Παρουσίαση βιβλίου (E.H.Gombrich, " Μικρή Ιστορία του Κόσμου", εκδ. Πατάκη, 2007,σελ.349)










Ένα βιβλίο Ιστορίας που διαβάζεται σα μυθιστόρημα είναι ετούτο το βιβλίο του αυστριακού Ernst Gombrich (1909-2001). Ο συγγραφέας του κλασικού πια έργου " Χρονικό της Τέχνης ", ένας από τους κορυφαίους θεωρητικούς του 20ου αιώνα, πέτυχε να αφηγηθεί την ιστορία της ανθρωπότητας από τα προϊστορικά χρόνια ως τις μέρες μας σύντομα, περιεκτικά και, κυρίως, γλαφυρά.

Το κείμενο φαίνεται να είναι γραμμένο αρχικά για να ελκύσει το ενδιαφέρον των παιδιών, κάτι που δηλώνεται κι από τον ίδιο το συγγραφέα. Καθώς, όμως, συμπυκνώνει την εμπειρία της ανθρωπότητας σε 40 μικρά κεφάλαια και με γλώσσα απλή και ρέουσα ζωντανεύει τις εποχές και τα ανθρώπινα επιτεύγματα, καταφέρνει να κάνει το έργο του ενδιαφέρον για όλους. Η εστίασή του, βέβαια, αφορά περισσότερο στην εξέλιξη, από ένα σημείο και μετά, στο λεγόμενο δυτικό κόσμο, ενώ προσπάθειά του είναι περισσότερο η παρουσίαση και λιγότερο η ανάλυση - κάτι πολύ λογικό σε ένα τέτοιο και τόσο συνοπτικό έργο.




Το βιβλίο σπεύσαμε να το προμηθευτούμε για τη σχολική μας βιβλιοθήκη και είναι στη διάθεσή σας.

Σχόλια

  1. Πολύ καλή πρωτοβουλία του Διονύση για το βιβλίο αυτό, και θα του πρότεινα να συνεχίσει με αυτή τη διάθεση όπως αυτός ξέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις