ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ...
                                                                                                                                                      ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Τα παρακάτω γεγονότα παρατίθενται με σκοπό να  θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Ο Γάλλος συγγραφέας Γκυ ντε Μωπασσάν έγραψε κάποτε πως " Η μνήμη είναι ένας κόσμος πιο τέλειος και από το σύμπαν, γιατί δίνει Ζωή σε ό,τι έχει πάψει πια να υπάρχει ". Ας ακονίσουμε ,λοιπόν, τη μνήμη, ας γλυτώσουμε από την λήθη.

25 Νοεμβρίου: Ο Γερμανός φυσικός(εβραϊκής καταγωγής) Άλμπερτ Αϊνστάιν(1879-1955), παρουσιάζει τις εξισώσεις πεδίου της γενικής σχετικότητας στην πρωσική ακαδημία επιστημόνων,το 1915. Η γενική σχετικότητα είναι μια θεωρία της βαρύτητας σύμφωνα με την οποία οι επιδράσεις που παρατηρούμε μεταξύ των μαζών είναι αποτέλεσμα  της στρέβλωσης του χωροχρόνου που τις περιβάλλει. Ίσως μπερδευτήκαμε λιγάκι , όμως αξίζει να συγκρατήσουμε ότι η παραπάνω θεωρία υπήρξε σε μεγάλο βαθμό εξέλιξη του νόμου της παγκόσμιας έλξης του Νεύτωνα. Παρείχε τέλος τα θεμέλια της κατανόησης των μαύρων τρυπών και σήμερα αποτελεί βασικό εργαλείο της αστροφυσικής. Σε ευχαριστούμε Άλμπερτ.


26 Νοεμβρίου: Γεννιέται το 1909, ο μεγάλος Ρουμάνος θεατρικός  συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Γαλλία  και έπειτα σπούδασε την αντίστοιχη λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο. Μεγάλο ρόλο φυσικά έπαιξε και η καταγωγή της μητέρας του ,η οποία ήταν κατά το ήμισυ Γαλλίδα. Αν και άργησε να κάνει την εμφάνιση του στο θέατρο, το πρώτο έργο, η Φαλακρή τραγουδίστρια άφησε εποχή. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του θεάτρου του παραλόγου και στιγμάτισε με τα έργα  τον κομφορμισμό σε οποιαδήποτε μορφή του. Ορόσημο σε αυτή την προσπάθεια υπήρξε ο Ρινόκερος, στον οποίο ο πρωταγωνιστής  παλεύει μόνος του εναντίον της ομοιομορφίας και της μαζοποίησης διεκδικώντας την ελευθερία του.

''Μπορείς πάντα να προβλέψεις τα γεγονότα αφού έχουν γίνει''.

27 Νοεμβρίου: Γεννιέται το 1940 ο Μπρούς Λι. Ο σύντονος βίος του Κινέζου ηθοποιού δεν θα τον εμποδίσει να αφήσει μια για πάντα το στίγμα του στον αμερικανικό κινηματόγραφο , καθιστώντας διάσημες τις πολεμικές τέχνες σε πλανητική εμβέλεια. Αν και έμεινε γνωστός εξαιτίας των υπεράνθρωπων ικανοτήτων του και κυρίως της ταχύτητας του( θρυλείται ότι οι κάμερες της εποχής ήταν αργές και δεν μπορούσαν να απεικονίσουν όλες τις κινήσεις του) ο Μπρους Λι ήταν κάτι παραπάνω από αυτό. Ήταν ένας βαθιά φιλοσοφημένος άνθρωπος, υπέρμαχος της απλότητας, του διαρκούς αγώνα για αυτοβελτίωση σε οποιονδήποτε τομέα , της πρακτικότητας που πρέπει να έχει κάθε  πράξη μας και φυσικά της σημασίας που πρέπει να δίνουμε στις ανθρώπινες σχέσεις.

Το κλειδί της αθανασίας είναι να ζήσεις μία ζωή που αξίζει να τη θυμάσαι.

28 Νοεμβρίου: Σε μια καθοριστική ημέρα για την ανθρωπότητα συναντώνται οι τρεις μεγάλοι ηγέτες τον συμμαχικών δυνάμεων (Τσώρτσιλ, Ρούσβελτ και Στάλιν) στην Τεχεράνη το 1943. Αν και ο πόλεμος μαινόταν ακόμα, η διάσκεψη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αφού εν πολλοίς  αποφασίστηκαν η  συνέχιση του πολέμου(απόβαση της Νορμανδίας). Υπήρξε το προοίμιο της συμφωνίας στη Γιάλτα 2 χρόνια αργότερα.





29 Νοεμβρίου: Όπως έχει ήδη αναφερθεί ο σπουδαίος εφευρέτης Τόμας Έντισον επινόησε ουκ ολίγες πατέντες. Το 1877 λοιπόν, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο προσφιλές κοινό του το φωνογράφο η κοινώς γραμμόφωνο .Για να είμαστε ειλικρινείς η ιδέα δεν ήταν δική του, όμως εκείνος ήταν που έδωσε πραγματική υπόσταση στην όλη ιδέα.



30 Νοεμβρίου: Ο Όσκαρ Ουάιλντ αφήνει την τελευταία του πνοή το 1900. Ο Ιρλανδός ποιητής, μυθιστοριογράφος και κριτικός με το απίστευτα οξυδερκές πνεύμα προκάλεσε με τα γραπτά  του τη συντηρητική κοινωνία, στην οποία έζησε. Βαθιά επηρεασμένος από το κίνημα του αισθητισμού αποφάσισε να ακολουθήσει αυτό το είδος. Αν και έγραψε αξιόλογα έργα σε διάφορα είδη, εκείνο που θα του χαρίσει την αθανασία στο κόσμο της διανόησης και του πνεύματος είναι το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ. Το βαθιά ψυχογραφικό έργο , με την απαράμιλλη περιγραφή της παρακμής και της δολιότητας των ανθρώπων παραμένει μέχρι και σήμερα ευανάγνωστο βιβλίο. Ωστόσο η κοινωνία δεν θα μπορέσει να αποδεχτεί ποτέ τον χαρακτήρα του και θα τον φυλακίσει λόγω ομοφυλοφιλίας το 1895. Τελικά θα πεθάνει άπορος πέντε χρόνια αργότερα από μηνιγγίτιδα.

1 Δεκεμβρίου: Ήμερα εθνικής υπερηφάνειας και ευτυχίας, καθώς το 1913 προσαρτάται και επίσημα η Κρήτη στο ελληνικό κράτος .Έπειτα από 7 εξεγέρσεις κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα το μεγαλύτερο νησί της χώρας θα ενωθεί επιτέλους με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η αντάρτικη κρητική καρδιά θα βρει επιτέλους γαληνή όντας πια ελεύθερη.  

                                   
                        ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


                                                                                            Ιωάννης Νικολάου-Μπράζιος 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις