Όχι για την "κατάληψη". Για το aids.


Διαβάσαμε στην εφημερίδα «Το Βήμα» 1-12-09

"Η πανδημία του ΑΙDS δείχνει σαφή σημάδια ύφεσης. Η νόσος, η οποία ξεκίνησε πριν από 28 χρόνια και έχει «σκοτώσει» 25 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη, έχει πλέον τεθεί υπό... έλεγχο, όπως ανακοίνωσαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Όχι όμως στην Ελλάδα. Οι... ψυχροί αριθμοί δείχνουν ότι εφέτος- όπως και πέρυσι- συνεχίζεται η ανοδική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων. Η συχνότητα μόλυνσης νεαρών Ελληνίδων αυξάνεται ενώ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, δύο στους πέντε νέους προκαλούν την τύχη τους καθώς δηλώνουν ότι δεν παίρνουν προφύλαξη κατά την ερωτική επαφή.

Μήπως έχουμε επαναπαυθεί;;;;

Το AIDS, όπως όλες οι ασθένειες που προκαλούν φόβο, πυροδοτεί διακρίσεις εις βάρος των πασχόντων που αντικατοπτρίζουν και ενισχύουν προϋπάρχοντες φόβους και προκαταλήψεις γύρω από τις έννοιες της ανέχειας, του φύλου, της φυλής, του σεξ και της σεξουαλικότητας.

Έτσι, οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο που ενθαρρύνει πράξεις και συμπεριφορές, οι οποίες διέπονται από μη ανεκτικότητα, σεξισμό και ρατσισμό.

Ο κοινωνικός στιγματισμός και οι διακρίσεις απέναντι στους ανθρώπους που πάσχουν από HIV/AIDS βασίζονται αλλά και ενδυναμώνουν κοινωνικά στερεότυπα και ανισότητες, όπως ότι "οι γυναίκες είναι κατώτερες από τους άνδρες και οι μαύροι από τους λευκούς", "οι ιερόδουλες δεν έχουν δικαιώματα", "οι τοξικομανείς και οι ομοφυλόφιλοι τιμωρούνται για τις επιλογές τους". Κατά συνέπεια, μέλη των παραπάνω κατηγοριών πέφτουν συχνά θύματα άνισης μεταχείρισης, εξαιτίας της επικρατούσας αντίληψης που τα κατατάσσει στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Έτσι το AIDS δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα υγείας· επεκτείνεται στην ανθρώπινη κατάσταση, την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Μια ματιά στον Παγκόσμιο Χάρτη δείχνει τις «προτιμήσεις» του ιού. Γι΄ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να προασπίσουμε, να σεβαστούμε και να εργαστούμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να μειώσουμε την ευπάθεια στη νόσο και να ελαττώσουμε τις καταστροφικές της συνέπειες.


Αναλογιστείτε τι θα συνέβαινε αν:



Οι φτωχές χώρες μπορούσαν να προμηθευτούν φθηνότερα φάρμακα .

Εφαρμόζαμε στον αναπτυσσόμενο κόσμο την ιδέα των δίκαιων εμπορικών συναλλαγών αντί της οικονομικής βοήθειας.

Υλοποιούσαμε σε όλο τον κόσμο προγράμματα σεξουαλικής αγωγής και διανομής προφυλακτικών.

Οι φορείς μπορούσαν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την εργασία τους, ακόμη και ως λειτουργοί υγείας ( όπως ήδη γίνεται στη Βρετανία ) Ήταν ευκολότερη η ιδιωτική ασφάλισή τους.

Αρνούμαστε ρητά και κατηγορηματικά κάθε πρόταση για σεξουαλική συνεύρεση χωρίς προφυλακτικό.

Αντιμετωπίζαμε το HΙV/AIDS ως ασθένεια που μπορεί να πλήξει εμάς, τα παιδιά μας και τα αδέλφια μας και όχι μόνο τον "ΑΛΛΟ".
ΣΗΜ. Η επιμέλεια της ανάρτησης ( πλην τίτλου..) είναι της Στέλλας Χριστοπούλου

Σχόλια

  1. Ναι στον έρωτα, ναι στην προφύλαξη. Όχι στην ανευθυνότητα, τον εφησυχασμό και τις διακρίσεις.Σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους, προφυλάσσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, αγαπάμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Προσέχουμε πάντα και χαιρόμαστε τη ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν ξέρω ποιος τελικά φταίει. αυτοί από πάνω που δεν ενημερώνουν σωστά γιατί έτσι βολεύονται ή εμείς που δεν μπορούμε να δούμε την πραγματικότητα γιατί έτσι μας συμφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διονύση, ευχαριστώ πολύ
    για τη συμπαράσταση και τη βοήθεια.
    Ο τίτλος, προκλητικός, μας καλεί να συζητήσουμε κάποια στιγμή και γι' αυτά "τα άλλα", τα ακατανόμαστα που μας ταλαιπωρούν τις μέρες αυτές...
    Όσο για το AIDS, αποκαλύπτει και αυτό πόσο έτοιμοι να επαναπαυθούμε και να ξεχάσουμε είμαστε.
    Πιστεύω ότι η ερωτική ζωή του καθένα είναι απολύτως προσωπικό του δικαίωμα. (απαντηση στον "ανώνυμο")
    Το κράτος, όμως, οφείλει να μην σταματά την ενημέρωση.
    Το βλέμμα της σκέψης μας, ας σταφεί με τρυφερότητα και ευαισθησία σε αυτούς που υποφέρουν από την αρρώστεια αυτή και πολλά άλλα βάσανα και ...όχι μόνο τη μέρα για το AIDS,αλλά κάθε μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις