Για την πρώτη μέρα της διημερίδας αστρονομίας



Ήταν όμορφα (και) απόψε στο σχολείο. Αρκετός κόσμος, φυσικοί και μαθηματικοί, μέλη της ελληνικής αστρονομικής ένωσης, πανεπιστημιακοί, σχολικοί σύμβουλοι, καθηγητές αλλά και μαθητές, παρακολούθησαν ή συμμετείχαν στις σημερινές εισηγήσεις. Για τέσσερις γεμάτες ώρες οι εισηγητές, μεγάλοι και μικροί, μας ταξίδεψαν σε αστρικές αποστάσεις, μας έθεσαν ερωτήματα για το σύμπαν, μας γνώρισαν θαυμαστούς νέους κόσμους και εξωπλανήτες, μας λίκνισαν στα βαρυτικά κύματα και στις υπέρφωτες κινήσεις. Το μόνο που δεν καταφέραμε να χαρούμε όπως άλλες, παλιότερες, φορές ήταν η νυχτερινή παρατήρηση του ουρανού με τα τηλεσκόπια μελών της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης κι αυτό γιατί ήταν ακατάλληλες οι ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Στην ουσία των ομιλιών δε θα μπω, γιατί τα χωράφια είναι ξένα, όμως, μπορώ να διαβεβαιώσω πως ακόμα και για τους μη ειδικούς οι παρουσιάσεις ήταν ενδιαφέρουσες και ελκυστικές. Έτσι, περιορίζομαι στην παράθεση λίγων φωτογραφιών ( φωτογράφε, ευχαριστούμε! ) από την αποψινή πρώτη μέρα και για περισσότερα επί της ουσίας σχόλια ας φροντίσουν οι ειδικοί.

Να σημειώσω, πάντως, πως το γεγονός ότι υπήρχαν και μαθητές όχι μόνο ανάμεσα στους θεατές αλλά και στους εισηγητές αυτό είναι κάτι που αισθάνομαι την ανάγκη να το υπογραμμίσω.


Οι εγγραφέας άρχισαν, σιγά -σιγά μαζευόμαστε.

Μαθητόκοσμος στη γαλαρία..




Καλωσορίσματα από το διευθυντή μας, κ. Βάγια.



Ο δρ. Χρυσοβέργης Μιχαήλ, σχολικός σύμβουλος, μαθηματικός-αστροφυσικός, κηρύσσει την έναρξη.





Η ..ντριμ τιμ του 4ου Λύκειου, όπως και πέρυσι, δραστήρια και παρούσα ( φωτογράφε, " οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά " ! )


...και οι μαθήτριες του σχολείου μας, λίγο πριν ανέβουν στο βήμα.

Και αύριο η μέρα αναμένεται πλούσια, με πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.

Σχόλια

  1. [...]Μου αρέσει και το ιστολόγιο του 6ου Λυκείου Καλλιθέας[...]

    http://didaskw.blogspot.com/2008/04/blogs.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρυσόστομε, ευχαριστούμε πολύ.
    Πριν γράψω το σχόλιο επισκέφτηκα το ιστολόγιό σου και ενθουσιάστηκα.
    Πρέπει εκ των προτέρων να δηλώσω περίπου αναλφάβητος όχι μόνο στα ιστολόγια αλλά γενικότερα στις νέες τεχνολογίες. Και δε φτάνει αυτό, είναι και ερασιτεχνική και περιορισμένου χρόνου η ενασχόλησή μου με τα blogs. Όπως και σχεδόν όλων των συνεργατών..
    Τα δηλώνω αυτά, για να δικαιολογήσω (και) την άγνοιά μου των άλλων ιστολογίων των σχετικών με την εκπαίδευση. Ανοίγοντας, λοιπόν, το τόσο πλούσιο δικό σου και συναντώντας εκεί δεκάδες διευθύνσεις, άφθονες πληροφορίες, απόψεις και ανθρώπους με μεράκι για την εκπαίδευση ( και, προεκτείνοντας, για τη ζωή )καταλαβαίνεις και δικαιολογείς τον ενθουσιασμό μου.
    Πρόλαβα να επισκεφτώ και τα παιδιά απ' τον Αη Στράτη και συγκινήθηκα πολύ.
    Σ' ευχαριστούμε πολύ, λοιπόν,χαιρόμαστε που μας βρήκες και που γενναιόδωρα μας επιβραβεύεις.
    Καλή δύναμη και πολλή όρεξη ( αν κι ευτή την έχεις σίγουρα ) για συνέχεια στις σελίδες σου.
    Εις το επανιδείν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδιά,
    τρέξτε εκεί,
    http://alekoskapaniaris.blogspot.com/2008/02/blog-post_11.html
    κάτι είναι που πιθανόν να σας ενδιαφέρει!
    Άσχετο με το θέμα σας, βέβαια, αλλά μόλις τώρα το ανακάλυψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα μεγάλο μπράβο, σε όσους -μεγάλους και μικρούς, - συμμετείχαν στη διημερίδα αστρονομίας 2008 που φιλοξενήθηκε στο σχολείο μας.
    Μας ταξίδεψαν στα άστρα, μας έκαναν να αμφισβητήσουμε κάποια "αυτονόητα", μας γνώρισαν κάποιους "δυνάμει" νέους αστρονόμους!
    Νομίζω πως η φετινή διημερίδα ήταν ακόμη καλύτερη από τις προηγούμενες:
    υπήρχε μεγάλη συμμετοχή,
    η ατμόσφαιρα ήταν ζεστή, διατυπώθηκαν ερωτήσεις , δόθηκαν πολύτιμες απαντήσεις και δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις για νέους,επιστημονικούς και διδακτικούς προβληματισμούς.
    Βελτιώνεσθε, παιδιά!
    Και πάλι, μπράβο!
    Ε.Τζέτζου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις