Αν η Γη ήταν τράπεζα, θα την έσωζαν….


Σύνθημα, δανεικό από την Greenpeace, κατά τη γνώμη μας εξαιρετικά εύστοχο.

Διαβάζουμε μεταξύ άλλων, σχετικά με την Παγκόσμια Σύνοδο της Κοπενχάγης για το κλίμα:

«Το νέο σχέδιο διακήρυξης, προβλέπει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% μέχρι το 2050, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Το σχέδιο διακήρυξης παραμένει πιστό σε προηγούμενους στόχους, μεταξύ των οποίων η μείωση της αυξανόμενης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου, αλλά δεν αναφέρονται δεσμεύσεις για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος.
Όσον αφορά το θέμα της χρηματοδότησης, οι ανεπτυγμένες χώρες θέτουν ως στόχο τα 100 δις. δολάρια το χρόνο έως το 2020, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή από τις αναπτυσσόμενες χώρες.»




Απόγνωση αναπτυσσόμενου κόσμου για κλίμα
Καταγγέλλει ανισότητα διαπραγματεύσεων


«Η ασάφεια ήταν η πρωταγωνίστρια των σχετικών διαπραγματεύσεων, με τα προσχέδια συμφωνιών και διακηρύξεων να περιέχουν διφορούμενους όρους, χωρίς να λύνουν προβλήματα. Για παράδειγμα, στο θέμα της χρηματοδότησης, το προσχέδιο διακήρυξης που κυκλοφόρησε χθες το πρωί, λίγο πριν από την έκτακτη και «καθοριστική» σύσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα με 19 ηγέτες, δεν όριζε πότε ακριβώς η οικονομική βοήθεια θα ανέλθει στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ούτως ή άλλως δεν φθάνει, σύμφωνα με τις επανειλημμένες επισημάνσεις των αναπτυσσόμενων κρατών.
Σε γενικές γραμμές, το πρόγραμμα και το ύφος των διαπραγματεύσεων, όπως κατήγγειλαν οι αντιπροσωπείες του αναπτυσσόμενου κόσμου, χαρακτηρίστηκαν εξ αρχής από ανισότητα. Και αυτό γιατί τόσο η προεδρία της Δανίας, όσο κι οι βασικοί συνομιλητές από τα βιομηχανικά κράτη, επιχειρούσαν να χειριστούν τη συζήτηση προς όφελός τους, αντιμετωπίζοντας τις αντιπροσωπείες των φτωχών κρατών ως απλούς ακροατές.»

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_19/12/2009_384155

Ο προεδρεύων της G77 (αναπτυσσόμενες χώρες) ,Σουδανός Λουμούμπα Στανισλάς Ντία-Πινγκ: «Η συμφωνία είναι η χειρότερη στην ιστορία»
Ο εκπρόσωπος του Τουβαλού, νησιωτικής χώρας του Ειρηνικού, η οποία κινδυνεύει με «εξαφάνιση» από την άνοδο της στάθμης του νέρού, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι σαν να δεχθήκαμε τα 30 αργύρια για να προδώσουμε το λαό μας και το μέλλον μας».
Επρόσωπος της Οργάνωσης «Φίλοι της Γης» δήλωσε: «Η Κοπεγχάγη υπήρξε μια αξιοθρήνητη αποτυχία. Δεν αποδόθηκε Δικαιοσύνης. Με τη μη ανάληψη δράσης, οι πλούσιες χώρες καταδίκασαν εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα, τη δυστυχία και το θάνατο, αφού επιταχύνονται οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Την ευθύνη φέρουν αποκλειστικά οι ανεπτυγμένες χώρες.»

Newsroom ΔΟΛ



Η Greenpeace καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την υπεροψία με την οποία οι ηγέτες των αναπτυγμένων κρατών αντιμετώπισαν τις διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη. Δίχως να είναι διατεθειμένες να κάνουν ούτε ένα βήμα παραχώρησης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ουσιαστικά επέλεξαν τη χειρότερη δυνατή λύση από το να δουλέψουν από κοινού για το συλλογικό καλό της ανθρωπότητας. Φεύγοντας από την Κοπεγχάγη την Παρασκευή, οι ηγέτες των αναπτυγμένων κρατών δήλωσαν ότι επετεύχθη ‘συμφωνία’. Φευ… Το μόνο που άφησαν πίσω τους, ήταν χάος και σύγχυση. Οι αντιπροσωπείες των χωρών που έμειναν πίσω για να επεξεργαστούν όλο το βράδυ το αποτέλεσμα της Διάσκεψης, προσπαθούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς είναι αυτή η ‘Συμφωνία της Κοπεγχάγης’. Δυστυχώς, η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το Κλίμα ολοκληρώθηκε με έναν άδοξο, ασυνάρτητο και έντονα αμφισβητούμενοτρόπο. www.greenpeace.org/greece/

Μήπως πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας;
Να προσπαθούμε να ενημερωνόμαστε σφαιρικά, να δείχνουμε με κάθε τρόπο την αντίσταση και την αντίδραση μας στα σχέδια των μεγάλων συμφερόντων.

και ….ίσως το πιο σημαντικό
να μάθουμε να ζούμε απλά!


Σχόλια

  1. Ηταν η μεγαλυτερη κομπινα της χρονιας...

    Αυτό μόνο, να ζήσουμε απλα, επιτελους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο τίτλος είναι πολύ εύστοχος και δυστυχώς πέρα για πέρα αληθινός.Οι ισχυροί του κόσμου δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά κυρίως για τους ίδιους τους ανθρώπους.Συνεπώς η μοίρα της Συνόδου τησ Κοπεγχάγης ήταν εξαρχής προδιαγεγραμμένη με το να καταλήξει σε μία μεγαλοπρεπέστατη ΑΠΟΤΥΧΙΑ.Λυπήρο αλλά αλήθινο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο μόνος τρόπος για να σωθεί ο πλανήτης από την "προσωρινή" καταστροφή είναι να επιστρέψουμε στον παλιό τρόπο ζωής που δενόταν αρμονικά με το περιβάλλον και το εκμεταλλευόταν όσο χρειαζόταν για να επιβιώσει ο άνθρωπος, αλλά και να αναπτυχθεί.Πάντα όμως αρμονικά με το περιβάλλον.ΑΡΜΟΝΙΚΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να το πάρουμε Στέλλα μου, αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη!Η καλύτερη κίνηση ν' αλλάξουμε τους ηγέτες μας...
    Καλά Χριστούγεννα, Στέλλα και σε Όλο το Σχολείο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νίκο,
    ο άνθρωπος, δηλαδή ο καθένας από εμάς , μην ξεχνιόμαστε, οφείλει να συνειδητοποιήσει, έστω και τώρα, ότι απλά είναι ένα μέλος σε μια τεράστια οικογένεια της φύσης και να προσαρμοστεί ανάλογα!
    Αυτή η ιδέα πρέπει να διαχυθεί στην κοινωνία και να φτάσει στους κυβερνώντες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατερίνα Δε.Στα.Πα
    ανταποδίδουμε τις ευχές με αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εύχομαι Καλά Χριστούγενα και χαρούμενο γεμάτο υγεία το 2010

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλά Χριστούγεννα σε όλους και ελπίζω ο καινούργιος χρόνος να μας βρει σοφότερους και σοβαρώτερους,αλλά και φυσικά ξεκούραστους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στέλλα, το ιστολόγιό μας σου είναι υπόχρεο για το θέμα..
    Θλίβεται κανείς, όταν διαβάζει για τα "αποτελέσματα" της πολυδιαφημισμένης διάσκεψης. Μηδέν στο πηλίκον, προκύπτει, απ' όλα όσα διαβάζουμε. Κι αυτή σου η προτροπή στο τέλος, να μάθουμε να ζούμε απλά, προκύπτει όχι και τόσο ευκόλως εννοούμενη, αφού πια έχουμε υιοθετήσει και αφομοιώσει μοντέλα ζωής κάθε άλλο παρά ταπεινά και απλά.
    Ως κοινωνία έχω την εντύπωση πως δεν έχουμε μιλήσει αρκετά για το θέμα (κι όμως κι όμως). Και όσο τα δεδομένα δεν πολυαλλάζουν ποτέ δε θα φτάνει το όσο μιλάμε.
    Στη μονοτονία μου εγώ: περιττό να πούμε πόση δουλειά πέφτει στις πλάτες της εκπαίδευσης. Για να μάθουμε να ζούμε..."ήρεμα, ήρεμα κι απλά", χωρίς να "χρειάζονται περισσότερα"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κ. Μάνεση το να μάθουμε σε ανθρώπους με παγιωμένες αντιλήψεις πως να ζουν χωρίς να καταστρέφουν το περιβάλλον είναι δύσκολο.Ακόμα πιο δύσκολο όμως είναι να το εμπεδώσουμε σαν κοινωνία.Παρεπιπτώντως Κ. Μάνεση λάβατε το mail μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις