν να σας συμβούν κάθε στιγμή.
    Ένα μεγάλο μπράβο και στους καθηγητές σας! Είναι γεγονός ότι
    "κατά το στρείδι και το μαργαριτάρι του".
    Καλό καλοκαίρι σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kι έτσι ξαφνικά...
    ξανά στη συγκίνηση!
    Ένα πολύ μεγάλο μπράβο και ευχαριστώ σε όλα τα παιδιά που ,εκτός των άλλων, με την εξαιρετική τους παρουσία κάλυψαν και τα προβλήματα της τεχνολογίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η υπέροχη αίσθηση της παρουσίας του Γιάννη Ρίτσου πιστεύω πως ήτανε και πάλι μαζί μας και αυτό, διότι, όλοι μαζί ενωθήκαμε και πάλι για να προβάλλουμε τα υπέροχα κατορθώματα ενός σπουδαίου ανθρώπου πρώτα και μετα ποιητή κ.α
    Και αυτό το αντιλήφθηκε για άλλη μια φορά ο κόσμος και εμείς το καταλάβαμε ακούγωντας τον απόηχο των χειροκροτημάτων στην αίθουσα του μουσείου Μπενάκη ώς τον δυνατό κρότο και θαυμασμό που επικράτησε εκείνες, τις ελάχιστες ώρες που αξίζουν γι'αυτόν τον ποιητή, στην αίθουσα του ξενοδοχείου Novotel!
    Για άλλη μια φορά ευχαριστώ τους καθηγητές μου οι οποίοι με εμπιστεύτηκαν σε έναν τόσο σπουδαίο ρόλο και τους συμμαθητές και φίλους μου για όλες αυτές τις υπέροχες στιγμές που περάσαμε σ'αυτό το μαγικό ταξίδι τις ποίησης και όχι μόνο του Γιάννη Ρίτσου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για ακόμη μια φορά συγχαρητήρια σε όλους !!!
    Έιμαι σίγουρος πως ήτανε ένα υπέροχο απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η προχθεσινή βραδιά ήταν μια αλλιώτικη, σε σχέση με εκείνη του Μπενάκειου, αλλά εξίσου όμορφη βραδιά. Η συγκίνηση και πάλι μεγάλη, η ένταση επίσης αλλά εκείνη η στιγμή που όρθιοι οι σύνεδροι χειροκροτούν τα παιδιά, νομίζω ήταν η κορυφαία.
    Το είπαμε και τη βραδιά εκείνη, είμαστε περήφανοι γί'αυτή τη συνεργασία. Μας έμαθε πολλά, μας χάρισε ακόμη περισσότερα. Θα μου λείψετε όλοι σας.
    Ποιος ξέρει ίσως ξανασυναντηθούμε σε τέτοιες διδρομές. Το σίγουρο είναι ότι αποκτήσαμε καινούριους φίλους. Σας ευχαριστώ και πάλι όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αν και ηταν η δευτερη φορα που ανεβαζαμε αυτην την παρασταση κα8ε φορα εχει κατι δικο της να μας δωσει....ηταν κατι το ξεχωριστο...και ειμαι σιγουρη πως περασαμε ολοι τελεια!!!


    Χριστινα Μαντοπουλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φέτος γράψατε Ιστορία ΟΛΟΙ ΣΑΣ!
    ΕΥΓΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!
    Να μην επαναλαμβάνομαι!
    Καλή επιτυχία στα παιδιά, στα όνειρά τους και ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ σε ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!
    Μπορεί να χαθήκαμε, μπορεί να μην προλαβαίνω και πολλά πράγματα πια, μα σας κουβαλάω όλους μέσα μου, καθώς και τον Ρίτσο.
    Φιλιά σε όλους και πάντα να "γράφετε"!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τιμή στον Ποιητή που μας ένωσε και μας έμαθε τόσα πολλά φέτος, μπράβο στα παιδιά που "πήραν πάνω τους" κι αυτή την παράσταση δείχνοντας πως η ποίηση που γίνεται βίωμα συγκινεί και διαβρώνει ακόμη και τα στεγανά των παρατάξεων προτάσσοντας τη δική της αλήθεια. Μακάρι να συναντηθούμε και σ'άλλες αληθινές στιγμές σαν κι αυτήν στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η αίθουσα του ξενοδοχείου, πλημύρισε από χυμούς νιότης, ελπίδα , όνειρα, ποίηση ....
    Άκουσα συνεδρους να λένε μεταξύ τους, "επιτέλους λίγη αισιοδοξία".
    Άξιοι λοιπόν όλοι σας, νάστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το ονειρεύτηκα το δεύτερο ταξίδι διαβάζοντας τις αφηγήσεις σας και βλέποντας τις φωτογραφίες. Χαίρομαι που όλα πήγαν καλά και κυρίως που τα παιδιά μας κατάφεραν να συγκινήσουν ακόμη μια φορά.Μπράβο σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΜΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΒΕΣ, ΜΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΜΠΕΝΑΚΗ.
    -Στέφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις