Το κείμενο του Δημήτρη

Η συζήτηση στο ιστολόγιό μας για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δε λέει να κοπάσει. Ο Δημήτρης Βαρσαμούλης,ένας ακόμα περυσινός μας μαθητής, συμμαθητής της Έλενας, και φοιτητής πια στην Καλαμάτα, μας έδωσε και το δικό του κείμενο, μας πρόσφερε και τη δική του οπτική γωνία θέασης των πραγμάτων.

Παραθέτουμε το κείμενό του αυτούσιο, σημειώνοντας ταυτόχρονα και τη χαρά μας που κι οι απόφοιτοι του σχολείου μας κρατάνε ανοιχτές τις γέφυρες, είναι κοντά μας.

Γράφει ο Δημήτρης:
"Η βία γεννάει βία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η κρατική βία γέννησε την αντι-βία ενός κινήματος. Μιας κοινωνικής εξέγερσης της νεολαίας ενάντια σε μια δημοκρατία που παρακμάζει, ενάντια σε μία κοινωνία διαφθοράς, ανισότητας και αδιεξόδων που πλασσάρει το ψεύτικο για αληθινό. Η νέα γενιά καταδίκασε με τον πιο άμεσο τρόπο την αστυνομοκρατία και την αυθαιρεσία της κρατικής εξουσίας που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός 15χρονου μαθητή.



Το κίνημα αυτό έχει πολλές αποχρώσεις , αλλά έναν κοινό παρονομαστή. Την οργή των νέων ανθρώπων απέναντι στο κατεστημένο. Η οργή αυτή που υπήρχε συσσωρευμένη σε πολλά μέρη της κοινωνίας εκφράστηκε πολλές φορές με βία.
Και σ' αυτό το σημείο θα ήθελα να πω το εξής:Τα ΜΜΕ παίζοντας τα δικά τους παιχνίδια και εξυπηρετώντας τα δικά τους συμφέροντα, τσουβάλιασαν τους πάντες και τα πάντα. Μαθητές, αντιεξουσιαστές, προβοκάτορες. Όλοι ήταν κουκουλοφόροι. Μια τραγική απλούστευση που προσκρούει στην πραγματικότητα. Διότι υπήρξαν μαθητές, με κουκούλα ή χωρίς, οι οποίοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία και επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα αντιδρώντας έτσι στη δολοφονία ενός παιδιού. Υπήρξαν αντιεξουσιαστές που εξεγέρθηκαν απέναντι στους γνωστούς στόχους ( ΜΑΤ, αστυνομικά τμήματα, τράπεζες, πολυεθνικές) και φυσικά υπήρξαν κάποιοι προβοκάτορες οι οποίοι προκάλεσαν τα γνωστά προβλήματα εις βάρος των απλών πολιτών. Η τελευταία κατηγορία εξυπηρετεί πάντα τη δυσφήμιση των κινημάτων, καθώς επίσης συμβάλλει και στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Όμως, όπως προείπα, το κίνημα έχει πολλές αποχρώσεις. Χιλιάδες ειρηνικών διαδηλωτών, όχι λιγότερο οργισμένων από τους προηγούμενους, κατακλύζουν εδώ και μέρες το κέντρο με μοναδικά όπλα τα κορμιά και τη φωνή τους. Όλος αυτός ο κόσμος δεν βγήκε τυχαία στο δρόμο.
Οι νέοι, αυτοί οι νέοι της γενιάς του ίντερνετ, με τους δικούς τους κώδικες, η οποία αποποιείται τον τίτλο του ελληναρά με τις συγκεκριμένες
συμπεριφορές του, τους πέταξε στα μούτρα τα ιδανικά και την υποκρισία τους. Την ώρα που κάποιοι σοβαροφανείς γραβατωμένοι κύριοι αναλώνονται σε αναλύσεις, κομματικές αντιπαραθέσεις και ψεύτικες συγγνώμες, την ίδια ώρα αυτή η νέα γενιά στέκεται απέναντι διεκδικώντας το δικό τους αύριο. Ένα αύριο στο μπόι των ονείρων της. Σνομπάρει τη ΓΑΔΑ, τα δικαστήρια, τις τράπεζες, τη Βουλή ακόμα και ό,τι έφερε τη ζωή της να έχει λιγότερη αξία από μια βιτρίνα.
Προσωπικά εύχομαι η οργή να γίνει συνείδηση και η συνείδηση ένα ποτάμι που θα κατακλύσει τον κόσμο.
Σας ευχαριστώ για το βήμα."
Δημήτρης Βαρσαμούλης

Σχόλια

  1. Θα πραγματοποιηθεί Δημήτρη μου η ευχή σου!
    Ήδη άρχισαν να ξυπνούν οι συνειδήσεις μας!
    Μην αμφιβάλλεις καθόλου γι' αυτό!
    Σου εύχομαι να περάσεις ζεστά Χριστούγεννα με την οικογένειά σου και ο καινούργιος χρόνος να πραγματοποιήσει όλα τα όνειρά σου!
    Δικά σου και όλων των παιδιών που έχουν στόχους για καλό δικό τους και των άλλων!

    Μπράβο στο Σχολείο σας που κρατάει τέτοια επαφή, ακόμα και με μαθητές που αποφοίτησαν!

    Σταθερό Εύγε, σε σένα, Διονύση μου!
    Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλές γιορτές, κυκλαμινάκι.
    Σ'ευχαριστούμε για όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έγραψα κάπου ότι θα ήταν άθλος για τους κρατούντες να καταπιέσουν την αντίδραση και να μην υπάρξουν εξελίξεις. Χαίρομαι που δεν τα κατάφεραν!
    Η αντίδραση είναι δυνατή (και μάλιστα διεθνής), η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον που μπορούμε να έχουμε γέμισε τις καρδιές των νέων και δεν θα τους σταματήσει κανένας! Με γνώση και σύνεση θα παραμερίσουν τα κούφια λόγια και τις ανήθικες πράξεις ή παραλείψεις που μας δηλητηριάζουν.
    Εύχομαι καλές γιορτές και να γίνουν οι ζωές όλων μας πιο ανθρώπινες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα συνθήματα στους τοίχους της πόλης μεταφέρουν το παλμό της..(πόσες φορές το έχω γράψει αυτό..μα το σκέφτομαι πολύ συχνά όποτε περπατώ στη πόλη!!) Και ειδικά αυτή τη περίοδο το κέντρο έχει γεμίσει με τα πιο έξυπνα ..και σατυρικά.. συνθήματα..
    Λοιπόν, Δημήτρη εύχομαι η ευχή σου (μας..) να πραγματοποιηθεί..
    Μακάρι όλων οι φωνές να μας να ενωθούν...μακάρι να εισακουστούν και οι ευχές μας..και να έρθει μια αλλαγή στο τόπο..και στο μέλλον μας...

    Αυτές τις μέρες στο κέντρο της Αθήνας κυριαρχεί το σύνθημα ..."merry crisis and a happy new fear"..

    Αν και είναι σίγουρα για να προβληματιστούμε όλοι (...), με το που το είδα..χαμογέλασα..

    Να είστε όλοι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η οπτική αυτή των γεγονότων σε μια βάση να κοιτάμε τις "αποχρώσεις" με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη και χαίρομαι - χαρά με ανακούφιση μαζί!- που είναι ματιά νέου ανθρώπου.
    Ενώνοντας και τη δικά μου επιθυμία με την ευχή του Δημήτρη, εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αλκίνοε, Ροδούλα,Helene, Στέλλα,
    Ο Δημήτρης έχει κάποια τεχνικά προβλήματα σχολιασμού..
    ( πληροφορικάριοιοιοιοι, βοηθάτε! )
    Οπότε, μια και ανέλαβα την ανάρτηση...

    ...Ό,τι ποθείτε! Σας αφιερώνω το σαββοπουλικό "μἐρες καλύτερες θα 'ρθουν"..Ας το πιστεύουμε και, κυρίως, ας κάνουμε κάτι γι'αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δημήτρη, όπως λέω και στους δικούς μου μαθητές, το αποτέλεσμα αυτής της εξέγερσής (ναι, εγώ τις λέξεις τουλάχιστον δεν τις φοβάμαι, όπως άλλοι συνομήλικοι) θα φανεί όταν υποσταλεί η οργή, όταν κοπάσουν οι φωτιές και οι φωνές. Αυτό που θα συντηρηθεί στην ψυχή σας, που θα βγει στη ματιά σας, στη φωνή σας και στις πράξεις σας είναι που θα αλλάξει σιγά σιγά τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΒΑΡΣΑΜΟΥΛΗ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ,ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΜΜΕ,ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΟΥΔΕΤΕΡΟ,ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΥΠΟΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΑΠΛΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΔΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ.ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΥΦΛΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΚΑΘΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.ΛΕΜΕ ΩΣ ΝΕΟΙ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΒΙΑ.Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ.ΤΑ ΛΕΜΕ ΑΔΕΛΦΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλες γιορτες σε ολους.Ενα ξεχωριστο ευχαριστω στο Διονυση για την αναρτηση και τη βοηθεια.Συνεχιστε την καλη προσπαθεια θα ειμαστε κοντα σας.
    Δημητρης Βαρσαμουλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με την ευκαιρία που χρησιμοποίησες την λέξη οργή τόσες φορες θα παραθέσω ένα σχετικό τραγούδι για το Δεκέμβρη.Δεν τα υποστηρίζω όλα αλλά κρατώ κάποια στοιχεία από το τραγούδι. http://www.youtube.com/watch?v=nPMIjlBC8uI&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις