ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ...                                                                              
                                                            ΤΟ ΧΤΕΣ


9 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ: Γεννιέται ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, το 1867. Ο Ζακυνθινός μυθιστοριογράφος,δημοσιογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων υπήρξε μια από τις κορυφαίες  προσωπικότητες του 19ου και 20ου αιώνα. Το ιδιότυπο λογοτεχνικό του ύφος,καθώς και η μοναδική του ικανότητα να μεταφέρει το πνεύμα της ενετοκρατίας τον καθιστούν πάντα επίκαιρο και αν θέλετε την άποψή μου έναν μοναδικό πρεσβευτή μιας άλλης εποχής. Η προσφορά στον χώρο της δημοσιογραφίας θεωρείται τεράστια και ο ίδιος υπήρξε αρχισυντάκτης τόσο του περιοδικού Η Διάπλασις των Παίδων, όσο και της Νέας Εστίας. Οι πεποιθήσεις του για την σπουδαιότητα της λογοτεχνίας ως τέχνης καθώς και της συνεισφοράς της στην εξέλιξη της κοινωνίας θα τον οδηγήσει μαζί με τους Παλαμά, Σικελιανό και Καζαντζάκη να ιδρύσουν την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών το 1931, στην οποία υπήρξε και ο πρώτος πρόεδρος. Τα έργα του ''Στέλλα Βιολάντη", Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας'',  ''Πλούσιοι και οι Φτωχοί'' καθώς και '
'Το φιόρο του Λεβάντε '' θα του χαρίζουν μια για πάντα την αιωνιότητα στις καρδιές μας.

10 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ: Πριν 7 χρόνια(2012), ο κόσμος της μουσικής και της ποίησης θα χάσει ένα από τα αγαπημένα της παιδιά, τον Βαγγέλη Λιάρο. Ο κατά κόσμον γνωστός Άλκης Αλκαίος, του οποίου η ζωή ίσως να υπήρξε ακόμη ποιοτικότερη από τα δημιουργήματά του, θα χάσει τελικά την μάχη με τον καρκίνο. Βαθιά επηρεασμένος αρχικά από τον Καρυωτάκη θα γράψει για αυτόν ένα δοκίμιο το 1967. Η περίοδος της Χούντας θα τον στιγματίσει, αφού στην πρώτη απόπειρα αποφυλάκισης του Αλέκου Παναγούλη, συλλαμβάνεται μαζί με τους συνεργάτες του και βασανίζονται άγρια. Απόρροια των βασανισμών αυτών υπήρξε το ισόβιο πρόβλημα κίνησης που απέκτησε.  Η ποίηση έκτοτε υπήρξε το βαθύτερο καταπραϋντικό του.  Η στιγμή που θα καθορίσει και θα αλλάξει μια για πάντα την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού είναι το 1977, όταν τον ανακαλύπτει ο εξίσου σπουδαίος Θάνος Μικρούτσικος. Οι συνεργασίες τους μας μάγεψαν, μας μαγεύουν και δεν θα πάψουν ποτέ να μας μαγεύουν. Μερικά ‘παιδιά’ τους είναι Το Ερωτικό( Η πιρόγα) και φυσικά η Ρόζα… Ωστόσο και άλλοι μεγάλοι συνθέτες συνεργάστηκαν με τον Αλκαίο  προσφέροντας μας διαμάντια, όπως το Πόρτο Ρίκο, το Σαν Πλανόδιο Τσίρκο, το Πάντα γελαστοί καθώς και ολόκληρο τον δίσκο Εντελβάις. Σε ευχαριστούμε Άλκη. Σε ευχαριστώ. Και να θυμάστε:

                                   ‘ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ,
                                    ΔΕΝ ΠΑΙΧΤΗΚΕ Η ΠΑΡΤΙΔΑ ΜΑΣ ΑΚΟΜΑ’ 




11 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ: Το 1792, ο Λουδοβίκος ΙΣΤ’ οδηγείται από την συμβατική Εθνοσυνέλευση σε δίκη για προδοσία. 40 μέρες(21 Ιανουαρίου 1793) αργότερα ο μισητός βασιλιάς θα βρει τον θάνατό του. Για την ιστορία η Συμβατική Εθνοσυνέλευση υπήρξε η τρίτη κατά σειρά επαναστατική κυβέρνηση καθώς και η πρώτη της οποίας τα  μέλη εκλέγονταν μέσω ψηφοφορίας χωρίς ταξικές διακρίσεις.







12 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ:Για τους λάτρες της γεωγραφίας, το Δελχί δεν ήταν πάντοτε η πρωτεύουσα της Ινδίας. Για την ακρίβεια μόλις το 1911 η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε από την Καλκούτα στο Δελχί. Σήμερα αποτελεί την δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας καθώς και την όγδοη του πλανήτη με 16,7 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ η ευρύτερη περιοχή ξεπερνά τα 22 εκατομμύρια. Μάλιστα έχει την δική του νομοθεσία, δικαστική αρχή και υπουργικό συμβούλιο, ενώ διοικείται ταυτόχρονα από την εκεί κυβέρνηση και την κυβέρνηση ολόκληρης την Ινδίας.

13 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ: Ημέρα πένθους για όλη την Ελλάδα και κυρίως τα Καλάβρυτα, καθώς συμπληρώνονται 76 χρόνια από την σφαγή των Καλαβρύτων.  Το παραπάνω γεγονός είναι το πλέον αποτρόπαιο έγκλημα στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της κατοχής και ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Αφορμή για την εξολόθρευση ολόκληρου του ανδρικού πληθυσμού αλλά και της πόλης ως σύνολο υπήρξε η εκτέλεση 77 Γερμανών αιχμαλώτων από αντάρτες . Η ανθρώπινη αυτή θηριωδία θα μας υπενθυμίζει πως είμαστε ικανοί τόσο για το καλύτερο, όσο και σίγουρα για το χειρότερο. Ας πολεμήσουμε λοιπόν με όνειρο να μην διαταραχθεί ξανά η ειρήνη. Να ένας ανθρωπιστικός πόλεμος.

14  ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ: Γεννιέται ο Μανώλης Καλομοίρης, το 1883. Ο Έλληνας συνθέτης, έπειτα από πολύχρονες σπουδές στην Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και την Βιέννη διδάσκει πιάνο στην Ουκρανία, γνωρίζοντας παράλληλα και τη Ρώσικη μουσική σχολή. Όλες αυτές οι εμπειρίες θα τον οδηγήσουν γρήγορα στην άποψη ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια Ελληνική Εθνική μουσική . Για αυτόν τον λόγο θα δημιουργήσει και την Εθνική σχολή. Υπήρξε υπέρμαχος του δημοτικισμού(άλλωστε πίστευε στην μουσική συνύπαρξη του δημοτικού και του κλασικού στοιχείου) και συνδέθηκε με τις μεγάλες προσωπικότητες της εποχής Καζαντζάκη και Σικελιανό. Σημαντικότερα έργα του θεωρούνται οι όπερες: Ο Πρωτομάστορας, το Δαχτυλίδι της μάνας και η Συμφωνία της λεβεντιάς.

15 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ:  Η εξερεύνηση του σύμπαντος ήταν πάντοτε μια επίπονη αλλά και σπουδαία διαδικασία. Έτσι λοιπόν ύστερα από χρόνιες προσπάθειες και με την προσεδάφιση στη σελήνη να είναι ήδη γεγονός, η ‘κατάκτηση’ ενός άλλου πλανήτη έρχεται να συμπληρώσει ένα ακόμη κομμάτι του παζλ. Το 1970 λοιπόν, επιτυγχάνεται η πρώτη επιτυχημένη προσεδάφιση σε άλλον πλανήτη(στην Αφροδίτη) από το σοβιετικό διαστημικό σκάφος Βενέρα 7. 




                        
                          ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
                                                                   
 
                                                                  Ιωάννης Νικολάου Μπράζιος
                                               

Σχόλια

  1. Τόσο ενδιαφέροντα όλα, Ιωάννη! ταξίδια στο χρόνο και τον χώρο!Κάτι μαθαίνω κάθε φορά, όπως λεπτομέρειες για τον Αλκαίο.
    Σχετικά με την επέτειο των Καλαβρύτων και το τελευταίο σχόλιο. Υπάρχει άραγε "ανθρωπιστικός πόλεμος";;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστεύω πως μεταφορικά ναι. Ο '' πόλεμος'' για να εξασφαλισθεί η ειρήνη είναι ένας από αυτούς. Αυτό εννοούσα. Φυσικά με την ίδια οπτική ανθρωπιστικός είναι και ο '' πόλεμος '' επιστημόνων και μη για την βελτίωση της ανθροπότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα εισαγωγικά με κάλυψαν, Ιωάννη!Μακάρι να γίνει έτσι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις