Θα το σώσει ο Θανάσης;

Ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου 
στο σχολείο μας, 
Κυριακή 23/2, ώρα 18.30΄
συζητάει για το βιβλίο του 
και για πολλά άλλα θέματα


Στην Αθήνα του 2009 ζει ο 16χρονος Θανάσης.
Η μουσική είναι η ζωή του. Τον σπρώχνει να κάνει ... να κάνει πράγματα, όπως λέει. Ζει με τη μοδίστρα μητέρα του, τον πατριό του, που τον μισεί,  και «τα δυο ηλίθια», τα αδέρφια του, στην Κοκκινιά. Στο σχολείο σπανίως πατάει, κυρίως για να απειλεί τον απουσιολόγο να μην του βάζει απουσίες. Στο «σχολείο», όμως, στο μπιλιαρδάδικο δηλαδή, χτυπάει κάρτα κανονικά.

Στους γείτονες ονειρεύεται να ρίξει φόλες, να γλιτώσει από δαύτους, τους κωλοξένους τους μισεί  κι αυτούς, και το σχολείο και τους καθηγητές και όλα. Θρύλος και τα μυαλά στα κάγκελα, ψάχνει ευκαιρίες να μπλέκει σε «καμιά φάση», φάσεις που θα του προσφέρουν άφθονες η καινούρια του παρέα, οι ελευθερολάκωνες, η παρέα που μεθοδικά τον μυεί στους κόλπους της, στις παρανομίες της, στην άσκηση βίας, σε αντικοινωνικές, φασιστικές συμπεριφορές.

Στραβό το κλήμα, δηλαδή, έρχεται και ο γάϊδαρος να το φάει. Τον παίρνει η κατηφόρα, δηλαδή, το φίλο μας το Θανάση, μια κατηφόρα η οποία ξετυλίγεται σε 33 track, μικρά κεφαλαιάκια του βιβλίου που συνοδεύονται από τους δυνατούς ήχους της μουσικής που επιλέγει ο ίδιος.
Κι απ’ αυτή την κατηφόρα ούτε το ενδιαφέρον του για τη συμμαθήτριά του τη Λουίζα δε στέκεται δυνατό να τον αποτρέψει.

φωτ. από leshianagnosisko.gr

Υπάρχει κάτι να τον αποτρέψει; Μπορεί να αλλάξει ένα παιδί που βρίσκεται σ’ αυτή την κατάσταση; Υπάρχουν δυνάμεις να το βοηθήσουν;
Ε, σιγά μη σας πούμε! Δύο λύσεις έχετε: 1) Να διαβάσετε το βιβλίο, 2) Να έρθετε στο σχολείο μας την Κυριακή στις 18.30΄ να σας το πει ο ίδιος ο συγγραφέας, με τον οποίο θα έχουμε μία πολύ ενδιαφέρουσα (σιγουρότατα!) συζήτηση γι’ αυτά και άλλα πολλά θέματα.

Να το πούμε κι αυτό: Το  συγγραφέα τον προσκάλεσαν τα τμήματα της Β΄ λυκείου, μέσα από το μάθημα της λογοτεχνίας. Και την πρωτοβουλία αλλά και την όλη οργάνωση της επίσκεψης τα ανέλαβαν οι μαθήτριες Ελένη Μούζου, η Αγαθή Νίκα και η Σόνια Νάτσο, που με πολλή προθυμία, όρεξη, ευελιξία και αποτελεσματικότητα οργάνωσαν τη συνάντηση αυτή.

Σας περιμένουμε!


Σχόλια

  1. Απαντήσεις
    1. Κι εμείς ζηλεύουμε εσένα, οχιά μας. Και θα θέλαμε πιο συχνές αναφορές σου, για τις ζηλευτές δραστηριότητές σου στην Εσπερία. Πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  2. Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον! περιμένουμε με ανυπομονησία! Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στα κορίτσια και το δάσκαλό τους. Θα ακολουθήσουν σχόλια μετά την παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε κι εσάς για τη συμπαράσταση, τα βαζάκια με τα λουλούδια από τον κήπο της περιβαλλοντικής, την προσφορά της φωτογραφικής, την παρουσία σας.

      Τα παιδιά τα κατάφεραν περίφημα - μάθημα αυτό για μας, για να τους δίνουμε περισσότερο χώρο και περισσότερες ευκαιρίες για πρωτοβουλίες.

      Διαγραφή
  3. Περιμένω με ανυπομονησία τις εντυπώσεις σας!!!Άσχετο αλλά η φωτό είναι από τα μαθήματα δημιουργικής γραφής που έκανε ο Βασίλης πέρσι στα παιδιά μας, προσκεκλημένος της Λέσχης Ανάγνωσης Κω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας, συμμαθητές! Κάποιες λίγες εντυπώσεις μας μπορείτε να δείτε στη χρυσόσκονη ( xrysoskonistoveludo.blogspot.gr). Τα πολλά, όμως, απ' όπως ήδη είδαμε, τα βλέπουμε στο δικό σας μπλογκ και στη συνέντευξη που πήρατε ηλεκτρονικά από το συγγραφέα! Μα πόσο βίοι παράλληλοι, τέλος πάντων!

      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις