Από την άλλη όχθη



Κάθε δάσκαλος αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά όταν συναντιέται με ένα μαθητή που έχει ανήσυχο πνεύμα, περιέργεια, όρεξη για έρευνα σε συνδυασμό με ειλικρινή και βαθιά αγάπη για το περιβάλλον.
Στο σχολείο μας υπάρχουν πολλοί τέτοιοι!!!
Νίκο, τώρα, αναφέρομαι σε σένα!

Η υπερθέρμανση της Γης έχει αρχίσει;;;
Θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι αυτό να αποσαφηνιστεί επιστημονικά και να ξεχωρίσουν –ίσως- αυτοί που υποστήριζαν ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται σε ανθρώπινα αίτια, έχοντας «κλείνοντας το μάτι» στις μεγάλες βιομηχανίες που προωθούν την πράσινη ανάπτυξη.
Μέχρι τότε, κατά τη γνώμη μου, ένα είναι σίγουρο: η κατασπατάληση των πόρων της Γης, η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας, η αλαζονική συμπεριφορά του Ανθρώπου ως κυρίαρχο όν είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.
Απαράδεκτη για τη Γη, για τις ανθρώπινες κοινωνίες, για τον καθένα από εμάς ξεχωριστά.
Η συζήτηση μεγάλη. Παραθέτω λοιπόν, αποσπάσματα από σχετικά άρθρα.



Στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές (UNFCC), η κλιματική αλλαγή ορίζεται ειδικότερα ως η μεταβολή στο κλίμα που οφείλεται άμεσα ή έμμεσα σε ανθρώπινες δραστηριότητες, διακρίνοντας τον όρο από την κλιματική μεταβλητότητα που έχει φυσικά αίτια
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια




Η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής και αναπόφευκτη,
καταλήγει ο ΟΗΕ
Δημοσίευση: 02 Φεβ. 2007 12:41 Τελευταία ενημέρωση: 02 Φεβ. 2007 19:31

Η παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή οφείλεται στον άνθρωπο με πιθανότητα 90% και οι επιπτώσεις της θα διαρκέσουν σίγουρα αιώνες, καταλήγει η σημαντική νέα έκθεση του ΟΗΕ, πάνω στην οποία θα βασιστεί η διεθνής πολιτική για το φαινόμενο. Πλημμύρες, ξηρασία και τυφώνες είναι οι ορατές συνέπειες.
Το Διακυβερνητικό Σώμα για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ (IPCC) έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα την περίληψη της νέας του έκθεση, για την οποία εργάστηκαν πάνω από 3.700 επιστήμονες σε πάνω από 130 χώρες.
...................................

Οι κυριότερες προβολές:
* Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί από 1,1 έως 6,4 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, με πιθανότερη μια άνοδο κατά 1,8 έως 4 βαθμούς Κελσίου ανάλογα με τα μέτρα που θα ληφθούν. Το φαινόμενο είναι αναπόφευκτο και θα διαρκέσει έως και μια χιλιετία. Στη προηγούμενη έκθεσή του το 2001, το IPCC πρόβαλε αύξηση από 1,4 έως 5,8 βαθμούς Κελσίου.
* Η στάθμη των ωκεανών θα ανέβει έως το τέλος του αιώνα κατά 18 έως 59 εκατοστά, σε σχέση με το 1990, αν και η άνοδος θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, σε περίπτωση που λιώσει το κάλυμμα πάγου στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία. Το 2001, το IPCC προέβλεπε άνοδο κατά 9 έως 88 εκατοστά.
*Η δραστηριότητα των τροπικών κυκλώνων και τυφώνων θα ενταθεί, με πιθανότητα 66%.
* Το δεύτερο μισό του 21ου αιώνα το κάλυμμα επιπλέοντος πάγου θα εξαφανίζεται το καλοκαίρι από την Αρκτική. Ξηρασίες αναμένονται με αυξημένη συχνότητα σε όλο τον πλανήτη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press




Οι κλιματικές αλλαγές είναι πραγματικότητα

Η τάση της θέρμανσης

Η δεκαετία του '90 ήταν η θερμότερη δεκαετία των προηγούμενων 1.000 ετών.
Τα τελευταία 100 χρόνια, η μέση ατμοσφαιρική θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη αυξήθηκε κατά 0,74 °C παγκοσμίως και κατά σχεδόν 1 °C στην Ευρώπη, γεγονός που συνιστά ασυνήθιστα ταχεία θέρμανση. Πράγματι, ο 20ός αιώνας ήταν ο θερμότερος αιώνας και η δεκαετία του 1990 ήταν η θερμότερη δεκαετία των τελευταίων 1.000 ετών. Αυτή η τάση υπερθέρμανσης συνεχίζεται: τα έντεκα θερμότερα έτη έχουν καταγραφεί την τελευταία δωδεκαετία.
Η Διεθνής Ομάδα για την Αλλαγή του Κίματος (IPCC), ένας οργανισμός του Ο.Η.Ε. που αποτελεί σημείο συνάντησης εκατοντάδων ειδικών επί του κλίματος από ολόκληρο τον κόσμο, προβλέπει ότι μέχρι το 2100 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω κατά 1,8°C έως 4°C –και στη χειρότερη περίπτωση έως 6,4°C– εκτός αν οι άνθρωποι αναλάβουν δράση για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αν και με την πρώτη ματιά η διαφορά δεν μοιάζει σημαντική, στη διάρκεια της τελευταίας εποχής των πάγων, πριν από 11.500 χρόνια, η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη ήταν μόνο κατά 5°C χαμηλότερη από τη σημερινή, και παρόλ' αυτά το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ήταν καλυμμένο από ένα χοντρό στρώμα πάγου!
http://ec.europa.eu/environment/climat/campaign/what/understandingcc_el.htm

Κύριος κατηγορούμενος «το φανόμενο του θερμοκηπίου», που οφείλεται κυρίως στην καύση ορυκτών που περιέχουν άνθρακα.


Σχόλια

  1. Κ. Χριστοπούλου δεν χρειάζεται να λέτε τόσο καλά λόγια.Θα έρθω στην περιβαλλοντική μην ανησυχείτε.Θέλω όμως να υπενθυμίσω ότι η θερμότερη δεκαετία ήταν αυτή του 1930-1940 και ότι και άλλες φορές η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβηκε αλλά οι πάγοι παρέμειναν.Δείγμα της τρέλας που επικρατεί είναι ότι αποθήκευσαν τεράστιες ποσότητες σπόρων κάπου στο βορρά τάχα για να διασωθούν και οι άνθρωποι στην Αφρική για παράδειγμα πληρώνουν το βάρος τους σε χρυσάφι και επείδη δεν έχουν την δυνατότητα να τους αγοράσουν λιμοκτονούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α, Στέλλα, υπόχρεοι για την "άλλη άποψη", που συμπληρώνει και προχωράει τόσο εύστοχα τη συζήτηση που άνοιξε ο Νίκος.
    Όποιες κι αν είναι οι αιτίες, όσο μερίδιο στην καταστροφή κι αν έχουν, το βέβαιο είναι πως κλιματική αλλαγή υφίσταται κι αυτό από μόνο του γεννάει ανησυχία, μάλλον αγωνία.
    Νομίζω πως ούτε ο Νίκος διαφωνεί για την αναγκαιότητα ανάπτυξης της οικολογικής συνείδησης, μείωσης της υπερκατανάλωσης, αλλαγής πλεύσης ενός κόσμου που πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νίκο μου, δεν συνηθίζω να λέω πράγματα που δεν πιστεύω!
    Πάντως ξέρεις πόσο πολύτιμο στέλεχος είσαι για την περιβαλλοντική μας ομάδα.
    Στην ανάρτηση διαβάζουμε από στοιχεία της Ευρωπαικής Ένωσης ότι "ο 20ός αιώνας ήταν ο θερμότερος αιώνας και η δεκαετία του 1990 ήταν η θερμότερη δεκαετία των τελευταίων 1.000 ετών".
    Για τα άλλα που γράφεις, συμφωνώ απόλυτα."Πράσινη" πολιτική δεν σημαίνει μόνο φωτοβολταικά ή ανεμογεννήτριες, αλλά, κυρίως, αναδιανομή του παγκόσμιου πλούτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διονύση μας,
    ελπίζω να δώσαμε μια γεύση των προβληματισμών σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
    Κατά τα άλλα και προσωπικά κια σε επίπεδο κρατών η "αειφόρος ανάπτυξη" μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ,ευχαριστώ.Πολλές φιλοφρονήσεις.Κ.χρισοπο΄θλου μην ανησυχείτε θα έρθω στην περιβαλλοντική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις