Ο λόγος στην Έλενα.

Η Έλενα Γεωργακοπούλου, περυσινή μας μαθήτρια και φέτος φοιτήτρια στη Φιλολογία Αθήνας, μας επισκέφτηκε σχολείο και μας έδωσε για δημοσίευση ένα κείμενό της, απόρροια προβληματισμού των ημερών αυτών. Με πολύ χαρά τη δεχτήκαμε, το δεχτήκαμε, το παρουσιάζουμε.

1. Είμαι στο λεωφορείο και πηγαίνω στη Σχολή. Στα διπλανά καθίσματα τέσσερις συνταξιούχοι άγνωστοι συζητούν πώς καταφέρνουν να ζουν με 200ευρώ σύνταξη. Γυρίζω το κεφάλι και την ίδια ώρα βλέπω να βγαίνουν από το γκαράζ της Βουλής τα λεφτά των πολιτών: υπερπολυτελή αυτοκίνητα την ίδια ώρα που υπάρχει άνθρωπος που ζει με 15ο ευρώ.
2. Πγαίνω πάλι στη Σχολή, άλλο πρωί. Κάθομαι από την πλευρά του παραθύρου, για να χαζεύω έξω. Περνώ πάλι από τη Βουλή και στο πρώτο σκαλοπάτι βλέπω έναν ειδικό φρουρό. Να βλέπει τι;Να παρακολουθεί τι; Να περιφρουρεί την ελευθερία μου; Να βλέπει πώς περπατάω, πώς κινούμαι, αν μιλώ στο κινητό;
3. Ειδικός φρουρός δολοφονεί έναν άνθρωπο. Δεν έχει σημασία αν είναι 15, 25, 35, 55 χρονών. Είναι άνθρωπος.

Πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση είναι χειρότερη από τη χούντα, γιατί εκεί ήξερες τι αντιμετωπίζεις. Ήταν ξεκάθαρα η δικτατορία και πολεμούσες για την ελευθερία. Τώρα ζούμε σε μία δήθεν δημοκρατία και πολεμούμε για μια αληθινή δημοκρατία. Έχουμε να κάνουμε με δήθεν υποστηρικτές της που είναι χειρότεροι και από τους δικτάτορες, γιατί έχουν καταχραστεί τον όρο δημοκρατία, για να καλύψουν τα δικά τους σκάνδαλα.

Σε μια κατάσταση πολέμου βρισκόμαστε. Έχουμε, άραγε, ποτέ διανοηθεί τι σημαίνει να φοβάμαι να βγω έξω, γιατί , αν περάσω από το κέντρο μπορεί και να βρεθώ με καμιά σφαίρα στο κεφάλι; Ακούω στις ειδήσεις για οικονομική κρίση, πολιτική αναστάτωση, κοινωνική παρακμή, για εξαχρείωση, για κρίση θεσμών, αξιών…

Αναρωτιούνται όλοι τι έκαναν στη νέα γενιά, θεωρούν ότι πρέπει να ακούσουν τους νέους κλπκλπ. Αλλά φτάνει! Βαρέθηκα να βγαίνουν όλοι και να περιγράφουν την εποχή. Με πλούσιο λεξιλόγιο, με περίεργες λέξεις, με συνώνυμα των συνωνύμων. Φτάνει πια η ξύλινη γλώσσα. Λύσεις θέλουμε όλοι. Και αυτές δεν τις βγάζει κανένας από το στόμα του. Κανένας δε βγαίνει απλά και αληθινά να πει προτάσεις. Όλοι απλώς διαπιστώνουν το πρόβλημα. Στις λύσεις μάλλον βαριούνται.



Ο πρωθυπουργός απλώς λυπάται για τη δολοφονία και εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στην οικογένεια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το μόνο που βρήκε σκόπιμο να πει είναι ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τη δικιά τους ενδοπολιτική μάχη και το ΛΑΟΣ προτείνει να πάμε να διαβάσουμε Πλάτωνα. Μήπως, λέω, μήπως, πρέπει να επικεντρωθούν και λίγο στο "μικρό προβληματάκι" που έχει η χώρα;

Γιατί η κοινωνία δεν έχει τραυματιστεί τις τελευταίες μέρες. Τόσα χρόνια που διαλύουν το κράτος συνεχώς τραυματίζεται. Το σάπιο βρωμάει από μακριά και εμείς δεν αντέχουμε άλλη δυσωδία. Είμαι 18 χρονών και δε θέλω να πιστεύω ότι σ'αυτό τον τόπο ούτε μια αλλαγή δεν μπορούμε να κάνουμε σωστά. Μπορούμε όλοι να αλλάξουμε κάτι προς το καλύτερο, μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
Τι έχουμε να πούμε στην Έλενα;

Σχόλια

  1. Προσωπικά συμφωνώ απόλυτα μαζί της.
    Θα ήθελα να διάβαζε το κείμενο που είχα γράψει με τις σκέψεις μου (το 'φτάνει') τις προάλλες.
    Ανεξαρτήτως κομμάτων κλπ, τα ίδια αισθάνομαι μαζί της.. καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου Έλενα!
    Σε μια πρόσφατη ανάρτηση άλλου ιστολόγιου με πολιτική ανάλυση είχα δώσει ένα σχόλιο με μερικές βελτιωτικές προτάσεις (δες εδώ).
    Υπάρχουν πολλές ιδέες (από διάφορα πρόσωπα) για να διορθωθούν τα πράγματα, αλλά δεν νομίζω ότι η πολιτική βούληση στοχεύει στην ευημερία των πολιτών.
    Πρακτικά, οι διοικούντες λύνουν το δικό τους βιοποριστικό πρόβλημα.
    Θα είμαι πολύ ευτυχής αν με διαψεύσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έλενα στην Ελλάδα έχουμε Δημοκρατία . Όχι δήθεν Δημοκρατία . Αυτό δεν σημαίνει ότι το αγαθό της Δημοκρατίας μας είναι δεδομένο . Αυτό εξαρτάται , όπως και οι άλλες κατακτήσεις της κοινωνίας μας , από εμάς . Δηλαδή κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι να την υπερασπιστούμε και με ποιες διαδικασίες προσπαθούμε να τη βελτιώσουμε και να τη διευρύνουμε .
    Η κατάσταση αυτή δεν είναι χειρότερη από τη χούντα . Αρκεί να γνωρίζεις ότι αν στη διάρκεια της χούντας γινότανε κατάληψη σε σχολείο θα έβγαιναν φέρετρα . Θα φοβόσουνα να πείς τις πολιτικές σου απόψεις ακόμα και σε φίλους σου. Τώρα το σχολείο από το οποίο αποφοίτησες με άριστα , σου δίνει τη δυνατότητα να διατυπώνεις τις απόψεις σου δημόσια και να συμμετέχεις μαζί με άλλους σε διάλογο . Σε καλεί από όποια θέση να βοηθήσεις να συγκροτήσουμε μία άποψη για τη βία , από όπου και αν προέρχεται , για τη κρίση στην εκπαίδευση και τις ευθύνες , μικρές ή μεγάλες που έχει ο καθένας από μας . Βεβαίως υπάρχουν παρακμιακά φαινόμενα στη κοινωνία . Γνωρίζεις όμως άλλο πολιτικό σύστημα το οποίο θα βοηθούσε καλύτερα να ξεπερασθούν αυτά τα φαινόμενα ;
    Όσο αφορά τα πολιτικά κόμματα έχουμε το δικαίωμα και ίσως την υποχρέωση να κάνουμε την κριτική μας όμως πρέπει να σεβόμαστε τις επιλογές των πολιτών που τα προτίμησαν με τη ψήφο τους .
    Χρειάστηκαν να γίνουν αγώνες για να υπάρξουν στην κοινωνία , να επιβεβαιώσουν τη θέση τους στη Δημοκρατία , να λειτουργήσουν με δημοκρατικές διαδικασίες .
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα,

    Παρεμβαίνω απλώς για να ενημερώσω πως η Έλενα, μη έχοντας σύνδεση, δεν είναι εύκολο να απαντήσει. Θα το προσπαθήσει, παρά ταύτα, κάποια στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΦΟΠΛΙΣΤΙΚΉ ΕΙΛΙΚΡΕΙΝΙΑ ΑΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΕ ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έλενα, ελπίζουμε πως στη σχολή σου δε θα διαβάζεις μόνο για την εξεταστική αλλά και για την καλλιέργειά σου, γιατί Ψωροκώσταινα χρειάζεται φιλολόγους για την επανάσταση που ονειρεύεσαι. Ελπίζω έως είμαι σίγουρος ότι δε θα υποστείλεις ποτέ τη σημαία των αμείλικτων απαιτήσεών σου και θα επιμένεις να μας ξεμπροστιάζεις. Εύχομαι να βοηθήσεις κι εσύ να αλλάξει κάτι στη Φιλοσοφική Σχολή που παρακμάζει μέσα στο τέλμα.
    Καλή δύναμη, συναδέλφισσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελένη!

    Δύναμη σου εύχομαι..όλα ότι χρειάζεται ένας άνθρωπος τα έχεις.. για να ζήσεις περήφανα και με αξιοπρέπεια..

    "Μπορούμε όλοι να αλλάξουμε κάτι προς το καλύτερο, μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ".
    Ναι μπορούμε!!!

    "Είναι κοινός τόπος ότι στο χώρο της πολιτικής συχνά έχουν προτεραιότητα οι καλές εντυπώσεις, που επικαλύπτουν τον άγαρμπο χαρακτήρα που από τη φύση τους ενέχουν οι πιεστικές σκοπιμότητες και όχι η ουσία των ζητημάτων. Ετσι, η νομιμότητα μερικές φορές υποκαθίσταται από την απλή νομιμοφάνεια. Κάτι που εύκολα παραπλανά και δεν προκαλεί αντιδράσεις. Γι' αυτό και έχουμε εθιστεί στην αντίληψη ότι τάχα δεν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή του χωρισμού των λειτουργιών της κρατικής εξουσίας από το ότι τα ίδια φυσικά πρόσωπα στελεχώνουν τόσο τη Βουλή όσο και την εκάστοτε κυβέρνηση. Ομοια όπως απροβλημάτιστα αποδεχόμαστε την πρωθυπουργοποίηση των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων, καθώς και την απαλλαγμένη από κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο άσκηση κρατικών εξουσιών από την Εκκλησία της Ελλάδας, ως Νομικό Πρόσωπο του Δημόσιου Δικαίου.

    Αναφορικά με την ουσία της δημοκρατικής αρχής, ως θεμελίου του πολιτεύματός μας, προσφέρονται περισσότερες εκδοχές.

    Κατά πρώτον η εντελώς αόριστη, όσο και παραπλανητικά ωραιολόγα, διάταξη του άρθρου 1¬2 Σ. ότι δηλαδή «όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό»
    Στα μαθητικά μας χρόνια είχαμε γοητευτεί από τον ορισμό της δημοκρατίας που δίδει ο Περικλής στον Επιτάφιό του: «Και διά το μη ες ολίγους αλλ' ες πλείονας οικείν δημοκρατία κέκληται.

    Πιο ακριβόλογος, όμως ο Aριστοτέλης διευκρίνιζε ότι στη δημοκρατία κυβερνούν, ως ελεύθεροι πολίτες, οι πολλοί, μονολότι δεν είναι πλούσιοι, κατ' αντίθεση προς την ολιγαρχία, όπου κυβερνούν οι λίγοι και πλούσιοι -ένα κριτήριο, που -στις σύγχρονες κοινωνικές δομές- είναι βεβαίως ουτοπικό. Γιατί ψηφίζουμε μεν όλοι εξίσου -πλούσιοι, πένητες και μικρομεσαίοι- όμως στη χάραξη και στην εκτέλεση της μεγάλης πολιτικής, η ψήφος του ψηφοφόρου Παρακαμπυλίων δεν ζυγίζει σχεδόν τίποτε δίπλα στην πίεση που μπορεί κι ασκεί από το παρασκήνιο ένας μεγαλοεπιχειρηματίας των MME, των κρατικών προμηθειών, των δημόσιων έργων και -προπαντός- των πλουσιοπάροχων, όσο και απόκρυφων χρηματοδοτήσεων των σπάταλων προεκλογικών δαπανών"
    αποσπάσματα
    Eνας νέος θεσμός: Οι ανεξάρτητες διοικητικές αρχές
    Του KΩΣTA E. MΠEH
    λίγα λόγια για το πόσο καλά λειτουργεί η Δημοκρατία μας..


    Μου έρχεται να βγάλω κραυγή απελπισίας, όταν σκέφτομαι πόσο αίμα έχει χυθεί γι΄αυτή την εξαθλιωμένη Δημοκρατία και πόση αδικία υφίσταται η πλειοψηφία!
    Πότε επιτέλους θα δούμε άσπρη μέρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μέσα στα διάφορα συνθήματα, κρεμασμένο μαύρο πανί σε παράθυρο σχολής που, παραδόξως, δεν τελεί υπό κατάληψη,

    Παιδί, το περιβόλι μου που θα κληρονομήσεις, όπως το βρεις κι όπως το δεις να μη το παρατήσεις. Σκάψε το ακόμα πιο βαθιά και φράξε το πιο στέρεα, και πλούτισε τη χλώρη του και πλάτυνε τη γη του, κι ακλάδευτο όπου μπλέκεται να το βεργολογήσεις, και να του φέρνεις το νερό το αγνό της βρυσομάνας - κι αν αγαπάς τ' ανθρώπινα κι όσα άρρωστα δεν είναι, ρίξε αγιασμό και ξόρκισε τα ξωτικά, να φύγουν, και τη ζωντάνια σπείρε του μ' όσα γερά, δροσάτα. Γίνε οργοτόμος, φυτευτής, διαφεντευτής. Κι αν είναι κι έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δένδρα για τίποτ' άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό. Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόψ' το, και χτίσε κάστρο απάνου του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π' όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για να 'ρθει, κι όλο συντρίμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων. Φτάνει μια ιδέα να σ' το πει, μια ιδέα να σ' το προστάξει, κορόνα ιδέα, ιδέα σπαθί που θα είν' απάνου απ' όλα. ..........Κωστής Παλαμάς

    για την αντιγραφή, ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εξαιρετικά επίκαιρο το ποίημα του Παλαμά!
    Ελπίζω όταν η τόσο δικαιολογημένη οργή καταλαγιάσει να μην την αντικαταστήσει η λήθη.
    Θεωρώ ότι αυτή θα είναι η κατάλληλη περίοδος για περίσκεψη, αυτοκριτική, αλλά και ιδέες και προτάσεις δημιουργικές, μια που,όπως γράφει και η Έλενα,
    οκαθένας από εμάς και όλοι μαζί έχουμε δύναμη και δυνατότητα να κάνουμε πράγματα σημαντικά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΙΧ στην Έλενα!
    Δεν έχω να πω τίποτα!
    Μούγκα στην στρούγκα!
    Αρκετά "είπαμε" εμείς οι μεγάλοι!
    Ώρα να το "ράψουμε" και ν' "ανοίξουμε" τ' αυτιά μας.
    Δικό τους είναι το μέλλον, τα παιδιά το οραματίζονται, αυτά θα μας πουν και τις προτάσεις για να τα βοηθήσουμε και να βοηθηθούμε κι εμείς!
    Ευτυχώς που υπάρχουν παιδιά σαν την Έλενα που ήρθαν να μας θυμίσουν ότι ζούμε!
    Ευτυχώς που υπάρχει ελπίδα!
    Μπράβο στο Σχολείο που έδωσε τον λόγο στην Έλενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπράβο, Διονύση, που το ανέβασες!

    Καλά Χριστούγεννα επί τη ευκαιρία σε όλους!
    Αυτές οι μέρες ας είναι η ευκαιρία να έρθουμε λίγο πιο κοντά στα παιδιά μας, να καταλάβουμε, να ξυπνήσουμε,να βοηθήσουμε και να κάνουμε το μέλλον τους καλύτερο, ώστε να είναι τα ίδια ευτυχισμένα κι εμείς μαζί τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλά Χριστούγεννα ε΄χομαι κι ένα καλύτερο 2009

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έλενά μου, ανέβασα το κείμενο σου και σ' ένα δικό μπλογκ και το μεταφέρω εδώ γιατί ανήκει σε σένα!

    Καλά Χριστούγεννα, κορίτσι μου και Καλή επιτυχία στα όνειρά σου και στα όνειρα όλων των παιδιών της Ελλάδος και του κόσμου ολόκληρου!

    Ο/Η ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...
    Αυτό που έχω εγώ να πω στην Έλενα είναι ότι αισθάνομαι ένοχος απέναντί της και απέναντι σ' όλα τα παιδιά, γιατί δεν προσπάθησα περισσότερο για την αλλάγή της άθλιας πολιτείας και κοινωνίας που ήρθε για να ζήσει. Αισθάνομαι ένοχος γιατί ως πολίτης απέτυχα σε πολύ περισσότερα απ' όσα πέτυχα.
    Αισθάνομαι ευγνώμων σ' εκείνην και τους συνομηλίκους της, που εξ αιτίας της κρατικής βίας και της δολοφονίας του αθώου έφηβου, πολιτικοποιήθηκαν σε μια μέρα, μέ μπόλιασαν με την οργή τους, με έκαναν να συνειδητοποιήσω τις ενοχές μου και να συμπαραταχθώ μαζί τους, στις δίκαιες διεκδικήσεις τους, που θα γίνουν και δικές μου.

    22 Δεκέμβριος 2008 10:50 μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ενα άλλο βράδυ τον άκουσα να κλαίει δίπλα. Χτύπησα την πόρτα και μπήκα. Μου 'δειξε πάνω στο κομοδίνο ένα μικρό ξύλινο σταυρό. «Είδες - μου λέει - γεννήθηκε η ευσπλαχνία». Εσκυψα τότε το κεφάλι κι έκλαψα κι εγώ.

    Γιατί θα περνούσαν αιώνες και αιώνες και δε θα 'χαμε να πούμε τίποτα ωραιότερο απ' αυτό.

    Τάσος Λειβαδίτης στην ενότητα ποιημάτων του «Ο αδελφός Ιησούς». Εχει τίτλο «H Γέννηση»(1983)

    Καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευχαριστούμε όλους για τα σχόλιά σας.
    Δεν μπόρεσα να απαντήσω, εκ μέρους της Έλενας, σε όλους - αλλά και δε θα μ'άρεσε να απαντήσω εκ μέρους της.
    Έλενα, στις καλύτερες μέρες που θα έρθουν...πρόβλέπεται και σύνδεση ίντερνετ;!
    Καλές γιορτές σε όλους. Και καλήν ανάταση, θα έλεγα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κι αυτό για δω!

    Ο/Η Αστοριανή είπε...
    ...Μη μου θυμώσετε!
    Δεν αισθάνομαι ένοχη.
    Έφυγα το .70 με όνειρα που δεν μ' άφησε η αγαπημένη -ακόμη- πατρίδα να προσπαθήσω να τα δημιουργήσω.
    Εδώ, ο σύζυγός μου και η μεγάλη θέληση έγιναν πατρίδα μου.
    Είναι πολύς ο καιρός που πέρασε για να λέμε ότι ΤΩΡΑ αισθανόμαστε ένοχοι! Πονάει πολύ!

    Άντε, Καλές Γιορτές, για να υποκριθούμε ότι "καλμάρουμε"...
    Σας αγαπώ και μη το ξεχνάτε
    Υιώτα
    ΝΥ

    23 Δεκέμβριος 2008 5:59 πμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κι αυτό:

    Ο/Η Sailor είπε...
    Καλημέρα

    Η Έλενα και η κάθε Έλενα
    έχουν απόλυτα δίκιο

    Είμαι πολύ περήφανος που η πατρίδα
    αυτή που λέγεται Ελλάδα έχει ακόμη
    πολλές, πάρα πολλές Έλενες
    Γιατί αυτές είναι το μέλλον
    αυτού του τόπου

    Καλό πρωινό
    Καλά Χριστούγεννα
    μέσα από την καρδιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις