11 Σεπτεμβρίου 2008

στο γνωστό ραντεβού

και η καλή συνάδελφος Γιάννα Κουτρομάνου,

απευθύνει σκέψεις και συναισθήματα στα παιδιά….


Γεια σας παιδιά!
Καλή σχολική χρονιά!
Ένας καινούργιος χρόνος αρχίζει. Πρέπει εσείς να πάτε ενάντια στους καιρούς και να επιμένετε να έχετε όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο, για έναν καλύτερο κόσμο. Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος που ζείτε είναι γεμάτος ασχήμιες κάθε λογής. Απέναντι τους εσείς πρέπει να αντιπαραθέσετε την ομορφιά των νιάτων σας, τη δύναμη της ψυχής σας και την επιθυμία σας να αλλάξετε τα κακώς κείμενα, που απειλούν την πρόοδο και την ευτυχία σας. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να ξεκινήσει από τον ψυχικό σας κόσμο, από την προσωπική ζωή.
Η ζωή έχει πολλές ομορφιές , φτάνει να έχετε τα μάτια της ψυχής σας ανοιχτά για να τις δείτε! Έτσι θα μπορέσετε να αποκτήσετε εμπειρίες και να νιώσετε στιγμές ευτυχίας. Αυτές οι μικρές στιγμές τελικά στο άθροισμα τους συνθέτουν την ευτυχία της ζωής. Μην το ξεχνάτε αυτό.
Αγαπητοί μας μαθητές, έχετε την τύχη να φοιτάτε σ΄ ένα καλό σχολείο, όπου οι δάσκαλοι σας αγαπούν τη δουλειά τους, αλλά αγαπούν και εσάς. Εκμεταλλευτείτε το αυτό. Σε αυτή την τρυφερή ηλικία που είστε, καλείστε από τη ζωή να βάλετε τις βάσεις που πάνω σε αυτές θα χτίσετε το μέλλον σας. Είναι αυτό ένα βάρος που πρέπει να επωμιστείτε, αν θέλετε να κατακτήσετε την επιτυχία σε προσωπικό επίπεδο.
Γι΄ αυτό φροντίστε να μορφωθείτε. Ενδιαφερθείτε να αποκτήσετε γνώσεις, γιατί «γνώση σημαίνει δύναμη» , όπως λέει και ο Βάκωνας. Είναι μια δύναμη αυτή που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε πολλές φυσικές δυσκολίες της ζωής και να αντιμετωπίσετε πολλά προβλήματα, που πάντα θα υπάρχουν στην ανθρώπινη ζωή. Γι΄ αυτό δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζετε τη γνώση χρησιμοθηρικά. Οι γνώσεις που παρέχονται στο σχολείο δεν αποβλέπουν μονάχα στην επαγγελματική σας αποκατάσταση, αλλά αποβλέπουν και στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας σας. Γι΄ αυτό και τον πλούτο των γνώσεων που πηγάζουν από τα θεωρητικά μαθήματα, καθώς αυτές θα σας βοηθήσουν να γνωρίσετε τον εαυτό σας, τους άλλους γύρω σας, την ίδια τη ζωή.
Έτσι θα κατανοήσετε την αξία και την ομορφιά των ηθικών αξιών, που δίνουν νόημα στη ζωή και ξεχωρίζουν τον άνθρωπο από το κτήνος και δίνουν νόημα στην ύπαρξη του. Θα κατανοήσετε επίσης το ρυθμό που διέπει τον κόσμο και τη ζωή, και ανάλογα θα μπορείτε να ρυθμίζετε τη συμπεριφορά σας και θα μπορείτε επίσης να αποφεύγετε τα διάφορα αδιέξοδα, μιας και ο νους σας θα είναι καλλιεργημένος και ανώτερος.
Αγαπητοί μας φίλοι μαθητές
Μην επηρεάζεστε από τα πρότυπα που προβάλλει κατά κόρον η καταναλωτική μας κοινωνία, που σαν στόχο έχουν να σας αποδιοργανώσουν και να σας αποπροσανατολίσουν από τους στόχους σας, να σας κάνουν δούλους ενός σάπιου συστήματος.
Μην ενδίδετε σ΄ αυτά τα ρηχά πρότυπα, που επιβάλλουν την ανοησία και τη ρηχότητα και απαιτούν από σας να βάλετε σαν ενέχυρο την ελευθερία σας και την προσωπική σας ευδοκίμηση. Μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να γίνετε υποχείρια των κάθε είδους ισχυρών, που έχουν συμφέρον να υπάρχει μια νεολαία άβουλη, ανελεύθερη, αμόρφωτη και συμβιβασμένη. Να θυμάστε, μόνο η γνώση, η αληθινή γνώση, μπορεί να σας γλυτώσει από πολλές σκλαβιές και να σας οδηγήσει στην πρόοδο.

Με αγάπη
Γιάννα Κουτρομάνου

Σχόλια

  1. "Πρέπει εσείς να πάτε ενάντια στους καιρούς και να επιμένετε να έχετε όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο, για έναν καλύτερο κόσμο."

    "Η ζωή έχει πολλές ομορφιές, φτάνει να έχετε τα μάτια της ψυχής σας ανοιχτά για να τις δείτε"

    "φροντίστε να μορφωθείτε. Ενδιαφερθείτε να αποκτήσετε γνώσεις, γιατί «γνώση σημαίνει δύναμη»"

    "Γι΄ αυτό δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζετε τη γνώση χρησιμοθηρικά."

    "Έτσι θα κατανοήσετε την αξία και την ομορφιά των ηθικών αξιών"

    "Μην επηρεάζεστε από τα πρότυπα που προβάλλει κατά κόρον η καταναλωτική μας κοινωνία, που σαν στόχο έχουν ...να σας κάνουν δούλους ενός σάπιου συστήματος."

    "Μην ενδίδετε σ΄ αυτά τα ρηχά πρότυπα, που επιβάλλουν την ανοησία και τη ρηχότητα"

    "μόνο η γνώση, η αληθινή γνώση, μπορεί να σας γλυτώσει από πολλές σκλαβιές"


    Αγαπητή κα Κουτρομάνου, αυτό το κείμενο που μόλις διάβασα.. είναι ενα διαμάντι..
    Είναι όντως πολύ τυχεροί οι μαθητές του σχολείου σας, εύχομαι να το αντιλαμβάνονται..και να αρπάζουν όλα όσα με τόση αγάπη όλοι τους προσφέρετε..
    Ναι η αληθινή γνώση είναι δύναμη, δεν εξασφαλίζει χρηματικό πλούτο, αλλά το κυριότερο..ψυχικό..

    Αυτό το κείμενο όμως απευθύνεται άνετα σε όλους μας..
    Προσωπικά σας ευχαριστώ.

    Σήμερα το πρωί πέρασα έξω από ένα σχολείο..Στάθηκα και αντίκρισα τον αγιασμό για λίγο..σαν να πήγα λίγο πίσω στο χρόνο..και να με 'είδα' κάπου εκεί ανάμεσα τους.. :)

    Γιάννα, Διονύση και όλα τα υπόλοιπα 'μεγάλα παιδιά', καλή σχολική χρονιά εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή δύναμη σε όλους ...
    Συνοδοιπόροι - συνεργάτες ...
    δάσκαλοι - μαθητές - γονείς ...
    Στην προσπάθεια για το χτίσιμο ...
    μιας καλύτερης κοινωνίας ...
    ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιάννα, ευχαριστούμε, καλή χρονιά!

    Roadartist, κρατάς με φοβερή επιμέλεια σημειώσεις! :-)

    sidepap21, ευχαριστούμε για την επίσκεψη, τα καλά σου λόγια. Μένε... ΑΓΡΥΠΝΟΣ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στέλλα καλώς ήρθες!

    Το κείμενο της Γιάννας με συγκίνησε..
    είναι από τη καρδιά της..ποτισμένο με τόσες αλήθειες..

    Σε αυτό το σχολείο υπάρχει αγάπη αλλά και σοφία..

    *Ο ανώτερος άνθρωπος, περισσότερο από κάθε τι , αφιερώνεται στη Σοφία και την
    Αγάπη . Το πρώτο είναι θνητό αγαθό ενώ το δεύτερο είναι αθάνατο* . (Επίκουρος Επικ. Προσφ. 78) .

    Σας αφήνω τρεις από τις εφτά γνώσεις-κλειδιά για την παιδεία του μέλλοντος του Εντγκάρ Μορέν που άφησε στην UNESCO, επειδή πιστεύω ότι είσαστε πραγματικοί δάσκαλοι και
    εύχομαι σε όλους σας

    ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

    Αρχή πρώτη: Η παιδεία πρέπει να δείξει κατ’ αρχήν «ότι δεν υπάρχει καμία γνώση που να μην απειλείται, σε κάποιο βαθμό, από το λάθος και την ψευδαίσθηση». Τα λάθη του νου, τα διανοητικά λάθη και οι ψευδο-ορθολογισμοί οφείλουν λοιπόν να βρίσκονται στο επίκεντρο των εκπαιδευτικών μας ανησυχιών από την πρώτη κιόλας στιγμή.

    Αρχή δεύτερη: Η παιδεία μας οφείλει να μυήσει τον πολίτη της νέας χιλιετίας στους τρόπους και τις μεθόδους, με τις οποίες προσεγγίζονται οι κατηγορίες του πλαισίου, της σφαιρικότητας, του πολυδιάστατου και του πολύπλοκου. Η μέχρι τώρα παιδεία μας «δεν μας έμαθε να συσχετίζουμε τις γνώσεις, αλλά να τις διαχωρίζουμε, να τις περιχαρακώνουμε και να τις απομονώνουμε». Απαιτείται λοιπόν μια μεταρρύθμιση της σκέψης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ίδια μας η ικανότητα να οργανώνουμε τη γνώση.

    Αρχή τρίτη: Γνωρίζουμε ήδη ότι ο άνθρωπος είναι ένα πλάσμα της φύσης, που «ανέπτυξε με απίστευτο τρόπο τις δυνητικότητες της ζωής». Γνωρίζουμε, επίσης, ότι ο άνθρωπος ολοκληρώνεται ως πλήρες ανθρώπινο ον «μόνο μέσα από και μέσα στον πολιτισμό». Οφείλουμε, επομένως, να οργανώσουμε «μια βασική και παγκόσμια εκπαίδευση που θα ασχολείται με την ανθρώπινη συνθήκη», με την πληρέστερη δυνατή γνωστική προσέγγιση της ανθρώπινης φύσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας χαιρετώ όλους, είναι ωραίο που ξαναβρισκόμαστε!Διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον τις σκέψεις που σας γέννησε το κείμενο της Γιάννας!
    roadartist, πραγματικά ο "αγιασμός" στα σχολεία λεχει κάτι συγκινητικά νοσταλγικό για εμάς τους "μεγάλους"!
    mareld, οι αρχές αυτές μπορεί να γίνουν αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης μεταξύ μας και να βοηθήσουν να δούμε ¨ολιστικά" το θέμα της εκπαίδευσης, πράγμα, που για εμένα τουλάχιστον, είναι το βασικόζητούμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή χρονιά σε όλα τα παιδιά, μικρά και "μεγάλα" και ιδιαίτερα στους μαθητές της Γ' Λυκείου,
    καλή δύναμη.
    Πολλή δύναμη και κουράγιο για να αντέξουν στις δύσκολες συνθήκες των καιρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το κείμενο της Γιάννας είναι σύντομο ,μεστό,γλαφυρό γεμάτο αγάπη για το παιδί.Δίνει το στίγμα της ευαισθησίας της για τα εκπαιδευτικά δρώμενα και χρησιμοποιώντας το φιλολογικό ταλέντο της δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για μια εποικοδομητική κουβέντα μέσα και έξω από την αιθουσα.Δεν χρειάζεται να μακρυγορήσω άλλο τα κείμενα μιλούν μόνα τους.Συγχαρητήρια Γιάννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιάννα, καλωσόρισες στο blog, με ενθουσιασμό και ιδέες!!!

    Με πολλή χαρά καλωσορίζω και όλους τους παλιούς (καλούς κι αγαπημένους) και τους καινούργιους (που θα γίνουν κι αυτοί αγαπημένοι!) φίλους του ιστολογίου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις