Παρουσίαση βιβλίου Μπενουά Ντυτέρτρ " Το κοριτσάκι και το τσιγάρο " (εκδ. Εστία, σελ. 170 ) Μεταφρ. Λίνα Σιπητάνου
Ο συγγραφέας είναι γάλλος, γεννήθηκε το 1960 και από τις εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του " Το ταξίδι στη Γαλλία ", " Η ανυπότακτη " και " Υπηρεσία εξυπηρέτησης πολιτών ".
Στο " Το κοριτσάκι και το τσιγάρο " ο ήρωας του Μπενουά Ντιτέρτρ, ένας σύγχρονος σαραντάρης, ζει και εργάζεται σε μια μεγαλούπολη, με μόνη, ίσως, φιλοδοξία του να απολαμβάνει τις μικροχαρές της ζωής. παρέα με τη σύντροφό του και το σκύλο του. Δε ζητάει πολλά, δεν κυνηγάει χρήματα και καριέρα, δεν έχει ούτε ιδιαίτερες κοινωνικές ευαισθησίες ούτε και ατομικές επιδιώξεις. Έχει, ωστόσο, δύο ιδιαιτερότητες, οι οποίες, όπως θα φανεί στο ξετύλιγμα του έργου, θα του καθορίσουν την ίδια του τη ζωή: 1) Σε μια κοινωνία που θέτει στο επίκεντρό της τα παιδιά, ο ίδιος δεν τα πολυσυμπαθεί και 2) σε μια κοινωνία που ασκεί δριμεία κριτική στους καπνιστές, αυτός είναι καπνιστής.
Η ιστορία του ήρωά μας θα διασταυρωθεί με δύο δευτερεύουσες ιστορίες: Πρώτα αυτή ενός θανατοποινίτη που, όταν ζητάει ως τελευταία επιθυμία την απόλαυση ενός τσιγάρου στο χώρο της φυλακής, όπου αυτό απαγορεύεται αυστηρά, προκαλεί νομική εμπλοκή και, έπειτα, με την ιστορία ενός τηλε-ρεάλιτι με μακάβριο "έπαθλο", του βίκτιμ στόρι, που επιβάλλουν κάποιοι τρομοκράτες στους ομήρους τους. Ασύνδετα μοιάζουν, ε; Κι όμως, συνδυάζονται σε ένα μυθιστόρημα που δε στερείται δράσης και πλοκής.
Αφήνοντας εδώ κατά μέρος τη φιλολογική κριτική - πόσο και αν, π.χ, ολοκληρώνονται οι προσωπογραφίες των ηρώων, πόσο η πλοκή στην ολότητά της αλλά και στα επιμέρους καταφεύγει σε ποικίλες υπερβολές κλπ - αξίζει να σημειώσουμε πως είναι ένα βιβλίο που μπορεί να προκαλέσει πολλές συζητήσεις.
Ο βασικός κατευθυντήριος άξονάς του είναι η εφιαλτική ευκολία με την οποία επιβάλλεται η μάζα, ακόμα και η βλακεία, στις μέρες μας. Η "αβάσταχτη ελαφρότητα" της εποχής, που, όμως, μπορεί άνετα και ατιμώρητα να περιθωριοποιεί τα άτομα που δεν αφήνονται στο ρεύμα της. Όχι επειδή είναι ήρωες, αλλά επειδή σκέφτονται. Επειδή κοιτάνε από άλλη οπτική γωνία την πραγματικότητα.
Χαρακτηριστική η φράση του πρωταγωνιστή σε κάποια δύσκολη στιγμή του:"Δεν είμαι θύμα συνωμοσίας, αλλά μιας φυσιολογικής συσσώρευσης βλακείας". Μιας βλακείας που, όπως προειδοποιεί και η κατάληξη της ιστορίας του Ντιτέρτρ, θα πρέπει να την παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας, να μην την προσπερνάμε αδιάφορα, ακόμα και να την πολεμάμε, όταν και όπως μπορούμε.
Τι λέτε;Ενδιαφέρον;
η έκφραση "όποιο πρόβατο βγαίνει από το μαντρί το τρώει ο λύκος" είναι ένα φόβητρο που πολύ μας το πλασάρουν τελευταία. δεν λέω, καλό είναι να ανήκεις σε ένα μαντρί, όχι όμως και να είσαι πρόβατο με γνώρισμα το δεν ενεργώ και δέχομαι κάθε βλακεία του τσομπάνη. μήπως χρειάζεται να δούμε λίγο παραπέρα; μήπως πρέπει να σκεφτούμε λίγο διαφορετικά; μήπως τελικά ο λύκος δεν μας θέλει μόνο για φαγητό αλλά για να μας δείξει ένα διαφορετικό δρόμο; μήπως αυτή η επιβαλλόμενη σημερινή βλακεία είναι οι παρωπίδες για ένα καλύτερο μέλλον; Συνήθως αφήνω τις φωτό να μιλήσουν. Η τελευταία σου όμως παράγραφος Διονύση, με τσίμπησε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, ναι. ενδιαφέρον φαίνεται το βιβλίο
ΑπάντησηΔιαγραφήevlahos,
ΑπάντησηΔιαγραφήΙσορροπία σε τεντωμένο σκοινί μου φαίνεται να συζητάς "περί βλακείας" - εξ ορισμού, δηλαδή, εσύ αποστασιοποιείσαι και δε συμμετέχεις στο φαινόμενο...Όμως, αν ξεπεράσουμε αυτό το δισταγμό, θα έχουμε να πούμε πολλά, Βαγγέλη, για την εποχή μας και ορισμένες τάσεις που διαμορφώνονται ή και παγιώνονται στο "κοινωνικό σώμα"
Αφήνω να τη συνεχίσουμε μιαν επόμενη φορά τη συζήτηση, αφού σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε και το "καθ'ύλην" αρμόδιο βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου ( "Εγχειρίδιον βλακείας")
ΥΓ. Πράγματι, οι φωτογραφίες σου "μιλάνε"! :-))
Αν και ο τίτλος του βιβλίου είναι πολυ περίεργος κ μου δημιουργεί πολλά ερωτήματα κ ενδιασμούς(όπως για παράδειγμα..ποιά σχέση μπορεί να έχει ένα μικρό κοριτσάκι με ένα τσιγάρο σε αυτή την τόσο τρυφερή ηλικία που όλα είναι αγνα χωρίς εκμετάλευση χωρίς κακίες μόνο τρυφερά ματάκια γεμάτα απορία κ γλυκά χαμογελάκια όλο νάζι?Σε αντίθεση με το τσιγάρο πού είναι ένας αργός βασανιστικός θάνατος?με αυτόν τον τρόπο όμως σε βάζει σε σκέψεις!έχει ενδιάφερον δεν μπορώ να πω!
ΑπάντησηΔιαγραφή(Χριστίνα Μαντοπούλου)
Ενδιαφέρον! ενδιαφέρον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ανάρτηση θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως πρόταση προς όσους ενδιαφέρονται για μια ομάδα ανάγνωσης.
Χριστίνα, μήπως είναι η περίπτωσή σου;;;
δεν καταλαβα για ποιο θεμα μιλατε?
ΑπάντησηΔιαγραφήτι εννοειτε μηπως ειναι η περιπτωση μου?
(Χριστινα Μαντοπουλου)
Εννοώ,Χριστίνα, μήπως θα ήθελες να γίνεις μέλος μιας ομάδας ανάγνωσης λογοτεχνικών βιβλίων!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαιιιιιιιι!!
( Σιγά μην αφήσουμε ευκαιρία να πάει χαμένη..)
Να την κάνουμε τη λέσχη, είτε φυσική είτε ηλεκτρονική.
Τι λέτε; Υπάρχει άλλος;
Χριστίνα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ήταν να μη δημιουργεί ερωτηματικά ο τίτλος, τι τίτλος θα ήταν;
Πάντως, μην ανησυχείς..Δε θα μπλέξει κανένα αγνό, μικρό κοριτσάκι με το κάπνισμα! Ο δε αργός θάνατος, σύμφωνα με το συγγραφέα του βιβλίου, μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες..
Στο σχολικό μας μπλογκ, από τη στιγμή που παρουσιάζουμε κάποια βιβλία, εννοείται πως κρίνουμε ότι έχουν κάποιο ενδιαφέρον να διαβαστούν τόσο από παιδιά της ηλικίας σου, όπως κι από μεγάλους - κι ας λέει ο τίτλος τα δικά του..
Καλό σου βράδυ.
Εξαιρετική η επιλογή και η παρουσίαση του βιβλίου,Διονύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚ.Μανεση ναι ενταξει συμφωνω απολυτα με αυτο που λετε απλα σαν τιτλος μου δημιουργησε καποιους ενδιασμους και για αυτο αναρωτηθηκα!απλα πιστευω πως ακομη κ απο τον τιτλο μπορεις να καταλαβεις πολλα γιατι ειναι η πρωτη εντυπωση αν κ πολλες φορες ειναι λανθασμενη αλλα υπαρχουν κ στιγμες που ειναι σωστη....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚ.Ντετζου θα παρω μερος στην ομαδα!!!πηγα στην Κ.Ζωγακη!!!χιχι!
απο οτι βλεπω νυχτοπουλια ειστε κ εσεις ε??? π.χ ο Κ.Μανεσης που σημερα με κοροιδευε!αιντε.... :)
(Χριστινα Μαντοπουλου)
Γιώργο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρετίζω - τι χαιρετίζω..παιανίζω! - την πρώτη σου εμφάνιση στο μπλογκ
( παραμερίζουμε, Γιώργο, να περάσεις κλπκλπ ) και περιμένω σιγά σιγά ή, έστω, πολύ σύντομα την πρώτη σου ανάρτηση!
( Είπα ότι χαίρομαι πολύ;! ) :-))
Έχεις δίκιο, νομίζω, Χριστίνα. Κι ο τίτλος μέρος του έργου είναι. Άρα, μπορεί είτε να κατατοπίσει, είτε να παραπλανήσει, είτε να μαγνητίσει με κάποιον τρόπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για την ομάδα ανάγνωσης, θα κάνουμε σύντομα ειδική ανάρτηση. Είσαι η πρώτη, μου φαίνεται, που δήλωσες! Εμένα με θέλετε;
...νυχτοπούλια; Ώστε κανείς δεν μπορεί να κρύψει τίποτα πια μ' αυτό το διαδίκτυο;!;
Καλό σαββατοκύριακο!
χιχιχιχι ε ναι λοιπον εχω την πρωτια!!!φυσικα κ σας θελουμε!λειπει ο μαρτης απο την σακαροστη? χι! ολοι οι καλοι χωρανε!!!ΧΕΧΕ!
ΑπάντησηΔιαγραφήεμ ειδατε τιποτα δεν μπορειτε να κρυψετε μετα λεγατε για μενα!!!χιχιχιχιι.....
καλο σαββατοκυριακο!!!
(Χριστινα Μαντοπουλου)
Ταξιδιώτες του Παντός!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσχετο, αλλά αυτό μού ήρθε διαβάζοντας!
Χαίρετε όλοι!
Τι ωραία όταν ένα βιβλίο γίνεται αφορμή δημιουργικής σκέψης και ενέργειας! Εξηγούμαι:η Χριστίνα δήλωσε πρώτη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης και εγώ πρωτοέγραψα στο παρόν ιστολόγιο...με αρκετό τρακ (ουφ!). Διονύση σε ευχαριστώ για τα ενθαρρυντικά σου λόγια...Λίλα σε ευχαριστώ για το σημερινό μάθημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργο,
ΑπάντησηΔιαγραφήναι!ναι! αυτό ήταν!!!, οπότε:
εγεννήθη blogger νέος και τον καλωσορίζουμε, τον καλωσορίζουμε!
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!
Χριστίνα,
καλή αρχή!
Μάνεση τι έκανες το σχόλιο μου; Μολόγα!
ΑπάντησηΔιαγραφή