Τα Πάθη του Πλανήτη ΙΙ

Η Γη τη νύκτα φωτογραφία της NASA
Ως συνέχεια της ανάρτησης της Στέλλας προσθέτω την τεράστια φωτορύπανση του πλανήτη που δεν μένει ήσυχος ούτε τη νύκτα...Η φωτορύπανση είναι αιτία πολλών ανεπιθύμητων φαινομένων από τα οποία το σοβαρότερο είναι η καταπόνηση του νευρικού συστήματος του ανθρώπου και όχι μόνο.Εκτός αυτού η άσκοπη σπατάλη ενέργειας είναι τεραστίων διαστάσεων.Μήπως θα έπρεπε να περιορίσουν όλοι την κατανάλωση ενέργειας για νυκτερινό φωτισμό και ειδικά οι επιχειρήσεις που πολλές φορές με ενοχλητικούς προβολείς και επιγραφές κάνουν τη νύκτα μέρα;Τούτο το ερέθισμα το πήρα βγαίνοντας στη βεράντα του σπιτιού μου στη Τρίπολη απόψε είδα τους προβολείς γνωστής επιχείρησης ηλεκτρικών ειδών,να σχίζουν κυριολεκτικά τον ουρανό λες και περιμένουμε νυκτερινό βομβαρδισμό.Τούτο είναι εδώ και δύο χρόνια ένα θλιβερό γεγονός στη γειτονιά μου και ευτυχώς κάτι πολυκατοικίες εμποδίζουν την άμεση επίδραση των προβολέων. Όλα πια στο βωμό του κέρδους έλεος

Σχόλια

  1. Στο διαδίκτυο γράφεται:
    "Η Φωτορρύπανση πραγματικά,αποτελεί μία ακόμα παρενέργεια του βιομηχανικού πολιτισμού!

    Μεταξύ άλλων αποτελεσμάτων, στις επιπτώσεις της φωτορρύπανσης συγκαταλέγονται:

    • Αλόγιστη σπατάλη ενέργειας

    Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι ο φωτισμός απορροφά το ένα τέταρτο της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται παγκοσμίως και ότι σχετικές μελέτες αποδεικνύουν ότι συνήθως το 50% έως 90% του φωτισμού που χρησιμοποιείται είναι περιττός και άσκοπος, μπορεί να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της σπατάλης ενέργειας που προκαλεί το συγκεκριμένο φαινόμενο.

    Πρόκληση αναστάτωσης στο οικοσύστημα

    Δεδομένου ότι η ζωή εξελίχθηκε με τα φυσικά σχέδια της μέρας και της νύχτας, η διάσπαση των φυσικών ισορροπιών που προκαλείται από την άσκοπη και αλόγιστη παραγωγή φωτός επηρεάζει αναπόφευκτα πολλές πτυχές της ζωικής και ανθρώπινης συμπεριφοράς.

    και να μην παραλείψουμε να τονίσουμε και κάτι ακόμη:

    Η φωτορρύπανση προκαλεί παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας των αστρονομικών παρατηρητηρίων και απώλεια ορατότητας των αστεριών από τους κατοίκους των πόλεων"
    Flashlight.gr . The Greek Portal for Light-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1) Η εικόνα δεν μπορεί να είναι φωτογραφία. Η Γη δεν είναι ολόκληρη σε νύχτα ή χωρίς σύννεφα. Πρέπει να έχει γίνει πάνω στον χάρτη της Γης ψηφιακή επεξεργασία με λευκά σημάδια, σε κάθε πόλη, τόσο μεγαλύτερα όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση ενέργειας της πόλης.
    2) Σε Γυμνάσιο (4ο ;) της Νέας Σμύρνης είχε γίνει πριν λίγα χρόνια εξαιρετική δουλειά για την φωτορρύπανση, την διασύνδεσή της με την εγκληματικότητα, την εξοικονόμηση ενέργειας, κλπ. Ο κ. Χρυσοβέργης ήταν υπεύθυνος του έργου και πιθανόν μπορεί να σας δώσει πληροφορίες και υλικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλκίνοε, ευχαριστούμε! Οι παρατηρήσεις σου πολύτιμες, δείχνουν άνθρωπο με πολλές γνώσεις και, το σημαντικότερο, διάθεση να τις μοιραστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως φαίνεται πως ένα βασικό πρόβλημα που επιδεινώνει την κατάσταση είναι και η κακή τοποθέτηση των πηγών φωτισμού -το φως στοχεύει, συνήθως, προς τον ουρανό- : αυτό έχει ως αποτέλεσμα και σπατάλη ρεύματος και , φυσικά, φωτορύπανση.
    Σύμφωνα με το κείμενο της Σ. Λoβέρδου, http://www.e-telescope.gr/gr/cat08/art08_030615.htm
    «Ο νυχτερινός φωτισμός δεν χρειάζεται να είναι εκτυφλωτικός, γιατί έτσι γίνεται αναποτελεσματικός, ακόμα και επικίνδυνος. Αντίθετα, ο ποιοτικός φωτισμός προστατεύει την όραση από το επιθετικό θάμβος, προσφέρει καλύτερες συνθήκες ορατότητας κι ένα φυσικότερο περιβάλλον για ζώα και φυτά.
    Σήμερα, έχουμε δυνατότητες για έναν σωστό φωτισμό. Υπάρχουν π.χ. φωτιστικά σώματα που δε διαχέουν φως στον ορίζοντα αλλά το κατευθύνουν εκεί που χρειάζεται, συστήματα που μειώνουν το επίπεδο φωτισμού μετά από μια ορισμένη ώρα κ.λπ. Καίριο σημείο αποτελεί η διάδοση αυτής της τεχνολογίας και του γενικού πλαίσιου εφαρμογής της.
    Υπόδειγμα νομοθεσίας που διαφυλάσσει την κληρονομιά του έναστρου ουρανού είναι η νομοθεσία της Λομβαρδίας (Ιταλία). Ο κανονισμός, που εφαρμόζεται σε ολόκληρη την περιοχή, προβλέπει ότι τα φώτα δεν πρέπει να κατευθύνονται προς τα επάνω, και ότι οι φωτιζόμενες επιφάνειες δεν πρέπει να φωτίζονται περισσότερο απ’ ό,τι είναι απαραίτητο.
    Δίνοντας μαθήματα πολιτισμού, και ένα ολόκληρο κράτος, η Τσεχία, εφαρμόζει από την 1η Ιουνίου του 2002 κανόνες περιορισμού της φωτορύπανσης.
    Οι τρεις «χρυσοί» κανόνες που μπορεί ο καθένας να εφαρμόσει για να βοηθήσει να ξανακερδίσουμε τα αστέρια είναι απλοί:
    1) Κατευθύνω το φως προς τα κάτω
    2) Σβήνω τα φώτα όταν αυτά δεν χρειάζονται
    3) Χρησιμοποιώ τη σωστή ποσότητα φωτισμού.

    E.TZETZOY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είδες Ε.ΤΖΕΤΖΟΥ τι τραβάμε εμείς οι έρμοι οι ερασιτέχνες αστρονόμοι;Το εντόπισες άριστα το πρόβλημα.Καλή Πρωτομαγιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις