...πάει το βουνό στο Μωάμεθ


Το βουνό στο Μωάμεθ, λοιπόν, ή αλλιώς απροσδόκητες συναντήσεις, φρέσκες προτάσεις, ευχάριστα ξαφνιάσματα, που προσφέρουν διαφορετικές γωνίες θέασης των πραγμάτων. Και που μας φέρνουν κοντά πράγματα που πιθανώς θα έμεναν για πάντα μακριά μας.

Δυο παραδείγματα σήμερα από το χώρο της τέχνης. Και που μπορούν να μας ωθήσουν σε ανάλογες σκέψεις για ένα ανοιχτό στην κοινωνία σχολείο:

1) Διαβάζουμε στη σημερινή Ελευθεροτυπία:


"Τρατάρισμα διαρκείας"
"Οταν ένα μουσείο θέλει να γίνει φιλικό στο κοινό, μπορεί.
Το απέδειξε το βράδυ της Παρασκευής το Επιγραφικό Μουσείο. Κατάφερε χωρίς δραχμή από το κράτος να κινητοποιήσει τους γύρω μικροεπιχειρηματίες, καλλιτέχνες και φοιτητές για να στηθεί η πρώτη γιορτή γνωριμίας του με τη γειτονιά του.
Από μακριά έβλεπες φωταγωγημένη την είσοδο και κόσμο στην, ερημική συνήθως, οδό Τοσίτσα. Γονείς με παιδάκια μπαινόβγαιναν και μερικά προσπαθούσαν να πατήσουν τα αρχαία γράμματα που στροβιλίζονταν στις πλάκες της εισόδου. Οταν φτάσαμε είχε αρχίσει η αφήγηση παραμυθιών συνοδεία δίαυλου κι άλλων αρχαίων οργάνων σε μια αίθουσα με πλήθος σιωπηλές ψηλόλιγνες ενεπίγραφες στήλες. Μικροί - μεγάλοι καθισμένοι σε μαξιλάρια, είχαν βυθιστεί στη μαγεία του παραμυθιού.


Την ίδια ώρα κάποιοι στο αίθριο ανακάλυπταν ανάμεσα στα αρχαία μάρμαρα σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες καμωμένες από μέταλλο και φως και στο βάθος φωτογραφίες από την ταινία «Η περίπτωση Ευρυδίκη» του Φρέντυ Βιαννέλη, με πρωταγωνιστές εξαρτημένα άτομα -από τότε που ακόμα κατοικοέδρευαν στην Τοσίτσα. Σε μια ήσυχη γωνιά δυο-τρεις παρακολουθούσαν ταινία για τον ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, γέννημα θρέμμα Εξαρχείων.


Είναι αλήθεια πως τα εκθέματα του Επιγραφικού δεν είναι γοητευτικά γλυπτά ή άλλα αξιοθαύμαστα έργα τέχνης που μπορεί ο καθείς να απολαύσει. Οι αρχαίες επιγραφές δεν είναι μόνο δυσερμήνευτες ως κείμενο, απαιτούν και γνώση του ιστορικού πλαισίου. Δεν είναι, όμως, ανάγκη να είσαι τέρας μόρφωσης για να διαβείς το κατώφλι του. Οι 2monochannels (Βασίλης Μπούλης και Γιώργος Λαμπρόπουλος) προτείνουν έναν εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης των αυστηρών εκθεμάτων. Δύο μήνες εργάστηκαν σε αίθουσα του μουσείου και συνέθεσαν μια διαδραστική εγκατάσταση. Πάνω σε ένα βωμό, στους τοίχους και σε δύο ενεπίγραφες μαρμάρινες στήλες προέβαλλαν ολογράμματα, σχέδια και χρώματα συνοδεία ήχων που σε ταξίδευαν στα βάθη των αιώνων. Το ελκυστικό θέαμα καλό θα ήταν να παραμείνει στο μουσείο.


Οι καλεσμένοι αποχωρούσαν κρατώντας δύο όμορφα δώρα: το Ημερολόγιο 2010 του μουσείου και ένα μπισκότο σε σχήμα ελαφιού φτιαγμένο με την αρχαία συνταγή από σιτάρι, μέλι και σουσάμι. Το ζύμωναν για τη γιορτή του μηνός Ελαφηβολιώνος (Μάρτιος-Απρίλιος) που ήταν αφιερωμένη στη θεά Αρτεμη Ελαφηβόλο. Πανευτυχής η διευθύντρια του μουσείου Μ. Λαγογιάννη-Γεωργακαράκου τούς καλούσε να πηγαίνουν καθημερινά (η είσοδος είναι δωρεάν) ακόμη και για να διαβάσουν με την ησυχία τους ένα βιβλίο. "
Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ


2) Απολαύστε τώρα το βίντεο που ακολουθεί και που μας το έστειλε ο φίλος μας Γιάννης Μ. ( Γιάννη, χρόνια πολλά!)


Βρισκόμαστε στην κεντρική αγορά της Valencia. Τραγουδιστές της όπερας της πόλης είναι μεταμφιεσμένοι σε πωλητές. Ξαφνικά από τα μεγάφωνα αρχίζει να ακούγεται μουσική από την όπερα Traviata του Verdi και...



(Υπέροχο δεν είναι;)

( Πάντα υπάρχουν τρόποι για να γίνουν ελκυστικά τα πράγματα, για να τα γνωρίσουμε από μια άλλη τους όψη, πάντα υπάρχει καιρός να αναθεωρούμε παγιωμένες αντιλήψεις. Στην εκπαίδευση;)

Σχόλια

  1. Σε καλό σου Διονύση, με έβαλες να χειροκροτάω με δάκρυα στα μάτια, νυχτιάτικα...
    Άνθρωποι στερημένοι από Λυρική σκηνή, και χόρεψαν και ήπιαν και ευχαριστήθηκαν μια ωραία εκδήλωση.
    Εξαιρετικό παράδειγμα πώς σε ανεβάζει ο πολιτισμός.

    Άσχετο : Με την ευκαιρία, ρίξε σε παρακαλώ μια ματιά στο ιστολόγιο του πρώτου λύκειου Μοσχάτου και δες τι σχόλια υπάρχουν (http://protolm.blogspot.com).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διονύση με πρόλαβες!Θα έκανα την ίδια ανάρτηση σήμερα με θέμα την όπερα στην αγορά της Βαλένθια -χτες την ανέβασα στο facebook-!!!Συγχαρητήρια και πάλι για την ωραία παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εξαιρετική επιλογή. μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με μεγάλη χαρά βλέπουμε να αλλάζει η φιλοσοφία των Μουσείων και να εγκαταλείπεται η αντίληψη της απλής παράθεσης των εκθεμάτων.
    Πολύ ωραία! Για να μη γκρινιάζουμε, μόνο, αλλά να λέμε και τα καλά!

    Όσο για το δρώμενο, καταπληκτικό (και ως σύλληψη και ως υλοποίηση)!
    Η όπερα, είδος λαϊκό!

    Πολύ «αισιόδοξη» ανάρτηση , Διονύση! Ευχαριστούμε (μας έφτιαξες το κέφι)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι ωραία! Συμφωνώ απολύτως με το πνεύμα αυτών των πρωτοβουλιών και τις δικές σου επισημάνσεις. Μόνο έτσι, σπάζοντας το πρωτόκολλο του ακαδημαϊσμού και ανοίγοντας τις βαριές πόρτες να μουν οι μυρωδιές και τα χρώματα της "αγοράς" μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα στην τέχνη και όχι μόνο.
    YΓ Θυμάσαι, διονύση,τι ωραία που ήταν εκείνα τα ποιήματα, στις στάσεις, στο μετρό, που μας ξάφνιαζαν με την ομορφιά τους, όταν περπατούσαμε στην πόλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πώς δεν πάει το βουνό, Διονύση μου; Πάει και ότι καταλάβει ο καθένας μας, βάση των γνώσεών του. Άλλος πολύ, άλλος λίγο, κάτι "θα πάρει!"
    Μπράβο σας!
    Δεν είδα ακόμα το βιντεάκι, αλλά, πριν πάω, να σου πω πως θα το μικρύνεις.
    Θα κάνεις επεξεργασία ανάρτησης.
    Θα πατήσεις δεξιά επεξεργασία ΗΤΜΛ
    και θα δεις την ανάρτηση με κωδικούς.
    Κάπου, στο σημείο που είναι το βιντεάκι,θα διορθώσεις (σε δύο σημεία)το πρώτο νούμερο που λέει 425 σε 325.
    (Τόσο πρέπει να λέει. ΣοΣ το έχει και παρακάτω πάλι - 2 φορές)
    Αφού το διορθώσεις, τότε πατάς πάλι δημοσίευση. Όκευ;
    Δεν σας ξέχασα, φυσικά, αλλά όλο και κάτι κάνω!
    Φιλιά σε όλους σας και πάντα τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μόνο υπέροχο; Αφού το είχα ανεβάσει κιόλας!
    Έτσι πρέπει να είναι η τέχνη! Δωρεάν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αλκίνοε,
    Ακριβώς αυτό ήθελα να ρωτήσω στην ανάρτηση -και μου δίνεις ευκαιρία με το σχόλιό σου να το κάνω: Γιατί προκαλεί τόση συγκίνηση ( όχι μόνο σε σένα, φαίνεται κι από τις αντιδράσεις των περαστικών στο βίντεο)Εντάξει η έκπληξη, η τέρψη. Η συγκίνηση γιατί;

    Η ερώτηση είναι ΠΕΡΙΠΟΥ ρητορική.Ελπίζει στην απάντηση Ελπίζει στον εντοπισμό αυτής της ανάγκης για αναβάθμιση της καθημερινότητας που ( επίσης θέλει να ελπίζει πως) έχουμε οι άνθρωποι.

    Στο σχολικό καινούριο σας ιστολόγιο πέρασα βιαστικά. (Δεν το ήξερα.) Χαίρομαι πολύ που το ξεκινήσατε και βλέπω ότι η συμμετοχή των μαθητών είναι σπουδαία. Κι επίσης βλέπω πως κάποιος Μανωλάς έχει βάλει πάλι το ηλεκτρονικό κι όχι μόνο χεράκι του. Καλορίζικο, λοιπόν. Θα τα λέμε κι από κει [και να θυμηθούμε να σας βάλουμε στη λίστα με τους επικηρυγμένους φίλους μας:-) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σας 17 μαθητές και μια θαυμάσια κυρία,

    Να τη βάλεις, Γιώτα, αυτά δεν πάνε με προτεραιότητες. Τα ωραία ωραίο να κυκλοφορούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βαγγέλη,
    Μακάρι να την αποκωδικοποιούμε δημιουργικά. Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λίλα,
    Είδες; "Αισιόδοξη", ναι. Με αυτοκριτική διάθεση ( Πέτρα που δεν κυλάει χορταριάζει κλπκλπ)




    Γυριστρούλα,
    Ναι, θυμάμαι. Χαμόγελα παντού. Σα να σου συλλαμβάνανε αιφνιδιαστικά τη σκέψη και το συναίσθημα και να στα προσανατόλιζαν σε μια άλλη ουσία-φάντασμα, την ώρα που εσύ κυκλοφορείς σα φάντασμα στην πόλη..
    Κοίτα κάτι απλό: Πόσα σχολεία έχουν κάτι ανάλογο στις επιφάνειές τους( τοίχους κλπ); Πόσο δύσκολο είναι να γίνει;



    Κυκλάμινο,
    Καλώς τη σταθερή αξία! Μάλλον πρέπει να σου αλλάξουμε το link, βλέπω..[το είπα καλά;]
    Ευχαριστούμε πολύ, Κατερίνα, για τις συμβουλές. Όσο απλά κι αν τις είπες, πηγαίνοντας στην ανάρτηση δε συνάντησα κανένα 425. Δεν πειράζει. Την άλλη φορά θα προσέξω περισσότερο κατά τη μεταφορά των βίντεο. ( Λέω,τώρα - λες και ξέρω τι να προσέξω!!)
    Καλημέρες στον Παγασητικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συγκινήθηκα με το video,μέχρι ακατάσχετων δακρύων!
    Ευχαριστώ,ευχαριστώ,ευχαριστώ!!
    Δήμητρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η απέραντη ευρυχωρία του καλού! Κι η θέρμη της ανταπόκρισης των ανθρώπων στο κάλεσμα της ομορφιάς που μοιράζεται από ψυχής!Όπως το γράφεις,Διονύση,"χαμόγελα παντού".
    Ευχαριστούμε πολύ πολύ για τη χαρά που μας έδωσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπέροχα είναι...
    Κι υπάρχουν πάντα τρόποι(και στην εκπαίδευση) να πηγαίνει το βουνό στο Μωάμεθ,να ξεπερνούμε τις παγιωμένες αντιλήψεις,να σπάζουμε τα πρωτόκολλα.
    Μόνο έτσι θ΄αλλάξουν τα πράγματα.
    Συγχαρητήρια για την επιλογή,τις προτάσεις,την ανάρτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Τα λόγια σου με χόρτασαν!" Σ' ευχαριστώ!
    Θα σκάσω όμως που δεν σε κατατόπησα σωστά. Πήγα και το βρήκα. Λέει 560 και όχι 425.

    Διονύση, κάτω κάτω, εφόσον έχεις τελευταίο το βιντεάκι, λέει αυτά:
    Θα διορθώσεις το 560 σε 360 ή 325 ή όσο θέλεις, για να μικρύνεις το βιντεάκι. (δυο φορές όμως. Το λέει και παρακάτω στο τέλος. Είναι το πλάτος και το ύψος του βίντεο)

    ... width="560" height="340"><... name="movie" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></....

    ΄...έβαλα αποσιωπητικά στη λέξη ο.. παράμ κλ.π. που δεν δέχεται το σχόλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπέροχο βίντεο, Διονύση. Αυτοί οι Ισπανοί μάλλον έχουν διαφορετική κουλτούρα. Βλέπεις τα χαμόγελά τους και ευφραίνεται η καρδιά σου. Φαντάζεσαι να βγούμε κάποια στιγμή έξω από το σχολείο για κανένα δρώμενο; Εμείς βέβαια έχουμε ένα δασάκι από μπροστά με δυο χελώνες ερωτευμένες. Τι μουσική να τους αρέσει άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Aρχιζω με το βιντεο..
    Αχχχ ΟΥΑΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!! τελειο?????? δες πως εμειναν ολοι ξαφνικα! Αχ! τι καλα!!!

    Στα του τοπου μας, τωρα!
    Καταρχας μαρεσει που βλεπω τελευταια τους συμπολιτες μας να τα επιχειρουν νεα πραγματα κ να τα καταφερνουν χωρις την αρωγη του κρατους... Δεν τους εχουμε αναγκη, αλλα ντροπη στο κρατος...
    Ειδες; Οπως οι εθελοντες μας στην Αιτη;; ΠΟυ το κρατος δεν τους χρηματοδοτησε κ ομως πηγαν...

    Αργησα ! αλλα ηρθα απο το ζεστο σχολειακι σας!!!:)) καλο τριημερο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δήμητρα,
    Κι εμάς μάς συγκίνησες με την επίσκεψη!
    ( Αλλά, κανείς ακόμα δεν απάντησε σχετικά με τα αίτια αυτής της συγκίνησης..Τι λες;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Άννα,
    Πάντα με την καλή σου την κουβέντα. Άλλοι μάς προσφέρουν τη χαρά, βρε Άννα. Το μεταπρατικόν έχουμε αναλάβει εμείς...


    Εύα,
    Να 'σαι καλά. Αμ, και με τη δουλειά που κάνετε εκεί κάτω, λίγα γίνονται;


    Κυκλάμινο, ακαταπόνητο κι ευγενικό,
    Ευχαριστούμε πολύ. Μην ανησυχείς που δεν εφάρμοσα σ' αυτή την ανάρτηση τις οδηγίες σου. Τις κατάλαβα και στο μέλλον θα ρυθμίζουμε τις παραμέτρους με τον τρόπο "α λα Κατρίν" :-))
    Καλό τριήμερο - στα βουνά θα πάτε;



    Θερσίτη,
    :-)) Δεν ντρέπεστε, βρε, να κουτσομπολεύετε τις χελωνίτσες σας; Αν δεν ξέρετε ποια μουσική μπορεί να τους αρέσει, πειραματιστείτε. Μπορείτε κάθε βδομάδα να τους παίζετε και κάποιο είδος. Κι αν δεν καταλάβετε έτσι, τουλάχιστον θα έχετε ακούσει εσείς πολλά είδη - πράγμα καθόλου ευκαταφρόνητο στις μέρες μας:-)




    Ειρήνη,
    Όπως τα λες. Καλά είναι να μην περιμένεις και να δρας, αλλά και λίγο μερίδιο στη ντροπή το κράτος από την απουσία του ας την έχει...
    Καλό τριήμερο, επίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ήταν απίστευτο!
    Τόσο συγκινητικό κύριε Μάνεση, τόσο όμορφο!
    Μακάρι να συνέβαιναν κι εδώ κάτι τέτοια...

    -Στέφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Στέφη,
    Αν δε συμβαίνει αυτό εδώ, μπορεί να συμβεί κάτι άλλο και, ακόμα καλύτερα, να το κάνουμε εμείς να συμβεί.

    ...άλλη διάσταση η τέχνη, ε;
    ( Παρεμπιπτόντως, πρόσεξες πόσο ωραία, καθαρή, περιποιημένη, ελκυστική είναι η λαϊκή αγορά της Βαλένθια;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Λίλα μου, αν ήξερες πόση δύναμη αντλώ από το μπλογκ σας και τα λόγια σας! Αν ήξερες!
    Σίγουρα κάπου συναντηθήκαμε Λίλα μου! Δεν μπορεί!
    Μόνο που τον Διονύση πχ. τον συνάντησα, αφού φύγαμε από κει!
    Έτσι πάει. Κάθε συνάντηση έχει την στιγμή της!
    Εδώ φύτεψα στη θάλασσα κυκλάμινα!
    Ο Ψηλορείτης δεν θα 'χει;
    Μ' έκανες και γέλασα!
    Εκτός από γλυκές, βάλε και απ' όλες τις άλλες, Λίλα μου!
    Μέχρι το... "έχω κλάψει" και ... "έχω γράψει"...! φτάσε!
    Ανάλογα και τις αλλαγές του ουρανού σας, που έγινε και "μου"!
    Να είστε όλοι καλά εκεί και πάντα Ηλιόλουστος ο ουρανός σας!
    Αγαπημένο μέρος! Είπαμε!

    Είπα μπράβο για το βιντεάκι;
    Είπα ότι λυπάμαι που δεν είναι στο Γιουτιουμπ να το "κλέψω";
    Είπα ότι μ' άρεσε η φράση σου σε ένα σχόλιο, που γράφεις:
    "ένας σπάγγος μας κρατάει στη γη";

    Τρίχα μας κρατάει, Λίλα μου! Ούτε καν, σπάγγος!
    Είπα πως δύσκολα φεύγω πάντα από δω;
    Δεν είπα!
    Και τι είπα;
    Φιλιά σας κι αγάπη, για τούτον τον λουλουδότοπο!(Μέσα και οι σχολιαστές, εννοείται!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις