HARRY POTTER vs. TWILIGHT , ΣΚΟΥΠΟΞΥΛΑ vs. VOLVO

Η Λίζα, της Α΄Λυκείου,
συγκρίνει τα δύο εκδοτικά παγκόσμια φαινόμενα

HARRY POTTER vs. TWILIGHT

ΣΚΟΥΠΟΞΥΛΑ vs. VOLVO

"Μια νέα λατρεία ξεκίνησε. Οι βρυκόλακες είναι στην μόδα πια και θεωρείται απαράδεκτο το να μην έχει δει κανείς την ταινία Twilight. Οι παλιοί μάγοι διψούν να γίνουν βρυκόλακες. Όλοι αναρωτιούνται λοιπόν: Harry Potter or Twilight Saga?
Τα τελευταία δύο χρόνια μια νέα σειρά βιβλίων, η σειρά Λυκόφως, σαρώνει σε πωλήσεις παγκοσμίως τραβώντας το ενδιαφέρον των κριτικών, πολλοί από τους οποίους συγκρίνουν την σειρά αυτή με τα βιβλία Χάρι Πότερ. Άραγε το ρομάντζο του Λυκόφωτος συγκίνησε περισσότερο τους αναγνώστες από τις περιπέτειες του μικρού μάγου; Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας ζεσταίνοντας τα χέρια σας με το ζεστό ρόφημα που πίνετε και αφιερώστε πέντε λεπτά από την φορτωμένη με υποχρεώσεις ζωή σας για αυτό το άρθρο.

Πρώτα καλό θα ήταν να γνωρίσετε το θέμα της σειράς Λυκόφως. Τα βιβλία αναφέρονται στον τρελό έρωτα μιας έφηβης κοπέλας (Μπέλα) για τον πανέμορφο, κάτασπρο και συμμαθητή της (Έντουαρντ) που στην συνέχεια μαθαίνει πως είναι ένας... χορτοφάγος βρικόλακας (βρικόλακας που πίνει μόνο αίμα ζώων). Οι δύο νέοι περνούν πολλά για να μείνουν ευτυχισμένοι μαζί, αντιμέτωποι με όλους και με όλα όπως εχθρικούς βρικόλακες που θέλουν να τους σκοτώσουν, λυκανθρωπους που είναι ορκισμένοι να καταστρέψουν τους ομοίους του Έντουαρντ και... η απλή ζωή που δεν μπορεί να ζήσει ο Έντουαρντ ενώ θέλει να χαρίσει στην Μπέλα.

Πολλοί βγάζουν τους μανδύες από τις ντουλάπες τους, βάζουν τα στρογγυλά γυαλιά μυωπίας τους και με το μολύβι τους -κολλημένο στο μέτωπο των ανθρώπων που κρατούν στην αγκαλιά τους τα βιβλία της τετραλογίας Λυκόφως- υποστηρίζουν με θέρμη την μαγεία των βιβλίων Χάρι Πότερ. Είναι κοινώς γνωστό πως το δαιμόνιο μυαλό της

Τζ.Κ. Ρόουλινγκ

είναι πολλών επιπέδων ανώτερο από το ρομαντικό της

Στ.Μέγιερ.

Η ασύλληπτη ιστορία του Χάρι Πότερ δεν μπορεί να συγκριθεί με την προβλέψιμη τροπή των βιβλίων του Λυκόφωτος. Ο προσεγμένος τρόπος γραφής της Ρόουλινγκ, ταξιδεύει τον αναγνώστη στο κόσμο που έχει δημιουργήσει. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος της επιτυχίας των βιβλίων της. Έμμεσα, χωρίς κουραστικές αναλύσεις του συναισθηματικού κόσμου των χαρακτήρων, συγκινεί τους αναγνώστες. Ποιος δεν στεναχωρήθηκε με τον θάνατο των αγαπημένων τους χαρακτήρων στα βιβλία της;
Ενώ η λατρεία, που στιγματίζει τη Μέγιερ, για τους χαρακτήρες οδηγεί σε ένα μέτριο τέλος των βιβλίων της. Αναλογιστείτε κι εσείς οι ίδιοι: συγκρίνεται ο θάνατος του Φρεντ, ενός από τους βασικούς ήρωες των βιβλίων Χάρι Πότερ, με το θάνατο της Ιρίνα;


Οι γνωστοί “Twilighters” όμως βγάζουν τα δόντια τους στους μάγους, οι μισοί απαγγέλοντας με πάθος τα λόγια του Έντουαρντ ενώ οι άλλοι περιγράφουν τα συναισθήματα που τους προκαλούν τα βιβλία της σειράς. Η Στ. Μέγιερ δείχνει ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα στην περιγραφή των συναισθημάτων των χαρακτήρων που δημιουργεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταύτιση του αναγνώστη με τους χαρακτήρες και τη λατρεία τους. Η έκρηξη των συναισθημάτων και των αισθήσεων που υπάρχει κατά την εφηβική περίοδο περιγράφονται με λεπτότητα, έξυπνες ατάκες και προβληματισμούς ανάλογους με των μικρών κοριτσιών... θεωρώντας τον όμορφο γείτονα βρικόλακα και τον κολλητό φίλο που ασχολείται με τον αθλητισμό λυκάνθρωπο.

Εν κατακλείδι, οι δύο αυτές σειρές, διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Έτσι δεν μπορούμε να τα συγκρίνουμε αντικειμενικά. Ο Χάρι Πότερ συντρόφεψε παιδιά από την πρώτη δημοτικού μέχρι την ενηλικίωση τους ενώ το Λυκόφως βρίσκει θερμή ανταπόκριση από τους εφηβούς και τις γυναίκες. Πέρα από τις –υπερβολικές πολλές φορές- εκδηλώσεις αγάπης των φαν, τα βιβλία παραμένουν υπέροχα και ενδιάφεροντα για όλους. "
Λίζα
Εσείς; Τι ψηφίζετε;

Σχόλια

  1. Βρε Λίζα γιατί ασχολείσαι,αφού και τα δύο είναι για κλάματα.Είτε τον "Χάρη" πάρεις είτε το Λυκόφως,το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.Δεν είναι ούτε λογοτεχνία ούτε κινηματογράφος ποιότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πώς αντιμετωπίζουμε τις απαιτήσεις της ζωής, τους κινδύνους, τα εμπόδια;
    Α Μέθοδος : Λέμε μερικές μαγικές λέξεις ή μας βοηθούν οι φίλοι που ξέρουν τέτοια μαγικά, και γλιτώνουμε από θανάσιμους κινδύνους.
    Β Μέθοδος : Αλλάζουμε μορφή και κατασπαράζουμε το εμπόδιο, τον κακό, τον προδότη κλπ. Χρόνο έχουμε απεριόριστο, λόγω αθανασίας.
    Γ Μέθοδος : Δεν ασχολούμαστε με μαγικά και λυκανθρώπους, δεν πετάμε με σκούπες ή νυχτεριδόφτερα, αλλά ζούμε την ζωή μας με αγάπη και μόρφωση.
    Καλή χρονιά να έχετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οταν ημουν 1η γυμν. ειχε βγει το Χαρρυ 1 κ λεγαμε οταν θα γινουμε 18 θα εχει τελειωσει κ λυπομασταν..χιχιχ
    ειδα το ενα, το δυο ,μετα με το ζορι το τρια κ μετα βαρεθηκα...Τωρα μπορει να δω κ το 7 αλλα δεν παιρνω κ ορκο...
    Πριν λιγες μερες ειδα τo the new moon... Εμενα μου αρεσε παρα πολυ!!!Εκτος απο τα εξωφυσικα κρυβει ενα νοημτακι κ εμενα μ'αρεσει...!!
    Ωραιο ωραιο...Ψηφιζω το λυκοφως!!!!!!!
    καληνυχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγω προσωπικα ασρχισα να διαβαζω τα βιβλια χαρι ποτερ απο την πρωτη δημοτικου και στην Γ λυκειου θα δουμε και την τελευταια ταινια που θα βγει.
    Η σειρα αυτη λοιπον ειναι αναποσπαστο κομματι της παιδικης μου ηλικιας και δεν μπορω να το "αποχωριστω" με τιποτα.
    Τωρα για το Λυκοφως εχω τελειως διαφορετικη "λατρεια".


    Γενικα και στις δυο σειρες, μου αρεσουν πολυ διαφορετικα πραγματα καθως ειναι και πολυ διαφορετικα βιβλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λίζα έτσι γίνεται με τα παιδικά τραύματα.Είναι αναπόσπαστο κομματι της παιδικής μας ηλικίας. Με λίγη προσπάθεια τα ψυχικά τραύματα ξεπερνιούνται και είναι σαν μη έχουν συμβεί ποτέ.Άρα είναι ώρα να προσπαθήσεις να το εξαλείψεις. Μην ανησυχείς δεν θα πονέσει(Dr. Haus).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λίζα μου, Χρόνια Πολλά και Καλά
    δεν μπορώ να ψηφίσω, μια που δεν έχω ιδέα από το "λυκόφως". 'Ομως έχω διαβάσει ένα Χάρρυ Πότερ - λόγω παιδιών- και έχω δει, τουλάχιστον δυο ταινίες, τις οπόίες βρήκα συμπαθητικές.
    Βρίσκω πολύ ωραίο το να σας αρέσουν δυο βιβλία και να συζητάτε γι΄αυτά, ας είναι η αρχή για νέες περιπλανήσεις.
    Νίκο σε βρίσκω να εμφανίζεσαι, πολύ πιο αυστηρός από όσο πραγματικά είσαι (κατά τη γνώμη μου πάντα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειρηνη,

    Ναι απο την 1η δημοτικου! Τοτε κυκλοφορησε το πρωτο βιβλιο και στην δευτερα το διαβασα.


    Αλικη,

    ειμαστε στην ιδια ομαδα. Μπορει η πλοκη της τετραλογιας να ειναι πολυ απλος αλλα ο χαρακτηρας (βλ. Edward) ειναι απο τους αγαπημενους μου χαρακτηρες σε βιβλια.
    Και ειμαι φαν του ηθοποιου απο τοτε που επαιξε στο ΧΠ και το Κυπελλο της Φωτιας.



    Οριστε! Βρηκαμε εναν συνδεσμο στα δυο φαινομενα. Ο ηθοποιος παιζει και στις δυο σειρες. :)

    Καλη σας νυχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κ. Χριστοπούλου γιατι νομίζετε ότι είμαι πιο αυστηρός?Αφού αυτή είναι η αλήθεια.Και συ Λίζα,τι ωραίο βρίσκεις στο χαρακτήρα το "Εδουάρδου"?Πες και σε μένα τον τυφλό που δεν βρίσκω τίποτε καλό στο χαρακτήρα του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εσυ πολυ απλα ησουν προκατειλλημενος για αυτον τον χαρακτηρα πριν καν διαβασεις τα βιβλια λογω ολης της φασαριας που εχει γινει με το Λυκοφως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λίζα τα βιβλία όντως δεν τα έχω διαβάσει,όμως από μόνο του το θέμα ξενίζει.Πες τι το ενδιαφέρον έχει ένας βρικόλακας που είναι αιώνια νέος και προσπαθεί να διατηρήσει τη σχέση του με ένα κορίτσι περνώντας από τα χίλια μύρια όσα.Δεν σου ακούγεται πολύ κοινό και συνηθυσμένο?Ότι μελό και σαπουνόπερα πάρεις έχει ακριβώς το ίδιο θέμα.Εξάλλου έχοντας δει λίγο την πρώτη ταινία δεν μου έκανε κάποια εντύπωση σαν χαρακτήρας.Αν θες να δεις παρόμοιους χαρακτήρες τοποθετημένους κατάλληλα διάβασε το "Έγκλημα και Τιμωρία"του Ντοστογιέφσκι.θα ήθελα να μου πεις επίσης τι σου άρεσε στον Εντουαρτ και τέλος θα ήθελα να σου επισημάνω ότι δεν ήμουν ούτε κατά διάνοια προκατειλλημένος.Επίσης σκέψου πώς έγινε η προώθηση και του βιβλίου και της ταινίας.Δεν σε προβληματίζει πόση δημοσιότητα πήρε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα?Εμένα ναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νίκο, δεν γίνεται να μη σε πειράξω!!!
    Θα ρίξω λίγο λάδι στη φωτιά, παρατηρώντας ότι το ζήτημα της αιώνιας νεότητας, ο φόβος του θανάτου , ο έρωτας είναι τα φλέγοντα θέματα - υπαρξιακά- για τον άνθρωπο, άρα λογικά, οι νεοι κυρίως, προσπαθούν να τα διαχειριστούν, μέσα από τέτοιες μεταφυσικές διαδικασίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κ. Χριστοπούλου,δεν λέω αυτά τα ζητήματα που αναφέραται είναι όντώς διαχρονικά αλλά ο τρόπος που παρουσιάζονται πιστεύω ότι τα υποβιβάζει.Κρίμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Aπο την στιγμη ομως που δεν εχεις διαβασει τα βιβλια πως μπορεις να ξερεις τον τροπο που τα παρουσιαζει Νικο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λίζα ξέρω τον τρόπο που τον παρουσιάζει γνωρίζοντας τον τρόπο και που γράφτηκαν,αλλά διαβάζοντας και διάφορες κριτικές.Εξάλλου η προσωπική μου άποψη για το βιβλίο είναι αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λίζα,
    Να μεταφέρω κι εγώ τις εντυπώσεις ενός ... βιβλιοθηκάριου: Κάποτε είχα σίγουρα κάποια βιβλία, τα οποία λειτουργούσαν σα μαγνήτες για τους μαθητές που τα διάβαζαν: τους άρεσαν πολύ και ήθελαν αμέσως να διαβάσουν κι άλλα. Αυτά ήταν η χαρά του βιβλιοθηκάριου, του καθηγητή, οι σταθεροί και σίγουροι σύμμαχοί του.
    Πολλά απ' αυτά, με τον καιρό έπαψαν να είναι. Ο έφηβος σήμερα αναζητά άλλα αναγνώσματα, με άλλα "στάνταρ". ( Αυτό, βέβαια, που κλονίζει τη δύναμη του "κλασικού', θέλει πολλή συζήτηση..)
    Ο Χάρι Πότερ το κατάφερε εύκολα. "Βάζει" τον έφηβο στην ανάγνωση. Κι αυτό δεν μπορώ να μην του το αναγνωρίσω. Έχοντας διαβάσει τα τρία πρώτα μπορώ να καταλάβω τους λόγους που συμβαίνει αυτό - αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
    Κάτι ανάλογο συμβαίνει τώρα και με τα νέα φεγγάρια, το λυκόφως και τους βρικόλακες.
    Κάπου εκεί μπορώ να εντοπίσω την αξία των βιβλίων αυτών: στο πέρασμα που προσφέρουν σε αξιολογότερα αναγνώσματα. Στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.

    Λίζα, πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου -είδες που έλεγες;; :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κ. Μάνεση είναι προτιμότερο κατά την γνώμη μου μα μην διαβάζει κάποιος βιβλία παρά να διαβάζει βιβλία τα οποία δεν έχουν ποιότητα.Μπορεί βέβαια να προσέλκυσε τους νέους στο διάβασμα,αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι αυτά τα βιβλία δεν είναι ωραία ως βιβλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Νίκο μου, χρόνια πολλά,

    Δεν ξέρω, είναι μεγάλη συζήτηση το θέμα που βάζεις σχετικά με την ανάγνωση.
    Εκείνο, πάντως, που θα ήθελα να ξεκαθαρίσω είναι πως τα βιβλία αυτού του τύπου, για μένα, έχουν πρόβλημα σε ιδεολογική βάση, κινούνται στον αφρό της εποχής κι αυτό είναι κάτι που εμένα δε μπορεί να με συγκινήσει.
    Αναγνωρίζω, όμως, πως εξετάζοντας κανείς τη λογοτεχνικότητά τους, τη σύνθεσή τους, τη διαχείριση της γλώσσας και των αφηγηματικών τεχνικών δεν μπορεί να είναι απολύπτως απορριπτικός.

    Αλλά κι εσύ, βρε παιδί μου, καλά σου λέει η Λίζα, διάβασέ τα πρώτα και απόρριψέ τα μετά! Να έχεις και κανένα χειροπιαστό επιχείρημα, να μη μας άγουν και φέρουν οι επαΐοντες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λοιπον, ακουστε!
    Εμενα ο αδερφος που αγαπα το διαβασμα οσο εγω,διαβασε ολα τα χαρρυ ποτερ...Εχει τρελα...Τον εβλεπα το καλοκαιρι κ ειπα κ θα το διαβασω κ γω! Η αληθεια ειναι οτι δεν τα καταφερα, ηθελα λιγο πιο βαθεια βιβλια..Ωστοσο δεν ηταν ασχημο...
    Και ειναι καλο που εστω και ετσι υπαρχουτν παιδια που διαβαζουν!Χρησιμοποιουνται ομορφες λεξεις και εκφρασεις οποτε δεν μπορει να χαρακτηριζονται αναξια λογου...
    Χαρη σ'αυτα πολλοι εφηβοι το εριξαν στο διαβασμα!!!Δεν ειναι τοσο κακο αυτο...Και γω στην αρχη ημουν αρνητικη αλλα το ειδα αλλιως!!!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Eνοουσα πως ο αερφος μου ΔΕΝ αγαπα το διαβασμα οσο εγω.....*

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις