Σχολεία μάς ξεναγούν

(φωτ. από http://gym-kimol.kyk.sch.gr/ )
Τις προάλλες χρειάστηκε να ψάξουμε κάποιες πληροφορίες για την Κίμωλο.
Με έκπληξη ( τώρα…δυσάρεστη ή ευχάριστη, το αφήνω στην κρίση σας) διαπιστώσαμε πως τον κυριότερο οδηγό για το νησί αποτελεί ένα βιβλίο που είναι προϊόν προγράμματος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πρόγραμμα που ολοκλήρωσαν οι μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Κιμώλου πριν λίγα χρόνια.

Ο οδηγός έχει εκδοθεί (" Κίμωλος - Πολύαιγος. Διαδρομές στη φύση"), διατίθενται ακόμα κάποια αντίτυπα στο νησί, αλλά το υλικό του μπορείτε να το δείτε και σε ηλεκτρονική μορφή, στη διεύθυνση: http://gym-kimol.kyk.sch.gr/.


Να σημειωθεί πως όλοι οι μαθητές του σχολείου είναι περίπου 20-25 και η δουλειά τους έγινε με την έμπνευση και καθοδήγηση των συναδέλφων: Αναγνωστοπούλου Κατερίνα (υπεύθυνη προγράμματος), Κακύρη Δημήτρη, Μιχελιουδάκη Αιμιλία, Παπακωνσταντίνου Νίκο και Σάρδη Γιώργο (επιβλέπων καθηγητής κατασκευής ιστοσελίδας).


Το αναφέρουμε ως ένα ακόμα παράδειγμα σχολείου που χάρη στο πείσμα και τη διάθεση των ανθρώπων ξεπερνάει δυσκολίες και προβλήματα και παράγει έργο.

Σχόλια

  1. κάποιοι είπαν κάποτε, "να επενδύσουμε στην εκπαίδευση" και κάποιοι είπαν, "άσε, θα βασιστούμε σε κατασκευές και μεταπώληση και μεταποίηση". Δυστυχώς ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω για να διορθώσουμε τις λάθος επιλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά,"μπράβο" στα παιδιά και στους καθηγητές τους.
    "Πατριδογνωσία" επί της ουσίας!
    Ανάλογη ευχάριστη έκπληξη αισθάνεται κανείς, όταν συναντά ξεναγούς -μαθητές σε κάποια μουσεία (π.χ. Λαογραφικό Σερίφου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βαγγέλη,

    Σε πεθυμήσαμε!
    Όπως υπαινίσσεσαι κι εσύ, οι δεύτεροι "κάποιοι" φαίνεται πως ήταν πολύ περισσότεροι...
    Συμφωνώ, πάντως, με τον ανώνυμο, Βαγγέλη: "μπορούμε όμως με δικές μας ενέργειες να μην αφήνουμε να συνεχίζονται τα λάθη."
    Τουλάχιστον να προσπαθούμε..
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λίλα,

    Για λέγε, για λέγε! Τι είδες στη Σέριφο; Πώς και δε ζύμωσες καμιά ιδέα ακόμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταπληκτικό περιεχόμενο ! Μακάρι όλοι το τόποι που πηγαίνουμε να διέθεταν τόσο καλούς Οδηγούς..
    Πάντως μου ξύπνησε και μια περιέργεια, ποιός τάχα να χρηματοδότησε την έκδοση του βιβλίου. Αυτά θα έπρεπε να τα αναλαμβάνουν οι Ο.Τ.Α. ή και το ίδιο το Υπ.Παιδείας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θανάση Ξ.,

    Όπως είδα στην ηλεκτρονική έκδοση του οδηγού, τα παιδιά προτείνουν έξι πεζοπορικές διαδρομές για το νησί τους. Δίνουν όλες τις πληροφορίες για την καθεμιά. Ο τρόπος που τις περιγράφουν καταλήγει να είναι μια πρόταση περιπάτων στο νησί και τη φύση.
    Αν, όπως σχεδιάζω, βρεθώ εκεί το καλοκαίρι, θα τις δοκιμάσω και θα σου πω!

    Ευτυχώς, χρηματοδότες υπήρχαν. Ήταν πρόγραμμα του 2003-4 με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., της Νομαρχίας Κυκλάδων και της ΜΟm/Εταιρείας για τη μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας.
    Το ουσιαστικό και παρήγορο για μένα ήταν πως το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το συγκεκριμένο σχολείο του συγκεκριμένου (αφημένου περίπου στη μοίρα του - τουλάχιστον συγκινωνιακά) νησιού.
    Φαντάζεσαι τι σημαντική δραστηριότητα για τα παιδιά του σχολείου θα ήταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και η ιδέα ωραία και η υλοποίησή της εκπληκτική! Είναι αυτό που λέμε, Διονύση, αν υπάρχει μεράκι, φαντασία, έμπνευση και θέληση το δημόσιο σχολείο μπορεί να κάνει πολλά πράγματα σε πείσμα αυτών που το απαξιώνουν και αυτών που για χρόνια το αφήνουν να δουλἐύει στον αυτόματο. Μπράβο στους μαθητές και στους καθηγητές τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις