Βόλτα στο όνειρο

Σε καιρούς που έχουμε ανάγκη να ελπίσουμε, να ονειρευτούμε ακόμα,
να οραματιστούμε αλλαγές για την πόλη μας και τη ζωή μας σ’ αυτή,
καλό είναι να συναντάμε και να συζητάμε καινούριες προτάσεις.
Ίσως αυτόν τον καιρό μάς προσφέρονται:
Δυο εκθέσεις «οραματικής» αρχιτεκτονικής στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς συνδυάζονται θαυμάσια με το EcoMuseum, το «πράσινο» μουσείο 1400 τμ, που θα στηθεί για σχεδόν ένα μήνα στην πλατεία Συντάγματος, καθώς και με πολλές, πάρα πολλές εκδηλώσεις που γίνονται στο πλαίσιο του φετινού Green Design φεστιβάλ. Παραθέτουμε λίγα στοιχεία για τις εκθέσεις αυτές και ακολουθεί πρόσκληση για ένα κυριακάτικο πρωινό γύρο, στις 10 Οκτωβρίου, που θα περιλαμβάνει επίσκεψη στην πλατεία Συντάγματος και παρακολούθηση των εκεί τεκταινομένων, στις δυο εκθέσεις του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και πολλή πολλή συζήτηση περί αρχιτεκτονικής, οικολογίας και τρόπους βελτίωσης της καθημερινότητάς μας.
1) Μουσείο Μπενάκη Η 6η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων συγκεντρώνει αντιπροσωπευτικό δείγμα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής παραγωγής των νέων αρχιτεκτόνων, έως και 45 ετών και παρουσιάζει υλοποιημένα έργα,
καθώς και μη υλοποιημένες προτάσεις,
που αντιστοιχούν σε πραγματικές αναθέσεις μελετών.
Στο χώρο της έκθεσης του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς οργανώνεται ακόμα σειρά ανοιχτών συζητήσεων, με προσκεκλημένους εισηγητές, με στόχο την κριτική αποτίμηση του συνόλου των συμμετοχών.

2) Μουσείο Μπενάκη. Παράλληλα με τη Μπιενάλε θα τρέχει και η έκθεση

«Δανοί αρχιτέκτονες και μηχανικοί για την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη»
η οποία παρουσιάζει το έργο 29 δανέζικων σχεδιαστικών εταιριών
με περισσότερες από 140 αρχιτεκτονικές προτάσεις.
Μέσα από την έκθεση ο επισκέπτης θα αντιληφθεί την εξέλιξη της σημερινής αρχιτεκτονικής η οποία πάει πέρα από τα φυσικά αντικείμενα,

εμπεριέχει τον συνειδητό συσχετισμό του κτιριακού και πολεοδομικού σχεδιασμού με τους χρήστες, τη φύση, την οικολογία, με το παρελθόν και με το μέλλον.
Οι εταιρείες, τα έργα των οποίων παρουσιάζονται,

εμμένουν στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους
με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο και βελτιώνουν τη ζωή των ντόπιων κατοίκων συμβάλλοντας στην κοινωνική αλλαγή.
Ως μέλη της Παγκόσμιας Βιώσιμης Ανάπτυξης, της διεθνούς συλλογικής πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών.

3) Πλατεία Συντάγματος Green Design festival - Eco Museum
Περισσότερα από 150 άτομα, σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, ντιζάινερ, επιμελητές αλλά και εθελοντές θα «ανακυκλώσουν» τις πρωτότυπες ιδέες τους για 18 ημέρες στην καρδιά της Αθήνας.

Από τις 23 Σεπτεμβρίου η πλατεία Συντάγματος
θα μεταμορφωθεί σε ένα τεράστιο (1.400 τ.μ.) οικο-μουσείο
που θα μας επιτρέψει να δούμε την πόλη μας
αλλά και τη ζωή μας εντελώς διαφορετικά.
«Βλέπω πράσινο» είναι, άλλωστε, το κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ Green Design, της υπαίθριας, ανοιχτής, για το κοινό, δράσης,

που μας συστήθηκε πριν από δύο χρόνια και τώρα επαναλαμβάνεται μεγαλύτερη και πολύ πιο φιλική στο περιβάλλον.
Κεντρικός άξονας του φεστιβάλ θα είναι το ιδιότυπο EcoMuseum.
Οσοι εξέρχονται από τον σταθμό του Μετρό,
θα πρέπει, υποχρεωτικά, να περνούν μέσα από το εφήμερο, πράσινο αρχιτεκτόνημα, που θα περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους,
ένα μικρό κατάφυτο αμφιθέατρο 100 θέσεων
και μια σκηνή, τροφοδοτούμενη εξ ολοκλήρου από ηλιακά πάνελ.
Η «πράσινη» οροφή του θα εξαφανίζει πρόσκαιρα το τσιμεντένιο τοπίο,
δίνοντας την αίσθηση ενός ανοιχτού πράσινου ορίζοντα.
Οπως λένε και οι διοργανωτές, το οικο-μουσείο «στέλνει το μήνυμα
ότι η φύση μπορεί να ξεπροβάλει στο αστικό τοπίο
και να ξανακερδίσει το έδαφος που πλακοστρώσαμε...».

Μέσα στο μουσείο ο θεατής θα μπορεί να δει τις εκθέσεις:
- «Αρχιτεκτονική και κλιματικές αλλαγές». Καταξιωμένοι και ανερχόμενοι αρχιτέκτονες δημιουργούν υπαίθριες κατασκευές για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Εφτά γραφεία κλήθηκαν να ενημερώσουν, να προβληματίσουν και να εκπαιδεύσουν το κοινό είτε φυτεύοντας γαϊδουράγκαθα είτε αντιμετωπίζοντας τα κτίρια ως «ζωντανούς» οργανισμούς είτε κατασκευάζοντας «Ηλιόμετρα» που αναπαριστούν εύγλωττα τι σημαίνει η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη...


- «Design & βιωσιμότητα». Βιομηχανικοί σχεδιαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν καθημερινά χρηστικά αντικείμενα, μικροέπιπλα ή παιχνίδια δείχνοντας πως μπορούμε εύκολα και απλά να ζούμε σε αρμονία με το περιβάλλον.
- «Μόδα do it yourself». Ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας τα παλιά ρούχα και τα αξεσουάρ παρουσιάζουν δημιουργικές και εύκολα υλοποιήσιμες από το καθένα μας ιδέες μεταποίησης. Οι επιμελήτριες (Νικάνδρη Κουκουλιώτη - Μαριλένα Σταφυλίδου) σκέφτηκαν να προσαρμόσουν αυτές τις ιδέες ώστε τα ρούχα να δοθούν σε παιδιά-πρόσφυγες. Επικοινώνησαν με τον ξενώνα του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων Προσφύγων και τη σομαλική και αφγανική κοινότητα.
Συνολικά 18 παιδιά συμμετέχουν με απερίγραπτη χαρά.
Την Κυριακή 26/9 θα στηθεί ένα ολοήμερο εργαστήρι μεταποίησης για όλους.
Αρκεί να πάμε με παλιά ρούχα, σπασμένα αξεσουάρ και με διάθεση ανταλλαγής.

- «Οικο-Ηρωες». Δέκα νέοι Ελληνες graphic designers εικονογραφούν δέκα αξιοθαύμαστες ιστορίες συμπολιτών μας οι οποίοι, μέσα από την καθημερινότητά τους, κάνουν πράξη την προστασία του περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων πρόκειται για τον Αθανάσιο Τσιώκα-Πλαπούτα που συνέβαλε αποφασιστικά στην απομάκρυνση των παράνομων υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων, τον Αθανάσιο Παντελόγλου, τον άνθρωπο που αποκάλυψε το «έγκλημα» στον Ασωπό ποταμό κ.ά. Ας τους γνωρίσουμε.


«Πράσινες» προβολές Καθημερινά (20.00-22.00) στο αμφιθέατρο του μουσείου θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ, ταινίες κινουμένων σχεδίων κ.ά. απ' όλο τον κόσμο.
Η ActionAid ανέλαβε τα καθημερινά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά
(Δ'-Στ' Δημοτικού και Α'-Γ' Γυμνασίου).
Στις 10 Οκτωβρίου, την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ,
σε συνεργασία με τους Ελληνες συνηγόρους του κλίματος, μια πρωτοβουλία του British Council, θα ενημερωθούμε για την παγκόσμια εκστρατεία 10:10, η οποία μας προτείνει να μειώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα κατά 10%, μέσα σε ένα χρόνο.
Εκτός από την πλατεία Συντάγματος το Green Design «βλέπει» πράσινο σε ακόμη έξι κεντρικές περιοχές της Αθήνας: πλατείες Κάνιγγος, Κλαυθμώνος και Ομονοίας, γωνία Σόλωνος και Ασκληπιού, Κηφισίας & Αλεξάνδρας, Συγγρού & Αθ. Διάκου. Νέοι αρχιτέκτονες αποτύπωσαν στις φωτο-εγκαταστάσεις τους πώς μπορούμε με απλό τρόπο να αλλάξουμε τις όψεις των συγκεκριμένων περιοχών. «Παράθυρο στο μέλλον», τιτλοφορούν εύγλωττα τις προτάσεις τους...

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τη Brainlab, έναν ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό και μη κυβερνητικό φορέα, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Οι εκθέσεις στο μουσείο Μπενάκη είναι μέχρι τις 17 και το φεστιβάλ στην πλατεία Συντάγματος μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Η πρόσκλησή μας, για να πάμε παρέα, είναι για την Κυριακή, 10 Οκτωβρίου, 10.00΄.

Σχόλια

  1. Πολύ θα ήθελα να συμμετάσχω. Κρατώ τις ημερομηνίες, διότι ίσως κάτι καταφέρω.

    Ευχαριστώ πάντως για την καλή ενημέρωση!

    Έρρωσθε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πάρα πολλά.Αγχώνωμαι δεν προλαβαίνω τίποτα.Και γιατί Δανοί αρχιτέκτονες Έλληνες δεν υπάρχουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσες φορές έχω αναρωτηθεί γιατί να είναι έτσι η Αθήνα!(το έτσι αν και αόριστο νομίζω ότι γίνεται κατανοητό ειδικά από όσους από μας έχουμε την τύχη να ζούμε εδώ!)Κατέληξα στο ότι μάλλον εμείς φταίμε με ό,τι και αν περιλαμβάνει αυτο το "εμείς".
    Ευχαριστώ για την ενημέρωση πάντως!I'll be there!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Π.Κ μου,
    Πάνω που τις κράτησες τις ημερομηνίες, τις αλλάξαμε. Το 3/10 έγινε 10/10. Συνέπεια, πάνω απ' όλα!
    Μακάρι να τα καταφέρναμε να τα λέγαμε από κοντά σε μια τέτοιου τύπου ευχάριστη βόλτα.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νίκο,
    Προς θεού, μη βάζεις πολλά στο κεφάλι σου φέτος. Κάνεις την αξιολόγηση και την ιεράρχησή σου, σύμφωνα με τους στόχους που έχεις θέσει και προχωράς. Σιγά μην αγχωθούμε τώρα για τους αρχιτέκτονες. Μπα!
    Όσο γι' αυτούς; Γιατί Έλληνες; Δανοί δεν υπάρχουν; ( Μεταξύ μας: δεν είδες πως είναι δύο οι εκθέσεις, μία με δανούς και μία με έλληνες, μπας και μας βάλει τις φωνές κανένας Νίκος;!)
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αναποφάσιστη/ε,
    Τα δύο θεματάκια που σε απασχολούν ( 1: "γιατί είναι έτσι η Αθήνα", 2:"εμείς τι κάνουμε" - το βάζεις κι αυτό, ε;) θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους βασικούς άξονες μιας συζήτησης στο σχολείο, ίσως της περιβαλλοντικής μας ομάδας. Τι λες; Δεν τη βάζετε μπροστά;

    Σου κρατάμε θέση:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Nαι καλή ιδέα!Μπορούμε να το προτείνουμε στην πρώτη συνάντηση και σε όποια συμπεράσματα καταλήξει η συζήτηση να τα διαδώσουμε και στους υπόλοιπους!
    Υ.Γ.Γιατί πρώτα το θηλυκό και μετά το αρσενικό στη προσφώνηση?Από ευγένεια στο ωραίο φύλο(και δε θέλω σχόλια!) ή υπάρχει κανένας άλλος λόγος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αναποφάσιστο,
    Ωραία, να το προτείνουμε στη συνάντηση της 10/10, αρκεί να είναι κανείς εκεί πέρα...

    Χα! Πού τη βρήκα την ευγένεια, εγώ, παιδάκι μου; Από γνώση, από γνώση! ( Λες και υπάρχει πιο αναποφάσιστο άτομο στο σχολείο μας, για να πάει αλλού το μυαλό μου!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν υπάρχει,ε? Πάντως χωρίς αποδείξεις δεν είναι γνώση είναι υποψία και καλύτερα να παραμείνει έτσι!
    Ερώτηση:Τα πρωτάκια έχουν ενημερώθει ή να αρχίσουμε το ψάρεμα για καινούρια θύματα με όρεξη για σκάψιμο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ προσωπικά που είμαι πρώτακι όπως λες,ενημερώθηκα από το ιστολόγιο.Είχα ρωτήσει την κυρία Χριστοπούλου για την περιβαλλοντική χθες νομίζω και είχε απαντήσει πως η συνάντηση μας θα γίνει στις αρχές Οκτώβρη αλλά δεν ανέφερε ακριβή ημερομηνία οπότε πιστεύω πως πρέπει να ενημερωθούν τα πρωτάκια τη Δευτέρα.
    Καληνύχτα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αναποφάσιστο,
    Καλύτερη απόδειξη από το γράψιμο/ύφος δεν υπάρχει, όταν είσαι φιλόλογος και έχεις εθιστεί στην ανάλυση. Λοιπόν, μη συνεχίσουμε το δημόσιο διάλογο πε΄ρι της ταυτότητάς σου, για να μη σε...(ξανα)καρφώσω. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. :-))

    Όσα πρωτάκια και να βρεις, το σκάψιμο δεν το γλιτώνεις. Τώρα που ένα χρόνο το μάθαμε καλά, δε θα κάνουμε το λάθος να δώσουμε τα φτυάρια σε άλλα χέρια!! ( Κυριολεκτώ μιλώντας για φτυάρια!!)
    Ακόμα κι εγώ, λέω να παρατήσω τη μηχανή από τα χέρια μου και τις πορτοκαλάδες και να βγάλω κανένα ρόζο. Πού ξέρεις. Μπορεί να πειστεί η κ. υπουργός και να δώσει κανένα επιδοματάκι..

    Σοβαρότερα: Νομίζω πως χάρη στην κ. Χριστοπούλου δεν υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης στα παιδιά της πρώτης. Και τα κουτσομπολιά μου λένε πως είναι και υπέροχα παιδιά. ( Εντάξει:όπως όλα τα παιδιά..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σοφοπλάστες,
    Καλωσόρισες!
    Όντως. Η πρώτη συνάντηση είναι για τις 3/10, Κυριακή, στις 11. Αλλά θα υπάρξει κι άλλη ειδοποίηση. Η κ. Χριστοπούλου αποτελεί την εγκυρότερη εγγύηση!

    ΥΓ. Αν σ' ενδιαφέρει λίγο το μπλογκ, η δημιουργία, οι δραστηριότητες και αν, βέβαια, δε σε πειράζει το "σπάσιμο" της ανωνυμίας σου, έλα να με βρεις σε κάποιο διάλειμμα, να τα πούμε. Υπάρχουν ιδέες, προτάσεις, σκέψεις για το μπλογκ (και όχι μόνο). Με ΄χαρά περιμένουμε και τις δικές σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ναι σωστά...αν και δεν ελπίζω να κρατήσει για πολυ η ανωνυμία.

    Πάντως τώρα συνειδητοποιώ το λάθος μου. Δεν ξέρω πώς τόλμησα να αμφισβητήσω ότι η κ.Χρυστοπούλου έχει ενημερώσει τα πρωτάκια!

    Απ'ό,τι φαίνεται δηλαδή, φέτος θα έχουμε ορεξάτη ομάδα!Χαίρομαι!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο και κυρίως χωρίς το αρχαιότερο εν ενεργεία μέλος της περιβαλλοντικής που ανυπομονεί να βρει νέα θύματα,νέους εθελοντές ήθελα να πω για να αναλάβουν τα του κήπου και εγώ να αφοσιωθώ σε αυτά που προστάζουν τα εργασιακά μου χρόνια.Σε όσα πρωτάκια δεν με γνωρίζουνε θέλω να τους καλοσορίσω στην περιβαλλοντική ομάδα που εκτός από εθελοντές γεωργούς έχει και ένα φετογράφο που μέχρι τώρα την έχει γλυτώσει την μήνυση για συνεχή παρενόχληση των γεωργών.Σας καλώ λοιπόν σε περίπτωση που Ο ΕΝΟΧΟΣ προσπαθήσει να σας βγάλει φωογραφία να με ειδποιήσετε και εγώ αναλαμβάνω τα υπόλοιπα.Και κύριε ΕΝΟΧΕ πως κανονίζετε για το μπλοκ χωρίς και εμένα μέσα?(Πάντως καλω και όλους εσάς να συμμετάσχετε στο μπλοκ για να σπάσουμε τα νεύρα του ενόχου).Αυτά είχα να πω.Στις 3 Οκτωβρίου θα είναι μια μέρα που θα συγκλονίσει τον κόσμο.Καμία αντίρρηση?Εφόσον όχι καλώς,διαφορετικά πολλά θέλετε που θέλετε να έχετε και αντιρρήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις