Στο πλανητάριο για ...Van Gohg! Πάμε;


Φθινοπωράκι μπαίνει, τα μαθήματα άρχισαν, καιρός και για την πρώτη μας επίσκεψη.
Κοιτώντας πρώτα τι συμβαίνει στη γειτονιά μας, πληροφορηθήκαμε σήμερα από τα "ΝΕΑ" για την ψηφιακή ταινία που θα προβάλλεται από 23 Σεπτεμβρίου, κάποιες μέρες τη βδομάδα,
στο Πλανητάριο,
που, όπως ξέρετε, βρίσκεται 5΄ με τα πόδια απ' το σχολείο μας.

Έκπληξη: Η ταινία δεν έχει θέμα της κάποιο σούπερ νόβα, πλανήτη, αστέρι. Από τα αστέρια του καμβά του ζωγράφου Βαν Γκογκ αφορμάται και μας ξεναγεί για 40 - υπέροχα, απ' ό,τι φαίνεται - λεπτά στο σύμπαν του. Να πώς παρουσιάζεται η ταινία
" Van Gogh: O πυρετός του χρώματος» από τη Μ. Αδαμοπούλου:

" Βουτιά στο χρώμα και τα μυστικά της τέχνης του Βαν Γκογκ, σε μια οθόνη ίση με δυόμισι γήπεδα μπάσκετ. Είναι η νέα πρόκληση- πρόταση του Ευγενίδειου Ιδρύματος, το οποίο πάνω στην τεράστια οθόνη του ετοιμάζεται να αποκαλύψει τον κόσμο του μεγάλου μάστορα του χρώματος Βίνσεντ Βαν Γκογκ και να αφήσει κατά μέρος- έστω και λίγο- το αστρικό για να ασχοληθεί με το καλλιτεχνικό σύμπαν.
«Πρόκειται για μια καταπληκτική εμπειρία» λέει στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα ΛαμπράκηΠλάκα, η οποία θα προλογίσει την ταινία στην επίσημη προβολή της. «Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τον πυρετό της ζωγραφικής δημιουργίας του Βαν Γκογκ, διότι οι λήψεις των έργων είναι τέτοιες, ώστε να τονίζεται το ανάγλυφο των έργων και να αισθάνεσαι τα στάχυα, τα λουλούδια, τη γεμάτη αστέρια νύχτα».
«Αριάδνη» σε τούτη την ιστορία είναι μια ερευνήτρια που εργάζεται σε ένα μουσείο. Μίτος της, η αλληλογραφία του σπουδαίου μεταϊμπρεσιονιστή του 19ου αιώνα με τον αδελφό του, την οποία και υποτίθεται πως μελετά η ερευνήτρια. Η συνέχεια θα γραφεί ανάμεσα σε περίπου 100 έργα- από σύνολο 900 που δημιούργησε μέσα σε μία δεκαετία- που θα περάσουν μπροστά από τα μάτια των θεατών.
Έργα ζωγραφικής τα οποία «συνδιαλέγονται» με τα πραγματικά τοπία που ενέπνευσαν τον καλλιτέχνη- σπίτια, αγροί- και τα οποία είναι αναγνωρίσιμα παρά το πέρασμα του χρόνου. Πίνακες γεμάτοι ένταση και χρώμα που «μεγαλώνουν» στην οθόνη του Πλανηταρίου κατά 10 φορές (σε σχέση με μια συμβατική ταινία) αποκαλύπτουν λεπτομέρειες που θα ήταν αδύνατον να δει κάποιος με γυμνό μάτι. Και υπόσχονται 40 λεπτά γεμάτα εικόνες τις οποίες για να δει κάποιος θα έπρεπε να ταξιδέψει σε αρκετά μέρη του κόσμου, καθώς για να υλοποιηθεί η ταινία συνεργάστηκαν τα Μουσεία Ορσέ από τη Γαλλία, Βαν Γκογκ και Κρόλερ Μίλερ από την Ολλανδία, ενώ συμμετείχαν ακόμη τα Μaison Van Gogh, το Fundacion Colleccion Τhyssen- Βornemisza και το Μουσείο Ροντέν.(…)"

Η πρότασή μας, λοιπόν, είναι για την Κυριακή, 11 Οκτωβρίου, στις 16.30΄. Και είναι για όλους. Μαθητές, διδάσκοντες, απόφοιτους, φίλους. Την κράτηση των θέσεων θα την κάνουμε την επόμενη Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή είτε μέσω του mail μας είτε στο σχολείο, στον κ. Μάνεση, τον κ. Βάγια, την κ. Χριστοπούλου.

Σχόλια

  1. Με προλάβατε!!

    Καλή προβολή, πολύ εντυπωσιακό θα είναι!

    Θα πάμε κ εμείς, άλλη φορά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει να πάμε! Ακούγεται υπέροχη πρόταση!!! Τυχεροί που είσθε (μερικές φορές) εσείς εκεί στο κλεινόν άστυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας!
    Πολύ τυχεροί που είσαστε τόσο κοντά στο Πλανητάριο.
    Καλές και δημιουργικές εξορμήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το σχολειο μας παει παντου!Μπραβο σας!
    Διονυση, η αναρτηση ειναι σκετη προ(σ)κληση, γι αυτο και γω μιας και θα ειμαι στην Αθηνα την επομενη εβδομαδα θα παω σιγουρα!
    Την ανοιξη πηγα σε μια μοστρα στη Siena με θεμα arte genio follia (art genius madness) η οποια φιλοξενουσε van gogh, munch,ligabue k αλλους.Ειναι ενδιαφερουσα νομιζω η προσεγγιση του "κοσμου" του v.gogh κ ο παραλληλος συσχετισμος αυτου με το εργο του.
    Καλη αποδραση, σε μια αλλη διασταση λοιπον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Roadartist,

    Αυτή τη φορά μπορεί να σε προλάβαμε, πάντως τα πρωτεία σου δεν τα χάνεις με τίποτα!

    ...άλλη φορά;;;Ελάτε μαζί μας και θα σας βγάλουμε μαθητικό:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Π.Κ,

    Δεν προλαβαίνετε να το προγραμματίσετε για 11 Οκτωβρίου;

    ( Τώρα...είναι καιρός που το κλεινόν άστυ έχει γίνει κλειστόν..)
    Εγκάρδιους χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Eva Neocleous,

    Ευχαριστούμε. Θα προσπαθήσουμε και φέτος, να έχουμε προτάσεις που να κεντρίζουν το ενδιαφέρον.
    Βλέπουμε από το ιστολόγιό σας ότι και σεις ξεκινήσατε (με τα συνήθη προβλήματα αλλά και) με πολλή όρεξη.
    Καλή σας χρονιά - και δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βαγγέλη,

    Ένα εξοικειωμένο μάτι στα χρώματα, όπως του φακού σου, θα έχει πολλά να δει εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νίκη,
    Ισορρόπησες στο τεντωμένο σκοινί των καλλιτεχνών ανάμεσα στη λογική και στην τρέλα; Ναι, ακούγεται πολύ ενδιαφέρον το θέμα.
    Όσο για τον Βαν Γκογκ, επίσης. Του προσδίδει ενδιαφέρον η ψηφιακή διάσταση και, γενικότερα, οι συνθήκες προβολής.
    ( Αν έρθεις προς τα 'δω, η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή, πολλές φορές και τα σαββατοκύριακα:-) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπέροχη ιδέα! Θα έρθω, αν με αντέχετε. Σας έχω στείλει και e-mail για τα περαιτέρω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ωραία η πρότασή σας, η προβολή μοιάζει να είναι άκρως ενδιαφέρουσα!

    Χαίρομαι που σας βρίσκω!
    Σας εύχομαι καλή σχολική χρονιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραία πρόταση. Μακάρι να μπορούσα. Ακόμη όμως κι αν κανόνιζα να λείψω εκείνη τη Δευτέρα,πάλι δεν μπορώ να είμαι σίγουρη για τον καιρό. Με δύο μαθήματα στην Τρίτη λυκείου, τα περιθώρια απουσιών στενεύουν πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο "συνήθης γνωστός" Διονύσης με τις χαροποιές προτάσεις του! Πάμε ,λοιπόν!Για Βαν-γ[κ]οητευτικές περιπλανήσεις... Μ'ανοιχτά τα σχολειά μας στις ομορφιές-στον πολιτισμό,στον κόσμο,στη ζωή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Aurora,
    Έξοχα! Αναμένετε απάντηση, παρακαλώ! :-)

    Δέσποινα,
    Και μεις χαιρόμαστε, Δέσποινα. Η χρονιά μας άρχισε κιόλας, ελπίζουμε γρίπες και άλλα δεινά να μη μας αναχαιτίσουν!
    Ευχαριστούμε πολύ!

    Κική,
    Θενκς, σουίτι! ( Ήθελα να 'ξερα τι σας μαγείρεψαν εκείνοι οι ισπανοί χορευτές...)

    Βρε, γυριστρούλα2,
    Το θέμα είναι πώς θα έρθεις εσύ εδώ ή πώς θα έρθουμε εμείς κοντά σου/σας; Εκεί, απ' ό,τι βλέπω από το ιστολόγιό σου, ψαρεύετε όνειρα!

    Άννα,
    ...και συνήθης και γνωστός;...Ουδεμία έκπληξις πια; Πάει... Το 'χασα..
    Αυτό το περί ανοιχτού σχολείου, πάντως, είναι, βέβαια, πολύ σοβαρό και χρειάζεται "δουλειά πολλή", έτσι όπως έχουν τα πράγματα στον τόπο. Αλλά με συνοδοιπόρους συναδέλφους ...γνωστούς και μη εξαιρετέους η χαρά είναι πως πολλά γίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις