Ταξίδι στο χώρο της γνώσης και της φαντασίας

" Ταξίδι στο χώρο της γνώσης και της φαντασίας"
έχει τίτλο η φετινή 2η έκθεση παιδικού και νεανικού βιβλίου, που διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, στο Μαρούσι ( Λεωφ. Κηφισίας 39 ), που έχει τιμώμενη χώρα τη Βρετανία.

Η έκθεση περιλαμβάνει:

--Εκθεση παιδικών και εφηβικών βιβλίων.
--Περισσότερες από εκατό εκδηλώσεις για παιδιά και εφήβους - ανά μία ώρα.
--Συναντήσεις και αναγνώσεις από συγγραφείς στη βιβλιοθήκη - ανά μισή ώρα.
--Θεματικές ημερίδες και συζητήσεις στρογγύλης τραπέζης με αποδέκτες εκπαιδευτικούς και γονείς.

Επίσης, τη Δευτέρα (2 μ.μ.) οργανώνεται σεμινάριο βιβλιοθηκονόμων.Τέλος, θα διενεργηθεί διαγωνισμός με θέμα «Ονειρο ήτανε...!». Σε ένα κουτί οι νεαροί αναγνώστες-επισκέπτες θα ρίξουν ένα κείμενο που θα έχει την αφορμή του σ' ένα καλό ή κακό όνειρο που είδαν.Η είσοδος είναι δωρεάν (ώρες λειτουργίας: 9 π.μ. - 8 μ.μ.).

Και όλα αυτά είναι καλά.
Αλλά είναι η μία μόνο, η φωτεινή, πλευρά.
Η άλλη, η σκοτεινή, έχει να κάνει με την υποστήριξη που (δεν) έχει η έκθεση αυτή από την Πολιτεία. Κοιτάξτε τι διαβάζουμε στην Ελευθεροτυπία ( 21/01), σε άρθρο του Βασ. Καλαμαρά. Τα συμπεράσματα δικά σας:
" Από τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα. Από τα περσινά 600 χιλ. ευρώ, που έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού, στα φετινά 10.000 ευρώ! Η περίοδος εκπτώσεων που διανύουμε χτύπησε και τη 2η Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου.
«Αν δεν υπήρχαν οι εκδότες η έκθεση δεν θα είχε γίνει», ήταν η οργισμένη δήλωση του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Πέτρου Μάρκαρη, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. «Η έκθεση δεν χρωστάει σε κανέναν άλλο "ευχαριστώ", παρά στην ομάδα του Κέντρου η οποία εργάστηκε». Και, αμέσως μετά, τα βέλη βρήκαν κατευθείαν την πολιτική ηγεσία με την ατάκα: «Η ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού είναι πάρα πολύ μεγάλη».«Τα ακούσατε καλά!», είπε η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ Κατρίν Βελισσάρη, συμφωνώντας μαζί του. «Είναι θαύμα ότι θα γίνει η έκθεση, που είχε προκαλέσει ολόκληρο σίριαλ. Είναι θαύμα της θέλησης των επαγγελματιών του βιβλίου, που σηκώνουν το οικονομικό βάρος». "

Πέρυσι είχαμε επισκεφτεί την έκθεση κι είχαμε χαρεί πολύ. Ζωντανή, κομψά σχεδιασμένη, πλούσια σε εκδηλώσεις, με έμφαση στην ποιότητα κι όχι στην ποσότητα. Μακάρι και φέτος, παρά τα προβλήματα, οι εντυπώσεις να παραμείνουν θετικές. Είναι ένας θεσμός που θα ήταν καλό να ριζώσει και ν'ανθίζει κάθε χρόνο.

Στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας, την επόμενη βδομάδα θα βρείτε υλικό, όσοι δεν μπορέσετε να πάτε.

Περισσότερες πληροφορίες: www.childrensbookfair.gr

και www.ekebi.gr


Σχόλια

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμη/ε 2,
    Έγώ θα έλεγα πως όσο κι αν μας πιέζουν οι καταστάσεις να μην έχουμε χρόνο για τα παιδιά μας, οι επιλογές μας θα έπρεπε να ήταν τέτοιες ώστε να έχουμε χρόνο για τα παιδιά μας. Αν αυτά δεν είναι η πρώτη επιλογή, τότε μάλλον κάτι λάθος κάνουμε.

    Για το δε τελευταίο σου ερώτημα, να σου θυμίσω την Ανυπόταχτη Πολιτεία, του Ρίτσου. Που ξεκινάει λέγοντας καλησπέρα στην αγαπημένη του πολιτεία, την οποία συναντάει μετά την εξορία σε κατάσταση φθοράς και παρακμής και καταλήγει καλημερίζοντάς την έχοντας ανασυντάξεις τις δυνάμεις μέσα του και όντας έτοιμος να την ξανακάνει να χαμογελάει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητοί επώνυμοι ιδιοκτήτες του μπλογκ και φίλε Διονύση, θα μου επιτρέψεις μια παρεμβολή... Σας προσκαλώ στη Μικρή Κουζίνα για κέρασμα. Κερνάμε βραβείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κική,
    Βραβείο παρελήφθη, όβερ!
    Μας συγκινήσατε πάλι.
    Η έγνοια μας, πρέπει να ομολογήσουμε, είναι να βρίσκουν τα παιδιά του σχολείου μας - και όποιος άλλος - μια γωνιά πολιτισμού ( μεγάλη κουβέντα...) και έκφρασης. Το να το εκτιμάει κάποιος αυτό και βέβαια προκαλεί χαρά και συγκίνηση.
    Το ίδιο και περισσότερο χαρήκαμε και για το κέρασμα της Φαραώνας στη Μικρή σου κουζίνα.
    Ας κρατήσουν οι χοροί! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις