ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ...

                                                            

                                                             ΤΟ ΧΤΕΣ



4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: Ο Μπαράκ Ομπάμα εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ και γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός που καταλαμβάνει το ανώτατο αυτό αξίωμα. Για την ιστορία, επανεκλέχθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 2012. Κατά την διάρκεια της πρώτης του θητείας έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το 2009.




5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: Ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας και συντάκτης Ρενέ Γκοσινί αφήνει την τελευταία του πνοή το 1977. Γεννημένος στο Παρίσι του 1926, αλλά μεγαλωμένος στο Μπουένος Άιρες του 30΄ και του 40’, ο μικρός Ρενέ έδειξε από τα σχολικά του χρόνια την μεγάλη κλίση του στην ζωγραφική και τις γελοιογραφίες. Τα αξεπέραστης φήμης κόμικς, των οποίων έγραφε τα σενάρια θα του χαρίζουν για πάντα μια θέση στην καρδιά των απανταχού φίλων των εικονογραφημένων έργων.Σημαντικότερα έργα του ο Λούκυ Λουκ, Ο Αστερίξ και ο  Οβελίξ και ο Μικρός Νικόλας.


6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: Γεννιέται το 1494 ο Σουλεϊμάν Α’. Στον δυτικό κόσμο έμεινε γνωστός με το προσωνύμιο Μεγαλοπρεπής, ενώ στην  Οθωμανική αυτοκρατορία τον αποκαλούσαν ΄΄Κανούνι΄΄(ο Νομοθέτης) για το μεγάλο του έργο στο τομέα της νομοθεσίας.  Υπήρξε ο μακροβιότερος Σουλτάνος καθώς έφερε το τίτλο αυτό από το 1520 μέχρι το 1566, έτος θανάτου του. Η εξάπλωση των συνόρων κατά την περίοδο αυτή υπήρξε μεγάλη και δικαίως  θεωρείται ανάμεσα στους σημαντικότερους ηγέτες των Οθωμανών.


7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: Γεννιέται το 1867 η Μαρία Κιουρί, γνωστή και ως Μαντάμ Κιουρί. Αποτελεί μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες μορφές του επιστημονικού κόσμου και η συνεισφορά της στην κατανόηση της ραδιενέργειας θεωρείται κολοσσιαία. Η Πολωνή φυσικός- χημικός ανακάλυψε σε συνεργασία με τον σύζυγό της  Πιέρ τα στοιχεία πολώνιο και ράδιο. Η αναγνώριση του έργου της δεν άργησε να έρθει καθώς τιμήθηκε τόσο με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής(1903), όσο και με το αντίστοιχο της Χημείας(1911), επίτευγμα που μόνο λίγοι επιστήμονες έχουν καταφέρει. Με το παράδειγμα της έδειξε ότι οι γυναίκες μπορούν ισάξια με τους άντρες να συνεισφέρουν στις επιστήμες, στην ανακάλυψη της αλήθειας, στην βελτίωση  της  ανθρωπότητας.

8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: Ο Έλληνας αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει το 1977 τον τάφο του Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Βεργίνα. Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται από πλήθος επιστημόνων ότι πιστοποίησε τη τοποθεσία των Αιγών, της πρώτης πρωτεύουσας του μακεδονικού βασιλείου. Τα ευρήματα- κειμήλια που βρέθηκαν θεωρούνταν ανυπολόγιστης αξίας, τόσο από ιστορικής,όσο και από πολιτιστικής απόψης. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι καταπληκτικός και οφείλουμε, κατά την ταπεινή μου άποψη, να το επισκεφτούμε τουλάχιστον μια φορά στην ζωή μας.



9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: Οι ΗΠΑ παίρνουν υπό την κατοχή τους το Περλ Χάρμπορ στην Χαβάη, το 1887. Φυσικά η τοποθεσία θα γίνει παγκοσμίως γνωστή πολύ αργότερα και συγκεκριμένα στις 7 Δεκεμβρίου του 1941, όταν θα γίνει η Ιαπωνική επίθεση κατά του Αμερικάνικου στόλου, που θα 
δώσει επί της ουσίας την αφορμή στις ΗΠΑ ώστε να συμμετάσχουν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.



10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: Κανένας δεν περίμενε το 1483 ότι η γέννηση ενός παιδιού, φτωχικής μάλιστα καταγωγής θα επηρέαζε σε τόσο μεγάλο βαθμό την Χριστιανική θρησκεία. Ο λόγος φυσικά για το Μαρτίνο Λούθηρο, τον Γερμανό μοναχό, ιερέα και θεολόγο που με τις περίφημες 95 θέσεις κατά της Καθολικής Εκκλησίας και του Παπισμού( Δριμύ κατηγορώ κατά του λεγόμενου αλάθητου) ξεκίνησε την εκκλησιαστική μεταρρύθμιση του 16ου  αιώνα. Τα γεγονότα που ακολούθησαν θα άλλαζαν μια για πάντα την ιστορία. Ο Λούθηρος θεωρείται δικαίως ως  θεμελιωτής των δογμάτων και των πρακτικών του Προτεσταντισμού.  

                                 ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
                                
                                                                    Ιωάννης Νικολάου Μπράζιος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις