Μέρα περιβάλλοντος και ..."Διώξτε τη συνήθεια"

Στη σελίδα http://www.sansimera.gr/, διαβάσαμε ότι το θέμα της σημερινής μέρας, είναι:


« Διοξείδιο του άνθρακα. Διώξτε τη συνήθεια. Για μια οικονομία με χαμηλό διοξείδιο του άνθρακα».

Τιμώμενη πόλη, η πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, Ουέλιγκτον, μια που η χώρα αυτή είναι μια από τις πρώτες που έχει επιτύχει να τιθασεύσει τους εκπεμπόμενους ρύπους και με τη διαχείριση των δασών της να μειώσει τις εκπομπές αερίων που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.




Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει, βρήκαμε εξαιρετικά επίκαιρες τις συμβουλές της Greenpeace, προς τους παραθεριστές, κάτω από το σύνθημα:
"Φέτος το καλοκαίρι... το περιβάλλον
και τα μάτια μας"

Παραθέτουμε μερικές από αυτές, και για λεπτομέρειες, ανοίξτε τη σελίδα της Greenpeace
www.greenpeace.org/greece/

Θέλεις να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και καταλήγεις κλεισμένος στο αυτοκίνητο. Δεν το αφήνεις καλύτερα στην πόλη, να κάνει κι αυτό διακοπές; Προτίμησε λεωφορείο, τρένο, πλοίο για να πας στον παράδεισό σου αυτό το καλοκαίρι. Θέλεις πραγματικά να χαρείς την περιπέτεια; Εκεί δε χρειάζεσαι αυτοκίνητο ή μηχανάκι. Ένα ποδήλατο ή τα υποτιμημένα ποδαράκια σου θα σε πάνε σε μέρη ακόμα πιο μαγικά!

Πλαστικά μπουκάλια για νερό στην παραλία; Στο πλαστικό το νερό γίνεται χημικό τσάι με τη ζέστη, ενώ το θερμός ή το παγούρι με νερό από το σπίτι εγγυώνται δροσιά για ώρες. Κι αν το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο, το εμφιαλωμένο σε μεγάλες συσκευασίες φυλαγμένο στο ψυγείο θα μας ξεδιψάσει περισσότερο από τα γουλιά γουλιά μισόλιτρα μπουκαλάκια.
Καφεδάκι, χυμός, και κάτι για να τσιμπήσουμε στην παραλία. Ποτήρια, πιάτα και μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης δεν ταιριάζουν εδώ. Προτίμησε τα επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη που θα σου μείνουν και για του χρόνου. Και φυσικά προτιμάς τις επιστρεφόμενες γυάλινες συσκευασίες για αναψυκτικά και μπύρες.


Αντηλιακά, κρέμες και λοσιόν για το πρόσωπο και το σώμα. Δε χρειάζεται να έχεις το Νόμπελ Χημείας για να ξέρεις τι περιέχουν τα καλλυντικά σου. Μια καλή αρχή είναι αυτά που είναι (πραγματικά) παρασκευασμένα από φυσικές πρώτες ύλες.







Μουσικούλα στην παραλία, φακός για νυχτερινές εξορμήσεις. Μήπως ξέχασες τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες; Για τους φανατικούς, υπάρχουν και ηλιακοί φορτιστές, για μπαταρίες αλλά και κινητά!

Έντομα παντού; Ας αφήσουμε τα τοξικά εντομοκτόνα, κουνουποκτόνα και λοιπά -κτόνα, κι ας προτιμήσουμε φυσικές και ακίνδυνες λύσεις: σιτρονέλλα ή φυσική πυρεθρίνη για τα κουνούπια, βασιλικός σε γλάστρα για κουνούπια και μύγες (αλλά και για τη μακαρονάδα), καφές (τον καίμε, δεν τον κερνάμε) για τις σφήκες.

Το βράδυ απόλαυσε τα αστέρια και το φεγγάρι και άσε αυτά να σε φωτίσουν. Τα πολλά φώτα στην εξοχή είναι περιττά, άσε που τραβάνε και τα έντομα. Αντίθετα, ο χαμηλός φωτισμός κι ένα κερί – αντικουνουπικό – φτιάχνουν και ατμόσφαιρα.

Για να μην πουν το νερό νεράκι τα νησιά μας, μη σπαταλάς το νερό. Είναι ένα πολύτιμο αγαθό για την επιβίωσή τους, μην το στερείς άσκοπα!

Ζεσταίνεσαι; Πριν πάρει φωτιά το κλιματιστικό, δροσίσου εναλλακτικά! Στην εξοχή η θαλασσινή ή βουνίσια αύρα όχι μόνο δροσίζει αλλά και αναζωογονεί!


Επειδή είσαι ψαγμένος τύπος, φέτος θα κάνεις τις διακοπές σου σε κάποια περιοχή με ευαίσθητα οικοσυστήματα, και θέλεις να έρθεις κοντά στην άγρια φύση (ή ό,τι έχει απομείνει από αυτή). Πριν και αφού φτάσεις ενημερώσου και σεβάσου τους κανόνες. Δεν είναι περιπέτεια να ψάξεις να βρεις τη χελώνα που γεννάει, τη φώκια στη σπηλιά της ή το αρπακτικό που μεγαλώνει τους νεοσσούς.

Η πραγματική περιπέτεια είναι η προσπάθειά τους για επιβίωση, κι εσύ μπορείς να τα βοηθήσεις.

Σχόλια

  1. Πολυ ενδιαφεροντα ολα αυτα..
    "Διώξτε τη συνήθεια" ενα αρκετα σωστο, καλο συνθημα..Μακαρι και οι πολιτικοι μας να ενδιαφερονταν περισσοτερο για το περιβαλλον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. roadartist,
    Μα, τι λες τώρα; Πώς δεν ενδιαφέρονται οι πολιτικοί για το περιβάλλον! Δεν ακούς διαρκώς να λέγεται " είναι άνθρωπος του περιβάλλοντός του ", όταν πρόκειται για γνωστούς τους; Προσέχουν! Προσέχουν πολύ το περιβάλλον (τους), καθώς και ποιος ανήκει σ' αυτό.

    Στέλλα, ήρεμη δύναμη:

    Τι θέλω και κάνω προσκλήσεις; Μου πήρες την ιδέα, να έβαζα μικρές, καθημερινές οδηγίες προς υποψήφιους παραθεριστές, μια και σιγά σιγά θα πάρουμε όλοι τους θερινούς μας δρόμους. Οδηγίες για τις απερίσκεπτες, επιβαρυντικές για το περιβάλλον κινήσεις μας: το εύκολο πλαστικό μπουκαλάκι με το νερό, τις κάθε είδους σακκούλες, την κατάχρηση ( εγώ θα έλεγα και τη χρήση ακόμα ) του κλιματιστικού, τη σπατάλη του νερού, τις σπάταλες, με Ι.Χ, μετακινήσεις κλπκλπ.

    Χαίρομαι που τα έθιξες. Όσο κι αν φαίνονται στοιχειώδη. ( Αν ήταν, θα τα παρατηρούσαμε εν πλήρει αφθονία να συμβαίνουν; )

    Αυτά και άλλα οδηγούν ουσιαστικά σε ένα πιο σεμνό τρόπο ζωής. Που βασίζεται στο σεβασμό και στην έγνοια για το κάθε τι. Και που, ίσως, θα έπρεπε να ήταν ένας από τους κυριότερους στόχους της Παιδείας.

    Ας μιλάνε, λοιπόν, όλοι. Ας έγινε μόδα το περιβάλλον. Ας είμαστε τετριμμένοι. Παράλληλα με τις συλλογικές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις, που μπορεί να στοχεύουν ψηλά, σε κυβερνήσεις και οργανισμούς, χρειάζεται, νομίζω, να καλλιεργούμε με επιμονή τις συνειδήσεις. Απαιτώντας από τον εαυτό μας να αλλάζει και να βελτιώνεται.
    Στέλλα μας, να σε βλέπουμε συχνότερα, σε χαιρόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στέλλα,
    Το σύνθημα μου αρέσει πολύ –μας οδηγεί και σε υπαρξιακές αναζητήσεις- και νομίζω ότι, τελικά, -πέρα από οικονομικά συμφέροντα κτλ κτλ - η συνήθεια (που πηγαίνει και με την ευκολία) είναι ένας μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας.

    Διονύση,
    νέα προβλήματα για δυνατούς λύτες από τη Στέλλα,
    ή
    τι βάζουμε στην επόμενη ανάρτηση;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. roadartist,
    ακούγοντας τις ειδήσεις σήμερα, θα χόρταινες από το ενδιαφέρον των πολιτικών μας....
    Διονύση, το "ήρεμη δύναμη" με κάνει να χαμογελώ!
    Ακούγοντας διάφορα στην τηλεόραση, με αφορμή την ημέρα αυτή, οι πολιτικοί αναλώνονταν σε ευχές και λίγα, υποτυπώδη, ως επί το πλείστον έργα, ενώ οι πολίτες που έτυχε να ακούσω, αναφέρονταν σε πράξεις που θάπρεπε να κάνουν οι ίδιοι! Να η ελπίδα!
    Του χρόνου ακτιβισμός, λοιπόν στο 6ο Λύκειο!
    Λίλα,
    Ξέρεις ποιος παίρνει τη σκυτάλη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Μακάρι όλοι να είμασταν λιιιιιίγο πιο ευαίσθητοι με αυτό το θέμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στέλλα μου!

    Όχι μόνο ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου αλλά και όμορφη.
    Ενημέρωση για επιλογές στην καθημερινότητά μας
    που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον μας.
    Γνώση που θα γίνει συνείδηση και θα λειτουργεί αυτόματα.

    Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη όπως τόσες άλλες εδώ στο χώρο σας!

    Με μια αγκαλιά Σας εύχομαι να περάσετε ένα απολαυστικό Καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mareld, είναι πολύ ωραίο που σε έχουμε κοντά μας!
    Πώς γιορτάσατε στα μέρη σας τη μέρα του περιβάλλοντος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις