Χωρισμοί κι αποχωρισμοί σε σημειώματα μαθητών


Κλείνουν αύριο τα σχολεία. Στο δικό μας οι μαθητές της τρίτης έρχονται να πάρουν τα αποτελέσματά τους και τα απολυτήρια.
Μια βιαστική τακτοποίηση στη βιβλιοθήκη έφερε στην επιφάνεια διάφορα που προορίζονταν για το ιστολόγιο, αλλά μέχρι τώρα …είχαν χάσει το δρόμο.
Σημειώματα χωρισμών και αποχωρισμών σήμερα.
Ζωγραφιές και ευχές που άφηναν μαθητές στη βιβλιοθήκη τις τελευταίες μέρες λίγο πριν τις εξετάσεις. Παρά τα χρώματά τους, διακρίνει κανείς μια μελαγχολία γι' αυτό που μένει πίσω.
Κι ακόμα, ένα σημείωμα της μαθήτριας Χ.Μ που … κολυμπάει στα βαθιά νερά της ερωτικής απογοήτευσης. Οι μεγαλύτεροι θα πρέπει να το θυμόμαστε συχνότερα: σχολείο και έρωτας συνοδοιπορούν…



Έτσι ξαφνικά κάποια στιγμή στη ζωή σου έρχεται μια νεράιδα και σ' αγγίζει με το ραβδί της. Ξαφνικά όλα αλλάζουν, οι νύχτες σου αποκτούν χρώμα και τα όνειρά σου βάφονται με τα πιο έντονα χρώματα. Έτσι ξαφνικά μπήκες κι εσύ στη ζωή μου, εισέβαλες στα όνειρά μου και έκανα μαζί σου ταξίδια μακρινά πάνω σ' ένα ουράνιο τόξο που πρόβαλε στην ψυχή μου μετά από καταιγίδα.
Όμως το όνειρο που περπατήσαμε μαζί χάθηκε, ξεθώριασε σαν τα κιτρινισμένα γράμματα που θα βρεις βαθιά στα συρτάρια της ψυχής μου.
Το μόνο που ήθελα ήταν να εξατμιστώ σα δροσοσταλίδα στα φύλλα της ψυχής σου, ήθελα να ακούσεις τους ήχους της καρδιάς μου τις νύχτες που γεμίζει το φεγγάρι, ήθελα να το βλέπω μέσα από τα δικά σου μάτια. Θέλω να ξέρεις πως έτσι ξαφνικά θα έρχεσαι στο μυαλό μου τις νύχτες που ο θεός θα στέλνει τα πιο μελαγχολικά του φεγγάρια στον ουρανό.
Να ξέρεις πως σ' αγαπάω, αλλά όλα όσα νιώθω για σένα είναι τόσο ονειρικά που δεν χωρούν στα μέτρα μιας μικρής πραγματικότητας. Γι' αυτό πιστέυω πως θα σε βρω σε μια άλλη διάσταση. Δεν είσαι δίπλα μου κι όμως τριγυρνάς στο μυαλό μου. Σαν όνειρο μοιάζεις, μακρινό και άπιαστο. Εμφανίζεσαι μες στη μοναξιά και φωτίζεις τα όνειρά μου.
Όπως το μισοφέγγαρο λαχταρά να γίνει πανσέληνος, έτσι κι εγώ, ψυχή μου, λαχταρώ να σε δω, να σε φιλήσω, να σ' αγκαλιάσω, να γίνω η φλόγα και να φωτίζω το δρόμο σου, να χρωματίζω το αόρατο πέπλο των ονείρων σου και να σου πω σιγανά και γλυκά το πόσο σ' αγαπώ. Σε βλέπω και μέσα στα μάτια σου χάνομαι, ταξιδεύω σ' ένα κόσμο εντελώς δικό μου, που μόνο εγώ μπορώ να φανταστώ.



Σχόλια

  1. Καλοτάξιδα να είναι όλα τα παιδιά στο ταξίδι της ζωής που ξεκινούν τώρα.
    Να είναι όλα ευτυχισμένα κάνοντας τα όνειρα τους πραγματικότητα όπως γράφει ο Μιχάλης Πνευματικός.
    Πολύ ευαίσθητη η ψυχούλα της Χ.Μ.

    Δεν ξέρω γιατί, βρε Διονύση, αλλά βρύσες έτρεξαν τα μάτια μου μ' αυτή σου την ανάρτηση.
    Να είστε όλοι καλά (οι καθηγητές) και να πάρετε δυνάμεις να δώσετε φτερά στα παιδιά που θα έχετε από Σεπτέμβριο κοντά σας.
    Ας το καλό, και δεν έχω και χαρτομάντηλα... φρρ...φρρ... (αυτή ήταν η μύτη μου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αρκετά δυνατό το κείμενο της. Χ.Μ. ίσως μία νεανική συγγραφέας.

    Πάντα το τέλος μιας σχολικής χρονιάς ήταν ευχάριστη στιγμή που συματοδοτούσε αρχή καλοκαιρινής ανεμελιάς και παιχνιδιού. και αργότερα δουλειάς. και βέβαια αναμονή για το τι θα φέρει η καινούργια χρονιά. Είχα πάντα όμως μια απορία για το τι άραγε να νοιώθουν οι δάσκαλοι στο τέλος. τι θυμούνται από την χρονιά που πέρασε; πόσα πρόσωπα θυμούνται μετά από χρόνια;δύσκολη δουλειά να πλάθεις μυαλά και να μην ξέρεις τα αποτελέσματα και την πορεία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι ομορφα!!!!
    Να ειστε ολοι σας καλα που μας μεταφερετε και εμας σε τοσο ευαισθητες στιγμες, τετοια συναισθηματα που εμεις οι υπολοιποι τελικα δε φανταζομαστε και ισως να τα εχουμε ξεχασει.. υπαρχουν καπου μεσα μας..αλλα πια ξεχασμενα !!!
    Διονυση και ολοι σας, καλες διακοπες να περασετε πολυ ομορφα.. θα χαθω τις επομενες ημερες.. και ελπιζω να επιστρεψω γεματη με φωτο και σκεψεις για μοιρασμα :) φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εμείς;
    Εμείς - με την ελπίδα ότι κάτι έμεινε από αυτά που θα λέγαμε «στόχους σχολείου»-
    να ευχηθούμε αυτά τα παιδιά να ξεδιπλώσουν τις ικανότητές τους,
    να ασχοληθούν με ό,τι πραγματικά τα εκφράζει,
    να είναι δημιουργικά, παρεμβατικά, ανεκτικά,
    να αναζητούν την ποιότητα,
    να έχουν απαιτήσεις,
    να αγαπούν,
    να μοιράζονται,
    να είναι χαρούμενα κι ευτυχισμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. φωτεινή,
    Η συγκίνηση ίσως γιατί οι εκφράσεις των παιδιών είναι πιο κοντά στην αθωότητα. Ή στη δική μας νοσταλγία.

    evlahos,
    Αρετή θεωρώ να θυμάσαι πολλά στο τέλος μιας σχολικής χρονιάς. Υπάρχουν άπειρα πράγματα αξιομνημόνευτα. Υπάρχουν πάντα οι σκέψεις για βελτίωση των τρόπων, των μεθόδων, της συμπεριφοράς με την επόμενη χρονιά. Υπάρχει και η αίσθηση του άδειου από τα παιδιά που τρία χρόνια τα έζησες και που τώρα, όπως λέει η Φωτεινή, "ανοίγουν τα φτερά τους" για νέους τόπους. Υπάρχει η ελάχιστη ικανοποίηση απ' την όση επικοινωνία πέτυχες, απ' τις ελάχιστες χαραμάδες που συνέβαλες να ανοίξουν στα στερεότυπα. Και και και. Υπάρχουν, τέλος πάντων, όλα τα στοιχεία της ζωής - εφ' όσον την έζησες τη χρονιά...
    Σ' ευχαριστούμε για την παρουσία σου - αλλά κια για τις εικόνες που απολαμβάνουμε στο δικό σου ιστολόγιο

    roadartist,
    Κι εμείς θα χαθούμε οσονούπω ( α να χαθούμε! ) Ανάγκη να εκτεθούν στον καλοκαιρινό ήλιο οι μπαταρίες, για να επαναφορτιστούν..Καλές διακοπές απ' όλους μας και καλήν αντάμωση. Ευχαριστούμε για όλα.

    Λίλα,
    Οι ευχές σου, ευχές μου. Και παράλληλες, πιστεύω, οι προσπάθειές μας ώστε να πραγματοποιούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλα περασαμε 3 χρονια
    αν εξαιρεσουμε οτι δεν πηγαμε 5αημερη κατα τα αλλα ολα καλα ηταν
    πλακες γελιο κενα και καταληψεις οι οποιοες ηταν αλλο φρουτο
    Καλο μας ταξιδι λοιπον και ας ευχηθουμε να πανε ολα καλα
    Ωρα για χαλαρωση και οπως λενε στην σαλλονικα ΧΑΛΑΡΑΑΑΑ!!!
    Νταμπος Ευθυμιος
    ΠΡΩΗΝ ΜΑΘΗΤΗΣ Γ4!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι, Ευθύμη, καλή συνέχεια! Και, βέβαια, να περνάτε, να μη χανόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. φωτεινή
    evlahos
    roadartist:
    για όλες τις στιγμές που πληκτρολογούσαμε κοινές ανησυχίες,
    ευχαριστούμε πολύ.
    Τώρα να ευχηθούμε καλό καλοκαίρι σε όλους!


    Μάκη,
    Κι από μένα, Μάκη, καλή συνέχεια και συνειδητή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Περασμένα μεσάνυχτα και ψάχνοντας στον ιστό, ανακαλύπτω τι? Ένα blog φτιαγμένο με μεράκι (απ' ότι φαίνεται) με γενικό τίτλο "6ο Λύκειο Καλλιθέας".

    Θα κάνω για αρχή ένα σχόλιο για το τέλος της χρονιάς σας και το τέλος της κάποτε....-πολύ παλιά- δικιάς μας χρονιάς. Δεν τελειώνει τίποτα εδώ. Απλά θα σας δωθεί η ευκαιρία να ζήσετε και άλλα πράγματα και καταστάσεις που θα σας βάλουν στα πιο βαθυά...
    Ως απόφοιτος του 6ου Λυκείου Καλλιθέας πριν από 20 περίπου χρόνια(...δεν θέλω γέλια και υπολογισμούς για την ηλικία μου) το μόνο που έχω να πω είναι οτι θα ήθελα να ξαναζήσω εκείνα τα χρόνια έστω και για μια στιγμή. Παρά το γεγονός οτι είμαι ευτυχισμένος με την σύζυγό μου και την κορούλα μας, σίγουρα εκείνα τα χρόνια αποτελούν μερικά από τα καλύτερα στην μέχρι τώρα ζωή μου.
    Θάλω να στείλω χαιρετισσμούς σε όλα τα παιδιά του 6ου αλλά και σε καθηγητές που ξέρω οτι είναι ακόμα εκεί και παιδεύονται να κάνουν το καθήκον τους με τα λιγοστά μέσα που τους δίνονται.

    Νίκος Παπαδόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις