Από τα φωτεινά παρασκήνια της εκπαίδευσης

Τον τελευταίο καιρό έχουν πέσει στην αντίληψή μας γεγονότα και δραστηριότητες στον εκπαιδευτικό χώρο που μας χαροποιούν ιδιαίτερα και δε μας επιτρέπουν την ισοπεδωτική μεμψιμοιρία. Δραστήριοι, δημιουργικοί συνάδελφοι, με διάθεση προσφοράς, που τους χαρακτηρίζει η εργατικότητα, η υπευθυνότητα, η δοτικότητα, παράλληλα με τη δουλειά τους, τη διδασκαλία των αντικειμένων τους και τη διεκπεραίωση διοικητικών καθηκόντων, επινοούν και προτείνουν δραστηριότητες, που διευρύνουν τον ορίζοντα των μαθητών και τους ξυπνάνε την ανάγκη για γνώση, συμμετοχή, δημιουργία.



Τρία πρόχειρα παραδείγματα:



1) Στο 10ο Λύκειο Πειραιά, το "αδελφό μας" σχολείο, την Κυριακή που πέρασε, παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση του έργου του Νικηφόρου Βρεττάκου
" Λειτουργία κάτω από την ακρόπολη". Κοιτάξτε εδώ:
http://www10lykeiopeiraia.blogspot.com/2009/03/blog-post_9271.html Τρεις καθηγητές, ο Αλ. Καραφωτιάς, η Μ. Πρεβεζάνου, η Θ. Ευαγγέλου και πάνω από είκοσι παιδιά ( σχεδόν το 1/4 του αριθμού των μαθητών! - αν κάνω κάποιο λάθος ας με διορθώσει κανείς ) συμμετείχαν σε μια παράσταση απαιτητική, δύσκολη, έγιναν κοινωνοί ενός υψηλού ποιητικού λόγου, πρόσφεραν στους εαυτούς τους και στους θεατές στοιχεία παιδείας και ψυχαγωγίας, "έγιναν ήλιοι και χάρισαν φως", όπως θα λέγαμε με τα τόσο οικεία πια λόγια του Ρίτσου.

Σκηνή από την παράσταση του 10ου Λυκείου



Την παράσταση του 10ου παρακολουθούν και πάνω από είκοσι μαθητές του σχολείου μας, που ήρθαν στον Πειραιά καθαρά με δική τους πρωτοβουλία, χωρίς συνοδεία καθηγητή, καθώς έχουν πια αναπτύξει στέρεους δεσμούς με τους συμμαθητές τους του Πειραιά, έπειτα από τη συνεργασία των δύο σχολείων για την εκδήλωση στο Μπενάκη.


Δυο μέρες νωρίτερα, την Παρασκευή, με επίσκεψή τους στη βιβλιοθήκη Λασκαρίδη του Πειραιά, πρόσφεραν στους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με την ποιήτρια Κική Δημουλά, όπως μπορείτε να δείτε κι από την ανάρτηση στο ιστολόγιό τους εδώ: http://www10lykeiopeiraia.blogspot.com/2009/04/blog-post_02.html


Η ομάδα που με συνοδούς τις συναδέλφους Μάνια Χρίστη και Ειρήνη Λιβανού ( πάλι διορθώστε με, προσθαφαιρώντας) επισκέφτηκε τη βιβλιοθήκη Λασκαρίδη και συνάντησε την Κική Δημουλά.

2) Στο 1ο Ιπποκράτειο Γυμνάσιο Κω συνάδελφοι κινητοποιούν τα παιδιά και κάνουν έκθεση για το Γιάννη Ρίτσο. Σε χώρο που διαμόρφωσαν υπάρχει προβολή DVD, ακούγονται τραγούδια με μελοποιημένους στίχους του Ρίτσου, υπάρχουν εικαστικά έργα παιδιών εμπνευσμένα από την ποίηση του Ρίτσου.
Να πούμε ότι τους συναδέλφους τους γνωρίσαμε μέσα από το δικό μας μπλογκ, ηλεκτρονικά, - κι αυτό είναι ένα ακόμα από τα καλά του..ιστολογείν.


από την έκθεση του 1ου Γυμνασίου της Κω

3) Το τόσο δραστήριο Γυμνάσιο Λύκειο Χρυσοβίτσας Ιωαννίνων, παλιότερη ηλεκτρονική γνωριμία μας κι αυτό, ένα μικρό σχολείο με εκ των πραγμάτων πολλές δυσκολίες, καταφέρνει και γίνεται μία μικρή όαση στον εκπαιδευτικό μας χώρο. Επισκεφτείτε το μπλογκ του, τη χρυσόμυγα, να δείτε τι προσφέρουν οι συνάδελφοι στους μαθητές τους.



Η λίμνη κοντά στη Χρυσοβίτσα, όπου ζουζουνίζουν τα χρυσομυγάκια


Και σίγουρα σχεδόν σε κάθε σχολείο (θα) υπάρχουν ανάλογοι άνθρωποι, ανάλογες κινήσεις. Άνθρωποι που στους αφιλόξενους καιρούς μας δίνουν από το υστέρημα της ψυχής τους. Είναι μεγάλη χαρά να ξέρεις ότι υπάρχουν κι ότι συνεχίζουν.

Σχόλια

  1. Ας μιλήσουμε λοιπόν εμείς για το πιο φωτεινό αστέρι, το 6ο Λύκειο Καλλιθέας, που με την ακάματη δραστηριότητα μαθητών και καθηγητών του αποτελεί πηγή έμπνευσης και για μας.
    Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σας γνωρίσαμε.
    Και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που μέσω διαδικτύου αναδείχτηκαν στοιχεία συνεργασίας και αλληλεπίδρασης όλων αυτών των σχολείων.
    Την αγάπη όλων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διονύση, ευχαριστούμε για την προβολή του σχολείου μας και των δραστηριοτήτων του. Το αδελφό σχολείο έμπρακτα δείχνει την αδελφοσύνη του. Σε ευχαριστούμε και για έναν άλλο λόγο: μέσα από το δικό σας ιστολόγιο, κάναμε φίλους, τους φίλους σας... και αυτή η αλληλεγγύη και η αγάπη σε καιρούς ανταγωνιστικούς, όπως αυτοί που ζούμε,πίστεψέ με,δεν είναι αυτονόητη.
    Να 'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο σε όλους τους συναδέλφους και κυρίως σε όλα τα παιδιά. Ναι υπάρχουν σχολεία που δικαιολογούν το σκοπό δημιουργίας τους: Είναι εστίες καλλιέργειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας παρακολουθούμε και μας εμπνέετε. Μακάρι να γίνετε περισσότεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα σε όλους και ιδαίτερα στο φιλόξενο ιστολόγιο του 6ου Λυκείου!Διονύση ευχαριστούμε για την προβολή του σχολείου και των δραστηριοτήτων των παιδιών.Είμαστε ευτυχείς για τη διαδικτυακή γνωριμία και σας ευχόμαστε τα καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. xrysomyga,

    Λίτσα, αυτά - τα καλά του διαδικτύου - να τα πείτε στην Άννα, μήπως και την πείσουμε να πάρει υπολογιστή :-)

    Ειρήνη και Γιώτα,

    Ομολογώ πως δεν είχα το μυαλό μου στην προβολή των σχολείων. Εκεί που στόχευα, παρουσιάζοντας τα λίγα που ξέρω απ' τα σχολεία σας, βρίσκεται η αγάπη κάποιων εκπαιδευτικών για τη δουλειά τους κι η επιμονή τους στην προσφορά σε εποχές μάλλον άγονες.

    Θερσίτη, γυριστρούλα,

    Γιατί πιστεύω πως κάποια στιγμή θα βρούμε τρόπους να απλώσουμε το διχτάκι της συνεργασίας; Ζυμώνετε καμιά ιδέα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστυχώς, λειτουργείτε σαν εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα του βολέματος των καθηγητών στο απλό στεγνό καθημερινό μάθημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο σε όλους. Πραγματικά "φωτεινά παρασκήνια"..
    Είναι ελπιδοφόρες τέτοιες αναρτήσεις, όχι τίποτα άλλο γιατί αξίζει να 'φωτίζουμε' και αυτές τις όψεις.. Συνήθως οι "γκρίνιες" επισκιάζουν και τις καλές προσπάθειες.. Να είστε όλοι καλά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φωτεινή, roadartist,

    Με τον τρόπο σας συμβάλλετε κι εσείς. Αμοιβαία η εκτίμηση, λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ναι αυτά δεν ...ενδιαφέρουν τα ΜΜΕ για να αναδιχθούν. Προτιμούν κάτι άλλο, κάτι άσχημο από τη μαθητική ζωή.
    Μπράβο στα παιδιά και στα άλλα των οποίων οι δραστηριότητες μένουν σε μας άγνωστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις