Μια παραμυθένια Καλλιθέα


                ...    προτάσεις  στα  μαθητικά συμβούλια  

                                              του  Δήμου Καλλιθέας






Από μικρά παιδιά μας έλεγαν ότι δεν πρέπει να πιστεύουμε στα παραμύθια, γιατί παρουσιάζουν μία ουτοπία πολύ διαφορετική από την πραγματικότητα. Ωστόσο, πολλοί από εμάς δεν ακούσαμε  τους γονείς μας και θέλουμε να ζήσουμε ένα παραμύθι. Μα πώς θα ζήσουμε το παραμύθι που ονειρευόμαστε; Η πραγματοποίηση του ονείρου θα μπορούσε να αρχίσει αλλάζοντας την πόλη μας. Η σημερινή εικόνα της πόλης μας, απέχει πολύ από μία παραμυθένια εικόνα. Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε τρόπους, για να υλοποιήσουμε το όνειρο μας.

Αρχικά, κατά τη γνώμη μας ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στους χώρους αναψυχής, που αποτελούν τόπους απόδρασης από την μονοτονία της  καθημερινότητας. Για την ακρίβεια ο δήμος θα πρέπει να κατασκευάσει περισσότερους χώρους πρασίνου και πάρκα με παιδικές χαρές, όπου γονείς και παιδιά θα μπορούν να περνούν ώρες ψυχικής γαλήνης, σωματικής και πνευματικής ξεκούρασης.  Ακόμη, σε αυτούς τους χώρους μπορούν να τοποθετηθούν και πολύχρωμα παγκάκια. Αυτά είναι απαραίτητα,γιατί έτσι θα αναπτύσσονται οι οικογενειακοί δεσμοί και οι διαπροσωπικές σχέσεις, οι άνθρωποι θα ξεφεύγουν από το άγχος και την πίεση, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται  οι εντάσεις και οι φασαρίες.
      Επιπροσθέτως, θα ήταν καλό να επισκευαστούν πεζοδρόμια και ποδηλατοδρόμοι, όπου τα ποδήλατα θα διατίθενται από τον δήμο, θα είναι ζωγραφισμένα με περίτεχνα σχέδια και θα έχουν συγκεκριμένο χρόνο χρήσης. Ταυτόχρονα, να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης. Αυτό μπορεί να γίνει αξιοποιώντας τα οικόπεδα που είναι τώρα σκουπιδότοποι .

Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε ότι μία άλλη ιδέα είναι αυτή της δημιουργίας 3D διαγραμμίσεων διαβάσεων, για να αποφευχθούν οι υψηλές ταχύτητες των αυτοκινήτων, αφού θα δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι μπορεί να πέσουν σε κάποιο κενό.  Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι καθώς συμβαίνουν πολλά ατυχήματα πρέπει να τοποθετηθούν περισσότεροι φωτεινοί σηματοδότες και  και  να υπάρχουν περισσότεροι τροχονόμοι για να ελέγχουν αν τηρείται ο ΚΟΚ. Αυτά  θα βοηθάνε στην ασφάλεια τόσο των πεζών, όσο και των οδηγών. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα άτομα με ειδικές ανάγκες ,για τα οποία κρίνεται απαραίτητη η κατασκευή ανελκυστήρων σε δημόσια κτήρια και χώρους αναψυχής.

Επιπροσθέτως, μία καλή πρόταση για να γίνει η Καλλιθέα μας παραμυθένια είναι   να  οργανώνονται happenings ,να διαδραματίζονται κάποια δρώμενα  σε κεντρικά σημεία, τα οποία να είναι εμπνευσμένα από ταινίες με πριγκίπισσες , νεράιδες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους.  Βέβαια, αυτό θα βοηθήσει  και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης μας, καθώς όλο και περισσότερο δημότες θα κάνουν την βόλτα τους στην Καλλιθέα.
Ακόμη, μπορούν να καθορίζονται μέρες δενδροφυτεύσεων, όπου θα συμμετέχουν όλοι οι πολίτες και έτσι θα γεμίσει η πόλη μας με όμορφα λουλούδια και δένδρα , τα οποία θα φροντίζουν οι ίδιοι, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο και υπευθυνότητα. Ο δήμος,, προκειμένου να δημιουργήσει μία παραμυθένια πόλη, οφείλει να βάλει λάμπες σε όλους τους δρόμους, οι οποίες να είναι πολύχρωμες, δημιουργώντας έτσι ένα ειδυλλιακό σκηνικό.
Επιπλέον, πρέπει να δραστηριοποιηθεί στη βελτίωση  και στην κατασκευή των έργων υποδομής, ενώ παράλληλα να βελτιώσει την εικόνα των παλαιών και εγκαταλελειμμένων  κτηρίων της πόλης μας. Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί, βάφοντας τους τοίχους των κτηρίων ,αλλά και μερικά δρομάκια  με πολύχρωμα και φωτεινά χρώματα,  προσθέτοντας κάποια σχέδια, τα οποία να μεταφέρουν ένα κοινωνικό μήνυμα. Για να καταλάβουμε περισσότερο τον θετικό  αντίκτυπο του χρωματισμού των δρόμων, μπορούμε να αναφερθούμε στην όμορφη πόλη του Στρασβούργου, όπου πολλοί δρόμοι είναι ζωγραφισμένοι, προκαλώντας τον θαυμασμό και την έκπληξη όλων των ανθρώπων. Οι δωρεάν κινηματογραφικές ταινίες και οι θεατρικές παραστάσεις, καθώς και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα ομορφύνουν την Καλλιθέας μας ,κάνοντας την παραμυθένια. 
Άλλη μια καλή ιδέα είναι η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης (γυαλιού, χαρτιού, αλουμινίου), οι οποίοι θα είναι ωραίο να είναι ζωγραφισμένοι και να λειτουργούν με σύστημα  υπόγειας συλλογής σκουπιδιών, όπου και θα ανοίγουν με κουμπί, ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες οσμές.

Συνοψίζοντας, θεωρούμε πως η Καλλιθέα θα ωφεληθεί από αυτές τις αλλαγές , προσελκύοντας όλο και περισσότερους συμπολίτες μας να ανακαλύψουν την μαγεία της. Επίσης, όπως έχει πει και ο Walt Disney:

 "Πρώτα,  σκέψου.
 Δεύτερον ονειρέψου.
Τρίτον, πίστεψε.
 Και τέλος, τόλμησέ το."
                             
                          Αποσπάσματα  από  τις  προτάσεις  των  μαθητών /τριών του  σχολείου μας:

                                                                           Γεροντίδου Ελπίδα
                                                                           Γιαννόπουλος Κώστας
                                                                           Ιγνατιάδου Μαριαλένα
                                                                           Ζουρντού Έλενα
                                                                           Κίτσου Θεοδώρα
                                                                           Λαινοπούλου Σοφία
                                                                           Ντρέτσα Νικολέτα
                                                                           Μπράζιος Ιωάννης
                                                                           Σαράτση Σπυριδούλα
                                                                           Σκαλτσά Αγγελική
                                                                           Σταθοπούλου Ραφαέλα
                                                                           Τσελικα Ανδρομάχη
                                                                           Φυτίλη Ζωη

Σχόλια

  1. Συγχαρητήρια, παιδιά και μεγάλοι, για όσα (χρωματιστά) μας κάνατε να ονειρευτούμε.
    Λέω.. Μήπως το δεύτερο σκαλοπάτι θα ήταν αν κάτι από αυτά προσπαθούσαμε να δούμε πώς περνάει στην πραγματικότητα; Κάποιες ιδέες νομίζω είναι εφαρμόσιμες, χωρίς πολλές διαδικασίες, άδειες, έξοδα. Αν το ξεκινήσετε, θα έχετε πολλούς άλλους μαζί σας (Εμένα σίγουρα, πάντως!) :-)

    Καλή σας συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις