" Νύχτες που περνούν, που δε θα ξαναρθούν..."


Είναι η αίσθηση του καλοκαιριού. Της αποφόρτισης μετά την πίεση των εξετάσεων. Της παρέας. Της κουβέντας, της χαλάρωσης, της συνεύρεσης. Η αίσθηση πως δεν αφηνόμαστε "στις βουλές του ανέμου". Πως μαθητές και καθηγητές έχουμε ακόμα λόγους να είμαστε μαζί και να απολαμβάνουμε "κάτι νύχτες με φεγγάρι μεσ' στα θερινά τα σινεμά".

( φωτ. από την περυσινή προβολή της ταινίας "τα παιδιά της χορωδίας")

Κι έτσι είπαμε να … μετατρέψουμε το σχολείο σε θερινό σινεμά. Έστω, για μια βραδιά. Τη βραδιά της Κυριακής 21 Ιουνίου. Και σας καλούμε όλους. Στις 21.00΄, Λυσικράτους και Σωκράτους, Καλλιθέα ( πίσω από το Ωνάσειο). Μαθητές και απόφοιτους και παλιούς μαθητές και συναδέλφους και φίλους και διαδικτυακούς φίλους και γείτονες. Να παρακολουθήσουμε μαζί την ( κατά γενική ομολογία) πετυχημένη φετινή ταινία του Ντένις Γκάνσελ "ΤΟ ΚΥΜΑ" και, αν έχουμε και όρεξη, να τη συζητήσουμε κιόλας, πίνοντας κάτι δροσερό και "τσιμπολογώντας" μεζεδάκια απ' τον μπουφέ.












( το βίντεο είναι δουλειά μαθητών του 3ου ΕΠΑΛ Άργους για τα θερινά σινεμά. Χαρείτε το.)

Λίγα λόγια για την ταινία

Παραγωγή:Γερμανία, 2008
Σκηνοθεσία:Ντένις Γκάνσελ
Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο που ο Μόρτον Ρου κυκλοφόρησε το1988, το οποίο με τη σειρά του βασίστηκε σε ένα πραγματικό σχολικό πείραμα που συνέβη στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνια στα 1967.

" ΄Ενας νεαρός καθηγητής φτάνει σε ένα σχολείο για να διδάξει ιστορία σε μαθητές ζόρικους και περιθωριακούς. Αυτοί τον συμπαθούν γιατί είναι πρώην πανκ και νιώθει σαν κι αυτούς. Όταν οι μαθητές του αρχίζουν να ρωτάνε πώς μπορεί μια ολόκληρη χώρα να παραδόθηκε στη γοητεία του Αδόλφου Χίτλερ και να συναίνεσε σε μαζικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, προτείνει να κάνουν ένα σχολικό κοινωνικό πείραμα. Αυτό περιλαμβάνει τη συγκρότηση μιας κοινωνικής ελίτ, με δικό της χαιρετισμό, συμπεριφορά, κώδικα, στόχους και ιδεώδη. Πολύ σύντομα το πείραμα κλιμακώνεται και αυτονομείται, θύμα της ίδιας της απόλυτης επιτυχίας του, και εξαιρετικά πολλοί μαθητές γοητεύονται από τη δύναμη της απόλυτης κοινωνικής πειθαρχίας και τη δυναμική της ελεγχόμενης μάζας".











Σας περιμένουμε!!

Σχόλια

  1. ΤΟ ΚΥΜΑ!

    Μια από τις καλύτερες ταινίες που απεικονίζει τη φθίνουσα πορεία της Γερμανίας καθώς κ την πολιτική κατάσταση που επικρατεί!

    Το κύμα δεν είναι μόνο η ονομασία της ταινίας αυτής..είναι κ αυτό που τελικά θα τα βυθίσει κ θα τα πνίξει όλα...
    κ το κύμα θα έρθει όταν χαθεί ο έλεγχος.. όταν αυτοί οι νέοι αποκτήσουν δύναμη κ τα πράγματα ξεφύγουν!

    Θα είμαι κ εγώ εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πώς τα καταφέρνετε και με συγκινείτε βαθύτατα όταν έρχομαι εδώ μέσα;
    Δεν παραπονούμαι. Αντίθετα, η συγκίνηση είναι μέθοδος υγείας εντέλει!

    Να είσθε καλά να δημιουργείτε συναίσθημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το έχω δει το Κύμα και έχω γράψει και κάτι σχετικά στο μπλογκ μου, μα θα ήθελα πολύ να έρθω σ' αυτό το σχολείο που μοιάζει να βγήκε από τη χώρα των ονείρων μου. Θα το προσπαθήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο σε όλους,στα παιδιά,στους καθηγητές που οργανώνουν τέτοιες εκδηλώσεις με τόσο ενδιαφέρον περιεχόμενο μιας και ο γερμανικός κινηματογράφος τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει πολύ ωραίες ταινίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το έχω δει, υπέροχη ταινία. Θα προσπαθήσω να έρθω αλλά λόγω εξεταστικής το βλέπω χλωμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χωρίς να είμαι αντίθετος σε αυτό και πολύ σίγουρος, δεν είναι παράνομη η δημόσια προβολή;

    Προσωπικά, δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα, αφού και γω από τότε που έχω Internet του δίνω και καταλαβαίνει!

    Αν μπορέσω θα έρθω και γω.

    Και κάτι ακόμα: η αποχαιρετιστήρια γιορτή του σχολείου πότε θα γίνει;

    από το Γ'4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Liliki,

    Ακριβώς! Κι εγώ έχω ακούσει κι έχω διαβάσει αρκετά, αλλά δεν πρόλαβα να τη δω το χειμώνα ( ακόμα παίζεται..) Σου κρατάμε θέση, μάλλον θέσεις, γιατί έχεις και μεγάλη παρέα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Π.Κ,

    Εμείς...το κάναμε θερινό κι εσύ συγκινήθηκες;
    Έχεις, νομίζω πολύ δίκιο λέγοντας πως η συγκίνηση είναι μέθοδος υγείας. Και πιθανώς και οδός προσέγγισης. Αλλά ... ας μην κομίζω γλαύκας, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γυριστρούλα,

    Θυμόμαστε καλά την ωραία κριτική ανάρτησή σου για την ταινία Είναι εδώ.
    Δε σου κρύβω, μάλιστα, πως από την παρτατήρησή σου για το θέμα της διάταξης των θρανίων, στην ταινία, από 'κει πρέπει να ξεκίνησε μια συζήτηση στο σχολείο μας που κράτησε 2-3 μήνες και που έγινε αφορμή να ειπωθούν και να δοκιμαστούν διάφορα.

    Κοίτα. Δε χρειάζεται προσπάθεια για να έρθεις. Ένα σωρό λεωφορεία κάνουν στάση εκεί κοντά στο Ωνάσειο. Ήδη σου κρατάμε μία θέση στους επισήμους ( όλες για επισήμους είναι...) και ένα ποτηράκι για το κρασάκι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Petros,

    Ποιες άλλες ταινίες θα πρότεινες για ένα ( υποθετικό ή μελλοντικό) αφιέρωμα στο σύγχρονο γερμανικό κινηματογράφο;
    Μια σκέψη είναι να καθιερώσουμε σε μηνιαία βάση τις προβολές, οπότε δε θα ήταν καθόλου άσχημη ιδέα ένα τέτοιο αφιέρωμα. Τι λες; Θα βοηθούσες στην ομάδα;

    Εννοείται πως σε περιμένουμε αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οδυσσέα,

    Αφού πέρασε από το πολύ στενό κριτικό φίλτρο, τότε πρέπει να αξίζει πραγματικά!
    Ε, εντάξει, σου δίνουμε άδεια. Προέχει η εξεταστική. Θα έχουμε κι άλλες ευκαιρίες.
    Καλά διαβάσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θάνο,

    Σσσσσσσσσστ!
    Παρανομότατο!
    ...αλλά μην το φωνάζουμε.
    Να σου πω, πάντως, μεταξύ μας, φαντάζεσαι να σε πάνε στο δικαστήριο, για όλο αυτό; Ωραία δε θα ήταν; Δε θα ήταν ευκαιρία να συντάξουνε έναν καταπληκτικό δικανικό λόγο οι φίλοι σου της θεωρητικής; ( Αν και πιθανότερο είναι να μαζευόντουσαν όλοι για μάρτυρες κατηγορίας, μπας και γλιτώσουν από μας!! )

    Θάνο, αύριο πριν το σινεμά, περίπου στις 19.00΄, θα γίνει μια γιορτή όλων των παιδιών που συμμετείχαν σε ομάδες φέτος ( και εννοείται και όποιων εκ των υπολοίπων θέλουν). Θα παίξουμε μουσική ( Οφσέπ και σία), θα δούμε βίντεο και φωτογραφίες από φετινές δραστηριότητες, θα έχει μεζεδάκια ρεφενέ και δροσερά αναψυκτικούλια.
    Γενική αποχαιρετιστήρια φέτος δε βλέπω να γίνεται, γιατί απ' όσο ξέρω δε τα βρίσκαν τα παιδιά για τις πρόβες (ώρες κλπ). Ελάτε, λοιπόν, νωρίτερα αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μακάρι να μπορούσα να έρθω,δυστυχώς δεν θα μπορέσω όμως λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων.Εύχομαι να περάσετε μια ωραία νύχτα!
    Σας έστειλα e-mail με ένα μικρό αφιέρωμα,ο,τι θέλετε άλλο στείλτε μου μήνυμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και, βέβαια, να ευχαριστήσουμε θερμότατα την "ομάδα κρούσης" που μεγαλούργησε στο αίθριο και προετοίμασε το χώρο για σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πέτρο,
    Ευχαριστούμε. Λίαν κατατοπιστικό το περί γερμανικού κινηματογράφου σημείωμα που λάβαμε στο mail. Μου φαίνεται πως θα σε ανακηρύξουμε επίτιμο μέλος των κινηματογραφικών μας ανησυχιών...
    ( Τώρα, αυτό, τιμή είναι;!;!)
    Καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λίλα,
    Χαααα! Και η οπισθοφυλακή, βεβαίως, βεβαίως! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φυσικά και είναι τιμή και χαίρομαι ιδιαίτερα που βρήκε άτομα με κοινά ενδιαφέροντα!Να περάσετε μια όμορφη νύχτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα σε όλους!Να περάσετε ωραία αυτή την πρώτη επίσημη βραδιά του καλοκαιριού-εμείς θα βρισκόμαστε νοερά μαζί σας!Την ταινία την είδαμε φέτος στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας και τα περισσότερα παιδιά σοκαρίστηκαν , ενώ αρκετά ακόμα συγκινήθηκαν, για προσωπικούς λόγους το καθένα.Καλό βραδυ σε όλους!Και ακλό καλοκαίρι σε ΄λοα τα παιδιά - μικρά και μεγάλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μακάρι να ήμουν κι εγώ εκεί. Ελπίζω να περάσατε υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πριν 7 χρόνια, όταν ήμουν ακόμα μαθητής αυτού του σχολείου, δεν πραγματοποιούνταν τέτοιου είδους εκδηλώσεις-και ως εκ τούτου ζηλεύω λίγο που γίνονται τώρα (και όχι και τότε)...Anyway, συμφωνώ και εγώ-αν μου πέφτει ακόμα λόγος, βέβαια...-στο να δημιουργηθεί κινηματογραφική ομάδα στο σχολείο (κατ' αντιστοιχία με ό,τι συμβαίνει και στα Πανεπιστήμια) και -προφανώς- τίθεμαι στη διάθεσή σας για όποια βοήθεια μπορώ να προσφέρω για την υλοποίηση αυτού του στόχου. Επί του θέματος τώρα, παρεμφερής -θεματικά- ταινια με το "Die Welle" είναι και το -επίσης γερμανικό- "Das Experiment". Και μιας και πιάσαμε τον γερμανικό κινηματογράφο, θα άξιζε νομίζω να γινόταν ένα αφιέρωμα στον εξπρεσιονιστικό γερμανικό κινηματογράφο, με ταινίες όπως το "Metropolis" του Fritz Lang για παράδειγμα ή το "Das Cabinet des Dr. Caligari" του Robert Wiene. Άντε, και του χρόνου να πιάσουμε και τον γαλλικό κιηματογράφο, του οποίου είμαι και φανατικός οπαδός! Σας φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ti omorfo to videaki twn paidiwn apo to Argos!!
    Kai emeis sthn Nikaia exoume ena uperoxo 8erino cinema to "Cine Nikaia" ston poluxoro "Manos Loizos" epi ths 8hvwn apenanti apo to Village me e3eretikes tainies pou mporei na dei kaneis katw apo ta panemorfa dentra kai dipla sta trexoumena nera!!To aisiodo3o gia mena einai oti ka8e nuxta apo nea paidia...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Giota,

    Σ' ευχαριστούμε πολύ!
    Αν δεν τα ξαναπούμε, σε περιμένουμε από Σεπτέμβρη για ιδέες, κοινή δράση κλπκλπ.
    Να είσαι καλά!

    Κική,

    Έχεις πρόσκληση διαρκείας. Κοίτα να τη χρησιμοποιήσεις καμιά φορά.
    Ναι, ήταν πολύ καλά. Του αίθριου του ταιριάζει πολύ ο θερινός κινηματογράφος. Κι η ταινία πολύ καλή.

    Δημήτρη,

    Τι άλλο θα δούμε; Αναρτήσεις μαθητών θα δούμε. Νυν και πρώην. Ξέρεις κανένα;;; :-)

    Χρήστο,
    Μην τάζεις ελαφρά τη καρδία, παιδί μου! Και βέβαια θα θέλαμε να γίνει ομάδα μικτή, από μαθητές, απόφοιτους, καθηγητές. Μην τρομάζεις. Λίγα άτομα. Ελάχιστη "δουλειά". Και πολλή όρεξη. Διαθέτεις, νομίζω...
    ( Απορία:Είσαι ο Χρήστος που είχαμε βρεθεί κάποτε έξω από τον ΟΤΕ της Γ΄Σεπτεμβρίου και ...πιο κάποτε σου έκανα και έκθεση;)

    Ανώνυμε,

    Χαίρομαι που επισήμανες το βιντεάκι των παιδιών του Άργους. Μ' άρεσε κι εμένα πολύ. Και η κατασκευή τους, ε; Πολλή και καλή δουλειά είχαν "ρίξει".
    Τον κινηματογράφο στη Νίκαια που περιγράφεις δεν τον ήξερα. Ελκυστική πρόταση μοιάζει, ε;
    Καλό σου απόγεμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κε.Διονύση

    Δεν θυμάμαι να έχουμε συναντηθεί ποτέ στον ΟΤΕ, παρ'όλα αυτά μου κάνατε έκθεση (στο σχολείο), όπως και Αρχαία και Κείμενα, επί τρία συναπτά έτη, πριν μερικά χρόνια (όχι πολλά). Πλέον απέχω 3-4 μαθήματα (στο Παν/μιο) από το να σας αποκαλώ και επίσημα: "Κε συνάδελφε".

    Υ.Γ.Αν τα στοιχεία που σας έδωσα κρίνονται ανεπαρκή στο να καταλάβετε ποιός είμαι, θα αποκαλυφθώ πλήρως σε επόμενο comment μου!χαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Χρήστοοοοοοοοο!!!

    Ε, δεν ήταν ποτέ και πολλά τ' αγόρια στη θεωρητική - και μάλιστα αυτά που πέρασαν στη Φιλοσοφική - για να σε μπερδεύω!

    Όχι, δεν είχαμε βρεθεί στον ΟΤΕ. Για άλλο Χρήστο σε είχα περάσει!

    Τελειώνεις, ε; ( Και μάλλον...άργησες και λιγουλάκι, ε;)
    Χάρηκα πολύ που ξαναβρεθήκαμε...συνάδελφε. Ελπίζω να μη χαθούμε.
    Το αδερφάκι σου; Χαιρετίσματα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χαίρομαι που με θυμάστε!Με βγάλατε από τον κόπο να σας εξηγώ, χαχαχα!Πολλές φορές είχα σκεφτεί να περάσω από το σχολείο να πω ένα "γειά", αλλά για κάποιον ακατανόητο λόγο ποτέ δεν το 'κανα...
    Όντως άργησα λίγο για το πτυχίο, αλλά μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ! (βλ.οργάνωση κ.α. πολλά στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν καθ'όλα επιμελή μαθητή/φοιτητή...)
    Ελπίζω να προλάβω να έρθω σε κάποια εκδήλωση του σχολείου (θα γίνει άραγε κάτι τώρα άμεσα;) ώστε να τα πούμε (σίγουρα θα 'χουμε πολλά) και από κοντά!Πραγματικά μου 'χει λείψει η προσωπική επαφή που υπήρχε στο σχολείο μεταξύ μαθητών-καθηγητών, πόσο μάλλον όταν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στο Παν/μιο επ'ουδενί.
    Η αδερφή μου σπουδάζει στο Παιδαγωγικό στην Αθήνα και καμιά φορά τη βρίζω όταν παραπονιέται ότι έχει πολλά να διαβάσει κλπ κλπ κλπ...(Είναι γνωστός τοις πάσι ο βαθμός ευκολίας της συγκεκριμένης σχολής!)
    Αυτά από 'μένα! Και εγώ ελπίζω να μην χαθούμε!Θα τα λέμε σίγουρα μέσω του blog, αλλά και από κοντά, στην πρώτη ευκαιρία!
    (Να δώσετε χαιρετίσματα και πολλά-πολλά φιλιά στην Κα. Τζέτζου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις