ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ...
                                       

                                                  ΤΟ ΧΤΕΣ



   Τα παρακάτω γεγονότα παρατίθενται με σκοπό να  θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Ο Γάλλος συγγραφέας Γκυ ντε Μωπασσάν έγραψε κάποτε πως " Η μνήμη είναι ένας κόσμος πιο τέλειος και από το σύμπαν, γιατί δίνει Ζωή σε ό,τι έχει πάψει πια να υπάρχει ". Ας ακονίσουμε ,λοιπόν, τη μνήμη, ας γλυτώσουμε από την λήθη.

18 Νοεμβρίου: Φεύγει από τη ζωή ο Μαρσέλ Προύστ, το 1922.  Ο Γάλλος συγγραφέας και δοκιμιογράφος αναγνωρίστηκε από τους κριτικούς ως ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα .Η τεράστια άλλωστε επιρροή που άσκησε αποδεικνύει  του λόγου το ασφαλές. Το σημαντικότερο έργο του είναι το αναζητώντας τον χαμένο χρόνο. Το πλήθος των χαρακτήρων ( περισσότεροι από 2000 ) καθώς και ο τεράστιος όγκος του βιβλίου( 3.200 στην γαλλική έκδοση) του χάρισαν την φήμη του μεγαλύτερου ίσως μυθοπλάστη  της παγκόσμιας ιστορίας. Δυστυχώς ο πρόωρος θάνατος του  από πνευμονία και πνευμονικό  απόστημα δεν του επέτρεψαν να ολοκληρώσει το έργο του.

Το ταξίδι της ανακάλυψης δεν σημαίνει να ψάχνεις καινούργια μέρη αλλά να έχεις καινούργια μάτια

19 Νοεμβρίου: Οι σοβιετικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Γκεόργκι Ζούκοφ ξεκινούν το 1942 την επιχείρηση ουρανός η οποία και θα αλλάξει την ροή ολόκληρης της πολιορκίας του Στάλινγκραντ και συνάμα του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Η έκβαση της επιχείρησης ήταν η περικύκλωση γερμανικών και ρουμανικών στρατευμάτων, αριθμώντας 250.000 και πλέον αιχμαλώτους. Το παραπάνω γεγονός μας δείχνει  για άλλη για φορά την υπέρμετρη συνεισφορά των σοβιετικών στην νίκη κατά των χιτλερικών δυνάμεων.

20 Νοεμβρίου:   Πεθαίνει  ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Λέων Τολστόι , το 1910. Ο ίδιος και ο Ντοστογιέφσκι αποτελούν τους 2 κυριότερους εκπροσώπους της ρώσικης λογοτεχνίας του 19ου αιώνα. Υπήρξε  βαθιά θρησκευόμενος  και πίστευε  στα αγαθά αισθήματα της ανθρώπινης ψυχής.Όσον αφορά το λογοτεχνικό του έργο, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι μας δίνει μια άψογη περιγραφή της ρώσικης-τσαρικής κοινωνίας καθώς και των ανθρώπινων συναισθημάτων . Μελέτησε και βοήθησε αρκετά (παρέχοντας οικονομική  υποστήριξη )την κατώτερη τάξη, δηλαδή τους μουζίκους . Σημαντικότερα έργα του, τα οποία έχουν εμπνεύσει καλλιτέχνες παντός είδους είναι : η Άννα Καρένινα , Πόλεμος και Ειρήνη ,  ανάσταση, και ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς.


21 Νοεμβρίου:  Γεννιέται το 1694, ο Φρανσουά Μαρί Αρουέ η κατά κόσμον ο Βολταίρος. Το παραπάνω ψευδώνυμο είναι το πιο γνωστό από τα δεκάδες, τα οποία είχε κατά την διάρκεια της ζωής του. Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί. Ας θυμηθούμε  ότι βρισκόσαστε στα χρόνια του διαφωτισμού και ακόμη η επιρροή της εκκλησιάς είναι τεράστια. Η αντιπαράθεση του με το τέρας ,όπως θα  την ονομάσει, που ντροπιάζει το Θείο θα τον στείλει φυλακή και θα τον καταστήσει κυνηγημένο για το υπόλοιπο του βίου του. Υπήρξε κορυφαίος εκπρόσωπος του ορθολογισμού ,της υπεράσπισης της ανεξιθρησκίας  και γενικότερα του πνεύματος του διαφωτισμού. Το συγγραφικό του έργο είναι πολυποίκιλο, δοκίμια , θεατρικά έργα , ποίηση και φιλοσοφία είναι μερικά από τα είδη που ασχολήθηκε. Κορυφαίο φιλοσοφικό του έργο( σας το προτείνω ανεπιφύλακτα ) το φιλοσοφικό λεξικό.  Ας μας συντροφεύουν τα λόγια στα οποία συμπυκνώνεται το πιστεύω του( ίσως η φράση να αποδίδεται εσφαλμένα σε εκείνον ):

Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες.



22 Νοεμβρίου: Δολοφονείται ο πρόεδρος τον ΗΠΑ Τζον Κένεντι , το 1963. Η επεισοδιακή δολοφονία που έλαβε χώρα στο Ντάλας του Τέξας εγείρει μέχρι και σήμερα πολλά ερωτήματα, τα οποία ίσως και να μην απαντηθούν ποτέ. Ο αρχικός ύποπτος Λη Οσβαλντ δολοφονήθηκε επίσης 2 ημέρες αργότερα από τον Τακ Ρούπι. Οι θεωρίες συνωμοσίες δίνουν και παίρνουν , ενώ έγιναν πάμπολλες προσπάθειες επίρριψης ευθυνών σε αντιπάλους , όπως την κυβέρνηση της Κούβας. Φυσικά καμία από αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί και το μόνο σίγουρο είναι ότι χάθηκε ένας από τους διασημότερους και πιο αμφιλεγόμενους πολιτικούς της ιστορίας.


23 Νοεμβρίου:  Ο πολύπειρος αγωνιστής του 21 Κυριακός Τζαβέλας πετυχαίνει το 1828 καθοριστική νίκη κατά τον Τούρκων κοντά στο Καρπενήσι. Αν και οι αντίπαλες μονάδες ήταν αρκετά μεγαλύτερες(4500 έναντι 3000) το πάθος και η στρατηγική των αγωνιστών έδωσε την τελική νίκη.

24 Νοεμβρίου : Δημοσιεύεται το 1859 το βιβλίο σταθμός στην επιστημονική μελέτη και θεώρηση του κόσμου Καταγωγή των ειδών του Κάρολου Δαρβίνου. Εκείνη την μέρα τέθηκαν οι βάσεις της εξελεγκτικής βιολογίας. Οι απόψεις περί φυσικής επιλογής έγιναν γρήγορα διάσημες σε διεθνές επίπεδο και οι αντιδράσεις ήταν οπωσδήποτε ποικίλες . Δεν είναι εύκολο να αρνείσαι την άμεση θεϊκή καταγωγή και δημιουργία του ανθρώπου. Η επιστήμη και η αλήθεια νίκησαν τελικά την δεισιδαιμονία και την άγνοια  και σήμερα η θεώρηση του Δαρβίνου είναι σχεδόν καθολικά αποδεκτή.   



                                            ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
                                               
                                                                                            Ιωάννης Νικολάου-Μπράζιος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις