Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2008

Πάμε θέατρο;


Η ( πολύ φρέσκια ακόμη ) περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας, καθώς ετοιμάζει μια έκθεση στο χώρο του σχολείου με θέμα τις πυρόπληκτες περιοχές του περασμένου καλοκαιριού, προτείνει, για την Κυριακή 20 Ιανουαρίου την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης " Ρωτάω γιατί ", στο θέατρο " Φούρνος " της οδού Μαυρομιχάλη 168 ( τηλ. 210-6460748 ).
Το έργο είναι μια σύνθεση κειμένων του ινδιάνου αρχηγού Σιατλ, της Α. Γκούβη, Σ. Διονυσοπούλου, Στ. Μαρή, Ν. Μέντζου, Μ. Χρυσοχοΐδου. Μια ζωντανή καταγγελία που κουβαλά μαζί της μνήμες των πυρκαγιών της περασμένης χρονιάς και εκφράζει οργή για τη σκληρότητα του ανθρώπου και φόβο για το μέλλον. Μια παράσταση-διαμαρτυρία για τις συνθήκες διαβίωσης σ' έναν πλανήτη που νοσεί.
Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν στους πυρόπληκτους της Πελοποννήσου.
Η πρόσφατη αυτή καταστροφή, άλλωστε, καθώς και τα ολοένα διογκούμενα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας έγιναν και οι αφορμές για τη σύσταση της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου. Ομάδας που, από την πρώτη της συνάντηση κιόλας, έδειξε όρεξη και θέληση για ποικίλη δραστηριότητα.
Αλλά γι' αυτά σε επόμενο post.
Εσείς πώς, πιστεύετε, θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί μια τέτοια ομάδα στο χώρο του σχολείου μας; Πού να εστιάσει το ενδιαφέρον της και τις ενέργειές της; Με ποιους τρόπους και δράσεις;

2 σχόλια:

 1. Ενδιαφέρον ακούγεται η θεατρική παράσταση! Θα μπορούσαμε οσοι την παρακολούθησουμε, να προσθέσουμε μετά τα σχόλιά μας σε αυτό το blog. Για Κυριακή είμαι μέσα!
  Αλέξης Βαρνάβας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δελτίο Τύπου
  Η Θεατρική Εταιρεία Πόλις πρόκειται να παρουσιάσει την θεατρική παράσταση Κοραή 4 - Προσβάσιμος χώρος στον χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, πρώην Κρατητήρια της Γκεστάπο, στο Μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής της οδού Κοραή, στην Αθήνα. Ο χώρος ανήκει στην Εθνική Ασφαλιστική και μας παραχωρείται για την παρουσίαση της συγκεκριμένης παράστασης.
  Το καινούργιο νεοελληνικό κείμενο της Αιμιλίας Βάλβη, εξ’ αφορμής του χώρου, πραγματεύεται τον αγώνα του ανθρώπου για αντίσταση σε κάθε μορφή απολυταρχισμού και ελέγχου από ανεξέλεγκτους φορείς εξουσίας. Επιχειρεί να μιλήσει για τους σύγχρονους τόπους αλλά και τρόπους βασανιστηρίων. Τα βασανιστήρια σήμερα δεν έχουν σαν στόχο την πληροφορία που πιθανά γνωρίζει ο κρατούμενος αλλά τον ίδιο ως προσωπικότητα. Οι άνθρωποι που σήμερα βασανίζονται στον πλανήτη δεν βασανίζονται γι’ αυτά που γνωρίζουν αλλά γι’ αυτό που είναι. Αυτό που ενοχλεί είναι οι επιλογές ζωής των κρατουμένων που πρέπει όχι απλώς ν’ αλλάξουν αλλά να πάψουν να υπάρχουν ως τέτοιες, γεγονός που συνεπάγεται την ολοκληρωτική εξόντωση του κρατουμένου. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η παράσταση αφηγείται την ιστορία μιας τυφλής γυναίκας και του συντρόφου της που η ίδια τους η ζωή (μια ζωή που υπερασπίζεται το όνειρο, τον έρωτα, την ελεύθερη πολιτική και πολιτιστική δράση) είναι αιρετική. Για το λόγο αυτό η γυναίκα συλλαμβάνεται και ο φορέας της εξουσίας χρησιμοποιεί κάθε προσωπική στιγμή του ζευγαριού και κατορθώνει να μεταστρέψει τον άντρα από σύντροφο, σε βασανιστή.
  Η παρουσίαση της δουλειάς μας θα ξεκινήσει με τη μορφή ανοιχτών προβών το μήνα Μάιο προκειμένου να ανακαλύψουμε μαζί με το κοινό που θα τις παρακολουθήσει, τις ιδιαιτερότητες και το φορτίο του χώρου πριν, προχωρήσουμε στην τελική διαμόρφωση της παράστασης. Χρειαζόμαστε την ελεύθερη συμμετοχή του κοινού κατά τη διάρκεια των δοκιμών ώστε μαζί να καταλήξουμε τον τρόπο που μπορεί κανείς να αγγίξει έναν τόσο φορτισμένο χώρο μνήμης και ιστορίας. Αναζητούμε τον τρόπο να σταθούμε με σεβασμό στη μνήμη αυτή, αλλά και να βιώσουμε εκ νέου την αλήθεια ενός πολύ σύγχρονου μηνύματος, που λέει πως εξακολουθούμε να μην είμαστε ελεύθεροι και να διαιωνίζουμε με την αδιαφορία, τόπους σύγχρονων βασανιστηρίων. Αυτός ο προβληματισμός διέπει ολόκληρη τη διαδικασία της πρόβας από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε : Πώς η ιστορία συναντά τη σημερινή αλήθεια, πώς η δική μου αλήθεια μίας σύγχρονης καθημερινότητας αποκτά κοινά στοιχεία με μία ζοφερή και συγκλονιστική αλήθεια ενός όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος, και πως αυτά τα κοινά στοιχεία αποκτούν οικουμενική αξία.
  Πληροφορίες: Από 14 μέχρι 31 Μαΐου 2008 κάθε μέρα εκτός Πέμπτης στις 22:00 θα παρουσιάζονται με τη μορφή της ανοιχτής πρόβας αποσπάσματα ή και ολόκληρο το έργο. Το ενδιαφερόμενο κοινό πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσει διότι οι θέσεις θεατών σε αυτή τη φάση θα είναι περιορισμένες. τηλ. επικοινωνίας 6978638355 (καθημερινά από 10:00-14:00)

  Info:
  Κοραή 4 – Προσβάσιμος χώρος της Αιμιλίας Βάλβη
  Σκηνοθεσία: Ελένη Γεωργοπούλου
  Κίνηση : Νικολέτα Ξεναρίου
  Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
  Φωτογραφίες: Σοφία Καλαμπάκα
  Παίζουν: Μαρία Τσιμά, Αιμιλία Βάλβη, Κωσταντής Μιζάρας
  Παραγωγή: Θεατρική Εταιρεία Πόλις
  Τηλ. επικοινωνίας: 6978/638355 και 6974/316537
  http://korah4.blogspot.com/

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)