Ξένος. Συμβολή ενός μικρού βιογραφικού σημειώματος παιδιού του σχολείου μας στη συζήτηση.



Στη συζήτηση που είχε ξεκινήσει στα θεωρητικά τμήματα της Β΄ τάξης για τον ξένο, την ταυτότητα και την ετερότητα, συμβάλλει και το μικρό βιογραφικό ιστορικό που μας έδωσε ένα παιδί που ήρθε πριν έντεκα χρόνια από την Αλβανία και που απλά και ανεπιτήδευτα περιγράφει κομμάτι της πραγματικότητας από τη ματιά του μετανάστη.

Πρέπει να πω πως και αυτό βοήθησε τα παιδιά στην τάξη να δούνε ψυχραιμότερα, νηφαλιότερα, ουσιαστικότερα και όσο γίνεται ανεπηρέαστα από στερεότυπα το ζήτημα του Ξένου.

Το παραθέτουμε:
" Ονομάζομαι [Χ.] Είμαι από τηνΑλβανία. Όταν ήρθαμε στην Ελλάδα ήμουν 5-6 χρονών. Εδώ έχουμε περίπου 11 χρόνια. Έχω μιαν αδερφή και έναν αδερφό.
Ο μπαμπάς μου έχει περισσότερα χρόνια εδώ από μας. Όταν μάθαμε ότι θα έρθουμε στην Ελλάδα χαρήκαμε πάρα πολύ. Πού να ξέραμε τι θα αντιμετωπίζαμε! Το πρώτο μας σπίτι ήταν ένα με ένα μόνο δωμάτιο όπου μέναμε 5 άτομα. Αυτό που θυμάμαι πολύ έντονα είναι οι κούκλες και τα αρκουδάκια που μας είχε αγοράσει ο μπαμπάς μου. Πετούσαμε από τη χαρά μας. Μετά από δυο τρεις μέρες αρχίσαμε να στενοχωριόμαστε και να θέλουμε να γυρίσουμε πίσω. Δε γινότανε. Άρχιζε μια νέα ζωή για μας, πολύ δύσκολη, όμως.
Οι γονείς μου μας έφεραν εδώ, για να μας εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον. Οι δυσκολίες όμως εδώ ήταν περισσότερες απ' ό,τι στην Αλβανία. Ο μπαμπάς μου μόνο δούλευε και όχι καθημερινά. Υπήρχαν μέρες που δεν είχαμε να φάμε. Όλα αυτά, όμως, πέρασαν. Τώρα πια είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από τότε. Δεν ξεχνάω και ούτε θα ξεχάσω ποτέ αυτά που περάσαμε.Παρόλο που ήμουν μικρή, τα θυμάμαι και θα τα θυμάμαι πάντα.
Αυτό που με ενοχλεί πάρα πολύ είναι που και στην Αλβανία και εδώ αισθάνομαι ξένη. Εδώ οι άνθρωποι με κρίνουν απ' την καταγωγή μου, χωρίς να με ξέρουν, λέγοντας με απαξίωση " Α! Η Αλβανίδα ". Στην Αλβανία, όταν πηγαίνουμε, οι γείτονές μας λένε " Α! Ήρθε η Ελληνίδα ", με την ίδια ακριβώς έκφραση. Δεν ξέρω πού ανήκω τελικά. Εδώ το δικαιολογώ να με θεωρούν ξένη, γιατί είμαι, αλλά να με θεωρούν και στην πατρίδα μου!..
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι κρίνουν τους ανθρώπους από την καταγωγή τους, το χρώμα τους, τη θρησκεία τους. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι, με τα ίδια δικαιώματα. Επειδή κάποιος ή κάποιοι Αλβανοί κάνουν κάποια άσχημα πράγματα δε σημαίνει ότι όλοι οι Αλβανοί κάνουν τα ίδια. Θυμάμαι, όταν ήμουν μικρή ντρεπόμουν να πω ότι είμαι από την Αλβανία. Δεν ντρεπόμουν για την καταγωγή μου, αλλά φοβόμουν για το πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι ( αν θα με κάνουν παρέα κλπ.)
Είμαι πολύ χαρούμενη που οι φίλοι που έχω ενδιαφέρονται όχι για την καταγωγή μου αλλά για το χαρακτήρα μου. Αυτή για μένα είναι πραγματική φιλία. Να δέχεσαι τον άλλο γι' αυτό που είναι. "


Σχόλια

  1. Το μαχαίρι στο κόκκαλο κατευθείαν. Αυτή είναι η σκληρή καθημερινότητα. Ο κόσμος λειτουργεί συνήθως ως όχλος, μη έχοντας αίσθηση ανθρωπιάς. Φταίνε πολλά, που δεν είναι της ώρας. Ελπίζουμε, στην επόμενη γενιά να μην υπάρχει αυτή η έκπληξη που αισθανόμαστε τώρα, έναντι του Άλλου, του Ξένου, του Αλλοδαπού (εν προκειμένω του Αλβανού)! Ελπίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. π.κ,
    νομίζω πως για να δικαιούμαστε να ελπίζουμε πρέπει και να δουλεύουμε γι' αυτό. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ρίζες που έχουν την αρχή τους σε τόσο βάθος.
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο καταλαβαίνω τα λόγια του παιδιού..πως πάνε και κάθονται κατ΄ευθείαν στη καρδιά.
    Ήρθα εδώ 20χρ, αλλά μόνη. Ξένη γλώσσα, ξένες φάτσες, ξένη κουλτούρα, ξένος ήλιος! Παρέμεινα και θα παραμείνω ξένη. Κάποτε με πονούσε η ματιά κυρίως των Σουηδών που επειδή συνεργάστηκαν και με το Χίτλερ ακόμη και είχαν χρήμα, μας θεωρούσαν κατώτερους. Είχαν χρήμα. Είχαμε και έχουμε ποίηση τους έλεγα πάντα. Αυτό που μου έμεινε είναι, όταν τα παιδιά μου αρρώσταιναν και πήγαινα στο νοσοκομείο, κανείς δεν μου έδινε σημασία. Με νομίζανε αναλφάβητη και εγώ καλό παιδάκι τους έπαιζα θέατρο,
    ότι δήθεν δεν καταλαβαίνω. Μετά από λίγο, αρχίζοντας να τους εξηγώ αυτά που οι ίδιοι έλεγαν, άλλαζαν χρώματα.
    Μαυροκέφαλους μας φωνάζουν θες και είμαστε βρώμικοι.
    Πως νιώθω τη ψυχή του παιδιού.. αλλά και στην ίδια μου τη πατρίδα έχω φάει κοινωνικό ρατσισμό. Αναρωτιέμαι σε πιο στάδιο εξέλιξης βρίσκεται το ανθρώπινο είδος..

    Στα παιδιά μου που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με το παιδί, λέω ότι είναι πολίτες του κόσμου και η γνώση είναι το μόνο φως που σώζει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διονύση!!

    Συνάντησα τυχαία τα παρακάτω λόγια του Βολταίρου:
    "Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες."

    Καλή σας εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. mareld,
    Eυχαριστούμε. Εσύ και τα παιδιά σου:έλληνες στη Σουηδία. Το παιδί του βιογραφικού: απ' την Αλβανία στην Ελλάδα. Οι εντυπώσεις σας ίδιες, τα συναισθήματα ίδια, ο ρατσισμός ίδιος. Γι' αυτό θελήσαμε να δούμε το θέμα ως θέμα του Άλλου, του Ξένου, ώστε να μην αγκιστρωθούμε σε κοντόφθαλμες θεωρήσεις.
    Να είσαι καλά, να χαίρεσαι τα καλά του τόπου που ζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διονύση!!

    Εννοείται, ότι δεν διαφωνώ μαζί σου!
    Το Βολταίρο, τον ανέφερα γιατί τα λόγια του τα βρήκα να ταιριάζουν στην κατάσταση..

    Να μου είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mareld,
    Εσύ ξέρεις πολύ καλά να μην αγχώνεσαι! Μη μου αγχώνεσαι, λοιπόν, δεν εντόπισα κι εγώ καμιά διαφωνία. ( Αν και, εδώ που τα λέμε, καλές είναι κι αυτές, ζωντανεύουμε λίγο, αυτή η γενικευμένη ομοφωνία των blogs λίγο...νυσταλέα μου φαίνεται :-) )
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διονύση!
    Είπα..μήπως και δεν είναι
    "από μέλι"..πολύ μου άρεσε..
    Ναι! Είναι όλα "κβαντικά"
    που συνήθως τα λέω..
    Δεν έχεις πολλά περιθώρια
    διαφωνίας.
    Δεν προλαβαίνεις..
    Πόσο λείπει ο ζωντανός διάλογος..

    Καλή σου νύχτα!

    ΥΓ Αναρωτιέμαι..δεν είναι καλύτερα να αφαιρέσετε την επαλήθευση με τα γράμματα..;
    Θα μπορεί κάποιος να σας αφήνει πιο εύκολα σχόλιο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το κείμενο είναι γροθιά στο στομάχι..Καλά έκανες και το πόσταρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλλιτέχνιδά μας,
    Αυτό το κείμενο είναι ένα ανυποψίαστο σημείωμα αυτοσύστασης -κι αυτό είναι που το κάνει ακόμα πιο δυνατό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. mareld,
    ...διαφωνώ! Νομίζω πως δε μας φταίνε τόσο τα περιθώρια του χρόνου - γιατί κι αυτά εμείς τα δημιουργούμε με τον τρόπο που ενεργούμε. Νομίζω πως στο βάθος δε θέλουμε να διαφωνούμε - και αναφέρομαι στα φιλικά ιστολόγια. Ίσως να περνάμε τη φάση του...έρωτος, ποιος ξέρει.

    Απαντώντας στο υστερόγραφό σου: Πιστεύεις πως δεν κινδυνεύει το blog από ιούς περισσότερο, χωρίς την επαλήθευση; Σε ρωτώ, γιατί, κουραστικά επαναλαμβάνω, είμαστε πρωτάρηδες και η μόνη θάλασσα που γνωρίζουμε είναι αυτή της άγνοιας...
    Ανοιξιάτικα ανθάκια στέλνουμε στο βορρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πόση δύναμη κρύβουν οι απλές αλήθειες, που τόσο γνήσια παρουσιάζονται σε αυτό το κείμενο-εξομολόγηση! Με αγγίζει βαθιά, και το αφιερώνω σε αυτούς που, μερικές φορές,νιώθουν "ξένοι" με ποικίλους τρόπους και όχι μόνο ως προς την εθνική ταυτότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ Ζακυνθινέ μου Φίλε!

    Εδώ εγώ τα περνάω μια χαρά.
    Δεν ένιωσα την ανάγκη να διαφωνήσω αλλά η αλήθεια είναι ότι όπως επιλέγω τους φίλους μου και μου αρέσει η σύμπνοια κατά τον ίδιο τρόπο μπαίνω και σε μλπογκ που νιώθω καλοδεχούμενη.
    Σε άλλα στρίβω...
    Σημασία δεν έχει να σου πει ο άλλος καλημέρα αλλά το πως σου τη λέει..
    Εάν βέβαια για λίγο φρεσκάρισμα θέλεις που και που να διαφωνείς σου δίνω το ελεύθερό στα μπλογκ μου..
    Μπορεί να κάνω λάθος αλλά έχω την αίσθηση ότι τα μπλογκ είναι μια φιλοξενία και οι φιλοξενούμενοι συνήθως είναι ευγενείς.
    Πιθανόν γι΄αυτό δεν συναντάμε διαφωνίες.
    Άσε που είναι και Άνοιξη.. η εποχή των ερώτων..τι τις θέλουμε τις διαφωνίες..;
    Όλα μέλι γάλα...

    Και εμένα μου σύστησαν να αφαιρέσω τα γράμματα και το έκανα.
    Σπάνια αφήνουν σχόλιο με ιό και το σβήνω.Οι περισσότεροι τα αφήνουν ελεύθερα.

    Ευπρόσδεκτα τα άνθη!
    Τα έχω εδώ στο γραφείο μου και αποφεύγω να κοιτάζω το βροχερό δάσος μου.

    Καλή σου νύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. egw ena 3erw..oti milame panta ek tou asfalous!!

    krinoume..katakrinoume.. vazoume etiketes se an8rwpous les k einai proionta!!

    k exw na pw kati teleutaio..
    eimai pragmatika eutuxismenh pou DEN EKANA POTE KAPOION NA NIWSEI ETC!
    euxomai na isxuei o idio k gia sas.. alla an isxue afto,tote to paron keimeno de 8a eixe graftei pote...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Είμαι σίγουρος ότι οι φίλοι σου χαίρονται να σε έχουν κοντά τους και ότι δεν θα έκαναν τέτοιες διακρίσεις.Η μαθητική κοινωνία είναι όντως δύσκολη,σε τέτοια θέματα όμως όλοι βοηθάμε αυτά τα παιδία γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στιγματίσει κανέναν,ειδικά έχοντας ως κριτήριο την εθνική ταυτότητα του καθενώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δυστυχώς το κείμενο αυτό συγκεντρώνει πολλές αλήθειες.
    Το παιδί αυτό πλήρωσε και ίσως ακόμα πληρώνει στερεότυπα.
    Κανείς δεν είναι τέλειος για να κατακρίνει κάποιον μόνο και μόνο επειδή είναι από άλλη χώρα.
    Κι αν αυτό μερικοί από σας δεν το θεωρείται παράλογο, σκεφτείτε πως αυτό που κάνει εμάς του ανθρώπους να διαφέρουμε δεν είναι η χώρα στην οποία ανήκουμε αλλά το πως αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας. Δεν κρίνεις κάποιον από το αν είναι Αλβανός ή Έλληνας, αλλά από το αν έχει καλή συμπεριφορά και πάνω απ' όλα μια ζεστή καρδιά ώστε να μπορέσει να δει κάτι παραπάνω από την καταγωγή του συνανθρώπου του.
    Οι φίλοι σε αγαπάνε γι' αυτό που είσαι και δεν έχει σημασία γι' αυτούς από που ήρθες ή αν το χρώμα του δέρματος σου είναι διαφορετικό από το δικό τους......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θα συμφωνήσω με τους angelique, άγγελο, maria, και μιας και την ξέρω απότο Γυμνάσιο, θα προσθέσω ότι στο χαρακτήρα της είναι πολύ καλύτερη από άλλους που θεωρούν τους εαυτούς τους περήφανους και "γνήσιους" Έλληνες. Χαίρομαι που είναι φίλη μου και δεν με ενόχλησε ποτέ αν ηρθε από άλλη χώρα ή όχι. Για τους φίλους της αυτο δεν έχει καμιά απολύτως σημασία. Τα παραπάνω παιδιά θα το ξέρουν ήδη αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. angelique, άγγελε, maria,tanasito,

    χαίρομαι πάρα πολύ που έχετε φωνή και που απαιτείτε να ακούγεται. Με τις απόψεις σας συμφωνώ κι εγώ. Και, φαντάζομαι, θα κάνουν και το παιδί του κειμένου να χαίρεται βαθειά.
    ( Σας φαντάζομαι να μπαίνετε όλοι μαζί στο blog και να γράφετε σα μια παρέα..Δηλαδή...Δε φύγατε για Πάσχα;! )
    Φιλιά σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. k.Manesh k gia pasxa na feugame..k sta nhsia tou Pasxa akomh
    (logopaignio :p) 8a eimastan pali edw san parea!!

    gt exoume dunatous desmous pou den spane k den espasan sta duskola..poso mallon twra pou exoume na kanoume me ena ka8hmerino provlhma!!

    p.s.
    -->eseis gurisate twra apo tis diakopes sas??
    -->>oi probes ftaine mallon e? :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις