Τέφρα πάνω στο όνειρο της εκδρομής!

34 καλά μας παιδάκια της Πράγας και 5 καλοί μας συνοδοί,
Μη μας στενοχωριόσαστε που αλλιώς τα έφερε ο ηφαιστειακός πυρετός.
Η Πράγα είναι εκεί, και είναι για σας. Πού θα πάει, κάπου θα πάει κι αυτή η τέφρα και θα έρθει η ώρα κι η στιγμή που θα την απολαύσετε.
Ε, την Πράγα, βεβαίως, όχι την τέφρα!

Είπαμε, λοιπόν, ένα αεράκι Πράγας να σας αφιερώσουμε σήμερα, μαζί με τις ευχές μας να μην αναβληθεί η εκδρομή που με τόσα χτυποκάρδια ετοιμάζατε τόσον καιρό.
Για σας η σημερινή ανάρτηση:

Αν επιμένετε να επιμένετε τσέχικα, λοιπόν,
διαβάστε λίγο - ή πολύ - Κούντερα,
ή, τουλάχιστον, Γιαροσλάβ Χάσεκ,


ή, πάλι, κάνετε μιαν επανάληψη

στον Κάφκα.


Αν πάλι είσαστε περισσότερο της γαστρονομίας, επισκεφτείτε το ιστορικό τσέχικο εστιατόριο "Ο καλός στρατιώτης Σβέικ", στο Νέο Κόσμο (http://www.svejk.gr/menu.html),
δοκιμάζοντας το smazeny syr (τυρί πανέ)
ή το φοβερό Svicova na smetane σερβιρισμένο με knedliky
(ψωμάκια - περίπου - στον ατμό),


ή το μνημειώδες του gulas ή το mesec του, όλα εγγυημένα και άλφα άλφα. [απίστευτο το πόση γκρίζα διαφήμιση πέφτει σε ένα σχολικό μπλοκ!]

Μπορείτε, επίσης, να ζητήσετε απ' τον κ. Καρατζή τη συλλογή του από τις φωτογραφίες της πόλης της Πράγας που επιμελώς συγκέντρωσε στα δύο ταξίδια του. [απίστευτο το πόσα καρφιά κυκλοφορούνε στο σύλλογο, κ. Καρατζή!]
Ή βολευτείτε, για την ώρα, με τη θέα της πόλης από ψηλά,

ή από το Μολδάβα που διασχίζει την πόλη.
Και, τέλος πάντων, θυμηθείτε πόσο ωραία περάσατε στις τόσες πρόβες που κάνατε, στα τραγούδια που παίξατε, στις συναντήσεις για το πρόγραμμα που δουλεύετε, το "Πολιτική και μουσική μετά τη δεκαετία του 1960 , σε Ευρώπη και Αμερική", με υπεύθυνους καθηγητές τους: κ. Κουγιουμτζόπουλο, Κωνσταντίνο Ορκόπουλο, Γιώργο Παπασταμόπουλο, Κατερίνα Πασσά, και Λίλα Τρουλάκη.





Αυτά, άλλωστε γράφει και η Ι.Κ στο μέιλ που μόλις μας έστειλε!
Απολαύστε το:
" Πρόγραμμα με τίτλο: Πολιτική και μουσική μετά τη δεκαετία του ’60. Δεν μπορώ να πω ότι μου προκάλεσε ρίγη συγκίνησης η ιδέα, αλλά όταν ακούστηκε η μαγική φράση <<ταξίδι στο εξωτερικό>> από την κα. Τρουλάκη, το πράγμα άλλαξε. Μπήκα αμέσως, αν και διατηρούσα τις αμφιβολίες μου ως προς το αν θα πηγαίναμε… (Όχι και τόσο αβάσιμες τελικά μόνο που η φαντασία μου δεν έφτανε μέχρι την έκρηξη ηφαιστείου!)
Παρ’ όλα αυτά, όπως λένε και οι στίχοι από ένα αγαπημένο μου τραγούδι <<καλύτερη η πορεία από τον προορισμό.>>
Η πορεία αυτή λοιπόν πλησιάζει στο τέλος της, όμως το σίγουρο είναι ότι θα έχω πράγματα να θυμάμαι από τα κυριακάτικα απογεύματα στο σχολείο.
Πρώτα απ’ όλα έμαθα επιτέλους κάτι παραπάνω για γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας που μόνο ακουστά είχα. Έτσι θα έχω καλύτερα επιχειρήματα την επόμενη φορά που θα ακούσω τη φράση <<στη δική μας γενιά τα πράγματα ήταν καλύτερα.>> Βελτιώθηκα και στην κιθάρα (λέμε τώρα) και άκουσα και αγάπησα κομμάτια, παλιότερα και πιο σύγχρονα, διευρύνοντας τους μουσικούς μου ορίζοντες.
Όμως το πιο σημαντικό για μένα ήταν ότι κατάφερα, μέσα από τις πρόβες, να γνωρίσω και να δεθώ με την ομάδα μας. Τους καθηγητές μου λοιπόν κατάφερα να τους δω με διαφορετική ματιά και να τους γνωρίσω ως άτομα και προσωπικότητες, πολλά από τα παιδιά που ήταν απλοί συμμαθητές μου τώρα είναι φίλοι μου, ενώ το σχολείο το βλέπω για ακόμα μια φορά ως ένα ζωντανό οργανισμό που όχι μόνο προάγει τη γνώση και τη σκέψη, αλλά φέρνει κοντά τους ανθρώπους και τους ενώνει κάτω από το πνεύμα της δημιουργίας.

Με λίγα λόγια νιώθω να έχω κερδίσει τόσα πολλά, ώστε η γέφυρα του Καρόλου μπορεί να περιμένει…! "

Αφιερωμένη η σημερινή ανάρτηση

στα παιδιά και τους συνοδούς "της Πράγας",

περιμένοντας να απολαύσουμε το Μάη και την εκδήλωση που ετοιμάζουν.

Σχόλια

  1. μακαρι να πατε βρε παιδια... !
    Ωραια αναρτηση και πολυ πολυ αισιοδοξες σκεψεις...! μακαρι ολοι οι μαθητες να το εβλεπαν ετσι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παραμυθένια η Πράγα. ελπίζω όλα να πάνε καλά. και απ' ότι άκουσα σήμερα, άνοιξε ο αεροδιάδρομος της Πράγας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μ'αρέσει που γκρινιάζατε. Ορίστε, την πέμπτη φεύγετε!
    Καλό σας ταξίδι λοιπόν και φέρτε και σε εμάς τα φτωχά και δύσμοιρα, που διαβάζουμε και δεν θα έρθουμε, κανένα δωράκι(Λίζα, Ισμήνη)!
    Επίσης, αν δεν κάνω λάθος στην ανάρτηση τα τελευταία λογάκια είναι της Ισμήνης, ε?
    Για ακόμα μια φορά, λοιπόν, μπορώ να πω πως εντυπωσιάζομαι από το λέγειν της! Οπότε, Ισμηνάκι, του χρόνου θεωρητική εεε? :-)

    (Στέφη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ααααααααααα η Ισμήνη θεωτητική του χρόνου.Το ξερα εγώ ότι δεν θα άκουγες τη Λίζα.Και καλά να περάσετε στην Πράγα να μας φέρετε ιστορίες και φωτογραφίες να τα αναρτήσουμε εδώ και μετά σαν μια καλή παρέα να τα σχολιάζουμε(όχι δεν είναι απειλή).Τέλοσπάντων καλό ταξίδι και αν πάθετε κάτι θα σας βρω το καλύτερο γραφείο τελετών(κούφια η ώρα)

    Σημείωση.Μην πάρετε στα σοβαρά το τελευταίο.Πλάκα κάνω,αν και πολλες φορές οι πλάκες μπορούν να αποβόυν ολέθριες για την υγεία του ασθενούς βεβαίως βεβαίως!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλς,
    Μάλλον θα πάνε τα παιδιά την Πέμπτη.
    Δεν ξέρω πόσοι μαθητές "το βλέπουν έτσι", όπως λες. Πάντως η δική μας χαρά είναι μεγάλη, όταν ένα παιδί φτάνει να "το βλέπει έτσι". Και στην περίπτωση της Ι.Κ αυτό ισχύει και με το παραπάνω:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βαγγέλη,
    Τη χαρήκαμε την Πράγα και στο ιστολόγιό σου από τις φωτογραφίες σου. Πώς μας διέφυγε να το αναφέρουμε στην ανάρτηση και να παραπέμψουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στέφη,
    Χαίρε! Μεγάλη καρδιά, για να αντέχεις να σου φεύγουν και να μην οδύρεσαι. Δεν ανησυχείς καθόλου: Σε ένα μήνα πάνω κάτω ξεκινάνε και τα δικά σου ταξίδια. Ταξίδια-αμοιβές μιας μεγάλης προσπάθειας.

    ( Θεωρητική η Ισμήνη; Μπήκες και συ στον τεράστιο προβληματισμό που απασχολεί σύσσωμη την εκπαιδευτική μας κοινότητα και που είναι "σε ποια κατεύθυνση θα πάει η Ισμήνη;":-)) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νίκο,
    Μην τρομοκρατείς τον κόσμο, παιδί μου. Δε σε πείθουν οι συλλήψεις της αντιτρομοκρατικής; Κανένας φόβος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα σε όλους!

    Δε σχολιάζω την πεποίθησή σας πως η Ισμήνη θα πάει θεωρητική του χόρνου. Κανείς δεν ξέρει τίποτα... ούτε η ίδια η Ισμήνη. Φυσικά θα την ήθελα στη θετική για να λύνουμε χημικές εξισώσεις αλλά είναι πιο σημαντική η απόφασή της.

    Όσο για την Πράγα, πάμε δεν πάμε, η ανάρτησή σας μας έδωσε μια γεύση της πανέμορφης αυτής πόλης. Επίσης, θα ξεκινήσουμε μια έρευνα όπου θα βρούμε όλους τους καθηγητές που πήγαν Πράγα για να τους πρήξουμε... εεε, να τους ρωτήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κ. Μάνεση δεν τρομοκρατώ κανέναν.Εγώ απλώς αναφέρω ένα πιθανό σενάριο.Εξάλλου όλα μες στη ζωή είναι και στα αεροπλάνα υπάρχει πάντα πιθανότητα να πέσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αφιερωμένοι εξαιρετικά στα παιδιά κ'στους συναδέλφους που-επιτέλους-πετάνε για τη λατρεμένη πανέμορφη Πράγα του Κάφκα,του Κούντερα,της Άνοιξής της,του "μαύρου θεάτρου" της πολύχρωμής της ζωής,της απολαυστικά ιδιαίτερης θεσπέσιας μπύρας συνοδεία της επίσης ιδιαίτερης μουσικής της πόλης [τζαζ μεσευρώπης με άρωμα Σμέτανα του Μολδάβα,απίθανες "στοχαστικές προσαρμογές"]--οι στίχοι των Αctive Member
    "...καλό ταξίδι δε όσους έχουν φυλαχτό
    χαραγμένο στο δέρμα μονοπάτι μυστικό".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Dreamcatcher,

    Να αφήσεις, πονηρό πλάσμα, τις σκέψεις πως θα αντιγράφεις στη χημεία από την Ισμήνη!! Και να αφήσουμε το καημένο κορίτσι να αποφασίσει μόνο του:-))

    Όσο για τους καθηγητές που θα ρωτούσατε για την Πράγα, είδες πώς τα φέρνει η ζωή:Τώρα που σου γράφω το σχόλιο εσείς απογειώνεστε κι έτσι οι καθηγητές, πια, θα ρωτάνε εσάς.
    Καλό σας ταξίδι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μετά από παράπονα που έγιναν με ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ να ζητήσω ένα είδος συγγνώμης από τους Τ.Ε.Κ.(τουρίστες έκτου λυκείου) επειδή τους ψιλοτρομοκράτησα όπως λένε κάποιοι αν και δεν μπορώ να καταλάβω που είναι το τρομακτικό.Εξάλλου τα αεροπλάνα μπορεί να πέσουν και τα πλοία να βυθιστούν.Είναι όλα μέσα στη ζωή και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο ενδεχόμενο ώστε να μπορέσουμε να χαρούμε καλύτερα το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις