Victor Vasarely 1906-1997






















Το έργο του Victor Vasarely στην αρχή της 3ης χιλιετίας αντιπροσωπεύει μια κρίσιμη καμπή της τέχνης η οποία κατευθύνεται προς τα Μαθηματικά και την επιστημονική έρευνα,που οδηγούν σε άγνωστους και μέχρι σήμερα ορίζοντες.Επηρεασμένος από τις ιδέες του Bauhaus και συνεπαρμένος από το έργο του Malevitch αναρωτήθηκε ποιά ήταν η λειτουργία της ζωγραφικής και ποιά η ανάγκη του καμβά.

Αρχίζοντας από τη Γεωμετρία του απειροελάχιστου ,κάθε καθολική μορφή θα μπορούσε να ανασυγκροτηθεί μέσω μιας σειράς απλούστερων στοιχείων,και όμως κανένας καλλιτέχνης πριν από τον Victor Vasarely δεν είχε δώσει τόση προσοχή στη Γεωμετρία ούτε είχε αντλήσει από αυτή τις αρχές της αισθητικής.Η διαίσθησή του τον οδήγησε γρήγορα να αισθανθεί και να επιλέξει αυτό που στις πλαστικές τέχνες θα κατέληγε σε μια επιστήμη Οπτικής ,και πέρα από αυτή στη Φυσική του Φωτός.

Ο Victor Vasarely αισθάνθηκε την ανάγκη ενός κινήτρου που θα τον συνέδεε με την παγκοσμιότητα .Μελέτησε την 4η διάσταση ,όπου η Γεωμετρία συναντά τη Κυματομηχανική και τη Φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων.Χάρις στις παράλληλες και κάθετες γραμμές ,καθώς επίσης και στις γωνίες γενικά ,παράγει μοναδικά οράματα και εντυπώσεις.Ο Victor Vasarely είχε ένα οξύ μυαλό που ήταν άγνωστο ή υποτιμημένο από μερικούς αλλά που του επέτρεψε να προβληθεί ο ίδιος στο μέλλον,ενισχυμένος από μια πολυμάθεια ασυνήθιστου βάθους.Επινοούσε συνεχώς νέες μεθόδους συσχετισμού του Ανθρώπου με το χώρο και τη κίνηση.Έχει ταφεί στο Annet-sur-Marne και στην επιτύμβια από γρανίτη πλάκα έχουν γραφεί οι φράσεις «Δεν είναι το όνομα του καλλιτέχνη που πρέπει να λάμψει ,αλλά το έργο του»

Σχόλια

  1. Οp Art λοιπόν! ας τη χαρούμε!
    Μία αξιόλογη "εκπαιδευτική" διεύθυνση για την Op Art, αλλά και για το Vasarely είναι αυτή:
    http://www.e-yliko.gr/htmls/ekdiloseis/Vasarely_pr.ppt
    Να πούμε και για το «πλαστικό αλφάβητο» του Vasarely που στηριζόταν στο «εικαστικό ψηφίο»(«πλαστική μονάδα»). Κάθε μονάδα ή εικαστικό στοιχείο αποτελείτο από ένα έγχρωμο τετράγωνο διαστάσεων δέκα επί δέκα εκατοστών, στο οποίο παρεμβαλλόταν ένα διαφορετικό έγχρωμο γεωμετρικό σχήμα. Η αρχική χρωματική παλέτα του Vasarely αποτελείτο από κόκκινο, μπλε, πράσινο, κίτρινο, βιολετί και γκρι • αργότερα επεκτάθηκε με τη δημιουργία έξι κλιμάκων χρώματος, με δώδεκα έως δεκατέσσερις αποχρώσεις η κάθε μια συν το μαύρο. Ο Vasarely συνέθεσε αρκετά έργα βασισμένος στο «αλφάβητό» του.

    Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα άποψή του:«Ονειρεύομαι μια κοινωνική τέχνη. Φαντάζομαι τον άνθρωπο να έχει μια βαθιά επιθυμία για τα εικαστικά, όπως ακριβώς έχει για το ρυθμό ή τη μουσική»
    (Πρόχειρες σημειώσεις, 1953)

    Πριν από δύο χρόνια το πολύ δραστήριο Μουσείο Ηρακλειδών είχε οργανώσει έκθεση με έργα του Vasarely. –στο πωλητήριο του Μουσείου υπάρχει ο σχετικός κατάλογος, βιβλία, αλλά και χρηστικά αντικείμενα βασισμένα σε έργα του Vasarely-.

    E.TZETZOY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε.Τζετζου κατ αρχή χρόνια πολλά.Οφείλω να ομολογήσω ότι είσαι άριστα κατηρτισμένη πάνω στο θέμα αυτό.Πράγματι, επειδή είμαι τακτικός θαμών του Μουσείου της οδού Ηρακλειδών ,στη χθεσινή μου επίσκεψη προμηθεύτηκα έναν από τους καταλόγους της έκθεσης Vasarely.Παλαιότερα δε είχα παρακολουθήσει μια σχετική ομιλία στο χώρο του Μουσείου και προμηθεύτηκα μολύβια,κούπες,βιβλία και ένα CD,που έχει έργα του Vasarely σε ψηφιακή μορφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε, να μην πούμε και ένα μπράβο για την ανάρτηση;
    Ο συνδυασμός των μαθηματικών με την τέχνη παράγει, νομίζω, συχνά πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
    Αυτό που γράφεις, Λίλα, για το "αλφάβητο" του Vasarely, είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον: να φτιάχνεις πρώτα μια "γλώσσα" και μετά έναν κόσμο για να τη μιλάει.. Κάτι ανάλογο με την περίπτωση του Τolkin, που, αφού επινόησε μια γλώσσα με τη γραμματική της και τους κανόνες της, δημιούργησε έπειτα ήρωες, μύθους, έναν κόσμο ολόκληρο, για να τη "στεγάσει"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις