1η Δεκεμβρίου - Παγκόσμια ημέρα για το AIDS

«Εκκρεμεί μέσα μου ένα επώδυνο ‘‘γιατί’’. Γιατί να πληρώνω αμαρτίες γονέων;». Η 20χρονη Ρένα είναι φορέας του AIDS από τη στιγμή που γεννήθηκε, κουβαλώντας τον ιό σαν «κληρονομιά» από μια μητέρα που ποτέ δεν γνώρισε.
«Με παράτησε στο ‘‘Αλεξάνδρα’’. Από εκεί βρέθηκα στο ‘‘Μητέρα’’. Ακολούθησε θετή οικογένεια, μετά δεύτερη, τρίτη, τέταρτη, και μόνο τον περασμένο Ιούνιο γνώρισα το βιολογικό πατέρα και τα αδέρφια μου. Η μητέρα μου δεν υπάρχει πια», διηγείται η ίδια. «Ο πατέρας μου πίνει και δεν ξέρει τι κάνει. Έτσι το Σεπτέμβριο έφυγα από το σπίτι. Περιπλανήθηκα σε διάφορες φίλες, βρέθηκα στον ξενώνα που ζω σήμερα στον Πειραιά. Εδώ είμαστε όλοι σαν μια οικογένεια, με κοινό πρόβλημα». Η ζωή ενός φορέα του AIDS δεν είναι εύκολη. «Κρύβομαι όλη τη μέρα. Πουθενά δεν πρέπει να λες από τι πάσχεις”…….
ημερ/νία: 30-11-2007

Συγκλονιστική μαρτυρία 20χρονης που γεννήθηκε με AIDS



Όπως υπολογίζεται, πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το HIV/AIDS από τότε που ξεκίνησε η επιδημία

Η σκληρότητα του AIDS είναι ότι πλήττει σοβαρά κυρίως τις φτωχές, κοινωνικά αποκλεισμένες και περιθωριοποιημένες ομάδες

"Έχεις να παλέψεις με ιδεολογίες, θρησκευτικές δοξασίες και αρχαία αφρικανικά έθιμα. Γι αυτό έχει νόημα να επιμείνουμε.Βέβαια, πολλές φορές οι εθελοντές βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα, όταν έχουν να αναστρέψουν κατεστημένες συνήθειες που όμως μπορεί να έχουν συνέπειες στις ζωές των ανθρώπων. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι ο θηλασμός αυξάνει τη μετάδοση του ιού του AIDS από τη μητέρα στο παιδί κατά 8-9%. Μπορείς να πεις στη μητέρα να πάψει να δίνει γάλα στο παιδί της; Όταν μάλιστα αυτό μπορεί να προκαλέσει το θάνατο του ακόμα και από ιλαρά ή διάρροια επειδή θα είναι εξασθενημένο; Διαπιστώνεις πως στην Αφρική δεν μπορείς να το πεις".

Σπύρος Τουφεξής, νοσηλευτής στο Μαλάουι




Και η Κοινωνία των Εθνών προσπαθεί να αντιδράσει:
Από το μήνυμα του γενικού γραμματέα ΟΗΕ για την
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

.....Το AIDS δεν θα εξαφανιστεί σύντομα. Η ταχύτητα με την οποία οι άνθρωποι μολύνονται από τον HIV είναι μεγαλύτερη από αυτήν με την οποία μπορούμε να τους περιθάλψουμε. Το AIDS παραμένει ανάμεσα στις δέκα βασικές αιτίες θανάτου παγκοσμίως, ενώ είναι ο υπ' αριθμόν ένα δολοφόνος στην Αφρική. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να διατηρήσουμε το σημερινό momentum, αναφέρει ο γγ του ΟΗΕ και προσθέτει:
"Πρέπει να βάλουμε τέλος στο στίγμα και τις διακρίσεις που δεν επιτρέπουν σε τόσους ανθρώπους να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να προστατευτούν από τον HIV και για το πώς θα λάβουν θεραπευτική αγωγή. Χρειαζόμαστε αρκετούς πόρους για να προσφέρουμε υπηρεσίες που θα έχουν πραγματική απήχηση στις κοινωνίες και σε ολόκληρα έθνη. Η ανάγκη για καθοδήγηση, ενίσχυση και υλοποίηση των υποσχέσεων για το AIDS είναι περισσότερο πραγματική και επείγουσα από ποτέ".
Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ας δεσμευτούμε να γίνουμε "δωρητές ελπίδας" που προσφέρουν θάρρος και αναλαμβάνουν δράση για τη δημιουργία ενός μέλλοντος χωρίς AIDS, καταλήγει το μήνυμα του γγ του ΟΗΕ.

Πηγή:(ΑΠΕ-ΜΠΕ)


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ

Tι είναι ο ιός HIV;
O ιός HIV (Human Immunodeficiency Virus) είναι ο ιός Ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου, ο οποίος προκαλεί το AIDS. Ο ιός προσβάλει τα λεμφοκύτταρα και χρησιμοποιεί την ενέργειά τους για να αναπτυχθεί και να αναπαραχθεί. Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί τουλάχιστο δύο τύποι του ιού HIV που προκαλούν τη νόσο.

Τι είναι το AIDS;
Το AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) είναι το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας. Η ασθένεια που «χτυπά» το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και τον κάνει ευάλωτο σε μολύνσεις αλλά και σε ασθένειες. Τα πρώτα θετικά εργαστηριακά αποτελέσματα εμφανίζονται 3-6 μήνες μετά τη μόλυνση.

Πώς μεταδίδεται ο ιός HIV;
Ο ιός HIV μπορεί να μεταδοθεί με το αίμα ,το σπέρμα τα κολπικά υγρά ή με το θηλασμό. Πιο συγκεκριμένα μεταδίδεται:
-με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη
-με τη χρησιμοποίηση κοινών συριγγών για ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών
-από τη μητέρα στο παιδί
-Μπορεί επίσης να μεταδοθεί κατά τη μετάγγιση αίματος

Πως δεν μεταδίδεται ο ιός HIV;
Ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Δεν μεταδίδεται από μαχαιροπήρουνα, πιάτα, ποτήρια. Ούτε από φιλί, χειραψία, βήχα ή φτέρνισμα. Δεν μεταδίδεται από κοινόχρηστη τουαλέτα ή πισίνα. Ούτε από τα κουνούπια ή τα ζώα.

Ποιοι κινδυνεύουν από τον ιό HIV;
Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Ο καθένας μας μπορεί να μολυνθεί από τον ιό αν δεν λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο η σεξουαλική επαφή είναι ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης της ασθένειας.

Υπάρχει θεραπεία για το AIDS;
Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη αποτελεσματική θεραπεία για την ασθένεια του AIDS. Υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί φαρμάκων, που έχουν βοηθήσει να αυξηθεί το όριο ηλικίας των οροθετικών αλλά και η ποιότητα ζωής τους. Τα φάρμακα επιμηκύνουν το διάστημα που θα εκδηλωθεί η ασθένεια, ωστόσο προκαλούν διάφορες ανεπιθύμητες παρενέργειες στους ασθενείς. Επιπλέον δεν έχουν όλοι οι φορείς και ασθενείς του κόσμου πρόσβαση στα φάρμακα αυτά.

Υπάρχει εμβόλιο για το AIDS;
Παρά τις συνεχείς έρευνες οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι χρειάζεται τουλάχιστον μία δεκαετία μέχρι να μπορέσουν να παρασκευάσουν ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και φθηνό εμβόλιο κατά του AIDS. Ακόμη και τότε όμως, θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμη μέχρι τα εκατομμύρια των φορέων σε όλο τον κόσμο να μπορέσουν να αναπτύξουν «αντίσταση» κατά του ιού.

Πως καταλαβαίνουμε ότι κάποιος έχει AIDS;
Κοιτάζοντας κάποιον δεν μπορείς να ξέρεις αν είναι ή όχι φορέας του ιού ή HIV ή αν έχει AIDS. Ένα οροθετικό άτομο μπορεί να δείχνει απόλυτα υγιές. Μπορεί όμως να μεταδώσει τον ιό σε άλλους (με τους τρόπους που προαναφέρθηκαν) ακόμη κι αν τα συμπτώματα της ασθένειας δεν είναι ορατά.

Πως μπορώ να ξέρω αν είμαι φορέας;
Αμέσως μετά τη μόλυνση μπορεί ορισμένα άτομα να εμφανίσουν ελαφρά συμπτώματα γρίπης. Ακόμη κι αν κάποιος νιώθει ή φαίνεται υγιής μπορεί να έχει μολυνθεί (αν βεβαίως δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης στους τρόπους μετάδοσης που προαναφέρθηκαν). Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να μάθει κανείς αν έχει μολυνθεί είναι να κάνει τεστ αίματος.

Πόσο κινδυνεύουν οι νέοι;
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της UNAIDS, -της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση του AIDS – οι νέοι δεν γνωρίζουν πώς να προστατευτούν. Ακόμη κι όταν ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να χρησιμοποιούν προφυλακτικό ή ακόμη κι αν το γνωρίζουν δεν το κάνουν στην πράξη.

στο διαδίκτυο για το AIDS:
http://health.ana-mpa.gr/news.php?id=4859
http://www.geocities.com/HotSprings/4809/faqaids.htm
http://www.hivaids.gr/
http://www.medlook.net/category.asp?category=2
http://www.unicef.gr/reports/aids2002.php



Σχόλια

  1. Παγκοσμια ημερα για το AIDS ΕΙΝΑΙ πολυ περιεργη αυτη η ημερα γιατι μου φαινεται πως μονο τοτε θυμομαστε αυτα τα ατομα κ τους διχνουμε οτι ειμαστε κοντα τους γιατι να μην βρουμε τροπο να τους το διχνουμε κα8ε μερα..ετσι κ εμεις 8α νοιαθουμε καλυτερα αλλα κ εκεινοι.η διηγηση της 20χρονης ειναι συγκλονιστικη...κ πολυ αδικος ο τροπος που το απεκτησε...ομως δεν 8α πρεπει να στεναχωριεται κ πρεπει ακομη κ σε αυτην την δυσκολια να παλεψει κ ειμαι σιγουρη πως 8α βγει νικητρια...
    οχι ομως μονο εκεινη ολοι οι φορεις 8α πρεπει να ξερουν πως υπαρχουν ατομα διπλα τους που νοιαζονται για αυτους,μπορει να μην το εχουν καταλαβει αλλα αυτο δεν συμαινει οτι δεν υπαρχουν....
    σε ολες τις δυσκολιες που θα βρουμε μπροστα μας πρεπει να βρισκουμε κατι 8ετικο για να καταφερουμε να αντεπεξελ8ουμε,και να νικησουμε...
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΕΣΑΣ Κ ΔΕΝ ΣΑΣ ΞΕΧΝΑΜΕ!!!
    ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποια θέματα, Στέλλα, τα θεωρούμε με δεδομένο τρόπο γνωστά. Κι όμως. Δεν είναι πάντα έτσι.
    Η προσπάθειά σου να ενημερωθούν τα παιδιά, με αφορμή την παγκόσμια μέρα, για το aids είναι σημαντική, ακριβώς γιατί "δεν είναι πάντα έτσι".
    Έβλεπα τα παιδιά που ετοίμαζαν, με την καθοδήγησή σου, το ταμπλό για την ημέρα αυτή και χαιρόμουν διπλά: Τόσο για το ενημερωτικό, όσο και για το δημιουργικό κομμάτι της υπόθεσης.
    Παρατηρούσα την όρεξη με την οποία διεκπεραίωναν τις κατασκευές τους και σκεφτόμουν πόσο δύσκολα το βλέπεις αυτό μέσα στο μάθημα, μέσα στην τάξη.
    Ξέρω, το πάω αλλού, βγαίνω από το θέμα της ημέρας, αλλά ήθελα να το θίξω: Αυτό το θέμα της ημέρας έδωσε ευκαιρία για δράση, ενέργεια, δημιουργία. Προοπτικά, μ'αυτό τον τρόπο, διαμορφώνονται άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυναμικότερα τα κοινωνικά προβλήματα, υπεύθυνοι, κριτικοί.
    Γιατί νιώθω πως αυτό έχει σχέση με το θέμα μας;
    Καλό βράδυ, βδομάδα, μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χριστίνα μου,
    το σχόλιο σου με άγγιξε βαθιά και, πιστεύω, όποιον το διάβασε! Ναι, πραγματικά, η δύναμη και η αισιοδοξία δεν πρέπει να μας εγκαταλείπουν ποτέ!
    Η κοπέλλα αυτή, που βρήκε το θάρρος να μιλήσει για το πρόβλημα της, γράφει παρακάτω ότι είναι αρραβωνιασμένη με ένα φορέα της ίδιας ασθένειας και μοιράζετια μαζί του συναισθήματα και όνειρα!
    Η ζωή είναι κάποτε πιο δυνατή από τη λογοτεχνία!
    Διονύση,
    το ξέρεις πολύ καλά, γιατί είσαι ιδιαίτερα ευαίσθητος σ΄αυτό, ότι τα παιδιά έχουν απίστευτα ταλέντα και πολλή διάθεση. Βέβαια, πρέπει να συνειδητοποιούμε όλοι-δάσκαλοι και μαθητές- ότι η παιδεία έχει μέσα της και " παίδεμα" και μόχθο . Μακάρι να μπορούσε κανείς να κάνει μάθημα, χωρίς καθόλου να καταπιέζει κανέναν,αλλά, κατά τη γνώμη μου, μόνο να το προσπαθεί μπορεί! Ξεφύγαμε όμως από το θέμα...
    Μπράβο και ευχαριστώ στην Αλεξία τη Γαβαλά, τη Βιτζηλαίου την Αλεξάνδρα και το Μαριο τον Αμπελά από το Α1 που δούλεψαν για το ταμπλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στέλλα, το πρώτο κομμάτι του κειμένου είναι αδύνατον να διαβαστεί (κόκκινα γράμματα σε μπλε φόντο). Αν θέλεις άλλαξε χρώμα γιατί είναι πολύ ενδιαφέρον το κείμενο.

    Πραγματικά ειναι συγκλονιστικές οι μαρτυρίες. Πρέπει να ενημερώνεται ο κόσμος αλλά και τα νέα παιδιά σωστά. Μακάρι να μην το σκεφτόμαστε μόνο μια μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου, Στέλλα,
    καλό μήνα κι από μένα!
    Μήπως το κομμάτι ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ [με τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις] πρέπει να το εκμεταλλευτούμε κάπως περισσότερο;

    Επίσης:σήμερα το βράδυ [αύριο το πρωί, μάλλον]ο ΣΚΑΪ έχει δύο εκμομπές για το AIDS (01:30π.μ,02:30π.μ!!!).
    Αν μπορεί κάποιος, ας τις γράψει, να υπάρχουν στο αρχείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. σκέφτομαι τι θα γινόταν αν μέρος των χρημάτων που δίνονται για εξοπλιστικά προγράμμα, δινόταν για έρευνα σε θέματα υγείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα.

    Τελικά τις εκπομπές στο ΣΚΑΙ τις γράψατε?Πρέπει να ήταν άκρως ενδιαφέρουσες.
    Το κακό με το AIDS είναι πως όλοι το ξέρουμε ,αλλά έχουμε το αίσθημα ότι αφορά τους άλλους... ότι εμεις δεν πρόκειται να το κολλήσουμε!!!
    Κι εκεί την πατάμε...ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν. Πρέπει να ενημερωθούμε όλοι μας και να παίρνουμε μέτρα προφύλαξης ,όσο κι αν αισθανόμαστε ασφαλής!!!
    Άσχετο... μήπως θα έπρεπε να συνδυάσουμε το θέμα αυτό και με την Βία?Δεδομένου ότι αυτός ο ιός (ΑΙDS) είναι εργαστηριακός? Τους ασκούς,δηλαδή , του Αιόλου πάλι ο Άνθρωπος τους άνοιξε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις