Απ' την τάξη στο σινεμά κι απ' το σινεμά στην τάξη!


Η πρότασή μας για την επόμενη Κυριακή (09.11.2008) το απόγεμα είναι η παρακολούθηση της ταινίας "Ανάμεσα στους τοίχους", που απέσπασε το χρυσό φοίνικα φέτος στις Κάννες και έχει θέμα της την εκπαίδευση.

Για την ταινία είχε ήδη, από το Μάη, κάνει μια πληρέστατη ανάρτηση σ'αυτό το μπλογκ η Λίλα Τζέτζου, εδώ:

http://lykeio6o.blogspot.com/2008/05/blog-post_26.html

Θα την παρακολουθήσουμε στην αίθουσα Άστυ ( Κοραή 4, στάση μετρό Πανεπιστήμιο ). Οι καφετέριες στα πέριξ του κινηματογράφου μας προκαλούν για μια διεξοδική συζήτηση μετά την προβολή. Σας περιμένουμε. Δηλώσεις συμμετοχής στην κ. Βαγιατίδου, στον κ. Μάνεση και...στα σχόλια του μπλογκ!

Στις πληροφορίες που διαβάσατε από την παραπάνω διεύθυνση εδώ προσθέτουμε μόνο λίγα λόγια του Χάρη Καλογερόπουλου από το exodos,

" Μια ταινία στην οποία, εκτός των άλλων, είναι παρούσα (χωρίς μελοδραματισμό) η ανθρώπινη ανάγκη να συγκροτηθεί εκ νέου η μεταμονέρνα επι-κοινωνία. Story: Σε μια πολυφυλετική, «δύσκολη» γειτονιά του Παρισιού παρακολουθούμε μια τάξη λυκείου, με τους μαθητές και τον καθηγητή σε μια προσπάθεια να λειτουργήσουν σε όλα τα επίπεδα: από τη μετάδοση γνώσης, μέχρι την καθολική επικοινωνία ως ανθρώπινες μονάδες.

Focus: Ως είδος κινηματογράφου, είναι η περίπτωση που το ντοκουμέντο διαμορφώνεται πάνω στη μυθοπλασία και αντιστρόφως. Το υλικό οργανώθηκε αυτοσχεδιαστικά, με σχεδιασμένα εναύσματα. Το αποτέλεσμα είναι ένα σινεμά της αλήθειας, δυνατό και απόλυτα επικοινωνιακό. Ως προβληματική, ισοδυναμεί με πολλά βιβλία κοινωνιολογίας. Βλέπουμε ακριβώς μια όψη της μεταμοντέρνας κατάστασης, όπου ο τούρμπο καπιταλισμός έχει ξεχαρβαλώσει όλες τις δομές και νόρμες: η έννοια της «αξίας», η γλωσσική δυσλειτουργία, η πειθαρχία, το ξεθωριασμένο κύρος των δασκάλων, η δυσνόητη ιεραρχία της παλιάς αστικής παράδοσης, η «βαβυλωνία» των εθνοτήτων που παρήγαγε η αποικιοκρατία κ.λπ.

X-tras: Ο Μπεγκοντό, που εμφανίζεται στο ρόλο του καθηγητή, είναι ο καθηγητής που έγραψε το ομότιτλο βιβλίο, πάνω στο οποίο έστησε την ταινία ο Καντέ, κερδίζοντας το Χρυσό Φοίνικα. " ,

καθώς και το διαφημιστικό τρέιλερ της ταινίας ( δυστυχώς, μόνο για τους γαλλομαθείς - κυρία Νικολαΐδου, μετάφραση, παρακαλώ! )

Μήπως την είδε ήδη κανείς, να μας γράψει τη γνώμη του;



Σχόλια

  1. κ.Βαγιατίδου κ Μάνεση να σας δώσω την αίτηση συμμετοχής και στο blog ..
    Πιστεύω απο αυτά που έχω ακούσει οτι είναι μια πολύ καλή ταινία ..και πιστεύω οτι θα το διαπύστωσουμε κίολας την κυριακή
    ..και φυσικά δεκτή και η πρόκληση περι συζήτησης .. !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έμαθα ότι είναι πολύ καλή η ταινία. Καλά να περάσετε και να την χαρείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θοδωρή,
    Ωραία το έγραψες: "πρόκληση" είναι η κάθε συζήτηση! Σου κλείνουμε μία θέση! :-)

    Π.Κ,
    Όποτε κοπιάσετε στα μέρη μας, κάτι καλό θα βρούμε για να πάμε, μην ανησυχείτε καθόλου. Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το έργο αποτελεί πραγματικά μια εμπειρία και στόμα με στόμα διαδίδεται η καλή γνώμη των θεατών, που σχηματίζουν ουρές-ελπιδοφόρο αυτό- για να το δουν!
    Εύχομαι να το απολαύσετε, να σας εμπνεύσει και να σας προβληματίσει θετικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φυσικά, ανοιχτή πρόσκληση και για το 10ο Λύκειο Πειραιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πηγαμε,εμεις οι λιγοι και εκλεκτοι...ειδαμε,ευχαριστηθηκαμε..και προβληματιστηκαμε..... πραγματικα πολυ ωραια η ταινια αλλα εκρεμμει η συζητηση μας κ.Mανεση ;)



    A.x.;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ανώνυμε,
    Εεεεε, ναι, ναι, έχεις δίκιο, εκκρεμεί. Μέσα στη βδομάδα ας προσπαθήσουμε να τη στριμώξουμε σε κανένα κενό μας..Χαίρομαι που τη θέλετε κι εσείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις