Ανοιχτή επιστολή μαθητών του σχολείου μας στους βουλευτές.

Φορτισμένη ατμόσφαιρα σήμερα σχολείο. Βαρυθυμία, σκεπτικισμός. Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για το νέο που έπεσε από τα πυρά του αστυνομικού, άνοιξαν πηγαδάκια, καθηγητές, μαθητές συζητούσαν.

Αυθόρμητα κάποια παιδιά κάθησαν και έγραψαν μία επιστολή, με την ελπίδα να ακουστεί η φωνή τους, με την προσδοκία η αντίδραση να φτάσει να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Τη μεταφέρουμε αυτούσια:


Ανοιχτή επιστολή στους κ.κ. βουλευτές
Κύριοι βουλευτές,

Νιώθουμε πως ζούμε σε μια ρημαγμένη Ελλάδα , στην οποία επικρατεί το αίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου. Κυριαρχεί η κατάχρηση της εξουσίας και η διαφθορά των φορέων της, όπως και η αδιαφορία των αρμόδιων για βελτίωση αυτής της εικόνας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το θλιβερό γεγονός που συνέβη στις 6-12-2008 με το δεκαπεντάχρονο μαθητή και τον ειδικό φρουρό. Σας ρωτάμε: Αν αυτό το παιδί ήταν δικό σας, ποια θα ήταν η αντίδρασή σας; Τι θα σας προβλημάτιζε; Τι θα σας εξόργιζε;

Εμάς, λοιπόν, αυτό το περιστατικό μάς δημιούργησε μια απέραντη θλίψη, απογοήτευση για τον κόσμο που ζούμε και την ανάγκη να βελτιώσουμε την παρούσα κατάσταση μέσα από μικρές αλλά αξιόλογες προσπάθειες.

Ποιος, όμως, είναι ο υπεύθυνος; Ο άνθρωπος ως μονάδα και κατ' επέκταση ο αστυνομικός που ενήργησε μ'αυτό τον αψυχολόγητο και εξωφρενικό τρόπο, ή το σύνολο της κοινωνίας, δηλαδή εμείς οι έφηβοι και εσείς οι ώριμοι και "πεπαιδευμένοι"ενήλικες; Ρόλος μας και στόχος μας δεν είναι ι να αποδώσουμε ευθύνες και να ταχτούμε υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, αλλά αποδεσμευμένοι από μεροληπτικές τοποθετήσεις θα προσπαθήσουμε όσο πιο απλά μπορούμε να σας παρουσιάσουμε τον κόσμο που βλέπουμε με τα δικά μας μάτια.

Ασυδοσία, διαφθορά, έλλειψη σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, κατάχρηση εξουσίας, αλλοτρίωση αξιών και αδιαφορία των αρμοδίων είναι ένα ελάχιστο δείγμα της νοσηρής πραγματικότητας που βιώνουμε. Αυτές οι σκέψεις, που κάποιοι τις μεταφράζουν ως φόβους, ανησυχίες, προτερήματα και αδυναμίες, κατακλύζουν το μυαλό μας.

Βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο. Ποιο δρόμο πρέπει να διαλέξουμε; Εσείς, τι προτείνετε;Οι πράξεις σας πού μας ωθούν; Στην ατομική και κοινωνική ενεργοποίηση ή στην κοινωνική αναλγησία; Το εκπαιδευτικό σύστημα τις περισσότερες φορές δε μας βοηθά στην επιλογή στάσης ζωής βασισμένης σε αξίες, πράγμα που αποδεικνύεται και από το πρόσφατο συγκλονιστικό περιστατικό. Η έλλειψη ανθρωπιστικής παιδείας που συντελεί σε εκδηλώσεις παράνομης συμπεριφοράς ισοπεδώνουν την αξία της ανθρώπινης ζωής.


Συνειδητοποιείτε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα;Είναι επιτακτική η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η παιδεία με την αρμόζουσα σοβαρότητα και αξία, γιατί αποτελεί πηγή τέτοιων σοκαριστικών γεγονότων, τα οποία όμως δεν είναι μεμονωμένα παρά προκύπτουν από μία νοοτροπία και στάση ζωής που απειλεί όλους μας.
Σήμερα ήταν ο δεκαπεντάχρονος μαθητής, αύριο ίσως εμείς και αργότερα, γιατί όχι,και τα δικά σας παιδιά…
Σας ευχαριστούμε

Ομάδα μαθητών 6ου Λυκείου Καλλιθέας
Για τη σύνταξη:

Δενδράκη Α.
Καραλή Ν.
Μελικόκη Β.
Σπυροπούλου Μ.

Σχόλια

  1. Ορκιστείτε, πιτσιρικάδες, στο ζεστό αίμα του Αλέξανδρου ότι αυτά που υπογράφετε σήμερα δε θα τα ποδοπατήσετε τα επόμενα 80 χρόνια, όπως τα ποδοπατάμε εμείς. Ορκιστείτε στους εαυτούς σας. Ξεκινήστε σήμερα τον αυριανό δίκαιο κόσμο. Μόνο εσείς μπορείτε. Τώρα που είστε οργισμένοι θα πάρετε την πιο εύστοχη απόφαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς επίρρωσιν των όσων λέτε, να και η δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη, όπως ήρθε στις εφημερίδες μας: ζεστή- ζεστή. σαν το αίμα του Αλέξανδρου.

    «Πίσω από το χέρι του θύτη, που έκανε αυτό το απαίσιο έγκλημα που μας συγκλονίζει, κρύβονται οι πραγματικοί ηθικοί αυτουργοί, δηλαδή το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, που ανέχεται χρόνια τώρα την εκτροφή και τη γιγάντωση παράλογων και εγκληματικών καταστάσεων, που ξεκινούν από κέντρα σκοτεινά, όμως ορατά από όλους.
    Αν θέλουν οι διάφοροι αυτόκλητοι ηγήτορες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης να κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους και όλοι μαζί τον ελληνικό λαό είτε από φόβο είτε από υπολογισμό είτε από ανομολόγητα κίνητρα, ας το κάνουν. Εγώ όμως θα πω την αλήθεια, όπως την βλέπω κι όπως νομίζω ότι την βλέπει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας.
    Σταματήστε πια αυτό το βρώμικο και επικίνδυνο παιχνίδι με τους κουκουλοφόρους και τα ΜΑΤ, που μόνο αίμα, δάκρυα και καταστροφές προσφέρουν στον Λαό μας. Οι αντικειμενικές συνθήκες, ειδικά σε σχέση με όσα περάσαμε και ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν. δεν δικαιολογούν με τίποτα αυτή την κατάσταση. Μοιάζει σαν να θέλουμε να βγάλουμε οι ίδιοι τα μάτια μας.
    Καιρός να μιλήσει και ο Λαός!».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο στους μαθητές, υποκλίνομαι στη θέση του Μίκη Θεοδωράκη, δεν έχω λόγια για τους βΟλευτές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας "έκλεψα".
    Δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο στους μαθητές! Πολύ καλή πρωτοβουλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΧΑΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΑΘΩΑ ΨΥΧΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ..ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ.ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ Κ ΕΙΔΙΚΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ. ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ Χ ΔΥΝΑΜΗ Κ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ...ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΟΛΟΙ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΟΣΜΟ.ΟΙ ΔΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ(ΑΔΙΚΑ ΜΕΝ,ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ)ΤΩΡΑ ΞΑΦΝΙΚΑ ΞΥΠΝΗΣΕ Κ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ...ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΟΥΝ?ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ Κ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ..
    ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΤΟΥ ΕΠΙΦΥΛΑΣΕΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ(ΠΛΕΟΝ ΟΧΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σήμερα το πρωί. Τα παιδιά δεν μπήκαν στην τάξη, μετά την πρωινή συγκέντρωση. Βαρειά η διάθεση σε όλους μας, λες και ήταν του σχολείου μας παιδί ο Αλέξανδρος.
    Κουβέντες πολλές, θυμός πολύς. Αίσθηση οργής και αδιεξόδου ταυτόχρονα. Πηγαδάκια, συζητήσεις σε ομάδες, προβληματισμός. Πώς φτάνουμε εκεί; Πώς προχωράμε μετά από κει; Γιατί τίποτα δε φτιάχνει;

    Σε μια ήρεμη συζήτηση με τα παιδιά της θεωρητικής συμφωνούμε πως μια γενικότερη κατάσταση εκτρέφει συμπεριφορές αλήτικες και ανθρώπους ανεύθυνους και αποπροσανατολισμένους. Αναζητώντας ευθύνες κοιταζόμαστε και μέσα μας. Τρομάζουμε.. Κι εμείς, όταν πάρουμε εξουσία, χαλάμε, η ατάκα του Αντρέα.
    Και για να μη χαλάσουμε; Γερά, πολύ γερά ερείσματα παιδείας. Που κόποις κτώνται κλπ.
    Η παρέα κατέληξε να συντάσσει το γράμμα που αναρτήσαμε, δείγμα ελάχιστο μιας βαθιάς ανησυχίας που δεν έχει πού ν'ακουμπήσει.

    Θέλω να το πω. Περισσότερο συμμετέχοντας σε μία συζήτηση και όχι με άλλο τρόπο, σήμερα, που υπήρχε αποχή, ένιωσα πως βοηθάω ουσιαστικά τους μαθητές μου να φύγουν καλύτεροι απ' το σχολείο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι γινεται εκει εξω...ΧΑΜΟΣ
    τι καταλαβαινουν με τις φωτιες?
    τι τους φταινε οι εργαζομενοι στα μαγαζια που ειδη εχουν καει κ αλλα που βρισκονται αυτην την στιγμη στις φλογες....
    καποια σπιτια που εχασαν την μαχη με την φωτια αδικως.Μια μαχη επικυνδινη και για τα δυο μετωπα.Νομιζω οτι ο Αλεξης δεν 8α ηθελε να συμβαινουν ολα αυτα.
    Ειναι αφορμη πιστευω,δεν ειπα να διαμαρτητυθουμε να κατεβουμε στις ποριες αλλα οχι με τετοια επισοδεια...:(
    τα εχουν ισοπεδωσει ΟΛΑ ΟΜΩΣ
    μαυρα χτιστουγεννα 8α κανουμε φετος ουτε δεντρακι στο συνταγμα 8α εχουμε ειμασταν που ειμασταν μια πολη μες το τσιμεντο χωρις καποιο ειδικο χωρο για ξεγνοιασια τωρα τα εκαψαν κ ολα κ τις ωραιες στιγμες που ζουσαμε στο συνταγμα τωρα 8α ειναι μες την μαυριλα
    πολυ ωραια βρε..Τι να πω...
    Ακουω τις ειδησεις κ τρελαινομαι μονο ενα μεγαλο ΓΙΑΤΙ μπορεις να πεις τιποτα παραπανω...
    Κ η αστυνομια κ η κυβερνηση κ ολοι εμεις εχουμε χασει τον ελεγχο νομιζω...
    Ειναι πραγματα αυτα?
    Δεν μπορει καποιος να τους σταματησει? ΕΛΕΟΣ :(
    Χριστινα Μαντοπουλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και όλες οι αντένες μιας γης πληγωμένης….

    Υ.Γ. Συμφωνώ, Διονύση: με την επιστολή τα παιδιά εκφράστηκαν, πήραν θέση, έκαναν ουσιαστική παρέμβαση.
    Η φωνή τους ακούστηκε δυνατά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μήπως και οι μεγάλοι (γονείς-δάσκαλοι-πνευματικοί ηγέτες)δεν έχουν τις ευθύνες τους ;;;
    Γιατί τα ρίχνουμε όλα στην αστυνομία στην εκάστοτε κυβέρνηση , στον εκάστοτε τρελό που σηκώνει το όπλο και τραβάει τη σκανδάλη ;
    Εμείς δεν τους εκλέξαμε , δικά μας παιδιά δεν είναι οι αστυνομικοί ;;
    Τι ψάχνουμε ;;; Μήπως εξιλαστήρια θύματα της δικής μας απραξίας , παθητικότητας , και αδιαφορίας ;;
    Κι αυτοί οι γνωστοί - άγνωστοι ποιοί είναι ;; Μήπως ήρθαν από άλλο πλανήτη ;; Δικά μας παιδιά είναι που άμεσα ή έμμεσα δυστυχώς τους αφήνουμε ή και τους ωθούμε στην εκδήλωση της καταστροφικής τους μανίας . Οι φόνοι , οι λεηλασίες ,οι καταστροφές είναι ευθύνη όλων μας . Ας μην ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα στους άλλους .Ας δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη .Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης !!! Ας μάθουμε να μην πετάμε το μπαλάκι των ευθυνών ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΟΛΟΙ βγαίνουμε εκ των υστέρων με το κεντρί της ρίψης ευθυνών ...
    ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ κάνουν Πάσχα !!!
    Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ευκαιρία να φανεί !!
    ΟΙ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΔΕΣ να δείξουν ότι υπάρχουν !!!
    ΟΛΟΙ ψάχνουν οφέλη !!!
    Πριν φτάσουμε εδώ πόσοι από τους προηγούμενους νοιάστηκαν;;;
    ΠΟΥ ήταν όλοι αυτοί ΠΡΙΝ φτάσουμε εδώ που φτάσαμε ;;;
    Οι άλλοι που χάνουν τις δουλειές τους , τα μαγαζιά τους , τα αυτοκίνητά τους , την περιουσία τους ,ποιός τους υπολογίζει ;;;;
    Παράπλευρες απώλειες θα μου πεις...
    Πώς μπορούμε να βάζουμε στην ίδια ζυγαριά τη ζωή ενός 15χρονου με τη
    δουλειά και το μαγαζί του άλλου ;;
    Πως μπορούμε να βάζουμε τη ζωή ενός νέου στο ίδιο τσουβάλι με την οικονομία του κέντρου της Αθήνας ,
    με το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα , με το πλήγμα του Τουρισμού και του κύρους της χώρας μας , που εντάσσεται πια στους επικίνδυνους προορισμούς ;;
    Φυσικά και δεν πρέπει .
    Η ζωή όποιου κι αν είναι , είναι ανεκτίμητη .Σίγουρα , ναι , αλλά
    ποιός όμως θα εκτιμήσει τη ζωή και την επιβίωση χιλιάδων άλλων συνανθρώπων μας που γκρεμίστηκε ,και που τις συνέπειες ακόμα δεν τις είδαμε ;;Ποιός θα εκτιμήσει την διόγκωση της ανεργίας σε ένα κόσμο που πλήττεται ήδη από την παγκόσμια οικονομική κρίση ;;;
    Ποιός θα εκτιμήσει τις αρνητικές συνέπειες στο κύρος της χώρας μας ;
    Ποιός θα μαζέψει τα παιδιά που αφέθηκαν να κάνουν πλιάτσικο ακόμα και σε μαγαζιά με όπλα ;;(αύριο μάλιστα θα υπερηφανεύονται ότι πήραν μέρος στην αντίσταση.. κατά του κατεστημένου ...και θα διεκδικούν θέσεις στο δημόσιο που τώρα πετροβολούν , αλλά αύριο θα απαιτούν να ενταχθούν σε αυτό ως ...αντιστασιακοί !!!!)
    Ποιός νομίζετε ότι θα πληρώσει τα σπασμένα ;; Στην πλάτη ποιών άραγε θα εκδώσει χρηματικές αποζημιώσεις η κυβέρνηση ;;Ποιοί τελικά θα πληρώσουν το μάρμαρο ;;Πόσο η αστυνομία θα πληγεί , θα αποδυναμωθεί , θα φοβηθεί , και θα βρούν ευκαιρία οι κλέφτες και κακοποιοί να δράσουν ακόμα πιο ανενόχλητοι ;;Ποιός φταίει σε αυτό το απέραντο φρενοκομείο και αυτό τον κατήφορο που οδηγηθήκαμε ;;
    Φυσικά όχι οι γονείς του αδικοχαμένου Αλέξη . Ούτε και ο ίδιος ο Αλέξης θα φανταζόταν ποτέ ότι με τον χαμό του θα γινόταν ΧΑΜΟΣ σε όλη την Ελλάδα , ακόμα και σε Ελληνικά προξενεία του εξωτερικού !!
    Και εμείς όλοι οι άλλοι έκπληκτοι ή επικριτικοί ή ίσως και απαθείς παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν γύρω μας , και ρίχνουμε λάδι συχνά στη
    φλόγα που άναψε και την μετατρέπουμε σε εθνική πυρκαγιά .
    ΑΙΔΩΣ Έλληνες !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χριστίνα,
    " Κ η αστυνομια κ η κυβερνηση κ ολοι εμεις εχουμε χασει τον ελεγχο νομιζω..."

    Σε τιμά, πιστεύω, που το βλέπεις σφαιρικά, που "τσουβαλιάζεις" κι εμάς τους ίδιους στις ευθύνες.
    Πάντως πιστεύω πως σχεδόν όλοι οι πολίτες, με τον τρόπο του ίσως ο καθένας και διατηρώντας διαφορετική άποψη και στάση απέναντι στα πράγματα, σχεδόν όλοι, λοιπόν, είναι πολύ πικραμένοι μ'αυτή την κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ανώνυμε,

    " Ας μάθουμε να μην πετάμε το μπαλάκι των ευθυνών ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ !!!"

    Σωστά. Θα πρόσθετα ένα "μόνο", "μόνο στους άλλους" στη φράση σου. Και εγώ θεωρώ πως πρέπει πρώτα να κάνουμε συνεχώς και χωρίς εκπτώσεις την αυτοκριτική μας.

    Άλλωστε, και με τα παιδιά στη χτεσινή κουβέντα αυτό λέγαμε - και καμαρώνω τα παιδιά που και τα ίδια το τόνιζαν. Σου παραθέτω αποσπάσματα από την ανάρτηση και από το παραπάνω δικό μου σχόλιο, για του λόγου το αληθές, για να δεις πόσο είναι στο ενδιαφέρον μας να καλλιεργήσουμε μια σταση ΕΥΘΥΝΗΣ και αυτοκριτικής, που σε καταστάσεις όπως αυτές των ημερών που περνάμε μπορεί να συνεισφέρει στην ψυχραιμία και στη νηφαλιότητα:

    " Ο άνθρωπος ως μονάδα και κατ' επέκταση ο αστυνομικός που ενήργησε μ'αυτό τον αψυχολόγητο και εξωφρενικό τρόπο, ή το σύνολο της κοινωνίας, δηλαδή εμείς οι έφηβοι και εσείς οι ώριμοι και "πεπαιδευμένοι"ενήλικες; Ρόλος μας και στόχος μας δεν είναι ι να αποδώσουμε ευθύνες και να ταχτούμε υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, αλλά αποδεσμευμένοι από μεροληπτικές τοποθετήσεις θα προσπαθήσουμε όσο πιο απλά μπορούμε να σας παρουσιάσουμε τον κόσμο που βλέπουμε με τα δικά μας μάτια. "

    " Αναζητώντας ευθύνες κοιταζόμαστε και μέσα μας. Τρομάζουμε.. Κι εμείς, όταν πάρουμε εξουσία, χαλάμε, η ατάκα του Αντρέα. "

    Βλέπεις; Θεωρώ πως δε διαφωνούμε. Αλλά, εκτός απ' τα λόγια, πρέπει και να προσπαθούμε πολύ σ'αυτή την κατεύθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ανώνυμε,

    Βάζεις πάρα πολλά θέματα στο σχόλιό σου. Εγώ δεν μπορώ να είμαι το ίδιο ολοκληρωτικά ακυρωτικός. ΚΑΙ πριν και πάντα, κάποιοι, κάτι
    - ή και πολλά - κάνουν.

    Εκεί που θέλω μόνο να σταθώ, κι ας φαίνεται άκαιρο, είναι η αναφορά σου στους "θεοδωράκηδες" που αναρωτιέσαι πού ήταν πριν.
    Αλίμονο. Ειδικά ο Θεοδωράκης ( που καμιά ανάγκη δεν έχει και την υπεράσπισή μου..) πριν ήταν παντού. Στην τέχνη, στα γράμματα, στην ενεργό πολιτική, στα κόμματα, στους δρόμους, στις εξορίες, στις φυλακές, στις επάλξεις των κοινωνικών αγώνων - δεν κρίνω καθόλου κι αυτή τη στιγμή δε με νοιάζει από ποιο μετερίζι. Αν μου ζητούσαν αυτή τη στιγμή να υποδείξω ένα ζωντανό παράδειγμα συνεχούς κοινωνικής πάλης, εννοείται, το Θεοδωράκη θα υποδείκνυα.

    Ακόμα και τώρα, στην ηλικία που είναι, ( είναι 84 χρονών..), πιστός στην ανάγκη του να αγωνίζεται, συμμετέχει. Ποιος άλλος, δηλαδή, παρενέβη, αν όχι αυτός μαζί με το Γλέζο, όταν για δυο μήνες οι φυλακισμένοι ζούσαν ένα δραματικού χαρακτήρα αγώνα και εμείς ( ΕΜΕΙΣ: εγώ, εσύ, τα ΜΜΕ κλπ) κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου, απέναντι στις τόσο κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Κι αν δε συμφωνείς ότι η προσφορά του στον τόπο και στους ανθρώπους του είναι μεγαλύτερη από τη δική μας, τουλάχιστον, αναγνωρίζοντάς του κάποια προσφορά ξανασκέψου, σε παρακαλώ, τον προσβλητικό ( για τον οποιοδήποτε) χαρακτηρισμό "θεοδωράκηδες".

    Τώρα, για όλα τα άλλα, ναι, ας ξεκινάμε από μας και τις ευθύνες μας, νομίζω έχουν πολύ δίκιο όσοι παραπάνω το έθεσαν έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. «Μια μωβ σκιά»...

    Αρθρο του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ για τα επεισόδια που έγιναν τον Μάιο του 1986... Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Το Τέταρτο»

    «...Μια μωβ σκιά Μαΐου ξάπλωσε στον τόπο. Οσα συνέβησαν στα Εξάρχεια και στη Νομική Σχολή. Και στην οδό Σκουφά και Σόλωνος, Μαυρομιχάλη και Ιπποκράτους ενόχλησαν τους Ελληνες πολίτες και αγανάκτησαν τον Τύπο ολόκληρο. Γιατί δεν τους εξολοθρεύουν και δεν τους σπάνε το κεφάλι. Γιατί δεν ρίχνουν δακρυγόνα. Και η Σύγκλητος και οι φοιτητές όλων των παρατάξεων, όλοι αγανακτισμένοι με τα τριάντα-εκατό παιδιά που δεν το βάζουν κάτω, δεν εννοούνε να παραδεχτούν πως η όποια ελευθερία ανήκει μόνο στους αστυνομικούς και τους ηλικιωμένους. Που δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί καταδιώκονται αδιάκοπα, προπηλακίζονται ατελείωτα και συνεχώς υποχρεούνται να δέχονται εξευτελισμούς. Κι ο προπηλακισμός αρχίζει από τον δάσκαλο, τον επιστάτη του σχολείου, από τον οδηγό και τον εισπράκτορα του λεωφορείου, απ' τον καθηγητή και τον δημόσιο λειτουργό ώς τον δημόσιο υπάλληλο, από τους αξιωματικούς κι εκπαιδευτές στο κέντρο κατατάξεως ώς τον τυχαίο μοτοσικλετιστή της τροχαίας που θα του ζητήσει άδειες, ταυτότητες και πιστοποιητικά. Ως τον γιατρό του νοσοκομείου που θα τον πάνε σηκωτό, ύστερα από τη γροθιά του οργάνου της τάξεως. Και το γνωρίζουμε πολύ καλά.

    Εξύβριση αρχής - έτσι ονομάζεται η απαίτηση εξηγήσεων. Χειροδικία κατά της αρχής - έτσι είθισται να αποκαλείται η ενστικτώδης κίνηση του αμυνόμενου νέου. Και η ιστορία δεν έχει τέλος. Η ανωνυμία και η εισαγγελική αρχή θα του προσφέρει ή μια τραυματική αγανάκτηση ισόβια ή τον επιζητούμενο από την πολιτεία ευνουχισμό του. Αυτή είναι μια καθημερινή πραγματικότητα και, δυστυχώς, γνησίως ελληνική τα πρόσφατα και τελευταία σαράντα χρόνια - όσα είχα δηλαδή την ευτυχία να ζήσω σαν επώνυμος πολίτης εις τούτον τον ένδοξον κατά τα άλλα τόπον μας.

    Μια μωβ σκιά Μαΐου σκέπασε την Αθήνα. Κι όμως δεν βρέθηκε ένας δημοσιογράφος, μια εφημερίδα ν' αγανακτήσει και να διαμαρτυρηθεί, να καταγγείλει την αλήθεια για αυτό το τρίγωνο του αίσχους. Σκουφά, Μαυρομιχάλη και Ιπποκράτους. Κι άρχισε μια σκόπιμη, ύποπτη κι έντεχνη σύγχυση τριών ασχέτων μεταξύ των περιπτώσεων. Οι νεαροί των Εξαρχείων να παρουσιάζονται ίδιοι με τους αλήτες των γηπέδων, τους επονομαζόμενους χούλιγκανς, και επιπλέον να καλλιεργείται η εντύπωση στην κοινή γνώμη, με στήλες ολόκληρες των θλιβερών εφημερίδων μας, ότι οι νέοι αυτοί, οι αναρχικοί, είναι οι βομβιστές και ίσως οι πιθανοί δράστες των δολοφονιών ή εμπρησμών. Και φυσικά, όταν με το καλό τελειώσει η δίωξη των εκατό, σαράντα ή είκοσι παιδιών και η όλη επιχείρηση στεφθεί με «επιτυχία», να πάρει τις διαστάσεις ενός πραγματικού θριάμβου... κατά του εγκλήματος. Την ίδια ώρα που δολοφονούνται εκδότες και οι δολοφόνοι δεν ανευρίσκονται. Δολοφονούνται πολίτες και οι δολοφόνοι δεν αποκαλύπτονται. Πεθαίνουν νέοι από ξυλοδαρμούς και οι δράστες κυκλοφορούν ανενόχλητοι και, τέλος, δεν... ανακαλύπτονται.

    Την ίδια ώρα η πολιτεία αγανακτεί διότι υπάρχουν μερικά ζωντανά της κύτταρα που αντιδρούν άτεχνα, ανοργάνωτα, ίσως μ' αφέλεια, σ' όλην αυτή την οργανωμένη κρατική ασχήμια, αντί να βλογάμε τον Θεό που βρίσκονται ακόμη μερικοί που δεν συνήθισαν στην «παρουσία του τέρατος». (...) Κορίτσια κι αγόρια με γυαλιά, έτσι καθώς κοιτάτε με απορία κι αγανάκτηση για ό,τι συμβαίνει γύρω σας, είμαι μαζί σας. Και σας αγαπώ».


    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/12/2008

    (ελίνα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πρωτα πρωτα συγχαρητηρια για τη δουλεια που κανετε με τα παιδια σας στο σχολειο σας.
    Τωρα στο θεμα.
    Παιδεια και συνεχης αγωνας! Να το φαρμακο. Τοσο απλο μα και τοσο δυσκολο να το βρειτε. Γιατι? Μα φυσικα γιατι η εξουσια φοβαται το πρωτο και οι εργατοπατερες ψευτοσυνδικαλιστες φοβουνται το δευτερο!
    Ο λαος απ την αλλη ολο αγανακτει κι ολο τους ψηφιζει.
    Τι να γινει?
    Απλα προσεξτε μεγαλωνοντας να μην τους (μας) μοιασετε. Την ωρα της καλπης εσεις ως ενηλικες να αντιστεκεστε. Να μην ξεχνατε αυτα που τωρα ως εφηβοι πιστευετε. Να αντιστεκεστε σε δολωματα και σε ψευτικα διληματα.
    Ειναι ο μονος δημοκρατικος τροπος που εχετε για να φτιαχνετε τη ζωη σας.
    Παιδια ειστε το μελλον. Φτιαξτε το καλυτερο απ το παρον.Στο χερι σας ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κ.Μάνεση, χαίρομαι ιδιαίτερα για την τοποθέτησή σας ,απέναντι στα σχόλια του Ανώνυμου για τους... Θεοδωρακiστές!!!
    Αν και νομίζω πως με αυτό τον όρο εννοεί τους ψευτοαγωνιστές που αβίαστα χρησιμοποιούν τα ιδανικά που πρεσβεύει ο Έλληνας δημιουργός.
    Χαίρομαι επίσης που με την τοποθέτησή σας , πιστεύετε στην διαύγεια του πνεύματος αυτού του μεγάλου δημιουργού, μολονότι λέτε μόνος σας ότι είναι 84 ετών. Το ίδιο πιστεύουμε και πολλοί άλλοι νομίζω, και με αφορμή όλη την πορεία του Αγωνιστή αυτού , θα ήθελα να προβληματίσω όσους βλέπουν το ιστολόγιό σας.
    Ο κ. Θεοδωράκης ,πιστός στα οράματά και στα ιδανικά του για ένα καλύτερο κόσμο άλλαξε πολλές παρατάξεις. Αυτό ,βεβαίως, θεωρώ δεν έγινε γιατί ο άνεμος τον παρέσυρε!!! Μάλλον στην αρχή θεωρούσε πως μέσα από κομματικές παρατάξεις θα υπερασπιστεί τα αγνά πιστεύω του και ιδανικά του , αλλά στην πορεία διαπίστωνε πως τα ιδανικά που πρέσβευαν τα κόμματα (και μιλάω για αυτά της μεταπολίτευσης που τα απαρτίζουν ακόμη και σήμερα παιδιά του ένδοξου Πολυτεχνείου!!!) μάλλον «μεταλλαγμένα» ήταν και περισσότερο ανθυγιεινά για την υγεία των πολιτών , παρά αγνά !!!
    Γιατί (δεν πιστεύω πως θα διαφωνήσετε), πως τα ιδανικά που πρέσβευαν πολλοί από αυτούς που μας κυβερνούν και τους έχουμε ΕΜΕΙΣ εκλέξει για να μας αντιπροσωπεύουν στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, καμία σχέση δεν έχουν με αυτά που έκαναν στην πράξη!!! (και δεν μιλάω μόνο για τις κυβερνήσεις των τελευταίων 30ετών ,αλλά και για τους 300).
    Το αποτέλεσμα των δικών τους χειρισμών είναι τα γεγονότα που βιώνουμε σήμερα και κατ’επέκταση και των δικών μας επιλογών.
    Το θέμα είναι να αντιληφθούμε πως πήραμε λάθος δρόμο και έχουμε πέσει στο βάλτο. Και εδώ να σημειώσω πως δεν εκφράζω αντιλήψεις μηδενισμού !!!
    Κάθε άλλο…Αυτή τη στιγμή ,θεωρώ πως καλούμαστε όλοι οι ενήλικες να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και οι πνευματικοί ηγέτες (που τους έχει πάρει μάλλον ο ύπνος) το ρόλο που πρέπει να παίζουν στην κοινωνία μας. Είναι καιρός να αποξηράνουμε το βάλτο και να βοηθήσουμε όλοι μαζί να γίνει ο πιο εύφορος κάμπος και οι σπόροι να είναι οι πιο δυνατοί.
    Πάντα στην ιστορία υπήρξαν συγκρούσεις και μάχες , αυτό είναι βέβαιο.
    ΤΟ ΠΙΟ ΛΥΠΗΡΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΑΓΜΑ.
    Δεν φταίνε σε καμία περίπτωση τα παιδιά ,ούτε το ΚΡΑΤΟΣ ,φταίμε εμείς…γιατί εμείς είμαστε το ΚΡΑΤΟΣ, το ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ .Εάν υπάρχει η άποψη ποια πλευρά να διαλέξω, όπως χαρακτηριστικά γράφουν οι μαθητές του σχολείου σας στην επιστολή τους, τότε χαθήκαμε για ακόμη μία φορά. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΥΡΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ , πρέπει να ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ «ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ».

    Υ.Γ. Μία μικρή διόρθωση ο μεγάλος ποιητής είναι Γκάτσος και όχι Γάτσος όπως εκ παραδρομής τον αναφέρετε στο σχόλιο σας, του οποίου ποιήματα μελοποίησε και ένας άλλος μεγάλος συνθέτης ,ο κ.Χατζηδάκης που κι αυτός με διαφορετικό τρόπο υπεράσπισε τα ιδανικά του για ένα καλύτερο αύριο.

    Υ.Γ. εκ παραδρομής έστειλα το πιο πάνω σχόλιο και στο επόμενο θέμα (για τη βία ).Ελπίζω να με συγχωρήσετε και να το διαγράψετε από το επόμενο θέμα (όπου δεν ανήκει ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ελίνα,

    Κύκλους κάνει στην πορεία του χρόνου η μοβ σκιά πάνω απ' την Αθήνα. Και δυστυχώς..φαύλους.

    Η παράθεση του κειμένου του Χατζιδάκι τρομάζει με την επικαιρότητά της. Τι στο καλό; Ούτε ένα εκατοστό δεν προχωρήσαμε από το '86;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. exoapotonkyklo,

    Ευχαριστούμε. "Παιδεία και συνεχής αγώνας" Το κρατάμε.
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμε,

    Πρόλαβα και σου απάντησα στην...επόμενη ανάρτηση. Κάνε τον κόπο να διαβάσεις εκεί. Δεν πειράζει. Στην ουσία το ίδιο θέμα συνεχίζουμε.
    ( Εδώ έχουμε χάσει τόσα αυτές τις μέρες. Το ότι χάσαμε το σχόλιο θα μας πειράξει;:-) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Η ανάρτησή σας παιδιά έτοιμη. Να είστε πάντα καλά. Τίποτα, κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.

    http://hamomilaki.blogspot.com/2008/12/6.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γεια σου, χαμομηλάκι, ευχαριστούμε!
    Καλή συνέχεια και σε σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις