Σύνδεση με τον κήπο μας-"ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής"

Γράφει η Άννα Ζωγάκη


Θερμή ανταπόκριση στο φθινοπωρινό κάλεσμα της Στέλλας. Πρωινό Κυριακής ετούτου του Σεπτέμβρη -που χαίρεται να είναι ο εαυτός του, επιτέλους- ήμασταν εκεί, στον κήπο μας. Με τα σύνεργά μας, αμφίεση κατάλληλη για την περίσταση [πλάκα είχαμε] κ' προπαντός με κέφι για δουλειά! Πρώτα πρώτα να ξεριζώσουμε -με κάποια θλίψη- όσα σπείραμε την Ανοιξη κ' μας τίμησαν με τους λαχταριστούς καλοκαιρινούς τους καρπούς, ντοματούλες, μελιντζάνες, πιπεριές [πρώτη σπορά, πρώτη σοδειά -η χαρά κι ο αποχαιρετισμός του πρωτάρη].
Κι ύστερα να σκάψουμε το χώμα ν'αναπνεύσει. Η μυρωδιά του φρέσκου χώματος -τα παιδιά μαζεύουν με τρυφερή στοργή τα σαλιγκάρια, μην τα συνθλίψει η φονική τσάπα. Ιδρώτας κ' κούραση, αστεία κ' γέλια. Ουφ!
Διάλειμμα για ξεκούραση, νερό, πορτοκαλάδα, τυροπιτάκια, να στυλωθούμε γιατί έχουμε ...κόπο μπροστά μας. Ένας θεόρατος σωρός θρεπτικό χώμα περιμένει να τον σκορπίσουμε ακριβοδίκαια -σε μεγαλύτερη επιφάνεια πια -"ιμπεριαλιστικές" διαθέσεις εκμετάλλευσης κάθε ελεύθερης γης έχω να ...καταγγείλω-.
Βαθειά ανάσα, ανασκούμπωμα, τ' άμαθα χέρια πληγώνονται."Βαριά η...κηπουρική! Μια ομάδα - οι τυχεροί- φυτεύουν -για φανταστείτε- "ηδονικά μυρωδικά".Λεβάντα, δεντρολίβανο,θυμάρι κ' λεβαντίνη. Αλλοι πάλι τυχεροί φυτεύουν λουλούδια. Όσοι κάνουμε δουλειά...ουσίας, βαρυγκομούμε -ο τίμιος μόχθος του δουλευτή,- στενάζουμε περήφανοι, κραδαίνοντας σφυροδρέπανα!
Κοιταζόμαστε κ' γελάμε, κάθιδροι, ρυπαροί, ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ! Μεσημέριασε, πεινάμε.Πλην όμως "ο καλός ...κηπουρός στο ...πότισμα φαίνεται".Ποτίζουμε κ' δροσιζόμαστε, πλένουμε την αυλή, πιτσιλιζόμαστε. Τελειώσαμε;΄Όχι βέβαια, αυτή ήταν μόνο η αρχή.
Η καθ' ύλην αρμόδια Στέλλα μας μας λέει πως θα πρέπει ν'αφήσουμε τη γη να χαρεί τη λευτεριά της.Να ευωδιαστεί με τα μυρωδικά,να φάει, να πιεί κ' να μας...επιθυμήσει.Θα μας καλέσει και πάλι, όταν...γουστάρει να την σπείρουμε με σπόρους άλλους, φθινοπωρινούς. Μας δίνει ραντεβού για τα μέσα του Οκτώβρη -μεταφράζει η Στέλλα.Θα είμαστε βεβαίως εκεί! "Πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες"

Σχόλια

  1. Καλοί εργάτες, άξια η δουλειά σας, καρποφόρα, νόστιμη, μυρωδάτη!
    Ποτίσατε την αυλή μας με τους κόμπους του ιδρώτα σας και είδαμε πράσινα φυλλώματα να κρύβουν στις αγκαλιές τους το κόκκινο, το πράσινο, το μελιτζανί- τη δροσιά του δυόσμου, τη μέθη του βασιλικού, το κροκί του κατιφέ!
    Στίξατε τον τόπο.


    Επιτρέψτε μου ως αντίδωρο στα δικά σας δώρα:

    Το άρμα του Ήλιου χαρακώνει το φώς,
    την άγρια πέτρα, το σφεντάμι, το μελισσόχορτο
    αφήνει τις βαθιές ροδιές στις στέγες
    και ανάβει τα καμίνια της αστροφεγγιάς.

    Ο τόπος τούτος είναι φωτοχαρής
    σαν ηλιοτρόπιο.

    Κ.Χ.Μύρης, Μεταφυσική Τοπολογία, Δώδεκα Εγκώμια, Νόηση-Κρύπτη, 2009

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την Άννα, που ήταν εκεί, παρούσα με την ψυχή (όπως φαίνεται από το υπέροχο κείμενο) και με το σώμα, σκάβοντας , ποτίζοντας, φωτογραφίζοντας.....
    Δείτε τα παιδιά, δεν είναι χαρούμενα και δροσερά, παρά την κούραση και τον ιδρώτα;;
    Θα συνεχίσουμε, λοιπόν στις 18 του Οκτώβρη, με φύτεμα και ακόμη μεγαλύτερη παρέα!
    Γιώργο μας, σε ευχαριστούμε για τα λυρικά -πάντα- σχόλια και σε περιμένουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είσαστε ΚΑΙ σπουδαίοι κηπουροί!!!
    Πώς ξέρετε να ομορφαίνετε τις μέρες σας! Μας επιτρέπετε να ζηλέψουμε λίγο; Καλή επιτυχία!

    Άννα, εκπληκτική η περιγραφή σου...ελπίζω την άλλη φορά να κάνεις και την ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμπληρωματικό...
    Στην ομάδα συμμετέχουν πάντα με πάθος οι συνάδελφοι: η Γιώτα η Λαφτσή και η Γεωργία η Καμαρινοπούλου.
    Αν βάλει κανείς την κυρία Βάσω που έχει έγνοια να ποτίσει όποτε χρειάζεται, τον Μάρκο και τη Θεανώ που συμπαραστέκονται όπως μπορούν, καθώς και το σύλλογο γονέων που μας δώρισε έργαλεία-ευχαριστούμε πολύ-, καταλαβαίνει κανείς ότι το όλο εγχείρημα είνια εντελώς συλλογικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρεμπιπτόντως, η αφεντιά μου- από σπόντα δρέπω ευχαριστίες.Ο κήπος μας είναι γέννημα θρέμμα της δραστήριας περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου που λειτουργεί από πέρυσι,με πρωτοβουλία της Στέλλας, της Γιώτας κ' της Γεωργίας κυρίως.Και βέβαια των παιδιών.Την προηγούμενη χρονιά πραγματοποίησαν πολλές δραστηριότητες [κάδους ανακύκλωσης, ενημέρωση κ' ευαισθητοποίηση,παρεμβάσεις λόγω κ' έργω].Με μεράκι κ΄ψυχή, με προσήλωση κ'επιμονή.Με λίγα λόγια αλλάξανε πράγματα στο σχολείο. Καλή συνέχεια στην ομάδα κι όσους εμπνέουν με τη δράση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...και μετά σου λέει ότι το σχολείο δεν παρέχει καλλιέργεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο σε όλους για την ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ της μικρής σας γης και όχι μόνο. Άννα με την καταπληκτική περιγραφή κατάφερες να απολαύσουμε τις μυρωδιές της γης. Καλή σοδειά να έχετε σε ό,τι κι αν κάνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λουλούδια και «ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής»;;;

    Αμάν παιδιά μας έχετε «συνθλίψει» με τις τσάπες σας και τα γραφόμενά σας.
    Καλά Άννα, ήταν να μην κάνεις την αρχή, εσύ. Με τέτοιες ευωδιαστές αναρτήσεις πως να μην ζηλέψουμε, να μην "επιθυμήσουμε" κι εμείς από τη θέση που βρισκόμαστε; Φαίνεται ότι θέλει ακόμη πολύ φως να ξημερώσει.

    Μπράβο στην ομάδα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μα, πώς προλαβαίνετε; Εγώ εδώ μερικές φορές λαχταρώ την εφημερία, για να βγω στην αυλή να λιαστώ. Και είμαι 8 με 2 στο σχολείο. Μήπως να μου στέλνατε κανένα βότανο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο κήπος σας τελικά ήταν παραγωγικός; Τέλεια! Μωρέ τι προοδευτικό σχολείο είσαστε εσείς;;; Ζηλεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις